Zubná pasta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Moderný zubný gél.

Zubné pasty, prášky a gély sú prípravky používané na čistenie zubov. Na zuby sú aplikované zubnou kefkou.

Zloženie a funkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Zubná pasta je priemerne tvorená z troch štvrtín vodou, jednu pätinu tvoria brúsne látky a najmenšiu časť tvoria tenzidy, farbivá a fluoridy. Zubná pasta by mala mať dva hlavné účinky:

  • kozmetický - čistenie a leštenie povrchu zubov, osvieženie dychu,
  • terapeutický - redukcia zubného povlaku, aplikácia liečebných látok.

Abrazíva[upraviť | upraviť zdroj]

Z kozmetického hľadiska sú dôležité brúsne látky, ktoré čistia a leštia povrch zubu. Podľa druhu môžu rôzne pasty obsahovať 15 až 55% abrazív. Používané abrazíva:

Brúsny účinok závisí od tvaru, veľkosti, tvrdosti a počtu abrazívnych častíc. Ďalej závisí od čistiacej techniky a sily, ktorá je použitá pri čistení zubov.

Hodnota RDA vyznačená na zubnej paste.

Abrazívna účinnosť jednotlivých pást sa určuje pomocou merania obrusovania rádioaktívne značenej zuboviny alebo skloviny. Hodnoty sa potom označujú zkratkou RDA (relative dentin adbrasion) alebo REA (relative enamel abrasion). Bežné pasty majú RDA okolo 70, detské 60 a zubné pasty na citlivé zuby pod 40.

Tenzidy[upraviť | upraviť zdroj]

Tenzidy znižujú povrchové napätie a majú schopnosť priľnávať na povrchy. Medzi najčastejšie používané patria laurylsulfát sodný a aminfluorid. Laurylsulfát má tiež peniacu funkciu. Vďaka pene sa pasta ľahšie udržuje pri čistení v ústach. Kvôli zlej chuti niektorých tenzidov je potrebné pridávať silné príchute na ich zamaskovanie.

Fluoridy[upraviť | upraviť zdroj]

Liečebný a preventívny účinok v zubnej paste má hlavne fluór, ktorý sa tu nachádza vo forme fluoridov. Zvyšujú odolnosť skloviny voči zníženému pH. Ich najdôležitejší účinok zubnej pasty je ochrana zubov pred zubným kazom a ochrana sliznice úst pred zápalom. Obsah fluóru je dôležitý pri prevencii zubného kazu. V zubnej paste je obsiahnutý v rôznych zlúčeninách, najčastejšie ako fluorid sodný (NaF), monofluórfosforečnan (MFP) alebo amínfluorid (AmF). Najúčinnejšia forma je amínfluorid, pretože sa ako jediný viaže na mäkké tkanivá a pôsobí dlhšie.

Prírodné zubné pasty[upraviť | upraviť zdroj]

Výrobcovia prírodnej kozmetiky považujú pri umývaní zubov za najdôležitejšie odstránenie zvyškov potravy zo zubov bez výrazného zásahu do mikroflóry ústnej dutiny. Preto ich zubné pasty neobsahujú tenzidy v podobe laurylsulfátu (sodium laurylsulphat, SLS) ani jemnejšieho sodium laurethsulphatu (SLES).

Výrobcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Najznámejší výrobcovia:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zubná pasta