Tom Holland (herec)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tom Holland
v roku 2022
Celé menoThomas Stanley Holland
Narodenie 1. jún 1996 (27 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Povolanieherec, tanečník
Roky pôsobenia2006 – súčasnosť
PriateľkaZendaya Maree Stoermer Coleman
RodičiaNikki Holland, Dominik Holland

Thomas Stanley Holland (* 1. jún 1996, Londýn, Spojené kráľovstvo) je britský herec a tanečník. Získal ocenenie BAFTA za najlepšiu Vychádzajúcu hviezdu za rok 2017.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Holland je synom fotografky Nicoly Elizabeth Hollandovej a komika Domica Hollanda. Má troch mladších bratov, dvojčatá Harryho , Sama (* 1999) a Patricka (* 2004).

Navštevoval katolícku školu Donhead, neskôr chodil na Wimbledon College, kde zotrval do decembra 2012. Následne sa prihlásil na umeleckú školu The BRIT School for Performing Arts and Technology.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Tom Holland sa intenzívne venuje tancu, pričom tancovať začal už počas štúdia na Wimbledone. Od roku 2011 sa venuje filmu. Hral v divadelnej hre Billy Elliott. V roku 2012 vyšiel film The Impossible, kde hral po boku hercov Naomi Watts a Ewana McGregora. V roku 2015 hral jednu z vedľajších úloh v televíznom seriáli Wolf Hall a v rovnakom roku bolo oznámené, že stvárni postavu Spider Mana vo filme Captain America: Občianska vojna zo série Marvel Cinematic Universe. Film mal premiéru v apríli 2016. Túto úlohu si zopakoval aj v nasledujúcich častiach, ako Spider-Man: Návrat domov (2017), Avengers: Nekonečná vojna (2018), Avengers: Endgame (2019), Spider-Man: Ďaleko od domova (2019) a Spider-Man: No way home.

V roku 2020 stvárnil hlavnú postavu v psychologickom thrilleri The Devil All the Time.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Holland býva v štvrti Kingston-upon-Thames v Londýne, neďaleko domu svojich rodičov a súrodencov. Má stafordšírskeho bulteriéra menom Tessa. Odmalička trpí dyslexiou.

Spolu s bratmi Holland podporuje The Brothers Trust, britskú charitatívnu spoločnosť, registrovanú v Spojenom kráľovstve, ktorá získava peniaze na rôzne charitatívne účely.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tom Holland (actor) na anglickej Wikipédii.