Zoznam politických strán v Česku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Politika v Česku

Coat of arms of the Czech Republic.svg

Ústava Českej republiky
Ústavní činitelia

Prezident republiky: Miloš Zeman
Predseda Senátu: Jaroslav Kubera
Predseda PS: Radek Vondráček
Predseda vlády: Andrej Babiš


Parlament:
Senát  · Poslanecká snemovňa


Vláda Českej republiky

Politické strany v Parlamente
Politické strany v Senáte
Koalícia:
ANO · ČSSD

Opozícia:
ODS · STAN · TOP 09 · Ostravak
Občania patrioti · Starostovia pre Liberecký kraj
MHS · KDU-ČSL · Zelení · SEN 21
Piráti · S.cz · „OSN“

Politické strany v Poslaneckej snemovni
Koalícia:
ANO · ČSSD

Podporovaná:
KSČM
Opozícia:
ODS · Piráti · SPD · KDU-ČSL · TOP 09 · STAN

Zahraničná politika

Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Zoznamové články
Zoznam prezidentov Česka
Zoznam predsedov Senátu
Zoznam predsedov Poslaneckej snemovne
Zoznam predsedov vlád Česka
Zoznam politických strán v Česku

Toto je zoznam politických strán v Česku, v súčasnosti je zaregistrovaných 89 politických strán a 143 politických hnutí, z ktorých časť má pozastavenú činnosť a časť je bez politického vplyvu, členskej či voličskej základne. Všetky registrované politické strany a politické hnutia sú uvedené v zozname.

Strany s aktuálnym politickým zastúpením[upraviť | upraviť zdroj]

Politický subjekt Zastupiteľský zbor
PS1) Senát2) Kraje3) Obce4) EP5)
ANO 2011 78 7 194 1 676 6
Občianska demokratická strana 25 18 84 2 281 4
Česká pirátska strana 22 9 275 3
Sloboda a priama demokracia 22 18 155 2
Česká strana sociálnodemokratická 15 13 133 1 882 0
Komunistická strana Čiech a Moravy 15 90 1 426 1
KDU-ČSL 10 15 63 3 231 2
TOP 09 7 35 192 3
Starostovia a nezávislí 6 19 40 1 584
Strana zelených 0 9 24 0
Hlas 0 0 0 2
Starostové pre Liberecký kraj 0 18 416 0
Senátor 21 0 6 0 0 0
Strana Práv Občanov 0 16 21 0
Strana slobodných občanov 0 2 58 1
Nestraníci 0 0 212 0
Ostravak 0 0 45 0
Hnutie pre Prahu 11 0 0 13 0
Občania patrioti 0 0 0 0
Združenie nezávislých – spojení demokrati 0 0 7 0
Strana súkromníkov Českej republiky 0 0 28 0
Severočeši.cz 0 1 0 14 0
Občania spolu – nezávislí 0 0 1 0
SNK Európski demokrati 0 6 209 0
Jihočeši 2012 0 4 512 0
Nezávislí kandidáti 2 34 965
Spolu zastupiteľov 200 81 675 61 892 21
Legenda
  • 1) – mandáty z volieb do PSP 2017
  • 2) – mandáty z 2012, z doplňovacích voleib do Senátu v januári 2014, z 2014 a z 2016 – mandáty sú pridelené podľa senátorských klubov, prípade sú nezaradení (1 senátor z Severočeči.cz), do klubov vstúpili aj zvolení kandidáti za strany ktoré klub nemajú, napr. 3 priátski senátori
  • 3) – mandáty z volieb do zastupiteľstiev krajov 2016 a volieb do zastupiteľstva hlavného mesta Prahy 2014
  • 4) – mandáty z volieb 2018 (súčet Zastupiteľov obcí, mestysov a miest a Zastupiteľstiev mestských častí a obvodov bez koalícií celoštátnych strán s miestnymi hnutiami a nezávislými kandidátmi)[1]
  • 5) – mandáty z volieb do EP 2019


Zoznam českých politických strán a politických hnutí[upraviť | upraviť zdroj]

Strany[upraviť | upraviť zdroj]

Hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zrušené strany a hnutia, strany a hnutia s pozastavenou činnosťou[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


  1. Šablóna:Citace elektronického periodika