Letitia Wrightová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Letitia Wright
Celé menoLetitia Michelle Wright
Narodenie 31. október 1993 (30 rokov)
Georgetown, Guyana
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2013 – súčasnosť

Letitia Wright (* 31. október 1993, Georgetown, Guyana) je anglická herečka guyanského pôvodu. V roku 2019 získala ocenenie BAFTA v kategórii najlepšia Vychádzajúca hviezda.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Wrightová sa narodila v meste Georgetown v štáte Guayana. Jej rodina sa presťahovala do Londýna, keď mala sedem rokov a chodila tam tiež do školy.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Wrightová účinkovala v školských divadelných hrách. Svoju túžbu po hereckej kariére pocítila až po sledovaní filmu Akeelah and the Bee. Herecký výkon Keke Palmer považovala za inšpiratívny.

Objavila sa v niekoľkých anglických televíznych seriáloch a filmoch. Prielom ktorý ju katapultoval až do Hollywoodu nastal filmom Urban Hymn z roku 2015. V rovnakom roku sa objavila v televíznom seriály Humans, kde získala periodickú rolu.

V roku 2017 sa objavila v televíznom seriály Black Mirror. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na ocenenie Primetime Emmy. O rok neskôr získala rolu Shuri, princeznej z Wakandy, vo filme Black Panther, ktorý je súčasťou Marvel Cinematic Universe. O dva mesiace neskôr vyšiel film Avengers: Infinity War, v ktorom sa Wrightová tiež objavila.

V roku 2019 bola ocenená cenou BAFTA pre najlepšiu Vychádzajúcu hviezdu. V rovnakom roku vyšiel tiež film Avengers: Endgame, kde si zopakovala rolu Shuri.

Pripojila sa tiež k hereckému obsadeniu ako Gal Gadot, Armie Hammer, Annette Benning, Emma Mackey či Kenneth Brannagh vo filme Death on the Nile, ktorý by mal mať premiéru v septembri 2021. V roku 2020 prijala úloh dvojčiat June a Jennifer Gibbonsových vo filme The Silent Twins.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Wrightová v roku 2018 priznala že trpela častými depresiami. Je silnou kresťankou a práve Bohu vďačí za to, že prekonala depresie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Letitia Wright na anglickej Wikipédii.