Zoznam chránených území v okrese Trutnov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Trutnov aktuálny k marcu roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Trutnov.

Tie územia, ktoré status postupne z rôznych dôvodov stratili, boli odtiaľ vyradené a sú v uvedené druhej tabuľke.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
2401 Adršpašskoteplické skály Adršpašsko-teplické skály NPR
Kategória Adršpašskoteplické skály na Wikimedia Commons
Rozľahlé skalné mesto budované turónskymi pieskovcami 50°35′56″S 16°06′50″V / 50,5988889°S 16,1138889°V / 50.5988889; 16.1138889
62 CHKO Broumovsko Broumovsko CHKO 50°32′50″S 16°17′28″V / 50,5472222°S 16,2911111°V / 50.5472222; 16.2911111
2463 Čertovy hrady PP Súvislé balvanisko cenomanských pieskovcov 50°25′28″S 15°45′47″V / 50,4243889°S 15,7631389°V / 50.4243889; 15.7631389
Výhľad zo zrúcaniny Břecštejn Hrádeček PrP
Kategória Nature park Hrádeček na Wikimedia Commons
50°35′05″S 15°49′21″V / 50,5847222°S 15,8225°V / 50.5847222; 15.8225
677 Herlíkovické štoly PP Ochrana trvalého zimoviska rôznych druhov netopierov v starých štôlňach 50°40′49″S 15°35′56″V / 50,6801825°S 15,5988339°V / 50.6801825; 15.5988339
5969 Hustířanský les PP Lesný porast s výskytom silne ohrozeného črievičníka papučkového
2002 Kalské údolí Kalské údolí PP
Kategória Kalské údolí na Wikimedia Commons
Rieka Bystřice s prirodzeným tokom, brehovými porastmi a vlhkomilnými lúkami 50°27′43″S 15°38′38″V / 50,4618733°S 15,6439192°V / 50.4618733; 15.6439192
66 Krkonošský národný park, Sněžka Krkonošský národný park NP
Kategória Krkonoše in the Czech Republic na Wikimedia Commons
50°44′10″S 15°44′25″V / 50,7361111°S 15,7402778°V / 50.7361111; 15.7402778
2916 EVL Labe - Hostinné Labe - Hostinné EVL
Kategória Labe - Hostinné na Wikimedia Commons
50°32′59″S 15°41′19″V / 50,5498142°S 15,6885742°V / 50.5498142; 15.6885742
659 Labská soutěska PP Ochrana jedinečnej ukážky eróznych foriem a perejí v muskovitických ortorulách horného toku Labe 50°40′45″S 15°35′54″V / 50,6792494°S 15,5984258°V / 50.6792494; 15.5984258
1931 Lom Strážné PP Jaskyne v kryštalických vápencoch, v lome výskyt obojživelníkov a plazov 50°40′42″S 15°37′27″V / 50,6784664°S 15,6242322°V / 50.6784664; 15.6242322
5970 Lúčny potok v Rudníku Luční potok v Podkrkonoší PP
Kategória Luční potok (Čistá tributary) na Wikimedia Commons
Biotop a populácia raka riavového 50°35′20″S 15°47′47″V / 50,588889°S 15,796389°V / 50.588889; 15.796389
5314 Sklenářovické údolí - stredná časť Sklenářovické údolí PP
Kategória Sklenářovické údolí na Wikimedia Commons
Rozsiahly komplex podhorských a horských lúk a mokradí s mimoriadnou a doteraz zachovalou mozaikou rozptýlenej zelene 50°37′59″S 15°51′02″V / 50,6330556°S 15,8505556°V / 50.6330556; 15.8505556
1767 Slunečná stráň Slunečná stráň PP
Kategória Slunečná stráň (natural monument) na Wikimedia Commons
Rozsiahly komplex slatinných a rašelinných lúk s mimoriadnou a doteraz zachovanou mozaikou rastlinných spoločenstiev 50°38′02″S 15°49′28″V / 50,6339822°S 15,8245503°V / 50.6339822; 15.8245503
520 Vřešťovská bažantnice PR Ochrana časti lužného lesa s vysokou hladinou spodnej vody v povodí riečky Trotina. 50°20′55″S 15°45′33″V / 50,3486514°S 15,7591036°V / 50.3486514; 15.7591036
5710 Žaltman PP Ochrana európsky významných typov biotopov: extenzívne kosených lúk nížin až podhoria, bučín asociácie Luzula-Fagetum, bučín asociácie Asperulo-Fagetum a zmiešaných jaseňovo-jelšových lužných lesov. 50°33′02″S 16°02′33″V / 50,5504786°S 16,0423817°V / 50.5504786; 16.0423817

Tabuľka č.2

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Opis územia Zrušené Dôvod zrušenia
285 Boberská stráň PP Typická submontánna kvetnatá bučina a suťový porast v Krkonošiach. Zrušená k 1. aprílu 2008 Pamiatka začlenená pod Krkonošský NP
2455 Rašeliniště na Černé hoře Černohorská rašelina PP
Kategória Černohorská rašelina na Wikimedia Commons
Horské rašeliniská po obvode zarastené kosodrevinou. Zrušená k 1. aprílu 2008 Pamiatka začlenená pod Krkonošský NP
658 Klínový potok PP Úsek horského potoka s obrími hrncami a skalnatými prahy. Zrušená k 1. marcu 2009 Pamiatka začlenená pod Krkonošský NP
529 pramen Labe Prameny Labe PP Najcennejšie vrcholové partie Krkonôš v pramennej oblasti Labe. Zrušená k 1. aprílu 2008. Pamiatka začlenená pod Krkonošský NP
521 Prameny Úpy PP Najcennejšie partie Krkonôš v pramennej oblasti Úpy. Zrušená k 1. aprílu 2008. Pamiatka začlenená pod Krkonošský NP
379 Rýchory Rýchory PP Zrušená v r. 2008, vrcholová partia Rýchorského hrebeňa s prirodzenými porasty a rašeliniskami Zrušená k 1. aprílu 2008. Pamiatka začlenená pod Krkonošský NP

Iné projekty[upraviť | upraviť kód]

Zdroje[upraviť | upraviť kód]