Zoznam úspechov slovenských hokejistov v zahraničí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Úspechy slovenských hokejistov v zahraničí sú prehľadom titulov a individuálnych ocenení, ktoré získali slovenskí hokejisti v zahraničných ligových súťažiach.

Víťazi Ligy majstrov (Pohár európskych majstrov, Super Six)[upraviť | upraviť zdroj]

Víťazi národných ligových súťaží[upraviť | upraviť zdroj]

Kanada USA NHLStanley cup

KHLGagarinov pohár

Rusko Ruská hokejová superliga

Švédsko SHL

Fínsko SM-liiga

Česko Česká hokejová extraliga

Nemecko DEL (od sezóny 1994/1995)

Nemecko Eishockey-Bundesliga

Švajčiarsko NLA


Víťazi Stanley cupu slovenského pôvodu

Najlepší strelci národných ligových súťaží[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Meno Klub Liga Góly
1994/1995 Peter Bondra Washington Capitals NHL
34*
1997/1998 Peter Bondra Washington Capitals NHL
52
2000/2001 Marek Uram HC Znojemští Orli Česká hokejová extraliga
26
2009/2010 Marcel Hossa [15] Dinamo Riga KHL
35
2011/2012 Tomáš Záborský Ässät Pori SM-liiga
35
* Poznámka: skrátená sezóna, hralo sa len 48 zápasov

Najlepší strelci play-off[upraviť | upraviť zdroj]

Najlepší strelci - obrancovia[upraviť | upraviť zdroj]

Najproduktívnejší hráči národných ligových súťaží[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Meno Klub Liga Body
(góly + asistencie)
1963/1964 Stan Mikita Chicago Blackhawks
KanadaUSA NHL
89 (39+50)
1964/1965 Stan Mikita Chicago Blackhawks
KanadaUSA NHL
87 (28+59)
1966/1967 Stan Mikita Chicago Blackhawks
KanadaUSA NHL
97 (35+62)
1967/1968 Stan Mikita Chicago Blackhawks
KanadaUSANHL
87 (40+47)
2008/2009 Juraj Kolník [16] Servette Ženeva
Švajčiarsko NLA
72 (25+47)
2020/2021 Marek Hrivík [17] Leksands IF
Švédsko SHL
51 (14+37)

Individuálne ocenenia v NHL[upraviť | upraviť zdroj]

Art Ross Trophy (najproduktívnejší hráč základnej časti)

Hart Memorial Trophy (najužitočnejší hráč)

Lady Byng Memorial Trophy (najslušnejší hráč)

Lester Patrick Trophy (za rozvoj hokeja v USA)

James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca)

Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik)

William M. Jennings Trophy (brankári tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov)

All-Star Team sezóny

Ocenenia v ďalších ligových súťažiach[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sejna so Suchým sú králi Európy [online]. sportnet.sme.sk, 29. 1. 2009. Dostupné online.
  2. Skvelé. Cehlárik s Jarošom po veľkom obrate vyhrali Ligu majstrov! [online]. hokej.pravda.sk, 3. 2. 2015. Dostupné online.
  3. Kukumberg je prvý Slovák, čo mal nad hlavou Gagarinov pohár [online]. sportnet.sme.sk, 29. 4. 2010. Dostupné online.
  4. KHL: Dinamo aj s Graňákom obhájilo Gagarinov pohár! [online]. sport7.sk, 17. 4. 2013. Dostupné online.
  5. Titul pre MODO po 28 rokoch, tešia sa aj Križan a Döme [online]. sportnet.sme.sk, 15. 4. 2007. Dostupné online.
  6. Graňák získal s Färjestadom titul majstra Švédska, legendárny Jönsson skončil [online]. hokej.pravda.sk, 9. 4. 2009. Dostupné online.
  7. Krištof sa nedočkal titulu, Hämeenlinna tiumfovala vo fínskej lige [online]. sportnet.sme.sk, 4. 5. 2019. Dostupné online.
  8. Liiga: Pavol Skalický a Kristián Pospíšil oslavujú titul vo fínskej lige [online]. sport.aktuality.sk, 11. 5. 2021. Dostupné online.
  9. Aj Slováci ťahali majstra. Gernát s Marcinkom chvália Draveckého [online]. hokej.pravda.sk, 29. 4. 2019. Dostupné online.
  10. Třinec sa stal majstrom v českej extralige. Z titulu sa tešia piati Slováci [online]. sport.aktuality.sk, 26. 4. 2021. Dostupné online.
  11. Backor prvé slovenské meno na Stanleyho pohári
  12. Ukáž mi Podbiel, prosil trojnásobný víťaz Stanley cupu
  13. Legendárny kapitán Detroitu vyrastal na slovenských jedlách
  14. Nie som Čech, ale Slovák, vysvetľovala legenda Chicaga
  15. Marcel Hossa najlepším strelcom KHL, aj s miestom v najlepšej formácii [online]. sport.aktuality.sk, 26. 5. 2010. Dostupné online.
  16. Kolník ovládol bodovanie švajčiarskej ligy [online]. hokej.pravda.sk, 22. 2. 2009. Dostupné online.
  17. Fantastický úspech. Hrivík ovládol bodovanie v prestížnej súťaži [online]. sportnet.sme.sk, 3. 4. 2021. Dostupné online.