Zoznam minerálov S

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

SaSbScSeShSchSiSkSlSmSoSpSrStSuSvSwSySzŠ

Slovenský názov Anglický názov Chemický vzorec Trieda Sústava
Sa
Sabatierit Sabatierite Cu6TlSe4 2/B.03-40 Rombická sústava
Sabelliit Sabelliite Cu2Zn(AsO4)(OH)3 7/B.18-05 Trigonálna sústava
Sabieit Sabieite (NH4)Fe3+(SO4)2 6/A.05-20 Trigonálna sústava
Sabinait Sabinaite Na4TiZr2O4(CO3)4 5/C.05-10 Monoklinická sústava
Sabugalit Sabugalite HAl(UO2)4(PO4)4·16H2O 7/E.01-20 Monoklinická sústava
Sacrofanit Sacrofanite (Na,Ca)98(Si84Al84O336)(SO4)26Cl2·8H2O 8/J.09-60 Hexagonálna sústava
Sadanagait Sadanagaite NaCa2(Mg3Al2)(Si5Al3)O22(OH)2 8/F.10-175 Monoklinická sústava
Saddlebackit Saddlebackite Pb2Bi2Te2S3 2/D.12-55 Hexagonálna sústava
Sadrovec Gypsum Ca(SO4)·2H2O 6/C.22-20 Monoklinická sústava
Safflorit Safflorite CoAs2 2/D.23-20 Rombická sústava
Sahamalit-(Ce) Sahamalite-(Ce) Ce2Mg(CO3)4 5/B.05-80 Monoklinická sústava
Sahlinit Sahlinite Pb14O9(AsO4)2Cl4 3/D.10-170 Monoklinická sústava
Sailaufit Sailaufite (Ca,Na,☐)2Mn3+3O2(AsO4)2(CO3)·3H2O 7/D.30-45 Monoklinická sústava
Sainfeldit Sainfeldite Ca5(AsO4)2(AsO3OH)2·4H2O 7/C.04-20 Monoklinická sústava
Sakhait Sakhaite Ca48Mg16Al(SiO3OH)4(CO3)16(BO3)28·(H2O)3(HCl)3 5/G.06-50 -
Sakuraiit Sakuraiite (Cu,Zn,Fe,In,Sn)S 2/C.06-130 Tetragonálna sústava
Salmiak Salammoniac (NH4)Cl 3/A.04-10 Kubická sústava
Saléeit Saléeite Mg(UO2)2(PO4)2·10H2O 7/E.01-30 Monoklinická sústava
Salesit Salesite Cu(IO3)(OH) 4/L.02-10 Rombická sústava
Saliotit Saliotite (Li,Na)Al3(Si3Al)O10(OH)5 8/H.18-07 Monoklinická sústava
Saltonseait Saltonseaite K3NaMnCl6 Trigonálna sústava
Salzburgit Salzburgite Cu1.6Pb1.6Bi6.4S12 2/E.30-56 Rombická sústava
Samaniit Samaniite Cu2Fe5Ni2S8 Tetragonálna sústava
Samarskit-(Y) Samarskite-(Y) (Y,Ce,U,Fe,Nb)(Nb,Ta,Ti)O4 4/D.19-60 Rombická sústava
Samarskit-(Yb) Samarskite-(Yb) YbNbO4 4/D.19-65 Monoklinická sústava
Samfowlerit Samfowlerite Ca14Mn3+3Zn2Be2Be6Si14O52(OH)6 8/C.24-90 Monoklinická sústava
Sampleit Sampleite NaCaCu5(PO4)4Cl·5H2O 7/D.25-10 Rombická sústava
Samsonit Samsonite Ag4MnSb2S6 2/E.07-50 Monoklinická sústava
Samuelsonit Samuelsonite Ca9Mn2+4Al2(PO4)10(OH)2 7/B.20-30 Monoklinická sústava
Sanbornit Sanbornite BaSi2O5 8/H.02-50 Rombická sústava
Sanderit Sanderite Mg(SO4)·2H2O 6/C.01-70 Rombická sústava
Saneroit Saneroite Na2(Mn2+,Mn3+)10V5+Si11O34(OH)4 8/C.34-16 Triklinická sústava
Sanguit Sanguite KCuCl3 Monoklinická sústava
Sanidin Sanidine K(AlSi3O8) 8/J.06-20 Monoklinická sústava
Sanjuanit Sanjuanite Al2(PO4)(SO4)(OH)·9H2O 7/D.12-30
Sanmartinit Sanmartinite Zn(WO4) 4/D.16-30 Monoklinická sústava
Sanrománit Sanrománite Na2CaPb3(CO3)5 5/B.05-115 Hexagonálna sústava
Santabarbarait Santabarbaraite Fe3+3(PO4)2(OH)3·5H2O 7/D.11-105 amorfný
Santaclarait Santaclaraite CaMn2+4Si5O14(OH)2·H2O 8/F.27-40 Triklinická sústava
Santafeit Santafeite (Ca,Sr,Na)3(Mn2+,Fe3+)2Mn4+2(VO4)4(OH,O)5·2H2O Rombická sústava
Santanait Santanaite Pb11CrO16 6/F.02-50 Hexagonálna sústava
Santarosait Santarosaite CuB2O4 Tetragonálna sústava
Santit Santite KB5O6(OH)4·2H2O 5/H.15-20 Rombická sústava
Saponit Saponite (Ca,Na)0.3(Mg,Fe)3(Si,Al)4O10(OH)2·4H2O 8/H.20-20 Monoklinická sústava
Sapphirin Sapphirine Mg4(Mg3Al9)O4[Si3Al9O36] 8/F.15-10 Monoklinická sústava
Sarabauit Sarabauite Sb4S6·CaSb6O10 2/F.11-20 Monoklinická sústava
Sarcolit Sarcolite Na4Ca12Al8Si12O46(SiO4,PO4)(OH,H2O)4(CO3,Cl) 9.EH.15 Tetragonálna sústava
Sarcopsid Sarcopside Fe2+3(PO4)2 7/A.04-10 Monoklinická sústava
Sardignait Sardignaite BiMo2O7(OH)·2H2O Monoklinická sústava
Sarkinit Sarkinite Mn2+2(AsO4)(OH) 7/B.03-70 Monoklinická sústava
Sarmientit Sarmientite Fe3+2(AsO4)(SO4)(OH)·5H2O 7/D.05-30 Monoklinická sústava
Sarrabusit Sarrabusite Pb5CuCl4(SeO3)4 Monoklinická sústava
Sartorit Sartorite PbAs2S4 2/E.25-30 Monoklinická sústava
Saryarkit-(Y) Saryarkite-(Y) Ca(Y,Th)Al5(SiO4)2(PO4)2(OH)7·6H2O 8/B.20-10 Tetragonálna sústava
Sasait Sasaite Al6(PO4)5(OH)3·36H2O 7/D.12-05 Rombická sústava
Sassolit Sassolite B(OH)3 4/F.01-10 Triklinická sústava
Satpaevit Satpaevite Al12(V4+,V5+)8O37·30H2O (?) VII/D.06-10
Satimoli Satimolite KNa2Al4(B2O5)3Cl3·13H2O 5/H.04-20 Rombická sústava
Satterlyit Satterlyite (Fe2+,Mg,Fe3+)12(PO3OH)(PO4)5(OH,O)6 7/B.04-30 Trigonálna sústava
Sauconit Sauconite Na0.3Zn3(Si,Al)4O10(OH)2·4H2O 8/H.20-50 Monoklinická sústava
Sayrit Sayrite Pb2(UO2)5O6(OH)2·4H2O 4/H.07-40 Monoklinická sústava
Sažinit-(Ce) Sazhinite-(Ce) Na3CeSi6O15·2H2O 8/H.31-10
Sažinit-(La) Sazhinite-(La) Na3LaSi6O15·2H2O 8/H.31-20 Rombická sústava
Sazykinait-(Y) Sazykinaite-(Y) Na5YZrSi6O18·6H2O 8/F.29-25
Sb
Sborgit Sborgite NaB5O6(OH)4·3H2O 5/H.15-30 Monoklinická sústava
Sc
Scacchit Scacchite MnCl2 III/A.07-20 Trigonálna sústava
Scainiit Scainiite Pb14Sb30S54O5 II/E.26- Monoklinická sústava
Scawtit Scawtite Ca7(Si3O9)2(CO3)·2H2O VIII/F.21-20 Monoklinická sústava
Sclarit Sclarite Zn7(CO3)2(OH)10 V/C.01-130 Monoklinická sústava
Scrutinyit Scrutinyite PbO2 IV/D.15-40 Rombická sústava
Sch
Schachnerit Schachnerite Ag1.1Hg0.9 I/A.02-50 Hexagonálna sústava
Schafarzikit Schafarzikite Fe2+(Sb3+)2O4 IV/B.06-20 Tetragonálna sústava
Schäferit Schäferite NaCa2Mg2(VO4)3 VII/A.08-45 Kubická sústava
Schairerit Schairerite Na21(SO4)7ClF6 VI/B.12-30 Trigonálna sústava
Schallerit Schallerite Mn2+16As3+3Si12O36(OH)17 VIII/H.28-50 Trigonálna sústava
Schapbachit Schapbachite Ag0.4Pb0.2Bi0.4S II/C.16-35 Kubická sústava
Schaurteit Schaurteite Ca3Ge(SO4)2(OH)6·3H2O VI/D.11-20 Hexagonálna sústava
Scheelit Scheelite Ca(WO4) VI/G.01-20 Tetragonálna sústava
Schertelit Schertelite (NH4)2Mg(PO3OH)2·4H2O VII/C.23-50 Rombická sústava
Scheuchzerit Scheuchzerite NaMn2+9Si9V5+O28(OH)4 VIII/C.34- Triklinická sústava
Schiavinatoit Schiavinatoite Nb(BO4) V/G.07- Tetragonálna sústava
Schieffelinit Schieffelinite Pb10Te6+6O20(OH)14(SO4)(H2O)5 IV/K.17-20 Rombická sústava
Schindlerit Schindlerite {[Na2(H2O)10](H3O)4}{V10O28} Triklinická sústava
Schlegelit Schlegelite Bi7O4(MoO4)2(AsO4)3 VII/B.30-30 Rombická sústava
Schlemait Schlemaite (Cu,☐)6(Pb,Bi)Se4 II/B.09 Monoklinická sústava
Schlossmacherit Schlossmacherite (H3O)Al3(SO4)2(OH)6 VII/B.35-10 Trigonálna sústava
Schlüterit-(Y) Schlüterite-(Y) (Y,REE )2AlSi2O7(OH)2F Monoklinická sústava
Schmiederit Schmiederite Cu2Pb2(Se4+O3)(Se6+O4)(OH)4 VI/B.10-20 Monoklinická sústava
Schmitterit Schmitterite (UO2)(Te4+O3) IV/K.03-10 Rombická sústava
Schneebergit Schneebergite BiCo2(AsO4)2(OH)·H2O VII/C.31-02 Monoklinická sústava
Schneiderhöhnit Schneiderhöhnite Fe2+Fe3+3As3+5O13 IV/J.06-20 Triklinická sústava
Schoderit Schoderite Al2(PO4)(VO4)·8H2O VII/C.12-30 Monoklinická sústava
Schoenfliesit Schoenfliesite MgSn(OH)6 IV/F.16-10
Schoepit Schoepite (UO2)8O2(OH)12·12H2O IV/H.01-40 Rombická sústava
Schöllhornit Schöllhornite Na0.3CrS2·H2O II/F.08- Trigonálna sústava
Scholzit Scholzite CaZn2(PO4)2·2H2O VII/C.16-20 Rombická sústava
Schoonerit Schoonerite ZnMn2+Fe2+2Fe3+(PO4)3(OH)2·9H2O VII/D.03-30 Rombická sústava
Schorl Schorl NaFe2+3Al6(Si6O18)(BO3)3(OH)3(OH) VIII/E.19-50 Trigonálna sústava
Schorlomit Schorlomite Ca3Ti2(SiFe3+2)O12 VIII/A.08-120 Kubická sústava
Schreibersit Schreibersite (Fe,Ni)3P I/A.11-20 Tetragonálna sústava
Schreyerit Schreyerite V3+2Ti4+3O9 IV/C.26-20 Monoklinická sústava
Schröckingerit Schröckingerite NaCa3(UO2)(SO4)(CO3)3F·10H2O VI/D.21-20 Triklinická sústava
Schubnelit Schubnelite Fe3+(V5+O4)·H2O IV/G.03-20 Triklinická sústava
Schuetteit Schuetteite Hg3O2(SO4) VI/B.03-10 Hexagonálna sústava
Schuilingit-(Nd) Schuilingite-(Nd) CuPbNd(CO3)3(OH)·1.5H2O V/E.09-10
Schulenbergit Schulenbergite (Cu,Zn)7(SO4)2(OH)10·3H2O VI/D.03-60 Trigonálna sústava
Schultenit Schultenite Pb(AsO3OH) VII/A.13-10 Monoklinická sústava
Schumacherit Schumacherite Bi3O(VO4)2(OH) VII/B.30-20 Triklinická sústava
Schwartzembergit Schwartzembergite Pb2+5H2I3+O6Cl3 IV/L.03-20 Tetragonálna sústava
Schwertmannit Schwertmannite Fe3+16O16(OH)9.6(SO4)3.2·10H2O IV/F.06-55 Tetragonálna sústava
Se
Seamanit Seamanite Mn2+3B(OH)4(PO4)(OH)2 V/G.11-20 Rombická sústava
Searlesit Searlesite NaBSi2O5(OH)2 8/G.05-10 Monoklinická sústava
Sederholmit Sederholmite NiSe II/C.20-50 Hexagonálna sústava
Sedovit Sedovite U4+(MoO4)2 VI/G.04-10 Rombická sústava
Seeligerit Seeligerite Pb3(IO4)Cl3 IV/L.03-10 Rombická sústava
Seelit Seelite Mg(UO2)2(AsO3,AsO4)2·7H2O IV/J.05-20 Monoklinická sústava
Segelerit Segelerite CaMgFe3+(PO4)2(OH)·4H2O VII/D.28-20 Rombická sústava
Segnitit Segnitite PbFe3+3(AsO4)(AsO3OH)(OH)6 VII/B.36-165 Trigonálna sústava
Seidit-(Ce) Seidite-(Ce) Na4(Ce,Sr)2TiSi8O18(O,OH,F)6·5H2O VIII/H.38-55 Monoklinická sústava
Seidozerit Seidozerite Na4MnZr2Ti(Si2O7)2O2F2 VIII/C.13-20 Monoklinická sústava
Seifertit Seifertite SiO2 IV/D.01- Rombická sústava
Seinäjokit Seinäjokite FeSb2 II/D.23-40 Rombická sústava
Sekaninait Sekaninaite Fe2+2Al4Si5O18 VIII/E.12-50 Rombická sústava
Selén Selenium Se I/B.03-30 Trigonálna sústava
Selenojalpait Selenojalpaite Ag3CuSe2 II/B.06-15 Tetragonálna sústava
Selenopolybasit Selenopolybasite Cu(Ag,Cu)6Ag9Sb2(S,Se)9Se2 II/E.05- Trigonálna sústava
Selenostefanit Selenostephanite Ag5Sb(Se,S)4 II/E.06-20 Rombická sústava
Seligmannit Seligmannite CuPbAsS3 II/E.16-10 Rombická sústava
Sellait Sellaite MgF2 III/A.06-10 Tetragonálna sústava
Selwynit Selwynite NaKBeZr2(PO4)4·2H2O VII/C.02-25
Semenovit-(Ce) Semenovite-(Ce) (Na,Ca)9Fe2+Ce2(Si,Be)20(O,OH,F)48 VIII/G.03-10
Semseyit Semseyite Pb9Sb8S21 II/E.21-20 Monoklinická sústava
Senait Senaite Pb(Mn,Y,U)(Fe,Zn)2(Ti,Fe,Cr,V)18(O,OH)38 IV/C.09-80 Trigonálna sústava
Sénarmontit Sénarmontite Sb2O3 IV/C.02-20 Kubická sústava
Senegalit Senegalite Al2(PO4)(OH)3·H2O VII/D.18-10 Rombická sústava
Sengierit Sengierite Cu2(UO2)2(VO4)2(OH)2·6H2O VII/E.11-30 Monoklinická sústava
Senkevičit Senkevichite CsNaKCa2TiOSi7O18(OH) 8/F.22-40 Triklinická sústava
Sépiolit Sepiolite Mg4Si6O15(OH)2·6H2O VIII/H.33-40 Rombická sústava
Serandit Sérandite NaMn2+2Si3O8(OH) VIII/F.18-80 Triklinická sústava
Serendibit Serendibite Ca4[Mg6Al6]O4[Si6B3Al3O36] VIII/F.14-60 Triklinická sústava
Sergeevit Sergeevite Ca2Mg11(CO3)9(HCO3)4(OH)4·6H2O V/E.03-80
Serpierit Serpierite Ca(Cu,Zn)4(SO4)2(OH)6·3H2O VI/D.19-20 Monoklinická sústava
Serrabrancait Serrabrancaite Mn(PO4)·H2O VII/C.07-50 Monoklinická sústava
Sewardit Sewardite CaFe3+2(AsO4)2(OH)2 VII/B.28- Rombická sústava
Sh
Shabait-(Nd) Shabaite-(Nd) CaNd2(UO2)(CO3)4(OH)2·6H2O V/F.06-10
Shabynit Shabynite Mg5(BO3)(OH)5Cl2·4H2O V/G.06-30 Monoklinická sústava
Shadlunit Shadlunite (Fe,Cu)8(Pb,Cd)S8 II/B.16-60
Shafranovskit Shafranovskite Na3K2(Mn,Fe,Na)4[Si9(O,OH)27](OH)2·nH2O VIII/D.16-20 Trigonálna sústava
Shakhovit Shakhovite Hg1+4Sb5+O3(OH)3 IV/F.13-10 Monoklinická sústava
Shandit Shandite Ni3Pb2S2 II/B.12-20 Trigonálna sústava
Shannonit Shannonite Pb2O(CO3) V/C.08-05 Rombická sústava
Sharpit Sharpite Ca(UO2)6(CO3)5(OH)4·6H2O V/F.04-20 Rombická sústava
Shattuckit Shattuckite Cu5(SiO3)4(OH)2 VIII/F.04 Rombická sústava
Shcherbakovit Shcherbakovite K2NaTi2O(OH)Si4O12 VIII/F.25-20 Rombická sústava
Shcherbinait Shcherbinaite V2O5 IV/G.09-10 Rombická sústava
Sheldrickit Sheldrickite NaCa3(CO3)2F3·H2O V/E.10-05 Trigonálna sústava
Sherwoodit Sherwoodite Ca4.5AlV4isometric+2V5+12O40·28H2O IV/G.01-40 Tetragonálna sústava
Shibkovit Shibkovite K2Ca2(Zn3Si12)O30 VIII/E.22-133 Hexagonálna sústava
Shigait Shigaite Mn6Al3(OH)18[Na(H2O)6](SO4)2·6H2O VI/D.14-22 Trigonálna sústava
Shirokshinit Shirokshinite K(Mg2Na)Si4O10F2 VIII/H.11-25 Monoklinická sústava
Shirozulit Shirozulite KMn2+3(Si3Al)O10(OH)2 VIII/H.11-102 Monoklinická sústava
Shomiokit-(Y) Shomiokite-(Y) Na3Y(CO3)3·3H2O V/D.03-05 Rombická sústava
Shortit Shortite Na2Ca2(CO3)3 V/B.05-70 Rombická sústava
Shuangfengit Shuangfengite IrTe2 II/D.28-45 Trigonálna sústava
Shubnikovit Shubnikovite Ca2Cu8(AsO4)6Cl(OH)·7H2O (?) VII/D.25-30
Shuiskit Shuiskite Ca2MgCr2(Si2O7)(SiO4)(OH)2·H2O VIII/C.24-70 Monoklinická sústava
Si
Sibirskit Sibirskite CaH(BO3) V/H.02-30 Monoklinická sústava
Sicherit Sicherite TlAg2(As,Sb)3S6 II/E.12- Rombická sústava
Sicklerit Sicklerite LiMn2+(PO4) VII/A.02-40 Rombická sústava
Siderazot Siderazot FeNx (x=0.25-0.5) I/A.10-40 Hexagonálna sústava
Siderit Siderite Fe(CO3) V/B.02-40 Trigonálna sústava
Sideronatrit Sideronatrite Na2Fe3+(SO4)2(OH)·3H2O VI/D.15-10 Rombická sústava
Siderophyllit Siderophyllite KFe2+2Al(Si2Al2)O10(OH)2 VIII/H.11-160 Monoklinická sústava
Siderotil Siderotil (Fe,Cu)(SO4)·5H2O VI/C.04-20
Sidorenkit Sidorenkite Na3Mn(PO4)(CO3) V/C.04-20 Monoklinická sústava
Sidpietersit Sidpietersite Pb2+4(S2O3)O2(OH)2 VI/B.08-05 Triklinická sústava
Sidwillit Sidwillite MoO3·2H2O IV/E.03-20 Monoklinická sústava
Siegenit Siegenite CoNi2S4 II/D.01-80 Kubická sústava
Sieleckiit Sieleckiite Cu3Al4(PO4)2(OH)12·2H2O VII/D.23-10 Triklinická sústava
Sigloit Sigloite Fe3+Al2(PO4)2(OH)3·7H2O VII/D.10-40 Triklinická sústava
Silhydrit Silhydrite Si3O6·H2O VIII/H.39-10 rombic
Sillénit Sillénite Bi12SiO20 IV/C.02- Kubická sústava
Sillimanit Sillimanite Al2SiO5 VIII/B.02-10 Rombická sústava
Silvialit Silvialite Ca4Al6Si6O24(SO4) VIII/J.13-25 Tetragonálna sústava
Simferit Simferite Li(Mg,Fe3+,Mn3+)2(PO4)2 VII/A.02-05 Rombická sústava
Simmonsit Simmonsite Na2LiAlF6 III/B.03-25 Monoklinická sústava
Simonellit Simonellite C19H24 IX/B.02-20 Rombická sústava
Simonit Simonite TlHgAs3S6 II/E.13-30 Monoklinická sústava
Simonkolleit Simonkolleite Zn5(OH)8Cl2·H2O III/D.03-20 Trigonálna sústava
Simplotit Simplotite CaV4+4O9·5H2O VII/E.03-20 Monoklinická sústava
Simpsonit Simpsonite Al4Ta3O13(OH) IV/D.27-20 Trigonálna sústava
Sincosit Sincosite Ca(VO)2(PO4)2·5H2O VII/E.03-10 Tetragonálna sústava
Sinhalit Sinhalite MgAl(BO4) V/G.07-10 Rombická sústava
Sinjarit Sinjarite CaCl2·2H2O III/A.12-70 Tetragonálna sústava
Sinkankasit Sinkankasite Mn2+Al(PO3OH)2(OH)·6H2O VII/D.04-20 Triklinická sústava
Sinnerit Sinnerite Cu6As4S9 II/C.12-10 Triklinická sústava
Sinoit Sinoite Si2N2O I/A.10-50 Rombická sústava
Síra Sulfur S I/B.03-10 Rombická sústava
Sitinakit Sitinakite KNa2Ti4Si2O13(OH)·4H2O VIII/B.16-30 Tetragonálna sústava
Sk
Skandiobabingtonit Scandiobabingtonite (Ca,Na)2(Fe2+,Mn)(Sc,Fe3+)Si5O14(OH) 8/F.27-35 Triklinická sústava
Skaergaardit Skaergaardite PdCu I/A.14-88 Kubická sústava
Skarbroit Scarbroite Al5(CO3)(OH)13·5H2O 5/E.04-10 Hexagonálna sústava
Skinnerit Skinnerite Cu3SbS3 II/E.03-10 Monoklinická sústava
Skippenit Skippenite Bi2Se2Te II/D.09-50 Trigonálna sústava
Sklodowskit Sklodowskite Mg(UO2)2(SiO3OH)2·6H2O VIII/B.34-10 Monoklinická sústava
Skolecit Scolecite Ca(Si3Al2)O10·3H2O VIII/J.21-60 Monoklinická sústava
Skorodit Scorodite Fe3+(AsO4)·2H2O VII/C.09-80 Rombická sústava
Skorpionit Skorpionite Ca3Zn2(PO4)2(CO3)(OH)2·H2O VII/D.42- Monoklinická sústava
Skorzalit Scorzalite Fe2+Al2(PO4)2(OH)2 VII/B.08-30 Monoklinická sústava
Skotlandit Scotlandite Pb(S4+O3) IV/K.01-10 Monoklinická sústava
Skottyit Scottyite BaCu2Si2O7 Rombická sústava
Skutterudit Skutterudite CoAs3-x II/D.29-10 Kubická sústava
Sl
Slavikit Slavíkite (H3O)3Mg6Fe15(SO4)21(OH)18·98H2O VI/D.14-40 Trigonálna sústava
Slavkovit Slavkovite Cu13(AsO4)6(AsO3OH)4·23H2O VII/C.06- Triklinická sústava
Slawsonit Slawsonite Sr(Al2Si2O8) VIII/J.06-80 Monoklinická sústava
Sm
Smirnit Smirnite Bi3+2Te4+O5 IV/K.04-10 Rombická sústava
Smithit Smithite AgAsS2 II/E.08-20 Monoklinická sústava
Smithsonit Smithsonite Zn(CO3) V/B.02-60 Trigonálna sústava
Smolyaninovit Smolyaninovite Co3Fe3+2(AsO4)4·11H2O VII/C.11-50 Rombická sústava
Smrkovecit Smrkovecite Bi2O(OH)(PO4) VII/B.30-01 Monoklinická sústava
Smythit Smythite (Fe,Ni)3+xS4 (x ≈ 0-0.3) II/C.19-50 Trigonálna sústava
So
Sobolevit Sobolevite Na13Ca2Mn2Ti3(Si2O7)2(PO4)4O3F3 VIII/C.0-80 Monoklinická sústava
Sobolevskit Sobolevskite PdBi II/C.20-110 Hexagonálna sústava
Sodalith Sodalite Na4(Si3Al3)O12Cl VIII/J.11-10 Kubická sústava
Soddyit Soddyite (UO2)2(SiO4)·2H2O VIII/B.36-10 Rombická sústava
Sodic-anthophyllit Sodic-anthophyllite NaMg2Mg5(Si7Al)O22(OH)2 VIII/F.12-40 Rombická sústava
Sodic-ferro-anthophyllit Sodic-ferro-anthophyllite NaFe2+7[OH|Al0.5Si3.5O11]2 VIII/F.12-50 Rombická sústava
Sodicgedrit Sodicgedrite Na(Mg,Fe2+)6Al(Si6Al2)O22(OH)2 VIII/F.12-80 Rombická sústava
Sofiit Sofiite Zn2(Se4+O3)Cl2 IV/K.05-40 Rombická sústava
Sogdianit Sogdianite KZr2Li3Si12O30 VIII/E.22-120 Hexagonálna sústava
Söhngeit Söhngeite Ga(OH)3 IV/F.15-10 -
Sokolovait Sokolovaite CsLi2AlSi4O10F2 VIII/H.11- Monoklinická sústava
Solongoit Solongoite Ca2B3O4(OH)4Cl V/H.06-60 Monoklinická sústava
Sonolit Sonolite Mn2+9(SiO4)4(OH)2 VIII/B.04-110 Monoklinická sústava
Sonorait Sonoraite Fe3+(Te4+O3)(OH)·H2O IV/K.09-20 Monoklinická sústava
Sopcheit Sopcheite Ag4Pd3Te4 II/A.07-40 Rombická sústava
Sorbyit Sorbyite Pb9Cu(Sb,As)11S26 II/E.20-50 Monoklinická sústava
Sorensenit Sørensenite Na4Be2Sn(Si3O9)2·2H2O VIII/F.20-05 Monoklinická sústava
Sorosit Sorosite Cu1+x(Sn,Sb) I/A.01-75 Hexagonálna sústava
Součekit Součekite CuPbBi(S,Se)3 II/E.30-15 Rombická sústava
Sosedkoit Sosedkoite K5Al2Ta22O60 IV/D.27-50 Rombická sústava
Souzalit Souzalite Mg3Al4(PO4)4(OH)6·2H2O VII/D.11-90 Monoklinická sústava
Sp
Spadait Spadaite MgSiO2(OH)2·H2O (?) VIII/H.20-30 -
Spangolit Spangolite Cu6Al(SO4)(OH)12Cl·3H2O VI/D.08-10 Trigonálna sústava
Spencerit Spencerite Zn4(PO4)2(OH)2·3H2O VII/D.07-60 Monoklinická sústava
Sperrylith Sperrylite PtAs2 II/D.17-120 Kubická sústava
Spertiniit Spertiniite Cu(OH)2 IV/F.03-90 Rombická sústava
Spessartin Spessartine Mn2+3Al2(SiO4)3 VIII/A.08-30 Kubická sústava
Sphaerobertrandit Sphaerobertrandite Be3(SiO4)(OH)2 VIII/B.01- Monoklinická sústava
Sphaerobismoit Sphaerobismoite Bi2O3 IV/C.02-35 Tetragonálna sústava
Sphalerit Sphalerite ZnS II/C.01-10 Kubická sústava
Spheniscidit Spheniscidite (NH4)Fe3+2(PO4)2(OH)·2H2O VII/D.27-20 Monoklinická sústava
Spherocobaltit Spherocobaltite Co(CO3) V/B.02-70 Trigonálna sústava
Spinell Spinel MgAl2O4 IV/B.01-10 Kubická sústava
Spionkopit Spionkopite Cu39S28 II/B.01-70 Trigonálna sústava
Spiroffit Spiroffite Mn2+2Te4+3O8 IV/K.13-10 Monoklinická sústava
Spodumen Spodumene LiAlSi2O6 VIII/F.01-120 Monoklinická sústava
Spriggit Spriggite Pb3(UO2)6O8(OH)2·3H2O IV/H.07-45 Monoklinická sústava
Springcreekit Springcreekite BaV3+3(PO4)(PO3OH)(OH)6 VII/B.36-155 Trigonálna sústava
Spurrit Spurrite Ca5(SiO4)2(CO3) VIII/B.22-50 Monoklinická sústava
Sr
Srebrodolskit Srebrodolskite Ca2Fe3+2O5 IV/A.07-20 Rombická sústava
Srilankit Srilankite Ti2ZrO6 IV/D.15-20 Rombická sústava
St
Stalderit Stalderite TlCu(Zn,Fe,Hg)2As2S6 II/E.12-25 Tetragonálna sústava
Stanekit Stanĕkite Fe3+Mn2+O(PO4) VII/B.03-65 Monoklinická sústava
Stanfieldit Stanfieldite Ca4Mg5(PO4)6 VII/A.05-20 Monoklinická sústava
Stanleyit Stanleyite V4+O(SO4)·6H2O VI/D.05-20 Rombická sústava
Stannit Stannite Cu2FeSnS4 II/C.06-60 Tetragonálna sústava
Stannoidit Stannoidite Cu8(Fe,Zn)3Sn2S12 II/C.07-10 Rombická sústava
Stannopalladinit Stannopalladinite Pd3Sn2 (?) I/A.16-50 Hexagonálna sústava
Starkeyit Starkeyite Mg(SO4)·4H2O VI/6/0.0-10 Monoklinická sústava
Staurolit Staurolite Fe2+2Al9Si4O23(OH) VIII/B.03-10 Monoklinická sústava
Steacyit Steacyite K0.3(Na,Ca)2ThSi8O20 VIII/E.10-30 Tetragonálna sústava
Steedeit Steedeite Triklinická sústava
Steenstrupin-(Ce) Steenstrupine-(Ce) Na14Ce6Mn2+2Fe3+2Zr(PO4)7Si12O36(OH)2·3H2O VIII/E.17-10 Trigonálna sústava
Steigerit Steigerite Al(VO4)·3H2O VII/C.12-20 Monoklinická sústava
Stellerit Stellerite Ca4(Si28Al8)O72·28H2O VIII/J.23-50 Rombická sústava
Stenhuggarit Stenhuggarite CaFe3+Sb3+As3+2O7 IV/J.09-10 Tetragonálna sústava
Stenonit Stenonite Sr2Al(CO3)F5 III/C.05-10 Monoklinická sústava
Stepanovit Stepanovite NaMgFe3+(C2O4)3·8-9H2O IX/A.01-80 Trigonálna sústava
Stephanit Stephanite Ag5SbS4 II/E.06-10 Rombická sústava
Stercorit Stercorite (NH4)Na(PO3OH)·4H2O VII/C.23-60 Triklinická sústava
Sterlinghillit Sterlinghillite Mn2+3(AsO4)2·3H2O VII/C.05-30 -
Sternbergit Sternbergite AgFe2S3 II/C.14-30 Rombická sústava
Sterryit Sterryite Cu(Ag,Cu)3Pb19(Sb,As)22(As-As)S56 II/E.20-30 Rombická sústava
Stetefeldtit Stetefeldtite Ag2Sb2(O,OH)7 IV/C.11-20 Kubická sústava
Stevensit Stevensite (Ca,Na)xMg3-ySi4O10(OH)2 VIII/H.20-40
Stewartit Stewartite Mn2+Fe3+2(PO4)2(OH)2·8H2O VII/D.09-30 Triklinická sústava
Stibarsen Stibarsen SbAs I/B.01-20 Trigonálna sústava
Stibiconit Stibiconite Sb3+Sb5+2O6(OH) IV/C.11-50 Kubická sústava
Stibiocolumbit Stibiocolumbite SbNbO4 IV/D.25-20 Rombická sústava
Stibiocolusit Stibiocolusite Cu13V(Sb,Sn,As)3S16 II/C.10-45 Kubická sústava
Stibiopalladinit Stibiopalladinite Pd5Sb2 II/A.05-80 Hexagonálna sústava
Stibiotantalit Stibiotantalite Sb3+TaO4 IV/D.25-30 Rombická sústava
Stibivanit Stibivanite Sb3+2V4+O5 IV/C.26-50 Rombická sústava
Stibnit Stibnite Sb2S3 II/D.08-20 Rombická sústava
Stichtit Stichtite Mg6Cr2(CO3)(OH)16·4H2O V/E.03-20 Trigonálna sústava
Stilbit-Ca Stilbite-Ca NaCa4(Si27Al9)O72·28H2O VIII/J.23-30 Monoklinická sústava
Stilbit-Na Stilbite-Na Na9(Si27Al9)O72·28H2O VIII/J.23-?? Monoklinická sústava
Stilleit Stilleite ZnSe II/C.01-40
Stillwaterit Stillwaterite Pd8As3 II/A.05-30 Hexagonálna sústava
Stillwellit-(Ce) Stillwellite-(Ce) CeBSiO5 VIII/E.05-20 -
Stilpnomelan Stilpnomelane (K,Ca,Na)(Fe,Mg,Al)8(Si,Al)12(O,OH)36·nH2O VIII/H.17-40 Triklinická sústava
Stishovit Stishovite SiO2 IV/D.01-60 Tetragonálna sústava
Stistait Stistaite SnSb II/C.17-20 Trigonálna sústava
Stoiberit Stoiberite Cu5O2(VO4)2 VII/B.07-10 Monoklinická sústava
Stokesit Stokesite CaSnSi3O9·2H2O VIII/F.29-30 Rombická sústava
Stolzit Stolzite Pb(WO4) VI/G.01-40 Tetragonálna sústava
Stoppaniit Stoppaniite Fe3+2Be3Si6O18·H2O VIII/E.12-25 Hexagonálna sústava
Stornesit-(Y) Stornesite-(Y) Na6(Ca5Na3)YMg43(PO4)36 VII/A.08-25 Trigonálna sústava
Stottit Stottite Fe2+Ge4+(OH)6 IV/F.17-40 Tetragonálna sústava
Straczekit Straczekite (Ca,K,Ba)(V5+,V4+)8O20·3H2O IV/G.11-30 Monoklinická sústava
Strakhovit Strakhovite NaBa3(Mn2+,Mn3+)4[Si4O10(OH)2][Si2O7]O2

·(F,OH)·H2O

VIII/F.33-20 Rombická sústava
Stranskiit Stranskiite CuZn2(AsO4)2 VII/A.09-20 Triklinická sústava
Strashimirit Strashimirite Cu4(AsO4)2(OH)2·2.5H2O VII/D.07-20 Monoklinická sústava
Strätlingit Strätlingite Ca2Al(Si,Al)2O2(OH)10·2.25H2O VIII/H.39- Trigonálna sústava
Strelkinit Strelkinite Na2(UO2)2(VO4)2·6H2O VII/E.11-40 Rombická sústava
Strengit Strengite Fe3+(PO4)·2H2O VII/C.09-60 Rombická sústava
Striebro (minerál) Silver Ag I/A.01-20 Kubická sústava
Stringhamit Stringhamite CaCu(SiO4)·H2O VIII/B.03-40 Monoklinická sústava
Stromeyerit Stromeyerite CuAgS II/B.06-30 Rombická sústava
Stronalsit Stronalsite Na2SrAl4Si4O16 VIII/J.07-90 Rombická sústava
Strontianit Strontianite Sr(CO3) V/B.04-20 Rombická sústava
Strontiochevkinit Strontiochevkinite (Sr,Ce,La)4Fe2+(Ti,Zr)4O8(Si2O7)2 VIII/C.17-30 Monoklinická sústava
Strontiodresserit Strontiodresserite SrAl2(CO3)2(OH)4·H2O V/E.08-50 Rombická sústava
Strontioginorit Strontioginorite CaSrB14O20(OH)6·5H2O V/K.07-20 Monoklinická sústava
Strontiojoaquinit Strontiojoaquinite (Na,Fe)2Ba2Sr2Ti2(SiO3)8(O,OH)2·H2O VIII/E.08-50 Monoklinická sústava
Strontiomelan Strontiomelane Sr(Mn4+6Mn3+2)O16 IV/D.08-25 Monoklinická sústava
Strontio-orthojoaquinit Strontio-orthojoaquinite NaSr4Fe3+Ti2Si8O24(OH)4 VIII/E.08- Rombická sústava
Strontiowhitlockit Strontiowhitlockite Sr9Mg(PO3OH)(PO4)6 VII/A.05-60 Trigonálna sústava
Strunzit Strunzite Mn2+Fe3+2(PO4)2(OH)2·6H2O VII/D.11-20 Triklinická sústava
Struvit Struvite (NH4)Mg(PO4)·6H2O VII/C.23-10 Rombická sústava
Studenitsit Studenitsite NaCa2B9O14(OH)4·2H2O V/K.08-05 Monoklinická sústava
Studtit Studtite (UO2)(O2)(H2O)2·2H2O IV/H.01-20 Monoklinická sústava
Stumpflit Stumpflite PtSb II/C.20-95 Hexagonálna sústava
Sturmanit Sturmanite Ca6Fe3+2(SO4)2.5[B(OH)4](OH)12·25H2O VI/D.13-50 Trigonálna sústava
Stützit Stützite Ag5-xTe3 (x = 0.24-0.36) 2/B.05-80 Hexagonálna sústava
Su
Suanit Suanite Mg2B2O5 V/H.01-10 Monoklinická sústava
Sudburyit Sudburyite PdSb II/C.20-90 Hexagonálna sústava
Sudoit Sudoite Mg2Al3(Si3Al)O10(OH)8 VIII/H.23-10 Monoklinická sústava
Sudovikoit Sudovikovite PtSe2 II/D.28-35 Trigonálna sústava
Suessit Suessite Fe3Si I/A.12-20 -
Sugakiit Sugakiite Cu(Fe,Ni)8S8 II/B.17 Tetragonálna sústava
Sugilit Sugilite KNa2Fe3+2(Li3Si12)O30 VIII/E.22-110 Hexagonálna sústava
Sulfoborit Sulfoborite Mg3[B(OH)4]2(SO4)(OH,F)2 V/G.11-10 Rombická sústava
Sulphohalit Sulphohalite Na6(SO4)2ClF VI/B.12-10 Kubická sústava
Sulphotsumoit Sulphotsumoite Bi3Te2S II/D.10-30 Trigonálna sústava
Sulvanit Sulvanite Cu3VS4 II/C.10-60 Kubická sústava
Sundiusit Sundiusite Pb10(SO4)O8Cl2 III/D.10-130 Monoklinická sústava
Suolunit Suolunite Ca2Si2O5(OH)2·H2O VIII/C.09-40 Rombická sústava
Suredait Suredaite PbSnS3 II/C.17-45 Rombická sústava
Surit Surite (Pb,Ca)3Al2(Si,Al)4O10(CO3)2(OH)3·0.3H2O VIII/H.24-10 Monoklinická sústava
Surinamit Surinamite Mg3Al3O(Si3BeAlO15) VIII/F.15-20 Monoklinická sústava
Surkhobit Surkhobite NaCaBa2Mn8Ti4O4(Si2O7)4(F5O) VIII/C.14-
Sursassit Sursassite Mn2+2Al3(SiO4)(Si2O7)(OH)3 VIII/C.24-20 Monoklinická sústava
Susannit Susannite Pb4(SO4)(CO3)2(OH)2 VI/B.13-70 Trigonálna sústava
Sussexit Sussexite Mn2+BO2(OH) V/H.02-20 Rombická sústava
Suzukiit Suzukiite BaV4+Si2O7 VIII/F.26-20 Rombická sústava
Sv
Svabit Svabite Ca5(AsO4)3F VII/B.39-60 Hexagonálna sústava
Svanbergit Svanbergite SrAl3(SO4)(PO4)(OH)6 VII/B.35-30 Trigonálna sústava
Sveit Sveite KAl7(NO3)4(OH)16Cl2·8H2O V/A.04-10 Monoklinická sústava
Sverigeit Sverigeite NaBe2Mn2+2SnSi3O12(OH) VIII/F.38-10 Rombická sústava
Svyatoslavit Svyatoslavite Ca(Al2Si2O8) VIII/J.07-80 Rombická sústava
Svyazhinit Svyazhinite MgAl(SO4)2F·14H2O VI/D.07-20 Triklinická sústava
Sw
Swaknoit Swaknoite (NH4)2Ca(PO3OH)2·H2O VII/C.23-65 Rombická sústava
Swamboit Swamboite U6+(UO2)6(SiO3OH)6·30H2O VIII/B.36-20 Monoklinická sústava
Swartzit Swartzite CaMg(UO2)(CO3)3·12H2O V/F.02-30 Monoklinická sústava
Swedenborgit Swedenborgite NaBe4Sb5+O7 IV/B.07-50 Hexagonálna sústava
Sweetit Sweetite Zn(OH)2 IV/F.03-60 Tetragonálna sústava
Swinefordit Swinefordite Ca0.2(Li,Al,Mg,Fe)3(Si,Al)4O10(OH,F)2·nH2O VIII/H.19-60 Monoklinická sústava
Switzerit Switzerite Mn2+3(PO4)2·7H2O VII/C.10-20 Monoklinická sústava
Sy
Sylvanit Sylvanite AgAuTe4 II/D.16-20 Monoklinická sústava
Sylvín Sylvite KCl III/A.02-40 Kubická sústava
Symesit Symesite Pb10(SO4)O7Cl4·H2O III/D.10-140 Triklinická sústava
Symplesit Symplesite Fe2+3(AsO4)2·8H2O VII/C.14-10 Triklinická sústava
Synadelphit Synadelphite Mn2+9(AsO4)2(AsO3)(OH)9·2H2O VII/D.56-10 Rombická sústava
Synchysit-(Ce) Synchysite-(Ce) CaCe(CO3)2F V/C.07-110 Monoklinická sústava
Synchysit-(Nd) Synchysite-(Nd) CaNd(CO3)2F V/C.07-120 -
Synchysit-(Y) Synchysite-(Y) CaY(CO3)2F V/C.07-100 Hexagonálna sústava
Syngenit Syngenite K2Ca(SO4)2·H2O VI/C.21-60 Monoklinická sústava
Sz
Szaibélyit Szaibélyite MgBO2(OH) V/H.02-10 Monoklinická sústava
Szenicsit Szenicsite Cu3(MoO4)(OH)4 VI/G.02-15 Rombická sústava
Szmikit Szmikite Mn(SO4)·H2O VI/C.01-30 Monoklinická sústava
Szomolnokit Szomolnokite Fe(SO4)·H2O VI/C.01-20 Monoklinická sústava
Szymanskiit Szymańskiite Hg16Ni6(CO3)12(OH)12(H3O)8·3H2O V/E.05-40 Hexagonálna sústava
Š
Škatulkalit Shkatulkalite Na10MnTi3Nb3(Si2O7)6(OH)2F·12H2O VIII/C.13-27 Monoklinická sústava
Šreinit Šreinite Pb(UO2)4(BiO)3(PO4)2(OH)7·4H2O VII/E.10- Kubická sústava
Švenekit Švenekite Ca[AsO2(OH)2]2 VII/A.12- Triklinická sústava

Referencie[upraviť | upraviť kód]

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]