Wikipédia:Kaviareň/Rôzne/Archív 2005

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Archív tém pre stôl „Rôzne“ z roku 2005

International Writing Contest[upraviť | upraviť zdroj]

Hello everybody,

In Berlin at Dezember 2004 there was the critique that there is not enough connection in the work of all the different Wikipedias in their different languages. I think, that an internationally linked writing contest should be one possible chance to cooperate and work together. At March 1st there will be the start of the second writing contest in the german Wikipedia so I thought, we can start it as an international project. There had bee contests in the Wikipedia of the Netherlands nl:Wikipedia:Schrijfwedstrijd, the german Wikipedia de:Wikipedia:Schreibwettbewerb and the english one en:Wikipedia:Danny's contest and as far as I could see it, it worked really good.

I hope you will join the Contest, please visit meta:International writing contest to find out more. -- 149.225.56.90 09:06, 11 Jan 2005 (UTC) (Achim Raschka aka Necrophorus)

K vyssim metam! :)[upraviť | upraviť zdroj]

Som tu kdesi zaregistroval povzdych, ze taky nejaky novacik by aj rad pomohol, ale nevie castokrat ako...

Moj pohlad -> Dalsim nasim milnikom je 5000 clankov ... en:Wikipedia:International_wikipedias_statistics#Number_of_article_milestones a ako velku sancu vidim ->

  1. preklad ceskych clankov (cesi maju 4500 clankov a tak je z coho "kopirovat" - preklad by mal byt relativne jednoduchy...)
  2. "podfuk" s doplnenim rokov... (t.j. pozries napr. 1931 k nemu odkazujuce clanky ( http://sk.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%A0peci%C3%A1lne:Whatlinkshere&target=1931 ) a doplnis co by sa hodilo - napr.: narodenia Miroslav Bázlik ... )

Myslim, ze toto je jednoducha praca, ktoru by sme mohli relativne lahko zvladnut... :)

Mozno by sa hodilo asi este nejak podobnu informaciu vlozit do Wikipédia:Vitajte vo Wikipédii a odkaz na tuto stranku hodit nejako "vyssie"... K tomu zial teraz nemam vela casu a sil... Liso 08:45, 14 Jan 2005 (UTC)

Problém Google[upraviť | upraviť zdroj]

Náhodou som si všimol, že google nedefinuje slovenskú wikipédiu ako "stránky písané po slovensky" ani ako "stránky z krajiny Slovensko" (keď dám hľadať článok z wikipédie a nakliknem "stránky písané po slovensky" a "stránky z krajiny Slovensko", tak je výsledok nula...) To je podľa mňa dosť veľký problém, pre ľudí, ktorí niečo hľadajú po slovensky a ani sa nedozvedia, že niaka wikipédia vôbec existuje...Mňa už Google veľakrát nemilo prekvapil, ale toto teda presahuje všetko...Na akom princípe im tam pre pána kráľa funguje to rozpoznávanie jazykov... Ak to máte aj ostatní tak, bude im treba napísať mail, alebo ja neviem...Bronto 01:33, 17 Feb 2005 (UTC)

  • Podľa mňa im to funguje na základe domény prvého rádu ".sk" a naša wiki je ".org", aspoň čo sa týka "vyhľadávania z krajiny Slovensko". Ako funguje slovenčina neviem. Ale chcelo by to ničo robiť. Nepoznáte sa niekto s Larrym Pageom alebo Sergeyom Brinom? :o) --Metju12 06:29, 17 Feb 2005 (UTC)
    • Ja myslim, ze to Google robi podla informacie v zdrojovom kode stranky, kde je u nas spravne uvedene:
  <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="sk" lang="sk" dir="ltr">

--Ondrejk 00:17, 22 mar 2005 (UTC)

Ak to niekoho zaujíma, dostal som odpoveď od Googlu (potom ako som rezolútne odmietol automaticky generovanú odpoveď, ktorú mi najprv poslali (tuším som bol číslo tisíc voľačo, takže som sa ani nečudoval ...:-)):

Thank you for your reply. We apologize for the confusion in our previous email. We understand that this page is not appearing as a search result for "written in Slovak" or as "pages written in Slovakia." As you may know, Google is a fully automated search engine. Sites' positions in our search results are determined automatically based on a number of factors, which are explained in more detail at [1]. Additionally, we do not manually assign keywords to sites, nor do we manipulate the ranking of any site in our search results. That said, we're always working improve the quality of our search results. Please be assured that your feedback will be forwarded to our search quality team who will use the information to improve the quality of our search results. Regards, The Google Team



Projekt Propagácia Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

uff, mission accomplished. :)
pridal som slovenskú Wikipédiu do týchto slovenských katalógov (ktoré ju už pridali vyznačím hrubo):

zoznam,szm, best, hladam, pozri, najdes, vsevedko, www.counternet.sk/find, atlas, hladat, katalog, najdi, kdeje, inet-zone, xsite, atriniti, exo, centrum, dmoz.org, birdz.sk

pridaval som nasledovny popis a klucove slova:

  • Otvorená slovenská online encyklopédia so slobodným obsahom, ktorý môže každý používať, pridávať a meniť.
  • wikipedia, wikipédia, otvorená online encyklopédia, slobodná encyklopédia, GNU FDL, open source, článok, definícia

zaradenie zvycajne trva medzi 7 a 21 dnami.

dodatocne som zistil, ze som na vacsine popisov asi zblbol diakritiku... snad to opravia Helix84 11:34, 17 Feb 2005 (UTC)

  • mozes zaradit do slovenskych katalogov aj sk.wikibooks.org? pripadne priamo odkaz na akvaristicku knihu sk.wikibooks.org/Akvaristika. Jacik 20:32, 17 Feb 2005 (UTC)

Projekt Wikislovnik[upraviť | upraviť zdroj]

Ako bola Wikipedia dole, tak som si trocha posurfoval a vsimol som si, ze existuje aj projekt Wikislovnik. Je zalozeny aj pre slovencinu, ale jedine zmeny som tam zaznamenal od spamerov (stovky odkazov na rozne stranky zrejme pre zvysenie ratingu v google). Bolo by dobre aspon pomazat tie nezmyselne stranky. Kto tam ma adnim prava? --Maros 22:46, 22 Feb 2005 (UTC)

zatial nikto :) Liso 08:22, 26 Feb 2005 (UTC)

Články o histórii novinárstva[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes pribudlo množstvo článkov o novinárstve. Chcel by som sa spýtať autora, aký má zámer, z ktorých zdrojov čerpá a či sú v poriadku autorské práva. --Adrian 18:23, 27 Feb 2005 (UTC)

Ja sa pripájam, ak sa ukáže, že je to v poriadku, tak by to chcelo nejakú ich úpravu do zavedených štandardov. --Bebe 18:33, 27 Feb 2005 (UTC)
Obávam sa, že toho už neuvidíme...Ale každopádne v tom treba urobiť poriadok pokiaľ ide o názvy článkov, chýba napríklad -ak som si dobre všimol - nejaký hlavný článok, ktorý by na tie podčlánky odkazoval. Takisto treba oddeliť Slovenské národné noviny od Orla Tatranského a pod...lebo takto ako to je to nikto nebude hľadať a ani nikdy nenájde...Ja už ale teraz naozaj nemám toľko času...Bronto 18:50, 27 Feb 2005 (UTC)
1) Všetky príspevky redaktora 217.75.80.116 som dal do článku Žurnalistika. Ja sa v tejto oblasti nevyznám tak ak tu je nejaký nadšenec žurnalista a dejepisár, stránka je pripravená na úpravy. Čo ešte od tohto redaktora ostalo sú pridané stránky: Národná rada Slovenskej republiky a Politický marketing, netýkajúce sa žurnalistiky.
2) Čo sa týka autorských práv to ve vážnejšia vec a možno by stálo za to vytvoriť novú šablónu a pridávať ju k článkom u ktorých nie sme si istý autorstvom. --Valasek 20:46, 27 Feb 2005 (UTC)
2) Suhlasim s Valaskom, je to vazna vec a zrovna ma to napadlo ked som si dnes pozrel clanok o NR SR. Helix84 20:51, 27 Feb 2005 (UTC)
Všetky články o histórii novinárstva v SR sú prepisy prednášok Prof. PhDr. Fraňa Ruttkaya, DrSc., vyučujúceho rovnomenný predmet na UCM Trnava, Fakulta masmediálnej komunikácie.--Matej 07:15, 1 Mar 2005 (UTC)
Asi by bolo lepšie urobiť knihu vo Wikibooks a sem do WP len rozhadzat fakty. Ten zdroj čo uvádzaš -- prof. Ruttkay -- platí aj pre príspevky od 217.75.80.116? 158.193.85.212 07:43, 1 Mar 2005 (UTC)

Vážne sa pripájam k návrhu, že všetky články o novinárstve by mali byť transwiki do Wikibooks, sú to v podstate skriptá z predmetu žurnalistiky! --AtonX 10:33, 1 Mar 2005 (UTC)

SLOVENSKE MESTA ABSOLUTNA KATASTROOOOOOFA[upraviť | upraviť zdroj]

kamkolvek idem je to katastrofa, ci uz Bratislava, ci Zilina, ci Kosice vsade je to nula bodov, najhorsie je, ze aj madarske aj nemecke stranky tychto miest su kvalitne, vo viacerych tychto mestach je kopa zbytocnych udajov, kto je zvedavy v encyklopedii na telefonne cislo mestskeho uradu, a vrcholom je ta kostra v ktoreej nic nie je, tridsat bodov s NULOVYM obsahom, ZEMEPIS a ENCYCLOPEDIA o SLOVENSKU, prosim o TO ABY ASPOB DESAT najvacsich slovenskych miest malo kvalitne stranky, ked tam o Nitre nachadzam "Nitra je mesto ležiace v Nitrianskom kraji." tak som z toho zhrozeny.--Mt7 14:12, 3 Mar 2005 (UTC)

  • Fajn, tak nieco o nich napis Mt7. Vobec nic ti v tom nebrani :) Atomique 14:43, 3 Mar 2005 (UTC)
  • Aj by som napisal, ale z troch najvacsich miest, som v Presove a Kosiciach vobec nebol a na Bratislavu si moc netrufam.--Mt7 14:56, 3 Mar 2005 (UTC)
  • O Poprade som čosi napísal, aj o Spišskej Starej Vsi. Môže byť? Keby sa každý povenoval aspoň svojmu regiónu, tak by to bolo fajn. Kristo 21:15, 23 mar 2005 (UTC)

Prazske stretnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Tak ako ? stretli ste sa? Chyba mi "zapisnica" zo stretnutia!!! :)))) Liso 06:17, 15 mar 2005 (UTC)

Pozri Wikipédia:Stretnutia --Adrian 06:46, 15 mar 2005 (UTC)

cosi pre wikisource[upraviť | upraviť zdroj]

http://www.klasici.sk/projekt/index.html pozri tiez http://www.klasici.sk/projekt/plan.html Liso 09:08, 17 mar 2005 (UTC)

Novi admini[upraviť | upraviť zdroj]

Adrian a Atomique si ziskali doveru komunity a stali sa dnes novymi adminmi slovenskej wiki s privilegiami sysop. Nech sa im obom dari! :) Liso 08:58, 21 mar 2005 (UTC)

Všimol som si, že redaktor Pescan začal pridávať články o uliciach, konkrétne o tých v Piešťanoch. No osobne nie som presvedčený, že článok, ktorý obsahuje text "Dubová je ulica v Piešťanoch" má nejakú úžitkovú hodnotu. (Mimochodom, Dubová je aj v Bratislave a možno aj v ďalších mestách.) Začneme teda písať články s názvami všetkých ulíc v mestách na Slovensku? Myslím, že by bolo vhodnejšie vytvoriť jeden článok s názvom povedzme "Ulice v meste XY" a tam by bol zoznam všetkých ulíc. Týmto nechcem kritizovať Pescana, určite s tým mal kopu práce, len je to námet na diskusiu. MisoH 20:44, 24 mar 2005 (UTC)

  • Rozdiel je podla mna v tom, ci sa na to pozerame z kratkodobeho alebo dlhodobeho hladiska. Z kratkodobeho pohladu sa mozu zdat taketo clanky zbytocne (aj ked z kratkodobeho pohladu nam to takisto moze pomoct rychlejsie prekrocit hranicu 5000 clankov ;) ). Avsak z dlhodobeho hladiska by sa tieto clanky o jednotlivych uliciach mohli postupne rozsirovat o mnozstvo uzitocnych informacii lokalneho charakteru. Ako napriklad ake urady a obchody sa tam nachadzaju. Aka je historia danej ulice. Ake zname osobnosti tam zili. Fotky. Mapka, kde sa dana ulica alebo namestie nachadza vramci mesta. Atd. Atd. Atd. Stale totiz nevidim ziadny problem v tom, ak su tu clanky, ktore nikomu nezavadzaju. Skor by som videl problem v tom, ak by tu neboli clanky, ktore by mohli niekomu chybat. Bojim sa vsak, uz z predchadzajucich skusenosti z podobnych debat, ze vacsina ostatnych redaktorov bude mat na tuto otazku presne opacny pohlad. :) Atomique 23:41, 24 mar 2005 (UTC)
    • Suhlasim. (a to aj ked sme uz hranicu 5000 "clankov" prekrocili :) Liso@diskprís 09:12, 29 mar 2005 (UTC)
  • O uliciach, s výnimkou niekoľkých významných ulíc a hlavných námestí, nám tu ani dlhodobo nikto písať nebude (hoci by vždy bolo čo písať) a tak ako tie články teraz vyzerajú, tj. nič iné len XY je ulica v YX, je to absurdné. Keď si to niekto náhodne pozrie, tak sa zhrozí. Ja nie som zástanca mazaní, ale v tomto prípade by som ich dokonca zmazal. Keď už chceme rýchlo zvyšovať počet článkov tak najlepšie nejakými článkami o osobách, kde je (keď už, tak)len meno, narodenie a úmrtie, krajina a povolanie. To má aspoň nejaký zmysel a nie je to smiešne.Bronto 02:56, 25 mar 2005 (UTC)
    • Bronto, v tomto vazne neviem neviem :). Zazil si uz niekoho, kto sa skutocne "zhrozil", ked uvidel nejaky nas clanok o ulici? Alebo sa niekto nad tym rozosmial? :) Ja si to pravdupovediac ani neviem moc predstavit, clovek pride, klikne na Okruzna a uvidi, ze je to Ulica tam a tam.. A teraz dostane z toho infarkt alebo sa bude citit pohorseny? Osobne mi to pride ako dost solidne prehanky ;) Kazdopadne s tymi osobami suhlasim, je velmi dolezite mat aspon zakladne informacie o kazdej zmysluplnej osobe. Atomique 08:26, 25 mar 2005 (UTC)
  • Napriek tomu, ze som k jednej ulici prispel aj ja (Bajzova, aj to len preto, ze je to ulica vedla a nielen v Piestanoch) suhlasim s Brontom. Ak by sme sa rozhodli pridavat takto ulice, mozno by bolo dobre vzdy tu ulicu pozriet aspon na [2] a vypisat tam aj ostatne mesta, pripadne po kom je ulica pomenovana, PSC, ... --Ondrejk 07:51, 25 mar 2005 (UTC)
  • Vazeni priatelia, chcel som len vytvorit databazu piestanskych ulic a pokracovat v ich dalsom popise. Vsimol som si snahu vytvorit komplexne informacie o slovenskych mestach a domnievam sa, ze sem rozhodne patria aj ich ulice. Niektore maju specificky nazov, niektore zaujimavu historiu ako bolo podotknute vyssie. Osobne by som sa nepustal do podobnej prace, keby som obcas nepotreboval informacie podobneho typu. Samozrejme, neskor zacnem prispievat aj inym sposobom, podla Vas potrebnejsim. Pekny den --Pescan 08:11, 25 mar 2005 (UTC)
  • Len pre info: Priblizne som preratal pocet ulic, mame ich asi 350, co je uz naozaj slusny pocet. --Ondrejk 14:05, 25 mar 2005 (UTC)
    • Mozno ma nastvete a niekedy cez vikend si urobim vylet po Bratislave aj s digitalnym fotakom a pofotim pre kazdu ulicu par ilustracnych zaberov a budeme mat aj public domain fotky ku kazdej z nich :)) Atomique 14:16, 25 mar 2005 (UTC)
      • To by bolo super. Ako sa ta da nastvat? :-) --Ondrejk 20:08, 25 mar 2005 (UTC)
        • Aj ja by som ťa z tohto dôvodu rád naštval - uveď prípadne svoje najneobľúbenejšie nadávky ...:)

Pokial sa vytvaraju iba prazdne clanky (alebo iba s jednou vetou) tak som proti tomu a suhlasim s Brontom. Neviem, kto by hladal v encyklopedii ulice. A ak uz ulice vytvarat, tak urcite nie v takom rozsahu ako je to tu, ale iba par najvyznamnejsich. Ale v kazdom pripade by sa clanok mal vytvorit vtedy, ak sa do neho vkladaju informacie a nie iba preto aby sa clanok vytvoril. To encyklopedii nepridava na kvalite. --Maros 19:45, 25 mar 2005 (UTC)

    • Ak Pescan alebo niekto niečo k tým uliciam dopíše, tak samozrejme nemám nič proti tým článkom. Ja len upozorňujem, že 1. zatiaľ nemáme článok o Piešťanoch, ale zato máme kvázičlánky o jeho uliciach a 2. väčšina tých piešťanských ulíc existuje napríklad aj v Bratislave - treba urobiť nejakú disambiguation... Bronto 20:36, 25 mar 2005 (UTC)
      • Ja by som tam nedaval disambiguation, ale skor by som to spravil ako je napr. mnou spominana Bajzova + PSČ do vlastnej sekcie prípadne fotky.

Deje sa niečo s tými ulicami? Vidím, že napr. Pescan začal prispievať "užitočnejšími" ;) článkami, ale s ulicami sa nič nestalo. Helix84 14:48, 16 máj 2005 (UTC)

skfree wiki[upraviť | upraviť zdroj]

Poznate http://www.skfree.net/wiki/ ? :) Liso@diskprís

Zaujímavé, odkiaľ asi majú ten engine, hmmm :)) Bebe@diskprís 13:03, 5 apr 2005 (UTC)

Interwiki guidelines[upraviť | upraviť zdroj]

Dostal som otázku - ak som to dobre obsahovo pochopil - či sme sa dohodli na tom, čo je tu de:Wikipedia:Botschaft uvedené úplne dole. Ak nie, mohli by ste sa vyjadriť? Bronto 00:29, 20 apr 2005 (UTC)

Ja súhlasím s uvedeným spôsobom Adrian@diskprís 04:20, 20 apr 2005 (UTC)
Suhlas a ak nikto nebude proti, mozes Ganglerimu odpovedat, ze to mame na Velvyslnectve (dole). --Palica 04:59, 20 apr 2005 (UTC)

Maličkosť, ale poteší[upraviť | upraviť zdroj]

Nedá mi, aby som sa s vami nepodelil o trošku radosti, ktorú mi dnes wikipédia dopriala. Presne pred 10 dňami som začal vytvárať články o hokejistoch. Pustil som sa do toho preto, pretože boli majstrovstvá sveta a ja som úplne náhodne zistil, že o hokeji vlastne nič nemáme. Dnes som hľadal nejaké veci cez Google na doplnenie mojich článkov a bol som veľmi príjemne prekvapený, keď na mňa zasvietil odkaz na slovenskú wikipédiu hneď z prvého miesta. Urobil som si teda malý prieskum a zistil som, že:

  1. pri všetkých troch tréneroch a deviatich hokejistoch je uvedená naša wikipédia na prvom mieste,
  2. pri ďalších ôsmich hokejistoch je naša wikipédia uvedená na prvej strane,
  3. pri piatich hokejistoch je naša wiki až na ďalších stranách Marcel Hossa (2), Richard Zedník (3), Marián Hossa (6), Marián Gáborík (7), Zdeno Chára (8),
  4. pri troch hokejistoch (Országh, Bartečko, Handzuš) som odkaz na našu wikipédiu z neznámych dôvodov nenašiel.

Tak isto je wikipédia na prvom mieste, keď vyhľadávate cez Google Majstrovstvá sveta v hokeji 2005, alebo stačí hľadať iba majstrovstvá sveta. Maličkosť, ale poteší.

Len tak zbežne som si vyhľadal českých hokejistov a tam boli výsledky veľmi podobné. Dal som si teda vyhľadať ešte zopár slovenských osobností o ktorých máme články v našej wikipédii a s potešením som zistil, že Google tiež veľmi často vytiahol našu wiki do popredia, aj keď tam to nie je až také výrazné ako pri hokejistoch.

Myslím si, že toto je tiež jedna z ciest ako dostať wikipédiu do povedomia verejnosti. Zvyknúť ľudí na to, že tu nájdu informácie, ktoré potrebujú. A byť na prvej stránke v Google tomu dosť napomôže. Uvažoval som nad tým, prečo práve pri hokejistoch sa wikipédia dostala tak vysoko. Kvalitou článkov to určite nie je, pretože sú to všetko stuby (okrem článku Majstrovstvá sveta v hokeji 2005). Ak vylúčim to, že ste ich tam naklikali vy kolegovia wikiredaktori, tak mi už zostáva iba jeden logický dôvod. Prebiehali práve majstrovstvá sveta a ľudí táto téma preto zaujímala. Možno by sme to mohli využiť aj v budúcnosti. Príklad: olympijské hry, majstrovstvá sveta alebo Európy v populárnych športoch, ale aj v iných oblastiach ako je šport. Takže ešte raz, maličkosť, ale poteší. Celkom inak sa píše, keď človek zistí, že to niekto aj číta. Veľa elánu do ďalších článkov všetkým želá --Jano spoza mláky 20:21, 17 máj 2005 (UTC)

Musím trocha zmierniť tvoje nadšenie :) v tom zmysle, že (1) tie články sú na prvom mieste nie preto, že ich niekto číta, ale preto, že wikipédia ako taká (anglická a tým aj ostatné) je v Googli na prvých miestach, čo sa potom prenáša na všetky výsledky bez ohľadu na článok, (2) keď dáš hľadať články napísané po slovensky alebo na Slovensku, tak tam wikipédia nebude (ak sa medzitým nestal nejaký zázrak). Bronto 21:59, 17 máj 2005 (UTC)

  1. Rád sa nechám poučiť, lebo sa priznám že neviem ako Google funguje. Doteraz som si myslel, že poradie v Google závisí od počtu kliknutí na článok (teda nesúvisí priamo s prečítaním článku, to súhlasím). Nie je to tak?
  2. Čo sa týka tvojej poznámky ohľadne článkov napísaných po slovensky, asi sa naozaj stal zázrak. Veľmi jednoducho sa o tom presvedčíš, ak budeš hľadať v Google heslo Žigmund Pálffy, Rastislav Staňa, Karol Križan, Ján Lašák, Martin Štrbák atď., atď. --Jano spoza mláky 22:17, 17 máj 2005 (UTC)


Ad 2: Ja som sa zle vyjadril. Ide o problém opísný na tejto stránke hore. Keď si mimo Slovenska, tak si to neuvedomíš, lebo máš anglický google, ale keď si na Slovensku a chceš nájsť slovenské stránky, tak hore zaklikneš "stránky písané po slovensky" a wikipédiu vtedy úplne ignoruje. Ad 1: Čudujem sa, že to nevieš, lebo ja nie som na tieto veci odborník, ale považujem za starú známu vec, že google pracuje primárne tak, že prvé stránky sú tie, na ktoré sa odinakadiaľ najviac odkazuje,všetko ostatné je sekundárne (ja to mám mimochodom odskúšané). Preto sa tu už aj niekoľkokrát ľudia snažili jednoducho umiestniť svoj link, a preto aj každé ďalšie pridanie odkazu na FILIt alebo databázu filmov (navyše zo site-u, na ktorú sa už tak veľa odkazuje - t.j. z wikipédie) závratným spôsobom posúva tieto sity na prvé miesta v googli. Bronto 02:53, 18 máj 2005 (UTC)

Už mi je to trochu jasnejšie, aj keď nie celkom. Znamená to, že keď sa náš článok dostane v Google do popredia, je to zásluha kredibility wikipédie ako takej a nie wikipédie slovenskej? --Jano spoza mláky 04:27, 18 máj 2005 (UTC)

Áno, čo nakoniec dokazuje aj spomínaný fakt, že slovenskú wikipédiu google ani ne"registruje" ako oddelenú od anglickej wikipédie, lebo tie články nepovažuje za písané po slovensky (stále neviem či to je porucha alebo prečo to tak je). Bronto 04:42, 18 máj 2005 (UTC)

Dobre, takže moje nadšenie si trochu zmiernil, ale nie celkom. Podstatné je, že ja pri vyhľadávaní na Google, tie články spomínané hore vidím na prvej strane, alebo dokonca na prvom mieste. Čiže konkrétne slovenské články zo slovenskej wikipédie. Dúfam, že je tomu tak aj na Slovensku. A aj keď sa tam dostali zásluhou wikipédie ako takej, keby som ich nenapísal, tak by tam neboli. Takže môj záverečný pozdrav: veľa elánu do ďalších článkov stále platí.

Na Slovensku je tomu tak, ak to nedáš hľadať ako stránky napísané po slovensky alebo na Slovensku.

Ešte jedna vec mi nie je jasná. Prečo pri článkoch, ktoré evidentne existujú aj na anglickej wiki, dostanem pri vyhľadávaní cez Google článok zo slovenskej wiki? (Marián Hossa, Žigmund Pálffy, Miroslav Šatan, Richard Zedník, Marián Gáborík). A u Zdena Cháru sa mi tam zjavia oba. Anglický na prvej strane a slovenský na ôsmej. --Jano spoza mláky 13:16, 18 máj 2005 (UTC)

Možno to bude tým, že anglické články sú bez diakritiky...Ale google je celkovo nevyspytateľný a (ne)vyhadzuje niekedy veľmi čudné veci...Bronto 16:07, 18 máj 2005 (UTC)
niekoľko drobností ku Googlu -
  • uprednostňuje nové články - t.j. nový článok na pár dní uprednostní
  • nepracuje v závislosti od počtu klikov, ale veľmi dôležité su tzv. spätné odkazy, t.j. koľko a ako kvalitných stránok ukazuje na danú stránku
  • google nepozná pojem web, ale vždy pozná len jednotlivé stránky teda nemá zmysel hovoriť o tom, či má slovenskú a anglickú wikipédiu oddelenú
  • pri spätných odkazoch, ale aj pri zoradení, je dôležité aké má ohodnotenie. Pri googli sa hovorí o tzv. Pageranku v rozpätí medzi 0 až 10. Pagerank okolo 4-5 je normálny, 10 má veľmi málo stránok - január 2005 iba 24 stránok. Anglická wikipédia, presnejšie jej hlavná stránka, má PR 9 a aj PR hlavnej stránky slovenskej wikipédie je veľmi vysoké - 7.
  • detekcia jazyka funguje zle - IMHO to rozlišuje podľa toho, či je na konci .sk alebo nie
LacoR@diskprís

Hebrejská Wikipédia[upraviť | upraviť zdroj]

Navštívil som hebrejskú Wikipédiu a veľmi sa mi páčia ich obrázky na úvodnej stránke, čo na to poviete? (Musím sa priznať že z textu som dosť zmätený... :)) Helix84 19:03, 19 máj 2005 (UTC)

Fiha, aj talianska zmenila šat. helix84 16:49, 16 jún 2005 (UTC)

Rýchlejší preklad z Češtiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ahoj, vytvoril som si vlastny program na preklad z CZ do SK. Funguje tak, ze sa na kazde slovo opyta, ako ho prelozit, pricom ponuka najcastejsie zvolene moznosti (+kontroluje gramatiku a spelling cez MS Word). Casto teda staci citat text a odklepavat spravne ponuknute slovo, pripadne trosku upravit. Program sa automaticky uci z Vasho rozhodovania a z volby slov. Na konci si este raz treba text precitat uz manualne a trosku upravit. Mne to velmi urychluje pracu. Pomoze uz len napriklad tym, ze ho staci raz naucit ceske mesiace a potom ich uz ponuka prelozene do slovenciny samo.

Vznikol tak napriklad clanok Budapešť a Berlín. Screenshot najdete tu: [3]

Moja databaza slov momentalne obsahuje:

  • 7200 slovenskych slov
  • 6700 ceskych slov

(za rozne slovo povazujem aj rozne pady... jedneho slova). Pracuje sa s nim coraz lepsie, uz je pomerne inteligentny :-) Mozno ho samozrejme pouzit aj na ine jazyky - podmienkou ale asi bude, aby ten jazyk bol pribuzny slovenčine, inak by bolo treba napriklad velmi upravovat slovosled, ... Vhodne by bolo napriklad, ak by niekto vytvoril slovensko-polsku databazu, potom by to uz vedeli preklad aj ti so slabsimi znalostami polciny, pripadne Slovensko-Slovinsku (obe tieto Wiki su omnoho vacsie ako nasa, zatial :-))

Ak by mal niekto zaujem sa s tym pohrat, mozem poslat, aj so zdrojakmi, alebo aj hotove EXEcko. Staci mi napisat. --Ondrejk 00:56, 22 mar 2005 (UTC)

  • mal by som záujem o EXEčko --Adrian 09:39, 22 mar 2005 (UTC)
  • ja by som si tiež prosil :-) --Metju12 13:43, 22 mar 2005 (UTC)
  • môžem aj ja poprosiť? A možno sa pohrám s tou poľštinou, ak ten program pochopím :o). Kristo 21:12, 23 mar 2005 (UTC)
  • ja tiež (aj zdrojak) --Moroj 21:27, 23 mar 2005 (UTC)
    • Ďakujem Vám za záujem, všetkým som Vám to poslal. Potom by ma potešilo, ak by ste dali vedieť skúsenosti s programom, či ho používate, čo sa Vám páčilo, ... --Ondrejk 14:46, 24 mar 2005 (UTC)
  • Chcel som tiez spravit podobný program, ale plne automatický (alebo v dvoch módoch: automatika a ucenie). Zatial mam vela iných vecí tak aj mne prosim posli svoj program so zdrojakmi.Dakujem --Zdislav 08:06, 5 apr 2005 (UTC)Zdislav
    • Uz to tu vidim viackrat, ze zverejnujete svoje adresy. Je ale pohodlnejsi sposob ako si uchranit e-mail adresu pred spamami. Ak si zaregistrovany s e-mailom (a Ty Zdislav@diskprís vidim, ze ano) , posli mail Ondrejk@diskprís tak, ze jednoducho kliknes na zavinac (alebo sa preklikas inak :) pri jeho mene ako je v tomto odstavci... (Ak user nema e-mail registrovany, uvidis to ako ked kliknes na @ redaktora -> panzer@diskprís) potom wikipedia vygeneruje a posle mail na registrovanu adresu a uvedie do spiatocnej adresy Tvoju registrovanu adresu... Ziadne adresy na webe :) Liso@diskprís 09:28, 5 apr 2005 (UTC)
  • Dobrý je tento proram, ale chybaju mu napriklad scrollbary. Navrol by som pridat dalsi mód: rozsirovanie databázy. Fungoval by tak, ze by hladal slova, ktoré este nemá a vypyta si mozne preklady. Okrem toho mi pri spusteni, skonceni a odsuhlasovani slova vypisuje chybu "Neregistrovaná trieda", ale to asi preto ze nemam msWord. Ale vyzerá, že z neho nieco bude uzitocne. --Zdislav 19:21, 9 apr 2005 (UTC)Zdislav
    • Ano, pravdepodobne to bude preto, ze names Word. Scrollbary som pridal do poslednej verzie (na adrese, co som posielal mailom). Neviem, ako to bezi tebe, ale program sa uci stale - pocas kazdeho prekladu. Neudrziava si len tabulku cs-slovo -> sk-slovo, ale pre kazde taketo spojenie aj tabulku pravdepodobnosti, ako casto sa slovenske slovo preklada na ceske. Preto sa mi zda, ze prebiehanie len po neznamych slovach by mohlo trochu skreslit pravdepodobnosti, nakolko by nezapocitavalo pouzitie uz existujucich slov. --Ondrejk 14:01, 17 apr 2005 (UTC)
  • Pošleš ho prosím aj mne? Dík --Maros 00:32, 15 apr 2005 (UTC)
  • Ahoj, Tvoj program vypadá sľubne, nemám síce zdroják ani som ho nevidel pracovať ale počul som :-). Nechceš ho ďalej rozširovať ako Open Source (napríklad pod licenciou GNU GPL) a stať sa jeho správcom? Registrovať projekt odporúčam na stránke sourceforge. Pri registrácií prípadne úvodných krokoch som Ti ochotný pomôcť, pošli mi email. Tam zverejníš zdrojové kódy, budeš prevádzať vývoj nových verzií a prijímať vylepšenia od ostatných vývojárov. Ak bude projekt úspešný, tak tých vývojárov bude pribúdať ... Takto neviem, či sa do pôvodného projektu pridajú vylepšenia, ktoré spravili ľudia, ktorým si poslal zdrojové kódy.

Má to nasledujce výhody:

    • vývojári nebudú trieštiť svoje sily medzi viac nesynchronizovaných verzií
    • hlavne ty ale i ostatní vývojári a užívatelia budú mať jednu verziu, so všetkými zmenami
    • naučíš sa lepšie programovať ako budeš diskutovať s programátormi
    • väčšina problémov v Tvojom programe bude vyriešená elegantnejšie a rýchlejšie ak je na to viac hláv

Čo si o tom myslíš? --Valasek 10:55, 17 apr 2005 (UTC)

    • Ahoj, sourceforge poznam, ale neviem ci sa najde niekto ochotny program rozsirovat. Moja skusenost je, ze na sourceforge sa po tom, ako sa o program prestane zaujimat povodny autor, po programe casto nikto neobzrie. Samozrejme, neplati to napriklad pre programy na pristup k peer2peer sietam. Pochybujem, ze by mal niekto zaujem pokracovat v programe na preklad CS-SK. Ak vsak ale chces, mozme ho tam dat. --Ondrejk 14:01, 17 apr 2005 (UTC)
  • Bez wordu sa nedá preložiť nič. Nemohol by si to prosim ťa nejako upraviť alebo mi povedať na čom to skompilujem a ja si tie triedy čo sú navyše vyhádžem. Databáza, ktorú vytvára sa mi zdá príliš veľká aj keď asi na programovanie je jednoduchšie ju používať, ako som si všimol pri preletení zdrojákmi. Filyp@diskprís 20:06, 17 apr 2005 (UTC)
    • Vytvoril som specialnu verziu pracujucu bez spell checku. Link ti poslem mailom. Ak by mal este niekto zaujem, ozvite sa. Skompilovat sa to da napriklad v Delphi7. --Ondrejk 23:09, 17 apr 2005 (UTC)
      • Vlastne ti ho mailom neposlem, lebo neuvadzas emailovu adresu ani pre Wiki. Mozes mi napisat kam to mam poslat. --Ondrejk 23:10, 17 apr 2005 (UTC)
      • Ja som si do nastaveni dal email-adresu a nezakazal som posielanie od redaktorov, takze by sa malo dat poslat na moju adresu, ale bez priloh. Nemozes sem dat link na ten zmeneny CAT bez spellchecku ak ho mas uz na webstranke? Filyp@diskprís 12:52, 18 apr 2005 (UTC)
        • Ahoj, Wiki píše: "Tento redaktor nešpecifikoval platnú e-mailovú adresu, alebo sa rozhodol, že nebude prijímať e-maily od druhých redaktorov.". Adresa je taka ako predtym, len nazov suboru je cat-bin-no-spell.zip --Ondrejk 14:41, 18 apr 2005 (UTC)
        • Tak uz mi to funguje. Doplnil som trosku databazu, ale chcel by som vediet ci sa da nejako zmenit uz zadane slovo ak sa pomylim. Nevyhoda je ze musim prejst cely clanok ak chcem prelozit len cast a vratit sa inak sa preklad zrusi. No dost som to splietol, tak dufam ze ma chapes. A este ked je nejake nezname slovo tak ako moznosti ponuka z predchadzajuceho slova. (asi len niekedy) Filyp@diskprís 10:37, 20 apr 2005 (UTC)
          • Nie, slovo sa zmenit neda. Ja ked sa pomylim, tak dam Cancel, uz prelozeny text skopirujem do Wiki a pokracujem dalej. To co sa zapisalo napriklad do databazy zle, tam uz tak ostane - mozes to zmenit len tym, ze pri dalsom vyskyte slova zadas spravny preklad, cim sa zvysi pravdepodobnost. Tu chybu s predchadzajucim slovom som opravoval prednedavnom, poslednu verziu najdes na znamej adrese. --Ondrejk 12:46, 20 apr 2005 (UTC)

chcel by som vas upozornit na projekt http://infostar.cz/ Helix84 19:00, 27 apr 2005 (UTC)

Odkaz pre stiahnutie je na stranke redaktora User:Ondrejk.

Mačka domáca[upraviť | upraviť zdroj]

Hello. Idem konečne popracovať na mačičke. Tento článok som pred časom rozpracovala. Som si uvedomila, že v sekcii Morfológia popisujem telesnú konštrukciu mačky a dávala som tam odkazy na jednotlivé časti (napr. lebka, zuby a tak). A teraz to, čo mi na tom vadí a neviem, ako to vyriešiť: kliknete na lebku, zobrazí sa lebka človeka a popis, kliknete na hrudnú kosť - zobrazí sa zasa človek. Mám odstrániť linky a obšírnejšie popísať aj jednotlivé časti, či čo s tým? Díkes za radu. --Prskavka 09:15, 10 jún 2005 (UTC)

Viete, ze? (predbehli sme cesku wiki v pocte clankov)[upraviť | upraviť zdroj]

Teraz mame 11 473 oni 11 431 . Udrzime to? :) Dufam, ze prazska bunka slovenskej wiki nebude musiet prejst do partizanskeho sposobu zivota! :))) Liso@diskprís 08:07, 30 jún 2005 (UTC)

vidim ze v novinkach to uz je odvcera! :) Nevadi! Nie kazdy si to (ako aj ja) musel hned vsimnut :) Liso@diskprís 08:10, 30 jún 2005 (UTC)
Gratuluji! Co dodat? Někdo má více prázdných článků a někdo méně plných. Užijte si svou příslušnost ke své skupině, my si budeme v klidu vychutnávat tu svoji... Cinik 08:24, 30 jún 2005 (UTC)
:) My sa ich pokusime postupne aj naplnit. Verim, ze obe nase wikipedie budu moct byt v buducnosti kvalitou vzorom pre ostatne. My sme teraz hlavne radi, ze sme dosiahli 10 tisicovu hranicu a mozu si nasu jazykovu mutaciu teraz lahsie vsimnut potencionalni prispievatelia, ktori o nas dajme tomu doteraz poriadne nevedeli. To je zaklad. Potrebujeme viac prispievatelov. Atomique 08:31, 30 jún 2005 (UTC)
Vyzerá to tak, že patríme do obidvoch spomenutých skupín (máme aj viac prázdnych aj menej plných :) ). Ja len dúfam, že sa to postupne bude meniť v prospech plných článkov. Adrian@diskprís 08:34, 30 jún 2005 (UTC)
Bylo to myšleno tak, že jedni mají hodně prázdných článků a jiní málo plných. Netušil jsem, že by to někdo mohl v daném kontextu vyložit i jinak... Cinik 08:43, 30 jún 2005 (UTC)

Hlasovanie o GNU[upraviť | upraviť zdroj]

Ahojte všetci! Som tu nový a už som sa dostal do sporu o slovíčka :(... Ide o projekt GNU a radi by sme to riešili diplomaticky a demokraticky. Preto som na diskusii zriadil hlasovanie. Ak sa považujete za znalca GNU/Linuxu poďte hlasovať! -- Matej 'Yin' Gagyi 17:58, 2 júl 2005 (UTC)

slovenske rieky[upraviť | upraviť zdroj]

ma to nejaky hlbsi vyznam, ze existuje kategoria slovenske rieky a rieky na slovensku a takisto nemecke rieky a rieky v nemecku atd? --Mt7 5 júl 2005 14:18 (UTC)

  • "X-e rieky" je stare pomenovanie. "rieky v X" je nove pomenovanie. Clanky sa postupne presuvaju z X-e nieco do Nieco v X. Nielen rieky. Atomique 5 júl 2005 15:21 (UTC)

Tvorenie obsahu[upraviť | upraviť zdroj]

no ja by som sa chcel spitat ohladom obsahu ktory ma skoro kazdy clanok.na zaciatku co sa klinke na odkaz a sa potom presunie na zadanu temu.

ako sa tento obsah robi.

urobi sa automatcky pri zadany hlavicky alebo treba to specialne zadat.

ak je tato pomoc v navode,mohli by ste mi presne povedat kde ju najdem? dakujem

  • Vitaj Stefi! Je to tak, ako si myslíš. Po vytvorení nadpisu, alebo podnadpisu, sa pridá položka do obsahu. Nápovedu nájdeš v Príručke. A nabudúce sa prosím nezabudni podpísať :) Metju12@diskprís 10:29, 17 júl 2005 (UTC)

pridavanie obrazkov[upraviť | upraviť zdroj]

mam jednu meniu otazku,zase..:)

ako sa davaju obrazky do clankov napisal som svoj prvy debut na wikipediu,Erich Maria Remarque a chcel by som tam dodat nejake fotky tohto spisovatela.

Dakujem Stefi

(aaa podpis:))

odpoved na diskusnej stranke k Erich Maria Remarque --Mt7 17:07, 19 júl 2005 (UTC)

no moj posledny pripevok aspon dufam:)

ako mam odpovedat na nejaku pripomienku ktoru mi posle nejaky redaktor,mam dat upravit a tam to napisat alebo je nato nejake talcitko Odpovedat???

dakujem

inac mt7 som ti napisal ale asi ti to nedoslo ohladom toho obrazku,nejde to :(

--stefi 17:38, júl 19, 2005 (UTC)

Hrozny obrazok dna[upraviť | upraviť zdroj]

Co je to za hrozny obrazok dna??? 16.8.2005 18:27

chcem sa spytat ako mozem do clankov pridavat mapy statov apod. dik Neuromancer 12:12, 20 august 2005 (UTC)

Skus pohladat mapy na http://commons.wikimedia.org. O pridavani obrazkov pozri Pomoc:Obrázok.
Palica@diskprís 12:15, 20 august 2005 (UTC)

Poslanci: áno/nie ?[upraviť | upraviť zdroj]

Ahojte banda! Tak si konečne môžem zase po mesiaci vychutnávať pohodlie kresla pred počítačom. Mäžem vám povedať, dobre mi to padne. Mám na vás otázku. Zachytil som v diskusii k inej téme názory, že články o poslancoch NR SR tu nemajú čo hľadať. Keďže možno 95 % z nich som vytvoril ja a keďže som v tom chcel (a zatiaľ ešte stále chcem) pokračovať, pýtam sa, či je to všeobecný názor wikipediánov. Lebo ak áno, nebudem samozrejme robiť zbytočnú robotu. Čakám vaše názory. --Jano spoza mláky 00:29, 25 august 2005 (UTC)

Články o poslancoch tu určite patria. Adrian@diskprís 05:13, 25 august 2005 (UTC)
Ano --Palica@diskprís 06:26, 25 august 2005 (UTC)
Samozrejme, ze clanky o poslancoch su velmi vitane. Kazdy jeden z nich je verejna osoba, ktora ma vyznamny dosah na nase zivoty. Atomique 06:06, 26 august 2005 (UTC)

Stránky wikipédie o slovenských okresoch sú neúplné. Neviem aká je predstava ostatných redaktorov, čo by tieto stránky mali obsahovať na to, aby boli považované za kompletné. Podľa mňa by stačil stručný geografický popis okresu, jeho hospodárstva, národnostného či náboženského zloženia (pravdepodobne aj s infoboxom). Jedno čo by tam však podľa mňa malo byť uvedené, je zoznam nie len obcí okresu, ale všetkých katstrálnych území (pôvodných obcí) okresu. Na internete tiež často narazím na stránky, kde množstvo Slovákov žijúcich v zahraničí pátra po svojich predkoch, no v listinách po nich majú prevažne maďarské (výnimočne nemecké) názvy slovenských obcí a teda ich mylne hľadajú v Maďarsku. Preto by som navrhoval, aby pri zozname všetkých kat.území boli uvedené aj ich názvy v maďarčine (prípadne nemčine). Čo vy na to?--Kristo 19:07, 4 september 2005 (UTC)

Základný infobox je napr. pri okrese Snina. Adrian@diskprís 19:15, 4 september 2005 (UTC)
Inak zoznam obcí z nemeckymi a madarskymi nazvami mas aj na Zoznam slovenských miest a obcí. --Maros 21:40, 4 september 2005 (UTC)
slovenske obce a mesta su o dve triedy lepsie vypracovane jedinym redaktorom na madarskej wikipedii. --Mt7 10:08, 5 september 2005 (UTC)
1. Nechápem aké katastrálne územia máš na mysli. Ak máš na mysli proste časti obcí, tak tie samozrejme patria do článkov obcí a nie okresu (veď okresy sa aj tak stále menia). 2. Ten zoznam maďarských miest a obcí obsahuje z veľkej časti nesprávne nemecké (maďarské názvy som nekontroloval) názvy, na nemeckej wiki sa na tom (pomaly) pracuje. Okrem toho sa názvy neustále menili, takže neviem nakoľko to niekomu konkrétne pomôže. A predovšetkým nie sme slovník vývoja názvov obcí a ich častí, hlavne ak tie články nič iné neobsahujú. 3. Tie maďarské články sú len zdanlivo OK. Obsahujú veľa chýb a ich očividný cieľ je "dokázať", že všetky slovenské mestá vlastne "patria" Maďarsku (uvádzajú sa len maďarské osobnosti, maďarské dejiny, maďarské názvy, z historických sčítaní (len) maďarizačné sčítanie roku 1910 atď). Ja sa čudujem (ale vlastne ani nie), že to tam nikomu nevadí, na nemeckej wiki zopár ľudí také deformácie stráži. Ale na druhej strane, aspoň sú... Bronto 00:50, 6 september 2005 (UTC)

Localized date formats need to be verified[upraviť | upraviť zdroj]

Dear Wikipedians,

I need your help to look at date formats for your language. I created a large list of formats here. Please take a look and fix any mistakes or add any new formats. This will help interwiki bot to match en:April 1, fr:1 avril, ru:1 апреля, zh:4月1日, and all other sites together.

What's needed: Look here at every format for your language, fix any mistakes, note any exceptions (some languages have 1st, 2nd, 3rd, etc naming schemas, or year 1 is written as '1 (year)' unlike all other years).

Also, I would like to receive a bot status on your site for my bot User:YurikBot. It will be mostly involved in interwikies.

Thank you!!!

You can contact me at en:Yurik (--70.192.56.68 22:28, 24 september 2005 (UTC))

Prečo Wikipédia nie je výborná[upraviť | upraviť zdroj]

toto je bývalý obsah článku Wikipédia:Prečo Wikipédia nie je výborná Článok som zmazal. Jedný autor, história:

8:58, 22 máj 2004 62.168.102.106

helix84 22:49, 10 október 2005 (UTC)

Pokiaľ rozumiem textu v angličtine nižšie, je žiadúce, aby sme vkladaním hesiel neporušovali iných autorské práva.

To môže byť častým kameňom úrazu. Sedel som nedávno s pracovníkom istého ústavu SAV v knižnici, on mal pred sebou asi desať zahraničných encyklopédií a "tvoril" heslá pre slovenskú verziu. Väčšinou len vybral a preložil to znenie, ktoré najviac vyhovovalo rozsahom...

Pochybujem, že by boli vôbec prípady súdnych sporov o autorské práva voči vydavateľom encyklopédií v SR.

Alebo otázka, koľko slov v odpísanom, hesle z encyklopédii treba vymeniť, vynechať, aby sa nový text stal originálom?

Ďaľšia nevýhoda (domnelá): Naozaj je veľmi ľahké editovať heslá. Napríklad som si vyskúšal heslo "Slovensko". Desím sa však nielen slovenského vandalizmu, že niekto bude editovať tak, že všetko vymaže... Verím, že sa to dá dať späť, ale dá to prácu.

karolnagy@fabus.sk

Máte zmatek na Wikisource[upraviť | upraviť zdroj]

Nazdar přátelé, zdá se mi, že máte menší borďas na wikisource, našel jsem tam totiž celkem dve hlavní stránky (další jsem nekontroloval), a sice pokud ještě slovenštinu mohu identifikovat, tedy tyto:

http://wikisource.org/wiki/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka
http://wikisource.org/wiki/Main_Page:Slovensky

Jinak, dostal jsem dnes práva admina pro wikisource.org, což chci využívat pro českou wikisource, ale máte-li problémy, ohlašte se tam u mne (-jkb-). Čau, -jkb- 17:14, 11 október 2005 (UTC)

dakujeme za upozornenie, urcite je na wikisource viac textov v slovencine, chystame sa s atonomX na to to tam trochu pretriedit. ak by mal este niekto zaujem. :) --Palica@diskprís 11:50, 17 október 2005 (UTC)
Pre informáciu, ten zmätok som spôsobil ja presunom ústavy z Wikibooks. Už som to upratal, zatiaľ tam je tento jediný článok, o ďalších slovenských neviem, ale nehľadal som. Ak sa bude niečo diať Pali, daj mi vedieť (ak nájdeš slobodné texty, ktoré by sa tam hodili atď.). Uvažujem nad spoluprácou s projektom klasici.sk, ale ešte som im v tejto oblasti návrh neformuloval. helix84 12:09, 17 október 2005 (UTC)
tusim som tam videl nejake basne od janka krala alebo take nieco. a urcite tam toho bude viac ale neoznacene nezaradene ... --Palica@diskprís 12:23, 17 október 2005 (UTC)

Extropianismus[upraviť | upraviť zdroj]

Ako tak som sem dal článok o Extropianisme, len neviem ako spraviť obsah a aj linkovanie na anglicke [4]. Proste - som tu začínajúca lama, ale ten článok sa sem hodí. Ak možem poprosiť, tak mohol by sa na to niekto mrknut spravit mu vízor a obsah? Gramatiku - hlavne diakritiku tam dodám zajtra. Dakujem dobrej víle/víliakovi, ktorý sa toho ujme. :)

Pomoc pri preklade[upraviť | upraviť zdroj]

Rad by som vás požiadal o skontrolovanie a opravu. Vopred ďakujem.

  • Vitajte v arabskej Wikipédii. Stránky, ktoré sa tu nachádzajú sú napísane v arabčine.
  • Ak hľadáte redaktorov, ktorí ovládajú slovenčinu, tak si pozrite tento zoznam [[:تصنيف:مستخدمين sk]]. Pre iné jazyky si pozrite tento zoznam [[:تصنيف:المستخدمين حسب اللغات]].
  • Ak ste zaregistrovaný redaktor arabskej Wikipédie, ale nerozumiete po arabsky, tak vás chceme požiadať o pridanie tohto kódu{{مستخدم ar-0}} na vašu redaktorskú stránku. Tento kód zobrazuje správu v arabčine, ktorá informuje ostatných redaktorov o vašej neznalosti arabského jazyka.
Snad som tam neurobil nejaku chybu. --Palica@diskprís 13:00, 29 október 2005 (UTC)

Ďakujem Hakeem[5]

Prosím pomôžte mi! Kto vie kde, alebo na čo sa využíva gradient? /Myslím v praxi/ 29.10.2005 liny

Žiadosť presunutá do Wikipédia:Žiadané články. helix84 01:13, 2 november 2005 (UTC)

Dôveryhodnosť Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

Ja by som sa chcela spytat, ze ci su clanky vo wikipedii doveryhodne? Da sa na to prist, ked niekto napise hocijaku sprostost?

Dakujem

Absolútne sprostosti tu nemáme a ja napríklad za svoje príspevky "ručím". Ale v zásade sa ti tu samozrejme za nič 100% zaručiť nemôžeme (ale to nakoniec platí aj pre hocičo iné) . Takže ak ti ide o konkrétny článok, tak sa spýtaj konkrétne.Bronto 17:08, 29 október 2005 (UTC)

Viac sa dočítate napr. tu (ospravedlňujem sa, ale je to z rozsiahlejšej anglickej verzie, kde to majú zodpovedané):

helix84 01:13, 2 november 2005 (UTC)