Theodore Maly

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Toto je článok o sovietskom špiónovi. O rakúskom právnikovi pozri Theo Mayer-Maly.
Theodore Maly
špión
Narodenie1894
Temešvár, Rakúsko-Uhorsko (dnes Rumunsko)
Úmrtie20. september 1938 (43 – 44 rokov)
Moskva, Sovietsky zväz
Národnosťmaďarská
Alma materViedenská univerzita

Theodore Maly (maď. Tivadar Mály, rus. Теодор Степанович МаллиTeodor Stepanovič Malli; * 1894, Temešvár, Rakúsko-Uhorsko – † 20. september 1938, Moskva, Sovietsky zväz) bol rímskokatolícky kňaz a sovietsky špión. Patril medzi najdôležitejších agentov NKVD, počas pôsobenia v Londýne udržiaval kontakt s Kimom Philbym a ostatnými členmi Cambridgeskej päťky. Pre svoj maďarský pôvod bol popravený počas obdobia stalinských represií.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Temešvári do rodiny zo strednej vrstvy. Jeho otec pracoval na ministerstve financií. Vstúpil do mníšskeho rádu a neskôr študoval filozofiu a teológiu na Viedenskej univerzite. Po vypuknutí prvej svetovej vojny narukoval do rakúsko-uhorskej armády. V priebehu konfliktu ho vysvätili na kaplána. Počas bojov v Karpatoch v roku 1916 ho ranili a zajali ruské vojská, vtedy ešte stále verné cárovi Mikulášovi II.

Maly skončil v tábore pre zajatcov a táto skúsenosť drasticky pozmenila jeho životnú filozofiu. Spomínal, že v zákopoch videl zomierať rovesníkov s odmrznutými končatinami. Vybavoval si množstvo zajatcov, ktorých skolil týfus a preživších, ktorých zaživa zožierali parazity. Maly sa vyjadril, že vtedy stratil vieru v Boha. Viac sám seba nevnímal ako Maďara, kresťana, či kňaza. Odvtedy bol už iba komunistom.

V roku 1918 ho prepustili zo zajateckého tábora a novopečený komunista Maly sa okamžite pridal na stranu boľševikov v revolúcii. Od roku 1920 bol potom členom strany. Približne v tom istom období začal pracovať pre sovietske spravodajské služby. Maly sa v špiónskych kruhoch stal predmetom záujmu pre svoju vernosť v myšlienku komunizmu, silnú charizmu a vycibrený intelekt.

V roku 1932 pod falošným menom pricestoval do Anglicka a zaujal pracovnú pozíciu na londýnskej rezidentúre. V Británii riadil skupinu piatich absolventov Cambridgeskej univerzity, ktorí sa zaradili medzi najdôležitejšie spravodajské zdroje v histórii Sovietskeho zväzu. Maly bol medzi významnými agentmi obľúbený, veľký rešpekt ku nemu prechovával aj Kim Philby.[2]

Anglicko opustil celkom náhle v roku 1937, iba krátko predtým než naňho MI5 vydala zatykač. Kvôli tomuto načasovaniu sa dodnes verí, že ho niekto o plánoch britských tajných služieb varoval.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Maly dostal príkaz vrátiť sa do Moskvy. Ako vplyvný agent NKVD mal dobré informácie o tom, aké čistky personálu v štátnych službách Stalin vykonáva. Napriek tomu sa rozhodol do Moskvy odcestovať, hoci vedel, že ako bývalý kňaz nemá šancu.

Po príchode do Moskvy ho podľa paragrafu 58 obvinili zo špionáže v prospech Nemecka a 20. septembra 1938 jeho život ukončila popravčia čata.

Sovietska vláda ho očistila od všetkých obvinení v roku 1956.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. WILLIAM E. DUFF. A Time for Spies. [s.l.] : Vanderbilt University Press, 1999-11-30. Dostupné online. ISBN 978-0-8265-1352-6.