Preskočiť na obsah

Vanilkové rožteky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vanilkové rožky

Vanilkové rožky (originálny nemecký názov: Vanillekipferl),[1] doslovný preklad Vanilkové polmesiačiky) sú jedno z najznámejších vianočných pečív. Vanilkové rožky pochádzajú z Rakúska, ale sú známe na území celej bývalej Rakúsko-uhorskej monarchie[2] (okrem Slovenska aj v Česku, Poľsku, Rumunsku, Maďarsku či v Bavorsku.

Vanilkové rožky sú malé rožky z krehkého cesta v tvare polmesiaca. Cesto sa skladá z hladkej múky, cukru, namletých vlašských orechov (prípadne sa dajú použiť iné druhy orechov ako lieskové orechy, arašidy alebo mandle), masla, žĺtka, citrónovej kôry a vanilky (prípadne vanilkového cukru).[3] Po upečení sa rožteky obaľujú v práškovom cukre.

Príprava vanilkových rožkov

[upraviť | upraviť zdroj]

Vanilkové rožky pochádzajú z Rakúska, konkrétne z Viedne.[2] Podľa povesti sa začali piecť na počesť porážky osmanských vojsk pri Viedni v roku 1683. Práve polmesiacovitý tvar mal odkazovať na Osmanskú ríšu, ktorá ho mala na vlajke. Pečivo sa rozšírilo po celej Rakúskej monarchii, okrem iného aj na Slovensko, kde sa stali typickým vianočným pečivom.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Vanillekipferl - Uromas bestes Rezept! | Einfach Backen [online]. www.einfachbacken.de, [cit. 2024-07-30]. Dostupné online. (po nemecky)
  2. a b Vanilkové rohlíčky jsou předchůdcem croissantu. Doprovází je pověst o vyhrané bitvě [online]. Prima Fresh, [cit. 2024-07-30]. Dostupné online. (po česky)
  3. Vanilkové rožky babičkine a vynikajúce, overený recept [online]. www.zenyvmeste.sk, [cit. 2024-07-30]. Dostupné online.

Iné projekty

[upraviť | upraviť zdroj]