Vlado Krausz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlado Krausz
Základné informácie
Narodenie 7. január 1969 (55 rokov)
Kežmarok, Slovensko
Pôsobenie textár, výtvarník, skladateľ

Vlado Krausz (* 7. január 1969, Kežmarok) je slovenský textár, výtvarník a skladateľ.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Od detstva rád písal básničky, kreslil a zaujímal sa o výtvarné umenie. Neskôr sa naučil hrať na gitare, začal skladať vlastné piesne a maľovať. Po ukončení štúdia na SUPŠ v Košiciach vystriedal viacero zamestnaní. Od roku 2000 je v slobodnom povolaní, žije a tvorí v Kežmarku.

Tvorba a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

V polovici 90. rokov začal spolupracovať ako textár so skupinou IMT Smile, neskôr so skupinou Peha a postupne s ďalšími interpretmi slovenskej populárnej hudby. Na hudobných nosičoch mu vyšlo okolo 600 textov piesní. Je držiteľom 13 cien Slovenského ochranného zväzu autorov, viackrát nominovaný a raz držiteľ ceny Aurel za pieseň roka. Za rok 2019 bol nominovaný v prestížnej ankete Krištáľové krídlo. Okrem vlastných textov prebásňuje texty piesní do slovenčiny pre divadlo (muzikály) a televíziu a film (rozprávky). Ako výtvarník mal niekoľko samostatných autorských výstav.

Texty piesní[upraviť | upraviť zdroj]

Textársky sa podieľal na albumoch týchto skupín a interpretov:

Ako textár spolupracoval aj s týmito interpretmi: Nataša Džunková, Mária Čírová, Barbara Haščáková, Marián Čekovský, Robo Opatovský a ďalšími, so skupinami Desmod, Basta Fidli, Popcorn Drama, ElevenHill, Hex, Mukatado, No Gravity, Chinaski, Raindown, Janais, Smola a hrušky a inými. Piesne s jeho textami vyšli na mnohých kompiláciách a výberovkách.

Muzikál[upraviť | upraviť zdroj]

Je autorom textov piesní k pôvodnému slovenskému muzikálu Móric Beňovský, ktorý mal premiéru v Košiciach v r.2013. (Libreto Milan Antol, hudba Adrián Harvan a Milan Antol.)

Piesne pre deti[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2011 vyšiel album piesní pre deti s názvom Zvieratká z paneláku, kde je autorom hudby i textov všetkých piesní. Pesničky spolu s deťmi nahrali známi slovenskí herci a speváci. Ako producent sa na nahrávkach podieľal Richard Müller. Album bol ocenený zlatou platňou.

Výtvarná tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svojej výtvarnej tvorbe sa venuje najmä maľbe akrylom. Hľadá a vymýšľa novú realitu, v ktorej sa prelínajú reálne podnety s fantáziou. Cielene narúša zásady perspektívy, gravitácie a trojrozmerného videnia sveta.

Samostatné výstavy:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vlado Krausz (1969) [online]. Galéria u anjela. Dostupné online.
  2. Vlado Kraus – výstava obrazov [online]. REKLAMA BOKA, Michalovské noviny, 2009-04-03. Dostupné online.
  3. Textár Vlado Krausz vystavuje v galérii na Skalnatom Plese [online]. TASR, teraz.sk, 2014-02-24. Dostupné online.