Trnava-západ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Trnava-západ je jedna z mestských častí mesta Trnava s rozlohou 20,6 km².[1]

Základné údaje:

  • počet obyvateľov: 13 396 (k 1. 1. 2006)
  • rozloha: 20,60 km²
  • hustota zaľudnenia: 650 obyv./km²

Mestská časť sa nachádza v západnej časti kompaktného intravilánu mesta, je zároveň najkompaktnejšou obytnou zónou mesta. Z urbanistického hľadiska priamo nadväzuje iba na mestskú časť Trnava-stred na východe, na severovýchode nadväzuje na priemyselnú zónu mestskej časti Trnava-sever, na juhu jej hranicu tvorí Park Janka Kráľa.

Obytné štvrte sú v súčasnosti ohraničené na východe Bottovou ulicou, na severovýchode Trstínskou cestou a ulicou Terézie Vansovej, na juhu spomenutým parkom a na západe železničnou traťou č. 116. Rozsiahle územia na západ od železničnej trate sú využívané prevažne pre poľnohospodársku výrobu, nachádza sa tam tiež rekreačná oblasť Kamenný mlyn, cintorín Na Kamennej ceste, areál pivovaru a poľnohospodárske družstvo.

Severne od obytnej zóny (severne od Ružindolskej ulice) sa nachádza priemyselná zóna s menšími prevádzkami.

Obytnú funkciu plní tzv. Nové mesto, ktoré zahŕňa sídlisko Prednádražie I, II a nadväzujúce štvrte so zástavbou rodinných domov.

Na území mestskej časti stoja: areál Materiálovotechnologickej fakulty STU, Športové gymnázium Jozefa Herdu, Stredná priemyselná škola stavebná, Stredné odborné učilište stavebné, štyri základné školy. Obyvateľom slúžia dve pošty, predajňa Mountfield, obchodné centrum Cassalle. Sú tu umiestnené niektoré inštitúcie (napr. Krajské oddelenie Štatistického úradu).

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Doprava v Trnave

Cestná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Do mestskej časti zasahuje cesta I.triedy I/51, ktorá je vedená úsekom na ulici Trstínska cesta.[2] V mestskej časti sa nachádza aj cesta II.triedy[3] II/504, ktorá je vedená na ulici Ružindolská cesta a úsekom zasahuje aj na ulicu Trstínska cesta,[2] ktorá rozdeľuje mestskú časť od mestskej časti Trnava-sever. Do mestskej časti zasahuje aj cesta III.triedy 1295, ktorá je vedená na ulici Suchovská cesta.[2] Na území mestskej časti sa nenachádzajú cesty diaľničného typu.[2]

V mestskej časti je niekoľko miestnych komunikácií, najvýznamnejšie sú vedené na uliciach:

Tieto miestne komunikácie významom prevyšujú väčšinu ciest III. triedy,[3] ich spoločná dĺžka v mestskej časti je približne jeden kilometer.

Mestská hromadná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Mestská hromadná doprava v Trnave

Služby mestskej hromadnej dopravy v mestskej časti sú poskytované na šiestich štandardných autobusových linkách, nosné linky 2, 3, 5, 6 a doplnkové linky 13 a 16, a na troch školských linkách, linky 21, 22 a 23.[3] Premávka štandardných autobusových linkiek funguje každý deň približne od 4:30 do 23:00. V nočných hodinách od 23:00 do 4:30 MHD nepremáva.[3] Premávka školskej linky 21 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov – ráno z Modranky smer Sibírska a popoludní zo Sibírskej smer Modranka.[3] Premávka školskej linky 22 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov – ráno z Linčianskej smer Vozovka a popoludní z Vozovky smer Linčianska.[3] Premávka školskej linky 23 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov – ráno z Vozovky smer Sibírska a popoludní zo Sibírskej smer Vozovka.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Urbanistická štruktúra [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, rev. 2019-12-31. Dostupné online.
  2. a b c d ING. KADLÍČEK. Usporiadanie cestnej siete Trnava [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, 05/2015. Dostupné online.
  3. a b c d e f g h i Plán udržateľnej mobility krajského mesta Trnava a jeho funkčného územia – Zber dát [online]. Trnava: [cit. 2020-03-01]. Dostupné online.

Súradnice: 48°22′39″S 17°34′18″V / 48,377372°S 17,571774°V / 48.377372; 17.571774