Charles Manson: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 85.248.246.243 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od 78.98.80.166
Riadok 24: Riadok 24:


== Vraždenie vo vile Sharon Tateovej ==
== Vraždenie vo vile Sharon Tateovej ==
V noci na [[8. Augusta]] [[1969]] vnikla ''Rodina'' do vily manželov [[Romana Polańského]] a [[Sharon Tate]]ovej. Tu pristihla okrem herečky aj jej priateľa [[Jay Sebring]]a, dedičku kávového magnáta [[Abigail Folger]]ovú a jej milenca [[Wojciech Frykowski|Wojciecha Frykowského]]. Režisér [[Roman Polański]] mal štastie - bol v tej dobe v [[Anglicko|Anglicku]]. Než vrahovia z vily odišli, popísali krvou zavraždených steny domu nápismi ''Smrť prasatám'' a ''vojna''. [[Sharon Tate]]ovú ubodali 16 ranami nožom. [[Tex Watson]] - bývalá [[futbal]]ová hviezda do [[Wojciech Frykowski|Frykowského]] vystrieľal celý zásobník revolvera. Ubodaná mnohými ranami nožom bola aj [[Abigail Folger]]ová. [[Susan Atkins]]ová potom sama ubodala na záhrade vily [[Jay Sebring]]a, ktorý sa pokúsil z vily utiecť. Obetí však mohlo byť omnoho viac. Mnoho pozvaných hostí sa na párty vo vile na poslednú chvíľu ospravedlnilo…
V noci na [[8. augusta]] [[1969]] vnikla ''Rodina'' do vily manželov Romana Polańského a [[Sharon Tate]]ovej. Tu pristihla okrem herečky aj jej priateľa [[Jay Sebring]]a, dedičku kávového magnáta [[Abigail Folger]]ovú a jej milenca [[Wojciech Frykowski|Wojciecha Frykowského]]. Režisér [[Roman Polański]] mal šťastie - bol v tom čase v [[Anglicko|Anglicku]]. Než vrahovia z vily odišli, popísali krvou zavraždených steny domu nápismi ''Smrť prasatám'' a ''vojna''. [[Sharon Tate]]ovú ubodali 16 ranami nožom. [[Tex Watson]] - bývalá [[futbal]]ová hviezda do [[Wojciech Frykowski|Frykowského]] vystrieľal celý zásobník revolvera. Ubodaná mnohými ranami nožom bola aj [[Abigail Folger]]ová. [[Susan Atkins]]ová potom sama ubodala na záhrade vily [[Jay Sebring]]a, ktorý sa pokúsil z vily utiecť. Obetí však mohlo byť omnoho viac. Mnoho pozvaných hostí sa na párty vo vile na poslednú chvíľu ospravedlnilo.


== Vražda Lena la Bianku ==
== Vražda Lena la Bianku ==

Verzia z 17:42, 15. január 2011

Charles Manson
americký zločinec
americký zločinec
Narodenie12. november 1934
USA Cincinnati, Ohio, Spojené štáty
PodpisCharles Manson, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkacharlesmanson.com
CommonsSpolupracuj na Commons Charles Manson

Charles Milles Manson (* 12. november 1934) je americký zločinec.

V roku 1969 dal členmi svojej Rodiny zavraždiť 7 ľudí, vrátane herečky Sharon Tateovej, manželky slávneho režiséra poľského pôvodu Romana Polańského.

Prvé väznenie

V 13 rokoch spáchal Manson svoj prvý zločin - ozbrojené lúpežné prepadnutie. O 5 rokov neskôr sa dopustil homosexuálneho násilia a bol políciou registrovaný ako nebezpečný element s násilnickými sklonmi. V roku 1960 bol odsúdený na 10 rokov za podvody a krádeže. Vo väznici sa naučil hrať na gitaru. Po 7 rokoch bol predčasne prepustený na slobodu a hneď zamieril do centra kalifornského hnutia hippies. V atmosfére beatovej hudby, voľnej lásky a drog založil náboženskú komunitu a dal jej meno Rodina. Sám sa pasoval do role Ježiša.

Komunita Rodina

Členovia komunity boli prevažne ženy, ktoré ovládal drogami a svojou charizmatickou osobnosťou. K životnému štýlu Rodiny patrilo žobranie, požívanie LSD aj neviazaný sex. Na jeseň 1967 sa rozhodol natočiť gramofonovú dosku, ktorá podľa jeho slov mala predstihnúť samotných Beatles. Zaobstaral si autobus a s Rodinou podnikol koncertné turné po južných štátoch USA. Po hudobnom neúspechu sa so svojou Rodinou usadil na ranči Saphn - 30 kilometrov od Los Angeles. Tu Manson začal zostavovať zoznam prasiat. Šlo o ľudí, ktorých z rôzných príčin odsúdil k smrti. Bola medzi nimi aj herečka Sharon Tateová vo vysokom stupni tehotenstva.

Vražda Geryho Hinmana

Prvú vraždu spáchali členovia Mansonovej Rodiny 25. júla 1969. Pri kradnutí v byte hudobníka Geryho Hinmana v Los Angeles mu Manson svojou mačetou usekol ucho a po niekoľkých hodinách potom dal príkaz k jeho usmrteniu. Zomrel následkom vykrvácania po niekoľkých bodných ranách. Vrahovia čakali v jeho byte až do jeho skonania.

Vraždenie vo vile Sharon Tateovej

V noci na 8. augusta 1969 vnikla Rodina do vily manželov Romana Polańského a Sharon Tateovej. Tu pristihla okrem herečky aj jej priateľa Jay Sebringa, dedičku kávového magnáta Abigail Folgerovú a jej milenca Wojciecha Frykowského. Režisér Roman Polański mal šťastie - bol v tom čase v Anglicku. Než vrahovia z vily odišli, popísali krvou zavraždených steny domu nápismi Smrť prasatám a vojna. Sharon Tateovú ubodali 16 ranami nožom. Tex Watson - bývalá futbalová hviezda do Frykowského vystrieľal celý zásobník revolvera. Ubodaná mnohými ranami nožom bola aj Abigail Folgerová. Susan Atkinsová potom sama ubodala na záhrade vily Jay Sebringa, ktorý sa pokúsil z vily utiecť. Obetí však mohlo byť omnoho viac. Mnoho pozvaných hostí sa na párty vo vile na poslednú chvíľu ospravedlnilo.

Vražda Lena la Bianku

O dva dni neskôr Manson prikázal Texovi Watsonovi, Patricii Krenwinkelovej a Leslie van Houtenovej, aby vykonali rozsudok smrti nad majiteľom samoobsluhy Lenom la Biankom a jeho ženou Rosemary. Príkaz bol v momente splnený za použitia 53 bodných rán. Na stenách miesta činu polícia našla opäť krvou napísané nápisy Smrť prasatám, Povstať a Helter Skelter (Piate cez deviate). Heslo Helter Skelter pre vražedné akcie Manson údajne zvolil podľa názvu piesne skupiny Beatles vydanej krátko pred vraždou.

Dolapenie

Všetci účastníci vrážd boli 1. decembra 1969 zadržaní a neskôr odsúdení k trestu smrti. V dobe, keď prebiehalo odvolacie konanie bol výkon trestu smrti v roku 1972 Najvyšším súdom USA a potom aj Najvyšším súdom štátu Kalifornia zastavený. Z tohoto dôvodu bol trest smrti všetkým vrahom Mansonovej Rodiny zmenený na doživotné väzenie.

Priebeh súdu a väzenie

V priebehu súdneho riadenia Charles Manson zostal verný svojmu štýlu. Často mal pred sudcom a porotou roztiahnuté ruky, skrížené nohy a zvesenú hlavu, znázorňujúc tak ukrižovaného Krista. Pred súdom dokonca prehlásil: Pokiaľ je potrebné násilie a strach, aby sa tej dolárovej spoločnosti otvorili oči, zosobnenie tohoto strachu môže byť meno Charles Manson. Vo väzení začal vyznávať fašistickú a rasistickú ideológiu. Na čelo si potom nechal vytetovať hákový kríž. Iná členka Rodiny Lynette Frommeová sa síce vrážd priamo nezúčastnovala, ale preslávila sa neskôr pokusom o spáchánie atentátu na prezidenta USA Geralda Forda. Za svôj čin bola odsúdená k trestu smrti. Po zrušení trestu smrti v USA jej bol trest zmenený na doživotné väzenie.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rodina