Zoznam kultúrnych pamiatok vo Vysokých Tatrách (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Tento zoznam je súčasťou slovenských zoznamov kultúrnych pamiatok, ktoré sú v štádiu vytvárania.

Toto je zoznam kultúrnych pamiatok v meste Vysoké Tatry v okrese Poprad.

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[1].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[2]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Vila Nahrať súbor Vila
č. 3,19003
KÚ: Starý Smokovec

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-11762/0 Unifikovaný názov PO: vila

Bližšie určenie; zaužívaný názov: schodisková,solitér - vila Jakuba Bruchsteinera

Pavilón Nahrať súbor Pavilón
č. 0
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-11787/0 Unifikovaný názov PO: pavilón

Bližšie určenie; zaužívaný názov: kovové+murované - Szilágyiho pavilón

Vila Nahrať súbor Vila
č. 2
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-11724/0 Unifikovaný názov PO: vila

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér - vila Iskra,dom Júlie Teleki

Lit.: GOJDIČ, Ivan  –  SEMANČÍK, Maroš: Vila Iskra v Novom Smokovci. In: Pamiatky a múzeá, roč. 67., 2018, č. 4, s. 2 - 7.
Meniareň Nahrať súbor Meniareň
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-11673/0 Unifikovaný názov PO: meniareň

Bližšie určenie; zaužívaný názov: trakčná; trakčná meniareň TEŽ

Zotavovňa
Nahrať súbor
Zotavovňa 18
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1036/0 Unifikovaný názov PO: zotavovňa

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Zotavovňa Kamzík

Vila Nahrať súbor Vila
č. 40
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-11785/0 Unifikovaný názov PO: vila

Bližšie určenie; zaužívaný názov: schodisková,solitér - býv.vila Mikuláša Rösera

Vila sládkovič Nahrať súbor Vila sládkovič Dolný Smokovec 63
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-2085/0 Unifikovaný názov PO: vila sládkovič

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila Hlucháň

Vila hollý Nahrať súbor Vila hollý Dolný Smokovec 65
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1025/0 Unifikovaný názov PO: vila hollý

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila Hrdlička

Symbolický cintorín
Nahrať súbor
Symbolický cintorín V limbovom háji,J od Popradského plesa
KÚ: Štrbské Pleso

Poloha
706-3849/1 Unifikovaný názov PO: symbolický cintorín

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Symbolický cintorín obetí hôr

Vila mudroň Nahrať súbor Vila mudroň Dolný Smokovec 66
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-2084/0 Unifikovaný názov PO: vila mudroň

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Vila Mudroň

Vila šafárik Nahrať súbor Vila šafárik Dolný Smokovec 67
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-2083/0 Unifikovaný názov PO: vila šafárik

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv.Hotel Orol

Vila kollár Nahrať súbor Vila kollár Dolný Smokovec 71
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1023/0 Unifikovaný názov PO: vila kollár

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Hotel Srnka

Kostol drevený
Nahrať súbor
Kostol drevený Dolný Smokovec 72
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1021/0 Unifikovaný názov PO: kostol drevený

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k. sv. Salvátora; Najsvätejšieho Spasiteľa

Dom liečebný Nahrať súbor Dom liečebný Nový Smokovec 28
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1033/0 Unifikovaný názov PO: dom liečebný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila Svišť

Dom liečebný Nahrať súbor Dom liečebný Nový Smokovec 30
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1032/0 Unifikovaný názov PO: dom liečebný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Európa

Dom liečebný Nahrať súbor Dom liečebný Nový Smokovec 32
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1031/0 Unifikovaný názov PO: dom liečebný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Malý Palace

Vila Nahrať súbor Vila Nový Smokovec 39
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1029/0 Unifikovaný názov PO: vila

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Hotel Hubertus, Hotel Tokajík

Kostol Nahrať súbor Kostol Nový Smokovec 78
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1028/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: ev.a.v.

Dom liečebný
Nahrať súbor
Dom liečebný Nový Smokovec 4076
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1030/0 Unifikovaný názov PO: dom liečebný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Sanatórium dr. Szontágha

Stanica meteorologická Nahrať súbor Stanica meteorologická Starý Smokovec
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-4493/0 Unifikovaný názov PO: stanica meteorologická

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Meteo stanica

Tabuľa pamätná Nahrať súbor Tabuľa pamätná Starý Smokovec 0
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-4523/0 Unifikovaný názov PO: tabuľa pamätná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Bilík P.; 1916-1944, dôstojník

Vila flóra Nahrať súbor Vila flóra Starý Smokovec 2
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1035/0 Unifikovaný názov PO: vila flóra

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Vila Flóra

Hotel smokovec Nahrať súbor Hotel smokovec Starý Smokovec 25
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1037/0 Unifikovaný názov PO: hotel smokovec

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. zotavovňa Úderník

Vila alica Nahrať súbor Vila alica Starý Smokovec 36
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-11392/0 Unifikovaný názov PO: vila alica

Bližšie určenie; zaužívaný názov: zrubová omietaná; býv. Szilágyiho vila

Hotel
Nahrať súbor
Hotel Starý Smokovec 38
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1038/0 Unifikovaný názov PO: hotel

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Grandhotel

Kostol drevený
Nahrať súbor
Kostol drevený Starý Smokovec 39
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1039/0 Unifikovaný názov PO: kostol drevený

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k. Nepoškvr. počatia P.M.; Nepoškvr. počatia Panny Márie

Vila kalinčiak Nahrať súbor Vila kalinčiak Dolný Smokovec 64
KÚ: Dolný Smokovec

Poloha
706-1022/0 Unifikovaný názov PO: vila kalinčiak

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila Aesculap

Tabuľa pamätná Nahrať súbor Tabuľa pamätná Tatranská Polianka 0
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1429/0 Unifikovaný názov PO: tabuľa pamätná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Wolker J.; 1900-1924, básnik

Pomník Nahrať súbor Pomník Tatranská Polianka 0
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1430/0 Unifikovaný názov PO: pomník

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Wolker J.; 1900-1924, básnik

Sanatórium Nahrať súbor Sanatórium Tatranská Polianka 4
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-3868/0 Unifikovaný názov PO: sanatórium

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Guhrovo sanatórium

Dom liečebný Nahrať súbor Dom liečebný Tatranská Polianka 9
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-3867/0 Unifikovaný názov PO: dom liečebný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; Limba

Dom liečebný Nahrať súbor Dom liečebný Tatranská Polianka 10
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-3869/0 Unifikovaný názov PO: dom liečebný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila Tivoli

Vila Nahrať súbor Vila Tatranská Polianka 11
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-3870/0 Unifikovaný názov PO: vila

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila Millenium, Vila Dukla

Hotel Nahrať súbor Hotel Tatranská Polianka 13
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-11120/0 Unifikovaný názov PO: hotel

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Hotel Weszterheim-Széplak

zbúraný
Horáreň Nahrať súbor Horáreň Tatranská Polianka 18
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-10947/0 Unifikovaný názov PO: horáreň

Bližšie určenie; zaužívaný názov: zrubová omietaná; býv. horáreň Sosna

Pomník Nahrať súbor Pomník Tatranské Zruby 0
KÚ: Starý Smokovec

Poloha
706-1431/0 Unifikovaný názov PO: pomník

Bližšie určenie; zaužívaný názov: padlí sov.+čsl.parad.-24; pomník padlým

Tabuľa pamätná Nahrať súbor Tabuľa pamätná Vyšné Hágy 0
KÚ: Štrbské Pleso

Poloha
706-4519/0 Unifikovaný názov PO: tabuľa pamätná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: čsl. armádny zbor; Vyšné Hágy 9.V.1965

Ústav liečebný Nahrať súbor Ústav liečebný Vyšné Hágy 1
KÚ: Štrbské Pleso

Poloha
706-3871/0 Unifikovaný názov PO: ústav liečebný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; ÚTPCHaHCH

Kostol Nahrať súbor Kostol
č. 0
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-11850/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.Nanebovzatia P.M. - kostol Nanebovzatia P.M.

Stanica lanovky
Nahrať súbor
Stanica lanovky
č. 1
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3850/1 Unifikovaný názov PO: stanica lanovky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Tatranská Lomnica; údolná stanica VLD

Stanica lanovky
Nahrať súbor
Stanica lanovky
č. 2
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3850/2 Unifikovaný názov PO: stanica lanovky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Štart; medzistanica VLD Štart

Stanica železničná Nahrať súbor Stanica železničná
č. 120
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-12018/1 Unifikovaný názov PO: stanica železničná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: želez.stanica s reštauráciou

Hvezdáreň
Nahrať súbor
Hvezdáreň
č. 6
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3853/0 Unifikovaný názov PO: hvezdáreň

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Stanica lanovky Nahrať súbor Stanica lanovky
č. 4
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3850/3 Unifikovaný názov PO: stanica lanovky

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Encián; hotel Encián a meteorol. stan.

Stanica lanovky s observatóriom
Nahrať súbor
Stanica lanovky s observatóriom 7
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3850/4 Unifikovaný názov PO: stanica lanovky s observatóriom

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Lomnický štít; observatórium a stanica VLD

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Generátor osvetlenia
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/5 Unifikovaný názov PO: generátor osvetlenia

Bližšie určenie; zaužívaný názov: asynchrónny

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Sústrojenstvo pohonu
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/6 Unifikovaný názov PO: sústrojenstvo pohonu

Bližšie určenie; zaužívaný názov: 2.pohonný úsek; pohonné sústrojenstvo

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Dynamo
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/7 Unifikovaný názov PO: dynamo

Bližšie určenie; zaužívaný názov: 2.úsek

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Sústrojenstvo-funkčná časť
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/8 Unifikovaný názov PO: sústrojenstvo-funkčná časť

Bližšie určenie; zaužívaný názov: W-L

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Motor
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/9 Unifikovaný názov PO: motor

Bližšie určenie; zaužívaný názov: naftový

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Pult
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/10 Unifikovaný názov PO: pult

Bližšie určenie; zaužívaný názov: ovládací

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Panel riadiaci
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/11 Unifikovaný názov PO: panel riadiaci

Bližšie určenie; zaužívaný názov: s poruchovou signalizáciou

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Vratok ručný montážny
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/12 Unifikovaný názov PO: vratok ručný montážny

Bližšie určenie; zaužívaný názov: 2.úsek

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Spúšťač hlavného pohonu
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/13 Unifikovaný názov PO: spúšťač hlavného pohonu

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Spúšťač pomocného pohonu
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/14 Unifikovaný názov PO: spúšťač pomocného pohonu

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Spúšťač sústrojenstva
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/15 Unifikovaný názov PO: spúšťač sústrojenstva

Bližšie určenie; zaužívaný názov: W-L

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Regulácia elektrická
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/16 Unifikovaný názov PO: regulácia elektrická

Bližšie určenie; zaužívaný názov: W-L

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Náhon remeňový
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/17 Unifikovaný názov PO: náhon remeňový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: časť

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Systém zabezpečovací
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/18 Unifikovaný názov PO: systém zabezpečovací

Bližšie určenie; zaužívaný názov: zabezpečovací

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Zariadenie vetromera
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/19 Unifikovaný názov PO: zariadenie vetromera

Bližšie určenie; zaužívaný názov: nefunkčné-bez sním. ružice

Fotka tohto objektu chýba.
Môžete ju nahrať
kliknutím na ikonu fotoaparátu.
Nahrať súbor Systém brzdový
KÚ: Tatranská Lomnica

Chýbajú súradnice! Pomôžte.
706-3850/20 Unifikovaný názov PO: systém brzdový

Bližšie určenie; zaužívaný názov: s mastením

Hotel Nahrať súbor Hotel Tatranská Lomnica 8
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3855/0 Unifikovaný názov PO: hotel

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Hotel Palace

Kostol
Nahrať súbor
Kostol Tatranská Lomnica 9
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3856/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: ev.a.v.

Vila alpinka Nahrať súbor Vila alpinka Tatranská Lomnica 38
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3857/0 Unifikovaný názov PO: vila alpinka

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila barónky Orczyovej

Zotavovňa Nahrať súbor Zotavovňa Tatranská Lomnica 42
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3858/0 Unifikovaný názov PO: zotavovňa

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér,chodbová; Zotavovňa ZŽP z Brna

Vila Nahrať súbor Vila Tatranská Lomnica 48
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3859/0 Unifikovaný názov PO: vila

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér,chodbová; býv. Vila baróna Liptaya

Dom kúpeľný Nahrať súbor Dom kúpeľný Tatranská Lomnica 52
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3860/0 Unifikovaný názov PO: dom kúpeľný

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér,chodbový; hygienicko-hydropatické sanat.

Vila Nahrať súbor Vila Tatranská Lomnica 85
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3861/0 Unifikovaný názov PO: vila

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; býv. Vila Széchényi

Hotel Nahrať súbor Hotel Tatranská Lomnica 92
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3862/0 Unifikovaný názov PO: hotel

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér,chodbový; hotel Lomnica

Stanica železničná
Nahrať súbor
Stanica železničná Tatranská Lomnica 95
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3864/0 Unifikovaný názov PO: stanica železničná

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér; pôv. stanica elektr. dráhy

Sanatórium Nahrať súbor Sanatórium Tatranské Matliare 4
KÚ: Tatranská Lomnica

Poloha
706-3866/0 Unifikovaný názov PO: sanatórium

Bližšie určenie; zaužívaný názov: solitér,chodbový; sanatórium Esplanade

Kaštieľ Nahrať súbor Kaštieľ Vyšné Hágy 22
KÚ: Vyšné Hágy

Poloha
706-11955/1 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov: zrubový,solitér - poľovnícky kaštielik

Vysvetlivky

  1. ^  Fotografia objektu. Kliknutím na obrázok sa zobrazí zväčšený náhľad. Nahratím obrázku na Wikimedia Commons sa tento zoznam nijako nezmení, takže v prípade potreby treba upraviť tento zoznam tak, aby sa nahratý obrázok zobrazil aj tu.
    • Ďalšie obrázky na Wikimedia Commons – Tu sa nachádzajú ďalšie obrázky objektu na Wikimedia Commons.
    • nahrať vlastný súbor – Odkaz na nahratie nového obrázku, pričom určité parametre sú vopred vyplnené.
  2. ^  Identifikačné číslo objektu, prvú časť tvorí číslo okresu, druhú časť tvorí číslo, pod ktorým je pamiatka evidovaná v ÚZPF.
  3. ^  Označenie pamiatky prebraté z databázy PÚSR. Použité skratky:
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Referencie

  1. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  2. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.

Iné projekty