Windows Media Audio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Windows Media Audio (skrátene WMA) je komprimovaný zvukový formát vyvinutý firmou Microsoft. Pôvodne mal ako súčasť Windows Media nahradiť formáty MP3 a RealAudio, ktoré sú chránené patentom a Microsoft musí za ich použitie v systéme Windows platiť. WMA sa skladá zo štyroch odlišných kodekov:

  • WMA kodek (náhrada za mp3)
  • WMA Pro, ktorý podporuje vysoké zvukové rozlíšenie a viackanálové audio.
  • WMA lossless, bezstratový kodek, ktorý komprimuje zvukové dáta bez straty vernosti zvuku
  • WMA Voice, zameraný na uchovávanie hlasového obsahu, používa kompresiu s nízkymi prenosovými rýchlosťami

Oficiálne je formát podporovaný iba pre kodér integrovaný v programe Windows Media Player. Je veľmi rýchly (napr. v porovnaní s formátom Vorbis), ale obsahuje minimum nastavení. Nie je možné nastaviť CBR ani ABR, iba VBR a to iba v niekoľkých pevných profiloch. Pre staršie verzie (8 a menej) existuje voľná implementácia (vytvorená pomocou reverzného inžinierstva) v rámci projektu FFmpeg.

K formátu WMA neexistuje otvorená špecifikácia, existuje iba jeden použiteľný kodér, ktorý je navyše spojený výhradne s platformou Windows. Tento formát je preto (okrem prehrávania) pre iné platformy nepoužiteľný. Prehrávače fungujúce pod systémom Windows s týmto formátom problémy nemajú, kodek majú priamo integrovaný v systéme (resp. vo Windows Media Player), prehrávače na ostatných platformách obvykle vyžadujú pluginy.

Je však relatívne dobre podporovaný v prenosných prehrávačoch hudby a DVD prehrávačoch.