Trpasličia planéta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pluto s mesiacmi na základe snímok sondy New Horizons
Ceres v prirodzených farbách na základe snímok sondy Dawn
Trpasličie planéty a najväčšie objekty Kuiperovho pásu

Trpasličia planéta je vesmírne teleso, ktoré obieha okolo Slnka, má dostatočnú hmotnosť na to, aby jeho gravitácia ustálila tvar zodpovedajúci hydrostatickej rovnováhe (približne guľového tvaru), ale nie dostatočnú na to, aby vyčistilo okolie svojej dráhy. Nesmie byť ani satelitom planéty.

Túto definíciu trpasličej planéty schválila Medzinárodná astronomická únia (IAU) 24. augusta 2006 na zasadnutí v Prahe.

Predbežne do tejto kategórie patria nasledovné objekty:

Prvá z nich obieha Slnko v hlavnom pásme planétok. Bola zároveň prvým objaveným objektom tohto pásma a prvou trpasličou planétou preskúmanou kozmickou sondou. Ostatné štyri trpasličie planéty majú obežné dráhy oveľa ďalej od Slnka a sú členmi Kuiperovho pásu. Najväčšia známa trpasličia planéta je Eris. Prvé dve objavené trpasličie planéty, Ceres a Pluto, boli istú dobu po ich objave považované za planéty. Ceres neskôr preklasifikovali na planétku a v roku 2006 ho, rovnako ako Pluto, zaradili do novovytvorenej kategórie trpasličích planét.

Minimálne niektoré trpasličie planéty sprevádzajú mesiace. U Eris bol dokázaný jeden mesiac (Dysomnia), u Haumey dva. U Pluta bol dlho známy len jediný mesiac, masívny Cháron, ale v roku 2005 boli objavené ďalšie dva oveľa menšie mesiace: Nix a Hydra a do roku 2012 pribudli objavy ešte ďalších dvoch malých mesiačikov.

IAU vypracuje postup, ktorým bude určená hranica medzi trpasličími planétami a ďalšími kategóriami.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]