Zoznam predsedov Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Politika v Česku

Coat of arms of the Czech Republic.svg

Ústava Českej republiky
Ústavní činitelia

Prezident republiky: Miloš Zeman
Predseda Senátu: Miloš Vystrčil
Predseda PS: Radek Vondráček
Predseda vlády: Andrej Babiš


Parlament:
Senát  · Poslanecká snemovňa


Vláda Českej republiky

Politické strany v Parlamente
Politické strany v Senáte
Koalícia:
ANO · ČSSD

Opozícia:
ODS · STAN · TOP 09 · Ostravak
Občania patrioti · Starostovia pre Liberecký kraj
MHS · KDU-ČSL · Zelení · SEN 21
Piráti · S.cz · „OSN“

Politické strany v Poslaneckej snemovni
Koalícia:
ANO · ČSSD

Podporovaná:
KSČM
Opozícia:
ODS · Piráti · SPD · KDU-ČSL · TOP 09 · STAN

Zahraničná politika

Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Zoznamové články
Zoznam prezidentov Česka
Zoznam predsedov Senátu
Zoznam predsedov Poslaneckej snemovne
Zoznam predsedov vlád Česka
Zoznam politických strán v Česku

Toto je zoznam predsedov Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky od jej vzniku 1. januára 1993.

# Meno Portrét V úrade od V úrade do Subjekt Prezident
1. Milan Uhde Milan Uhde v Desertu2009f.jpg 1. januára 1993 27. júna 1996 ODS Václav Havel
2. Miloš Zeman Prezident Zeman MSV.jpg 27. júna 1996 17. júla 1998 ČSSD Václav Havel
3. Václav Klaus Václav Klaus Praha 2015 (2) (cropped).JPG 17. júla 1998 11. júla 2002 ODS Václav Havel
4. Lubomír Zaorálek Lubomír Zaorálek 2014 (cropped).jpg 11. júla 2002 14. augusta 2006 ČSSD Václav Havel
Václav Klaus
5. Miloslav Vlček Přemysl Sobotka Katalin Szili Bogdan Borusewicz Miloslav Vlček Senate of Poland (cropped).JPG 14. augusta 2006 30. apríla 2010 ČSSD Václav Klaus
- funkcia neobsadená [pozn. 1] 1. mája 2010 3. júna 2010 Václav Klaus
6. Miroslava Němcová Nemcova (cropped).jpg 24. júna 2010 28. augusta 2013 ODS Václav Klaus
Miloš Zeman
- funkcia neobsadená [pozn. 2] 28. augusta 2013 27. novembra 2013 Miloš Zeman
7. Jan Hamáček Hamacek Danko (cropped).jpg 27. novembra 2013 26. októbra 2017 ČSSD Miloš Zeman
8. Radek Vondráček Radek Vondráček (cropped).jpg 22. novembra 2017 ANO Miloš Zeman

Poznámky[upraviť | upraviť kód]

  1. Miroslava Němcová z titulu prvej podpredsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky prevzala niektoré právomoci funkcie predsedu a bola poverená riadením Snemovne.
  2. Prezident Miloš Zeman dňa 28. augusta 2013 rozpustil Poslaneckú snemovňu PČR.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]