Wordfast

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wordfast
Základné informácie
VývojárYves Champollion
Posledná aktuálna verziaWFC v.6.03t / WFP v.3.0 / Wordfast Anywhere v.1.5.6 (WFC jún 2012/ WFP apríl 2012 / WFA jún 2012)
Operačný systémViacplatformový softvér Akýkoľvek s Javou (Wordfast Pro), s editorom Microsoft Word 97 alebo jeho vyššou verziou (Wordfast Classic), Windows 2000 alebo vyššia verzia (Wordfast Server), aktuálne verzie webových prehliadačov (Wordfast Anywhere)
Typ softvéruPočítačom podporovaný preklad
LicenciaKomerčný softvér
Ďalšie odkazy
Webová stránkawordfast.com/, wordfast.net/

Pozri aj Informačný portál

Pomenovanie Wordfast sa používa pre akýkoľvek nástroj používajúci prekladové pamäte vytvorený spoločnosťou Wordfast LLC.[1] Pôvodný produkt, ktorý je teraz známy pod menom Wordfast Classic, vytvoril v roku 1999 Yves Champollion. Bol lacnejšou alternatívou dobre známeho nástroja pre počítačom podporovaný preklad (ang. computer-aided translation tool, skrátené CAT tool), Trados.[2] Súčasné verzie Wordfastu fungujú na rôznych platformách, ale používajú široko kompatibilné formáty prekladovej pamäte a často aj podobné postupy. Napriek tomu, že niektoré produkty sú vhodné aj pre firemné využitie, softvér používajú najmä prekladatelia – živnostníci. Spoločnosť Wordfast LLC sídli v Delaware v USA, hoci väčšia časť prevádzky je sústredená v Paríži vo Francúzsku. Spoločnosť má svoje podporné centrum aj v Česku[3] a zamestnáva približne 50 zamestnancov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na vzniku prvej verzie programu Wordfast začal Yves Champollion pracovať v roku 1999 v Paríži. Verzia pozostávala z bloku makro inštrukcií, ktoré boli integrované do textového procesora Microsoft Word (verzia 97 alebo vyššia). V tom čase boli aj ostatné programy prekladovej pamäte, napríklad Trados, súčasťou textového procesora Microsoft Word. Až do konca roka 2002 bol Wordfast Classic prístupný používateľom zdarma. Vďaka publicite sa Wordfast čoskoro stal druhým najpoužívanejším softvérom prekladovej pamäte medzi prekladateľmi. V roku 2006 bola založená spoločnosť Wordfast LLC.[4] Yves Champollion vytvoril Wordfast ešte pred vznikom tejto spoločnosti. V januári 2009 Wordfast spustil nástroj Wordfast Translation Studio, ktorý obsahoval Wordfast Classic a Wordfast Professional. Tieto dva nástroje je možné zakúpiť samostatne alebo ako sadu. V máji 2010 spoločnosť Wordfast LLC spustila bezplatné on-line rozhranie známe ako Wordfast Anywhere, ktoré umožňuje prekladateľom pracovať na prekladoch z akéhokoľvek zariadenia s pripojením na internet vrátane smartphone telefónov, vreckových počítačov a tabletov. V júli 2010 využívalo Wordfast Anywhere 5000 registrovaných užívateľov,[5] v novembri 2010 ich už bolo 10 000.[6]

Verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Wordfast Classic[upraviť | upraviť zdroj]

Wordfast Classic je blok makro inštrukcií spúšťaných v programe Microsoft Word 97 alebo v jeho vyššej verzii. Napriek tomu, že vo všeobecnosti stále funguje vo Word 97, novšie verzie už podporujú funkcie, ktoré sú k dispozícii len vo vyšších verziách textového procesora Microsoft Word. Dokument preložený vo Wordfast Classic je dočasne dvojjazyčným dokumentom (v oddelených segmentoch obsahuje aj zdrojový text aj preklad). Konečnú podobu prekladu možno dosiahnuť vyčistením dokumentu. Tento postup je podobný postupom starších nástrojov akými sú Trados 5, WordFisher a Logoport.

Tvorcom prvej verzie nástroja Wordfast – Wordfast Classic bol Yves Champollion. Verejnosti bol tento nástroj sprístupnený v roku 1999.[7] Koncom roka 1999 získali interní a externí prekladatelia prekladateľskej agentúry Linguex exkluzívne právo používať druhú verziu nástroja Wordfast po dobu deviatich mesiacov.[8][9] Počas tejto lehoty bol Wordfast rozšírený o funkcie akými sú kontrola kvality, kontrola terminológie ako aj sieťová podpora.[2] Po zániku agentúry Linguex bola zverejnená tretia verzia nástroja Wordfast ako bezplatný nástroj s povinnou registráciou.

V polovici roku 2001 podpísali tvorcovia Wordfastu zmluvu o spoločnom podnikaní s prekladateľskou skupinou Logos. Cieľom novovytvorenej spoločnosti Champollion Wordfast Ltd so sídlom vo Veľkej Británii bola distribúcia softvéru.[10] Spoločnosť zanikla v auguste toho istého roku, pretože spoločnosť Logos nezdieľala svoj kód softvérového zdroja s tvorcom nástroja Wordfast napriek tomu, že získala prístup k jeho zdrojovému kódu z jeho emailovej schránky.[11] Prekladateľská skupina Logos až do dnešného dňa stále zverejňuje staršiu verziu nástroja Wordfast pochádzajúcu z toho obdobia [12] a tvrdí, že právo na Wordfast a distribúciu jeho novších verzií patrí jej.[13] Spočiatku bola tretia verzia prístupná ostatným používateľom zdarma pod podmienkou povinnej registrácie prostredníctvom sériového čísla vygenerovaného počítačom používateľa. V októbri 2002 sa Wordfast stal komerčným produktom s trojročnou licenciou. Užívateľom z „bohatých“ krajín bol dostupný za 170 EUR a používateľom z iných krajín za 50 EUR (neskôr 85 EUR).[14]

Wordfast Anywhere[upraviť | upraviť zdroj]

Wordfast Anywhere je bezplatnou on-line verziou nástroja Wordfast s postupom a používateľským rozhraním podobným programu Wordfast Classic. Bol zverejnený v máji 2010,[15] aj keď vývojové verzie boli k dispozícii verejnosti už od mája 2009.[16] Predtým ako bol tento produkt po prvýkrát zverejnený, nebolo ešte isté, či neskôr ostane bezplatným.[17] Napriek tomu, že je táto služba bezplatná, platia pri jej používaní určité obmedzenia:[18]

  • maximálne 10 východiskových dokumentov súčasne,
  • maximálne 1 milión prekladových jednotiek na jeden účet,
  • maximálne 100 000 prekladových jednotiek na jednu prekladovú pamäť,
  • maximálne 100 000 termínov na jeden účet,
  • maximálna veľkosť nahrávaných súborov 2 MB, ale súbory môžu byť nahrávané aj vo formáte ZIP.

S cieľom ochrániť osobné údaje ostávajú všetky dokumenty prenesené do programu Wordfast Anywhere dôverné a nie sú zdieľané. Používatelia majú možnosť vybrať si, či chcú využiť strojový preklad a získať prístup k rozsiahlej verejnej referenčnej prekladateľskej pamäti (read-only – pamäť, ktorá ponúka riešenia, no nedá sa upravovať).[19] Okrem toho, že je možné pracovať s nástrojom Wordfast Anywhere na tabletoch ako sú Windows Mobile, Android a Palm OS,[20] je tiež dostupný ako iPhone applikácia.[21] Od apríla 2011 má Wordfast Anywhere zabudované optické rozpoznávanie znakov PDF súborov.[22]

Wordfast Pro[upraviť | upraviť zdroj]

Wordfast Pro je softvér využívajúci technológiu prekladovej pamäte, je určený pre operačné systémy (Windows, Mac, Linux). Pracuje s filtrami na spracovanie viacerých súborov rôznych formátov a poskytuje čiastkovú analýzu až 20 súborov.

Ďalšie nástroje[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o sadu nástrojov zadarmo určenú prekladateľom používajúcim Wordfast Classic, na pomoc so špeciálnymi funkciami ako extrakcia textu alebo jeho zarovnanie.

VLTM (Veľmi veľká prekladová pamäť)[upraviť | upraviť zdroj]

Používatelia môžu využiť obsah rozsiahlych, verejne dostupných prekladových pamätí, alebo si nastaviť súkromné pracovné skupiny, kde môžu zdieľať prekladové pamäte so svojimi spolupracovníkmi.

Wordfast server[upraviť | upraviť zdroj]

Wordfast Server (WFS) je bezpečná serverová aplikácia prekladovej pamäte, ktorá funguje v kombinácii buď s Wordfast Classic, Wordfast Pro, alebo Wordfast Anywhere a umožňuje zdieľať prekladové pamäte medzi prekladateľmi v reálnom čase kdekoľvek na svete WFS podporuje prekladovú pamäť vo formáte TMX (Translation Memory eXchange) alebo vo formáte pamätí Wordfastu (txt) o rozsahu 1000 prekladových pamätí. Jedna prekladová pamäť môže obsahovať až 1 miliardu prekladových jednotiek a môže naraz slúžiť až 50 000 používateľom.

Podporované formáty zdrojových dokumentov[upraviť | upraviť zdroj]

Wordfast Classic podporuje nasledujúce formáty: všetky formáty Microsoft Word, Word dokumenty (DOC/DOCX), Microsoft Excel (XLS/XLSX), PowerPoint (PPT/PPTX), Rich Text Format (RTF), označený dokument WORD vo formáte RTF a HTML. Nepodporuje formáty OpenDocument, pretože aktuálne verzie programu Microsoft Word nemusia obsahovať filtre pre súbory vo formáte OpenDocument. Wordfast Pro podporuje formáty programu Word (DOC/DOCX), Microsoft Excel (XLS/XLSX), PowerPoint (PPT/PPTX), formát RTF (Rich Text), Text (TXT), HTML, XML, ASP, JSP, Java, InDesign (INX/IDML), FrameMaker (MIF) a PDF, ktoré sa dá editovať. Nepodporuje formáty OpenDocument. Wordfast Anywhere podporuje fromáty programu Word (DOC/DOCX), Microsoft Excel (XLS/XLSX), PowerPoint (PPT/PPTX), formát RTF (Rich Text) Text (TXT), HTML, XML, ASP, JSP, Java, InDesign (INX/IDML), FrameMaker (MIF) a PDF, ktoré sa dá editovať. Nepodporuje formáty OpenDocument.

Podporované formáty prekladovej pamäte a glosárov[upraviť | upraviť zdroj]

Formát prekladovej pamäte Wordfast je jednoduchý, tabulátorom oddelený textový súbor, ktorý možno otvoriť a upravovať v textovom editore. Prekladové pamäte produktov Wordfast vo formáte TMX sú kompatibilné s inými známymi CAT nástrojmi. Formát glosára je jednoduchý, tabulátorom oddelený textový súbor. Wordfast Pro umožňuje aj vzájomnú výmenu terminológie vo formáte TBX s inými známymi CAT nástrojmi. Produkty Wordfast podporujú viaceré prekladové pamäte a glosáre. Prekladové pamäte dokážu uložiť až 1 milión prekladových jednotiek a glosáre dokážu uložiť až 250 tisíc slov. Wordfast využíva serverové prekladové pamäte a načítava dáta z nástrojov strojového prekladu (prekladačov) ako Google Translate alebo Microsoft Translator.

Dokumentácia a podpora[upraviť | upraviť zdroj]

Používateľské príručky si možno stiahnuť z webovej stránky www.wordfast.net. Wordfast Pro a Wordfast Anywhere ponúkajú tzv. Help page, kde sa nachádzajú tipy a návody na používanie a ďalšie odpovede na najčastejšie kladené otázky. Používatelia môžu taktiež navštíviť webovú stránku Wordfast wiki. Videonahrávky zamerané na výuku práce s programom Wordfast sú dostupné na webovej stránke YouTube. Po zakúpení licencie ponúka Wordfast svojim používateľom bezplatnú technickú podporu. Používatelia majú tiež zadarmo prístup do diskusných fór, ktoré sú k dispozícii v desiatkach jazykov.

Ceny a licencie[upraviť | upraviť zdroj]

Wordfast Classic a Wordfast Pro si možno zakúpiť jednotlivo za 400 EUR s licenciou alebo spolu ako balík za 500 EUR. Pre určité krajiny sú poskytované špeciálne zľavy.[23] Hromadné zľavy platia už pri zakúpení 3 alebo viac licencií. Všetky licencie obsahujú dátum zakúpenia, e-mailovú podporu zadarmo, aktualizácie na nové verzie softvéru na tri roky zadarmo a právo opakovane obnoviť licenciu na softvér, aby program fungoval po dobu troch rokov. Po uplynutí 3 rokov si môže používateľ obnoviť licencie na ďalšie 3 roky za 50 % zľavu zo štandardného cenníka licencií v čase obnovy.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. About Us. Wordfast.
  2. a b De geschiedenis van Wordfast Archivované 2013-01-18 na Wayback Machine. Eloquo.nl.
  3. . Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  4. Division of Corporations – Online Services Archivované 2010-01-06 na Wayback Machine. Delecorp.delaware.gov.
  5. About Us. Wordfast (29 June 2010).
  6. Wordfast Anywhere Surpasses 10,000 Registered Users. Business Wire (8 December 2010).
  7. Yahoo! Groups. Tech.groups.yahoo.com.
  8. Yahoo! Groups. Tech.groups.yahoo.com.
  9. MultiLingual Computing, Inc., News Detail. Multilingual.com (5 November 1999).
  10. Yahoo! Groups. Tech.groups.yahoo.com.
  11. Yahoo! Groups. Tech.groups.yahoo.com.
  12. Wordfast Ltd Archivované 2012-07-18 na Wayback Machine. Wordfast.org (9 May 2003).
  13. Yahoo! Groups. Tech.groups.yahoo.com.
  14. Yahoo! Groups. Tech.groups.yahoo.com.
  15. News. Lingualizer.net.
  16. Wordfast and Vista in general : Wordfast : TranslatorsCafe.com Forums Archivované 2014-01-10 na Wayback Machine. Translatorscafe.com.
  17. Wordfast Pro 2.3 for Windows is officially released (Wordfast support). Proz.com.
  18. Wordfast Anywhere Terms Archivované 2012-01-03 na Wayback Machine. Freetm.com.
  19. Wordfast Strengthens Its Already Aggressive Policies Regarding Security and Privacy of Hosted Content Archivované 2011-07-16 na Wayback Machine. Us.generation-nt.com (14 July 2011).
  20. Support-for Apple’s-iPhone-Leading-Mobile Device-Platforms. Businesswire.com (12 October 2010).
  21. Wordfast Anywhere Image Translator for iPhone, iPod touch, and iPad on the iTunes App Store. Itunes.apple.com (22 March 2012).
  22. Wordfast Anywhere announces support for scanned PDFS (Wordfast support). Proz.com.
  23. Wordfast. Wordfast.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Skupiny používateľov[upraviť | upraviť zdroj]