Západoslovenská energetika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z ZSE)

Súradnice: 48°08′36″S 17°07′26″V / 48,143242°S 17,123845°V / 48.143242; 17.123845

Západoslovenská energetika
a. s.
Západoslovenská energetika
Právna formaakciová spoločnosť
OdvetvieElektroenergetika
ZakladateľFond národného majetku Slovenskej republiky
SídloČulenova 6
816 47 Bratislava, Slovensko
PôvodSlovensko
VedenieMarkus Kaune
predseda predstavenstva a generálny riaditeľ
Územný rozsahSlovensko
Člen skupinyE.ON
Dcérske spoločnostiZSE Energia, a. s.
Západoslovenská distribučná, a.s.
Vlastník
51% Ministerstvo hospodárstva SR
39% E.ON Slovensko, a.s.
10% E.ON Beteiligungen GmbH
Webwww.zse.sk
Sídlo ZSE na Čulenovej 6 v Bratislave

Západoslovenská energetika, a. s. (ZSE) je energetická spoločnosť pôsobiaca na Slovensku so sídlom v Bratislave. Jej hlavnou úlohou je predaj a distribúcia elektrickej energie koncovým zákazníkom. V roku 2002 sa stala súčasťou nemeckej energetickej skupiny E.ON. 1. júla 2007 sa zo ZSE vyčlenili do samostatných dcérskych spoločností služby prevádzky distribučnej sústavy ako aj obchod a predaj elektrickej energie. ZSE Energia, a.s., a Západoslovenská distribučná, a.s., sú 100 % dcérske spoločnosti ZSE.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá elektráreň na území Slovenska bola uvedená do prevádzky v roku 1884 v mlyne S. Ludwiga v Bratislave.[1]. Ustanovujúce valné zhromaždenie spoločnosti Západoslovenská Elektrárna sa uskutočnilo 20. decembra 1921.[2] Spoločnosť nadobudla právnu formu 1. júna 1922. V rámci príprav na privatizáciu sa v roku 2001 sa ZSE stala akciovou spoločnosťou. Privatizáciu uzavreli zástupcovia vlády SR a koncernu E.ON Energie so sídlom v Mníchove podpisom zmluvy o prevode 49 % akcií ZSE na E.ON Energie 19. novembra 2003. Cena tohto podielu je stanovená na 330 miliónov eur. [3]. Na základe európskej energetickej legislatívy, ktorá má zabezpečiť nediskriminatívne podmienky na trhu s energiami došlo v júli 2007 k právnemu rozčleneniu (unbundlingu) spoločnosti, v rámci ktorého vznikli dcérske spoločnosti ZSE Energia, a.s., ako obchodník s energiami a samostatný prevádzkovateľ distribučnej siete, ZSE Distribúcia, ktorá sa neskôr premenovala na Západoslovenská distribučná, a.s.

Predaj energií[upraviť | upraviť zdroj]

ZSE je tradičným dodávateľom elektrickej energie na Slovensku. Pri historickom rozdelení Slovenska na Západ, Stred a Východ bola spoločnosť dodávateľom na území Západného Slovenska, t.j. na území Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Spoločnosť je ustanovená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví ako dodávateľ poslednej inštancie dodávať elektrickú energiu v prípade, že iný dodávateľ nie je schopný plniť si svoje záväzky. Túto úlohu spoločnosť plnila v prípade ukončenia pôsobenia spoločností PBPT Holding alebo Vaša Energia.

Nekomoditné služby[upraviť | upraviť zdroj]

Po roku 2008 rozšírila spoločnosť svoje pôsobenie a prešla tak od dodávateľa komodity(energií) k dodávateľovi kompletných energetických riešení pre domácnosti, firmy a inštitúcie. K predaju elektriny a plynu pribudol rad nekomoditných služieb a služieb zameraných na využitie obnoviteľných zdrojov (fotovoltika, solárne kolektory,klimatizácie, rôzne druhy asistenčných služieb, viacero druhov poistení, zariadenia pre inteligentnú domácnosť, atď.). Predaj energií aj nekomoditné služby realizuje ZSE prostredníctvom dcérskej spoločnosti ZSE Energia, a.s. Archivované 2021-05-07 na Wayback Machine

Distribúcia elektriny[upraviť | upraviť zdroj]

Dcérska spoločnosť ZSE, Západoslovenská distribučná, a.s. Archivované 2021-05-07 na Wayback Machine, je s viac ako miliónom odberných miest najväčším distribútorom elektriny na Slovensku. Poslaním spoločnosti je spoľahlivá a bezpečná distribúcia elektriny na území západného Slovenska. Spoločnosť realizuje významné investície do obnovy a rozvoja distribučných zariadení a rozvoja elektronických služieb.

E-mobilita[upraviť | upraviť zdroj]

ZSE je jedným z najväčších poskytovateľov infraštruktúry pre elektromobily na Slovensku. Pod značkou ZSE Drive buduje a prevádzkuje vlastnú sieť nabíjacích staníc vo všetkých regiónoch Slovenska. Zároveň poskytuje služby v tejto oblasti pre domácnosti, firmy a mestá.

Zodpovedné podnikanie[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť ZSE sa dlhodobo angažuje v otázkach zodpovedného podnikania. V roku 2014 bola pre tento účel založená Nadácia ZSE. Hlavnými oblasťami podpory ZSE sú ochrana životného prostredia, podpora vzdelávania, rozvoj inovácií a verejnoprospešné aktivity zamerané na komunity. V rokoch 2010 – 2013 spoločnosť zrekonštruovala technickú pamiatku vo svojom vlastníctve, budovu bývalej obecnej dieslovej elektrárne v Piešťanoch (budova bola prvý krát daná do užívania v roku 1906). Elektrárňa Piešťany dnes slúži verejnosti ako centrum pre vzdelávanie, kultúru, spoločenské aktivity a stretávanie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.seas.sk/historia-energetiky
  2. Aston ITM. Pohľad do histórie ZSE [online]. skupinazse.sk, [cit. 2020-10-05]. Dostupné online.
  3. http://www.skupinazse.sk/sk/O-spolocnosti/Profil-ZSE/90-rokov-ZSE

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]