Tool (hudobná skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tool

Základné informácie
Pôvod USA Los Angeles,
Kalifornia, USA
Žáner(-re) alternatívny metal,
art rock,
progresívny metal,
progresívny rock
Pôsobenie 1990–súčasnosť
Vydavateľstvá Zoo Entertainment
Volcano II
Tool Dissectional
Webstránka Toolband.com
Členovia skupiny
Danny Carey
Justin Chancellor
Maynard James Keenan
Adam Jones
Bývalí členovia
Paul D'Amour

Tool je americká rock-metalová skupina, ktorú v roku 1990 v Los Angeles založili Maynard James Keenan (spev), Adam Jones (gitara), Danny Carey (bicie) a Paul d'Amour (basgitara), ktorého neskôr vymenil Justin Chancellor. Skupina Tool ma na konte tri ceny Grammy Award, množstvo celosvetových turné a albumy, ktoré sa úspešne umiestnili v medzinárodných hudobných rebríčkoch.[1]

Skupina sa na svojom prvom albume Opiate prezentovala hudbou v štýle heavy metalu. V tomto období tomuto žánru dominoval thrash metal. Svojim druhým albumom Ænima v roku 1996 sa skupina Tool stala jedným z lídrov novej vlny alternatívneho metalu. Svoju snahu skĺbiť hudobné experimentovanie, vizuálnu stránku a osobnostný vývin prezentovali na ich ďalšom albume Lateralus z roku 2001 a ich najnovšom projekte z roku 2006, ktorý bol vydaný na albume 10,000 Days, za ktorý bola skupina pozitívne hodnotená hudobnou kritikou na celom svete.

Vďaka snahe skupiny Tool o skĺbenie vizuálnej umeleckej stránky s relatívne dlhými a komplexnými hudobnými dielami, je ich štýl definovaný ako prechod medzi progresívnym rockom a art rockom. Vzťah medzi skupinou a súčasným hudobným priemyslom je rozpoltený[2] niekedy poznačený cenzúrou a požiadavkou členov kapely o zachovanie súkromia.[3]

Hudobný štýl a vplyvy[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Tool získala uznanie kritika C.B. Liddella z International Herald Tribune za jej komplexný, postupnne sa vyvíjajúci zvuk.[4]. V hudobnej databáze All Music Guide skupinu označujú za drsných nástupcov heavy metalovej skupiny Jane's Addiction[1]. The New York Times u skupiny Tool vidí podobnosť "s nabitým gitarovými riffmi skupiny Led Zeppelin a tóninami stredného východu.[5] Ich album Lateralus z roku 2001 je u All Music Guide porovnávaný s albumom Meddle (1971) od skupiny Pink Floyd ale o tridsať rokov mladší, zmenený nápadmi skupiny Tool na nával množstva kúskov hudby pospájanej z ťažkých až strašidelných gitarových tém. Skupinu posúva často až na umeleckú rovinu v rámci audiovizuálnej formy drsný, zároveň ale melodický a precítený prejav charizmatického frontmana kapely (J.M.Keenan) známeho tiež z úspešných projektov A Perfect Circle a The Puscifer. Kapela je známa vo svojich videoklipoch snahou o navodenie temnej atmosféry ťažkými hororovými až obscénnymi a morbídnymi prvkami, na ktorých sa autorsky spolupodiela aj gitarista Adam Jones.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b ERLEWINE, Stephen Thomas, G. Prato Tool Biography [online]. AllMusic.com, [cit. 2006-04-28]. Dostupné online.
  2. SOKAL, Roman. Tool - Stepping Out From the Shadows [online]. 2001-05-23, [cit. 2006-09-17]. Dostupné online.
  3. GENNARO, Loraine. Angry Jung Men!. Livewire Magazine, 1997. Dostupné online [cit. 2007-04-08].
  4. LIDDELL, C.B.. In Sight/Music & Arts Tool frontman: 'I have not smashed up 1 hotel room' [online]. 2007-01-12, [cit. 2007-05-25]. Dostupné online. Archivované 2007-01-17 z originálu.
  5. PARELES, Jon. Lollapalooza's Recycled Hormones: Rebellion by the Numbers [online]. 1997, [cit. 2006-04-28]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]