Anton Yelchin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anton Yelchin
herec
Narodenie 11. marec 1989
Leningrad, Sovietsky zväz, dnes Rusko
Úmrtie19. jún 2016 (27 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty
Povolanieherec
Roky pôsobenia2000 - 2016

Anton Yelchin (rus. Антон Викторович Ельчин – Anton Viktorovič Jeľčin; * 11. marec 1989, Leningrad, Sovietsky zväz, dnes Rusko – † 19. jún 2016 Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty) bol americký herec ruského pôvodu známy z filmov ako Charlie Bartlett (2007) či Star Trek (2009).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v marci roku 1989 v Leningrade, dnešnom Petrohrade, do rodiny úspešných krasokorčuliarov. Keď mal Anton len pár mesiacov, rodina emigrovala do Spojených štátov. Vyrastal v Los Angeles a bol židovského pôvodu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvú skúsenosť so svetom filmu mal v roku 2000. O rok neskôr sa objavil vo filme Ako pavúk po boku herca Morgana Freemana alebo vo filme s Anthony Hopkinsom Srdce v Atlantíde, ktorý je sfilmovaný podľa knižnej predlohy od Stephena Kinga, jeho postava mu zaistila nomináciu na Young Artist Award. Objavil sa aj v seriáli Huff, v ktorom pôsobil od roku 2004 do roku 2006. Vo filme Charlie Bartlett z roku 2007 stvárnil nezvládnuteľného chlapca z bohatej rodiny.

Vyhral Cenu veľkej poroty na festivale v Sundance za postavu Jacoba z filmu Šialene zamilovaný (2011). Vyskúšal si aj dabing. Svoj hlas prepožičal jednému zo šmolkov, v animovanej rozprávke Šmolkovia a Šmolkovia 2.

V spoločnosti herečiek Tildy Swinton a Mie Wasikowskej sa objavil v dráme s upírskou tematikou Prežijú len milenci (2013).

Od roku 2009 pôsobil na filmovom spracovaní Star Treku. Objavil sa vo všetkých troch častiach. Posledná časť vyšla po jeho náhlej smrti.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 19. júna 2016 zomrel pri nehode s autom, mal len 27 rokov. Prirazilo ho vlastné auto na príjazdovej ceste k jeho domu v Los Angeles. Po jeho smrti celý štáb filmu Star Trek povedal, že úloha Pavla Čechova by nemala byť preobsadená. Star Trek: Do neznáma bol venovaný jeho pamiatke. Pochovaný je na cintoríne Hollywood Forever Cemetery v Los Angeles.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anton Yelchin na anglickej Wikipédii.