Trnava-stred

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Trnava-stred je jednou z oficiálne určených mestských častí Trnavy s rozlohou 2,0 km².[1]

Základné údaje:

  • počet obyvateľov: 10 465 (k 1. 1. 2006)
  • rozloha: 2,15 km²
  • hustota zaľudnenia: 4 867 obyv./km²

Hranica mestskej časti prebieha na juhu po železničnej trati Bratislava – Žilina, ostatné hranice prebiehajú po vnútromestských cestných komunikáciách. Na východe sú to ulice Sladovnícka, Hlboká, na severe ulica Rybníková, Šrobárova a Terézie Vansovej na západe ulica Jána Bottu. Z urbanistického hľadiska je súčasťou Staré mesto, Špíglsál a sídlisko Ľ.Podjavorinskej. Ide o územne najmenšiu mestskú časť, z hľadiska počtu obyvateľov o druhú najmenšiu (po Modranke).

V západnej časti preteká riečka Trnávka, ktorá sa v oblasti Námestia SNP esovito stáča, pričom tečie pod povrchom. Medzi Trnávkou a zachovalými mestskými hradbami na západnej strane sa rozprestiera Bernolákov sad. Zachované mestské hradby na východnej strany prebiehajú súbežne s Hlbokou ulicou. Na severnej a južnej strane sa zachovali čiastočne na viacerých kratších úsekoch.

Na území mestskej časti sa nachádza väčšina štátnych, regionálnych i miestnych inštitúcií (napr. Krajský úrad, Krajský súd, Krajská štátna knižnica J. Fándlyho, Štátny okresný archív, Štátny zdravotný ústav, Krajské i Obvodné riaditeľstvo PZ SR, Obvodný úrad, Obvodný súd, Mestský úrad, Mestská polícia atď.). Školstvo reprezentuje Trnavská univerzita v Trnave, jedna z budov Materiálovo-technologickej fakulty STU, Gymnázium J. Hollého, Gymnázium A. Merici, Športové gymnázium Jozefa Herdu, Základná škola A.Merici a Základná umelecká škola. Ďalej sa tu nachádza poliklinika, pošta, Západoslovenské múzeum, Galéria J. Koniarka, Divadlo J. Palárika, dom kultúry, amfiteáter, obchodný dom COOP Jednota. Tiež tu stojí štadión futbalového klubu Spartak Trnava. Svoje sídlo tu má arcibiskupský úrad Trnavskej arcidiecézy.

V časti Špíglsál sa nachádzajú Pedagogická a sociálna akadémia Blahoslavenej Laury a Arcibiskupské gymnázium, Združená stredná priemyselná škola, Stredná priemyselná škola dopravná, Stredné odborné učilište obchodné.

Centrálna historická zóna plní prevažne obchodno-obslužnú funkciu, ktorá je doplnená obytnou funkciou. V juhovýchodnej časti mestskej časti sa nachádza sídlisko Ľ. Podjavorinskej s výlučne obytnou funkciou. V západnej časi sa nachádza štvrť Špíglsál, ktorá je zónou rodinných domov. Výrobnú funkciu dopĺňajú areál Trnavskej sladovne a areál Figaro Trnava.

V západnej časti sa nachádza obchodno-zábavné centrum Max s obchodným domom Billa a kinom Sony cineMax,

Pešou zónou je predovšetkým Hlavná ulica od križovatky s Vajanského ulicou po križovatku s Radlinského ulicou, potom Trojičné námestie, Námestie sv. Mikuláša s priľahlou ulicou M. Schneidra-Trnavského a tiež severná časť Námestia SNP.

Na území mestskej časti stojí trnavská železničná a autobusová stanica.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Doprava v Trnave

Cestná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Na území mestskej časti sa nenachádzajú cesty diaľničného typu, cesty I.triedy, cesty II.triedy ani cesty III.triedy.[2]

V mestskej časti je niekoľko miestnych komunikácií, najvýznamnejšie sú vedené na uliciach:

Tieto miestne komunikácie významom prevyšujú väčšinu ciest III. triedy.[3] Dĺžka tohto základného skeletu miestnych komunikácií je približne 3 km.

Ďaľšie významné miestne komunikácie sú vedené na uliciach Kollárova a Andreja Žarnova. Významné miestne komunikácie v Centrálnej mestskej zóne v Starom meste sú vedené na uliciach Halenárska, Jána Hollého a Štefánikova.

Mestská hromadná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Mestská hromadná doprava v Trnave

Služby MHD v mestskej časti sú poskytované na desiatich štandardných autobusových linkách, linky 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 13, 14 a 16, a na troch školských linkách, linka 21, 22 a 23.[3] Premávka štandardných autobusových linkiek funguje každý deň približne od 4:30 do 23:00. V nočných hodinách od 23:00 do 4:30 MHD nepremáva.[3] Premávka školskej linky 21 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov - ráno z Modranky smer Sibírska a popoludní zo Sibírskej smer Modranka.[3] Premávka školskej linky 22 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov - ráno z Linčianskej smer Vozovka a popoludní z Vozovky smer Linčianska.[3] Premávka školskej linky 23 funguje každý pracovný deň s jedným párom školských autobusov - ráno z Vozovky smer Sibírska a popoludní zo Sibírskej smer Vozovka.[3]

Súradnice: 48°22′43″S 17°35′16″V / 48,378741°S 17,587738°V / 48.378741; 17.587738

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Urbanistická štruktúra [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, rev. 2019-12-31. Dostupné online.
  2. ING. KADLÍČEK. Usporiadanie cestnej siete Trnava [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, 05/2015. Dostupné online.
  3. a b c d e f g h i j Plán udržateľnej mobility krajského mesta Trnava a jeho funkčného územia - Zber dát [online]. Trnava: [cit. 2020-03-01]. Dostupné online.