Zoznam mestských pamiatkových zón v Česku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam mestských pamiatkových zón v Česku zoradený podľa krajov.

Praha[upraviť | upraviť zdroj]

Na území hlavneho mesta Prahy sa nachádza 10 mestských pamiatkových zón.

Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
2208 Praha 2Vinohrady, Žižkov, Vršovice 1993 [1]
2204 Praha 4Nusle 1993 [2]
2209 Praha 5Barrandov 1993 [3]
2210 Praha 5 – Smíchov 1993 [4]
2211 Praha 6vilová štvť Baba 1993 [5]
2212 Praha 6 – Dejvice, Bubeneč, horné Holešovice 1993 [6]
2423 Praha 6 – Staré Střešovice 2003 [7]
2424 Praha 6 – Tejnka 2003 [8]
2107 Praha 6 – vilová kolónia Ořechovka 1991 [9]
2213 Praha 8Karlín 2003 [10]

Stredočeský kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Stredočeského kraje sa nachádza 34 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Benešov 2413 Načeradec 2003 [11]
Beroun 2114 Beroun 1992 [12]
Kladno 2115 Slaný 1992 [13]
Kladno 2116 Smečno 1992 [14]
Kladno 2433 Unhošť 2003 [15]
Kladno 2117 Velvary 1992 [16]
Kolín 2035 Český Brod 1990 [17]
Kolín 2118 Kostelec nad Černými lesy 1992 [18]
Kolín 2119 Kouřim 1992 [19]
Kolín 2432 Týnec nad Labem 2003 [20]
Kutná Hora 2120 Čáslav 1992 [21]
Kutná Hora 2409 Malešov 2003 [22]
Kutná Hora 2001 Nové Dvory 1988 [23]
Kutná Hora 2425 Rataje nad Sázavou 2003 [24]
Mělník 2404 Kostelec nad Labem 2003 [25]
Mělník 2121 Mělník 1992 [26]
Mělník 2412 Mšeno 2003 [27]
Mladá Boleslav 2122 Bělá pod Bezdězem 1992 [28]
Mladá Boleslav 2036 Benátky nad Jizerou 1990 [29]
Mladá Boleslav 2123 Mladá Boleslav 1992 [30]
Mladá Boleslav 2037 Mnichovo Hradiště 1990 [31]
Nymburk 2408 Lysá nad Labem 2003 [32]
Nymburk 2124 Nymburk 1992 [33]
Nymburk 2125 Poděbrady 1992 [34]
Praha-východ 2126 Brandýs nad Labem 1992 [35]
Praha-východ 2414 Ondřejov 2003 [36]
Praha-východ 2127 Stará Boleslav 1992 [37]
Praha-západ 2128 Jílové u Prahy 1992 [38]
Praha-západ 2354 Mníšek pod Brdy 1995 [39]
Příbram 2038 Březnice 1990 [40]
Příbram 2039 Nový Knín 1990 [41]
Příbram 2040 Rožmitál pod Třemšínem 1990 [42]
Příbram 2113 Sedlec-Prčice 1992 [43]
Rakovník 2129 Rakovník 1992 [44]

Juhočeský kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Juhočeského kraja sa nachádza 25 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
České Budějovice 2041 Nové Hrady 1990 [45]
České Budějovice 2042 Trhové Sviny 1990 [46]
České Budějovice 2043 Týn nad Vltavou 1990 [47]
Český Krumlov 2355 Benešov nad Černou 1995 [48]
Český Krumlov 2396 Český Krumlov-Plešivec 2003 [49]
Český Krumlov 2356 Hořice na Šumavě 1995 [50]
Český Krumlov 2044 Chvalšiny 1990 [51]
Český Krumlov 2045 Kaplice 1990 [52]
Český Krumlov 2046 Rožmberk nad Vltavou 1990 [53]
Český Krumlov 2357 Vyšší Brod 1995 [54]
Jindřichův Hradec 2047 Dačice 1990 [55]
Jindřichův Hradec 2048 Nová Bystřice 1990 [56]
Písek 2411 Mirovice 2003 [57]
Písek 2052 Písek 1990 [58]
Prachatice 2402 Husinec 2003 [59]
Prachatice 2053 Netolice 1990 [60]
Prachatice 2054 Vimperk 1990 [61]
Prachatice 2358 Vlachovo Březí 1995 [62]
Strakonice 2393 Bavorov 2003 [63]
Strakonice 2055 Blatná 1990 [64]
Strakonice 2429 Sedlice 2003 [65]
Strakonice 2056 Vodňany 1990 [66]
Strakonice 2057 Volyně 1990 [67]
Tábor 2058 Bechyně 1990 [68]
Tábor 2059 Soběslav 1990 [69]

Plzenský kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Plzenského kraja sa nachádza 21 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Domažlice 2359 Poběžovice 1995 [70]
Klatovy 2140 Horažďovice 1992 [71]
Klatovy 2141 Kašperské Hory 1992 [72]
Klatovy 2142 Klatovy 1992 [73]
Klatovy 2143 Rabí 1992 [74]
Klatovy 2431 Strážov 2003 [75]
Klatovy 2144 Sušice 1992 [76]
Klatovy 2145 Velhartice 1992 [77]
Plzeň-jih 2146 Dobřany 1992 [78]
Plzeň-jih 2147 Spálené Poříčí 1992 [79]
Plzeň-město 2420 Bezovka 2003 [80]
Plzeň-město 2421 Lochotín 2003 [81]
Plzeň-sever 2148 Manětín 1992 [82]
Plzeň-sever 2149 Město Touškov 1992 [83]
Plzeň-sever 2150 Rabštejn nad Střelou 1992 [84]
Plzeň-sever 2151 Úterý 1992 [85]
Rokycany 2152 Rokycany 1992 [86]
Tachov 2154 Bor u Tachova 1992 [87]
Tachov 2155 Planá 1992 [88]
Tachov 2156 Stříbro 1992 [89]
Tachov 2157 Tachov 1992 [90]

Karlovarský kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Karlovarského kraja sa nachádza 11 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Cheb 2130 Mariánské Lázně 1992 [91]
Cheb 2136 Teplá 1992 [92]
Karlovy Vary 2131 Bečov nad Teplou 1992 [93]
Karlovy Vary 2132 Horní Blatná 1992 [94]
Karlovy Vary 2133 Jáchymov 1992 [95]
Karlovy Vary 2134 Karlovy Vary 1992 [96]
Karlovy Vary 2135 Ostrov nad Ohří 1992 [97]
Karlovy Vary 2137 Toužim 1992 [98]
Karlovy Vary 2138 Valeč 1992 [99]
Karlovy Vary 2139 Žlutice 1992 [100]
Sokolov 2153 Horní Slavkov 1992 [101]

Ústecký kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Ústeckého kraja sa nachádza 17 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Děčín 2163 Benešov nad Ploučnicí 1992 [102]
Děčín 2164 Česká Kamenice 1992 [103]
Děčín 2165 Jiřetín pod Jedlovou 1992 [104]
Děčín 2166 Šluknov 1992 [105]
Chomutov 2167 Chomutov 1992 [106]
Chomutov 2168 Klášterec nad Ohří 1992 [107]
Chomutov 2410 Mašťov 2003 [108]
Litoměřice 2173 Budyně nad Ohří 1992 [109]
Litoměřice 2174 Roudnice nad Labem 1992 [110]
Louny 2175 Louny 1992 [111]
Louny 2436 Žatec 2003 [112]
Most 2406 Osada 2003 [113]
Teplice 2176 Bílina 1992 [114]
Teplice 2177 Duchcov 1992 [115]
Teplice 2178 Krupka 1992 [116]
Teplice 2179 Teplice 1992 [117]
Ústí nad Labem 2361 Chabařovice 1995 [118]

Liberecký kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Libereckého kraja sa nachádza 15 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Česká Lípa 2158 Česká Lípa 1992 [119]
Česká Lípa 2159 Dubá 1992 [120]
Česká Lípa 2161 Kamenický Šenov 1992 [121]
Česká Lípa 2162 Nový Bor 1992 [122]
Česká Lípa 2434 Zákupy 2003 [123]
Jablonec nad Nisou 2169 Jablonec nad Nisou 1992 [124]
Liberec 2160 Jablonné v Podještědí 1992 [125]
Liberec 2170 Český Dub 1992 [126]
Liberec 2171 Frýdlant v Čechách 1992 [127]
Liberec 2360 Hodkovice nad Mohelkou 1995 [128]
Liberec 2401 Hrádek nad Nisou 2003 [129]
Liberec 2172 Liberec 1992 [130]
Semily 2019 Jilemnice 1990 [131]
Semily 2407 Lomnice nad Popelkou 2003 [132]
Semily 2020 Turnov 1990 [133]

Královohradecký kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Královohradeckého kraja sa nachádza 20 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Hradec Králové 2004 Hradec Králové – část 1990 [134]
Hradec Králové 2005 Nový Bydžov 1990 [135]
Jičín 2418 Pecka 2003 [136]
Jičín 2011 Sobotka 1990 [137]
Jičín 2012 Železnice 1990 [138]
Náchod 2013 Broumov 1990 [139]
Náchod 2014 Jaroměř 1990 [140]
Náchod 2015 Náchod 1990 [141]
Náchod 2016 Police nad Metují 1990 [142]
Náchod 2430 Stárkov 2003 [143]
Rychnov nad Kněžnou 2397 Dobruška 2003 [144]
Rychnov nad Kněžnou 2018 Opočno 1990 [145]
Rychnov nad Kněžnou 2426 Rokytnice v Orlických horách 2003 [146]
Rychnov nad Kněžnou 2427 Rychnov nad Kněžnou 2003 [147]
Trutnov 2025 Dvůr Králové 1990 [148]
Trutnov 2026 Hostinné 1990 [149]
Trutnov 2419 Pilníkov 2003 [150]
Trutnov 2027 Trutnov 1990 [151]
Trutnov 2028 Vrchlabí 1990 [152]
Trutnov 2435 Žacléř 2003 [153]

Pardubický kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Pardubického kraja sa nachádza 19 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Chrudim 2006 Heřmanův Městec 1990 [154]
Chrudim 2007 Chrast 1990 [155]
Chrudim 2008 Chrudim 1990 [156]
Chrudim 2009 Luže 1990 [157]
Chrudim 2010 Skuteč-Předhradí 1990 [158]
Pardubice 2017 Dašice 1990 [159]
Svitavy 2021 Bystré 1990 [160]
Svitavy 2022 Jevíčko 1990 [161]
Svitavy 2023 Polička 1990 [162]
Svitavy 2024 Svitavy 1990 [163]
Ústí nad Orlicí 2362 Brandýs nad Orlicí 1995 [164]
Ústí nad Orlicí 2363 Česká Třebová 1995 [165]
Ústí nad Orlicí 2029 Jablonné nad Orlicí 1990 [166]
Ústí nad Orlicí 2030 Králíky 1990 [167]
Ústí nad Orlicí 2031 Lanškroun 1990 [168]
Ústí nad Orlicí 2032 Letohrad 1990 [169]
Ústí nad Orlicí 2033 Ústí nad Orlicí 1990 [170]
Ústí nad Orlicí 2034 Vysoké Mýto 1990 [171]
Ústí nad Orlicí 2364 Žamberk 1995 [172]

Kraj Vysočina[upraviť | upraviť zdroj]

Na území kraja Vysočina sa nachádza 22 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Havlíčkův Brod 2399 Havlíčkova Borová 2003 [173]
Havlíčkův Brod 2002 Havlíčkův Brod 1990 [174]
Havlíčkův Brod 2403 Chotěboř 2003 [175]
Havlíčkův Brod 2405 Ledeč nad Sázavou 2003 [176]
Havlíčkův Brod 2003 Přibyslav 1990 [177]
Jihlava 2087 Brtnice 1990 [178]
Jihlava 2088 Polná 1990 [179]
Jihlava 2373 Staré Město 1995 [180]
Jihlava 2374 Třešť 1995 [181]
Pelhřimov 2395 Červená Řečice 2003 [182]
Pelhřimov 2049 Kamenice nad Lipou 1990 [183]
Pelhřimov 2050 Pacov 1990 [184]
Pelhřimov 2051 Počátky 1990 [185]
Třebíč 2091 Jaroměřice nad Rokytnou 1990 [186]
Třebíč 2092 Jemnice 1990 [187]
Třebíč 2093 Moravské Budějovice 1990 [188]
Třebíč 2094 Náměšť nad Oslavou 1990 [189]
Třebíč 2095 Třebíč 1990 [190]
Žďár nad Sázavou 2103 Jimramov 1990 [191]
Žďár nad Sázavou 2104 Nové Město na Moravě 1990 [192]
Žďár nad Sázavou 2105 Velká Bíteš 1990 [193]
Žďár nad Sázavou 2106 Velké Meziříčí 1990 [194]

Juhomoravský kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Juhomoravského kraja sa nachádza 12 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Blansko 2080 Boskovice 1990 [195]
Brno-venkov 2375 Doubravník 1995 [196]
Brno-venkov 2082 Ivančice 1990 [197]
Brno-venkov 2081 Lomnice u Tišnova 1990 [198]
Břeclav 2083 Valtice 1990 [199]
Hodonín 2371 Kyjov 1995 [200]
Hodonín 2086 Strážnice 1990 [201]
Hodonín 2372 Veselí nad Moravou 1995 [202]
Vyškov 2099 Slavkov u Brna 1990 [203]
Vyškov 2100 Vyškov 1990 [204]
Znojmo 2101 Jevišovice 1990 [205]
Znojmo 2102 Moravský Krumlov 1990 [206]

Olomoucký kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Olomouckého kraja sa nachádza 15 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Jeseník 2203 Javorník 1992 [207]
Jeseník 2204 Vidnava 1992 [208]
Jeseník 2205 Zlaté Hory 1992 [209]
Olomouc 2188 Litovel 1992 [210]
Olomouc 2189 Šternberk 1992 [211]
Olomouc 2190 Uničov 1992 [212]
Prostějov 2090 Prostějov 1990 [213]
Přerov 2194 Hranice 1992 [214]
Přerov 2422 Potštát 2003 [215]
Přerov 2195 Přerov 1992 [216]
Přerov 2196 Tovačov 1992 [217]
Šumperk 2197 Branná 1992 [218]
Šumperk 2198 Mohelnice 1992 [219]
Šumperk 2199 Štíty 1992 [220]
Šumperk 2200 Šumperk 1992 [221]

Moravskoslezský kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Moravskoslezského kraja sa nachádza 18 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Bruntál 2180 Bruntál 1992 [222]
Bruntál 2428 Rýmařov 2003 [223]
Frýdek-Místek 2181 Brušperk 1992 [224]
Frýdek-Místek 2182 Frýdek 1992 [225]
Frýdek-Místek 2183 Místek 1992 [226]
Karviná 2184 Karviná 1992 [227]
Nový Jičín 2185 Bílovec 1992 [228]
Nový Jičín 2398 Frenštát pod Radhoštěm 2003 [229]
Nový Jičín 2186 Fulnek 1992 [230]
Nový Jičín 2187 Odry 1992 [231]
Opava 2394 Budišov nad Budišovkou 2003 [232]
Opava 2191 Hlučín 1992 [233]
Opava 2400 Hradec nad Moravicí 2003 [234]
Opava 2192 Opava 1992 [235]
Ostrava-město 2193 Moravská Ostrava 1992 [236]
Ostrava-město 2415 Ostrava-Poruba 2003 [237]
Ostrava-město 2416 Přívoz 2003 [238]
Ostrava-město 2417 Ostrava-Vítkovice 2003 [239]

Zlínsky kraj[upraviť | upraviť zdroj]

Na území Zlínského kraja sa nachádza 14 mestských pamiatkových zón.

Okres Číslo
registra
Názov Rok
vyhlásenia
Odkaz na
MonumNet
Kroměříž 2098 Holešov 1990 [240]
Uherské Hradiště 2096 Uherské Hradiště 1990 [241]
Uherské Hradiště 2097 Uherský Brod 1990 [242]
Uherské Hradiště 2098 Uherský Ostroh 1990 [243]
Vsetín 2201 Kelč 1992 [244]
Vsetín 2202 Valašské Meziříčí 1992 [245]
Zlín 2365 Brumov 1995 [246]
Zlín 2366 Brumov – robotnícka kolónia 1995 [247]
Zlín 2367 Fryšták 1995 [248]
Zlín 2084 Luhačovice 1990 [249]
Zlín 2368 Napajedla 1995 [250]
Zlín 2369 Valašské Klobouky 1995 [251]
Zlín 2370 Vizovice 1995 [252]
Zlín 2085 Zlín 1990 [253]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam městských památkových zón v České republice na českej Wikipédii.