Vladimír Kačka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vladimír Kačka
vojenský letec
Vladimír Kačka
Narodenie4. február 1908
Likavka, Slovensko
Úmrtie11. február 2005 (97 rokov)
Piešťany, Slovensko

Vladimír Kačka (* 4. február 1908, Likavka – † 11. február 2005, Piešťany) slovenský letec, včelár, čestný občan mesta Piešťany. Počas života pôsobil v Piešťanoch, Novom Meste nad Váhom, Hlohovci a Prostějove.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 4. februára 1908 v Ružomberku, časť Likavka, letec, ďalší z radu významných včelárov Piešťan a blízkeho okolia.

Službu v armáde začal v Prahe, odtiaľ prešiel do Prostějova, ďalej slúžil v 3. leteckom pluku gen. M. R. Štefánika v Piešťanoch, po dvoch rokoch sa vrátil do Vojenskej akadémie v Hraniciach na Morave, neskôr to bol opäť Prostějov, po ustanovení Protektorátu sa vrátil do Piešťan s určením za veliteľa 3. perute a vzápätí 38. letky. Ešte kým stačil vykonať vojenskú prísahu novému Slovenskému štátu zúčastnil sa bojov proti maďarským vojskám, ktoré [napadli východné Slovensko (tzv. Malá vojna).

Vo funkcii stotníka (kapitána) dňa 23. mája 1940 na lietadle Avia B.534 podletel Krajinský most klenúci sa nevysoko nad riekou Váh.

Ako osvedčený pilot bol vybraný za veliteľa na východný front, kde boli letky č. 11 a 13, podriadené nemeckej 17. armáde, ktorá bojovala na južnej Ukrajine. Odtiaľ sa v r. 1942 vrátil na post veliteľa letiska do Piešťan. Záverečná fáza vojny ho zastihla na ministerstve obrany, kde bol prednostom I. oddelenia.

Počas 21 rokov nalietal 4480 hodín. Patril k najlepším slovenským leteckým akrobatom a exceloval na mnohých leteckých dňoch.

Vladimír Kačka bol ako jediný spomedzi slovenských pilotov nositeľom československého strieborného pilotného odznaku s dvoma diamantmi.

Ako v mnohých iných smutných prípadoch, aj v povojnovom živote V. Kačku nastala po februárová (1948) direktívna zmena. Nikto nevzal do úvahy, že aj keď sa osobne nezúčastnil SNP, ochraňoval a podporoval vojakov, ktorí boli pre účasť v SNP v nemilosti a zabezpečil vyplácanie podpôr ich rodinám. Degradovali ho na vojaka v zálohe s určením na poľné práce.

Ako veľmi schopný človek sa síce uplatnil aj v civile, ale pocit krivdy si nosil v srdci až do roku 1990. Vtedy mu vrátili ako vojakovi hodnosť i náležitosti s tým spojené a ako človeku zaslúženú vážnosť medzi nami ostatnými.

Dňa 30. mája 2003 mu bola udelená cena mesta Piešťany. Čestné občianstvo mesta Piešťany mu bolo udelené dňa 4. júna 2003.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rodinný album;
  • Jubileum legendárneho pilota, P.Podolský;
  • Letecká improvizácia, A.Páldyová, Revue Piešťany;
  • Internetová stránka www.pic.piestany.sk;