Ázijské hry: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: mr:एशियाड
Riadok 49: Riadok 49:
[[it:Giochi asiatici]]
[[it:Giochi asiatici]]
[[ja:アジア競技大会]]
[[ja:アジア競技大会]]
[[kk:Азия ойындары]]
[[km:អាស៊ីហ្គេម]]
[[km:អាស៊ីហ្គេម]]
[[ko:아시아 경기 대회]]
[[ko:아시아 경기 대회]]

Verzia z 14:15, 2. máj 2010

Ázijské hry sú medzinárodné viacšportové podujatie, usporadúvané každé 4 roky v Ázii, pod dohľadom Medzinárodného olympijského výboru. Účastnia sa ho športovci zo všetkých ázijských krajín.

Dejiny

Predchodcom Ázijských hier boli Hry Ďalekého východu. Vznikli na prezentovanie jednoty a spolupráce medzi Japonskom, Filipínami a Čínou. Prvé hry boli usporiadané v Manile roku 1913. Zanikli roku 1938 po tom čo Japonsko napadlo Čínu.

Po druhej svetovej vojne niektoré ázijské štáty získali nezávislosť. Viacero týchto krajín chcelo nový druh podujatia, v ktorom by prevládalo vzájomné porozumenie. Počas 14. olympijských hier roku 1948 bol medzi ázijskými účastníkmi presadený názor o zorganizovaní Ázijských hier. Tieto krajiny v roku 1949 založili Federáciu Ázijských hier. Bolo rozhodnuté, že prvé Ázijské hry budú usporiadané v Naí Dillí v Indii v roku 1951. Ďalšie hry sa konali o tri roky neskôr roku 1954 v Manile na Filipínach a odvtedy sa konajú každé štyri roky.

Roku 1982 sa po sporov medzi jednotlivými účastnickými krajinami rozhodlo o reorganizácii Federácia Ázijských hier a vznikla nová inštitúcia, Ázijský olympijský výbor.

Roku 1994 aj napriek odporu zo strany niektorých krajín boli do Ázijského olympijského výboru prijaté bývalé sovietske republiky Kazachstan, Kirgizsko, Uzbekistan, Turkmenistan a Tadžikistan.

Zoznam Ázijských hier