Thomas Alva Edison: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vymazanie 2 slov nepatriacich do článku
Riadok 28: Riadok 28:
[[File:A day with Thomas A. Edison.webm|thumb|thumbtime=1|upright=1.1|''A Day with Thomas Edison'' (1922)]]
[[File:A day with Thomas A. Edison.webm|thumb|thumbtime=1|upright=1.1|''A Day with Thomas Edison'' (1922)]]


'''Thomas Alva Edison''' (* [[11. február]] [[1847]] – † [[18. október]] [[1931]]) bol [[Spojené štáty|ahoj petko]]
'''Thomas Alva Edison''' (* [[11. február]] [[1847]] – † [[18. október]] [[1931]]) bol [[Spojené štáty|Spojené štáty]]


[[Spojené štáty|americký]] [[vynálezca]], celosvetovo jeden z najproduktívnejších a najvýznamnejších. Pod jeho menom je vedených viac než 1 692 patentov, ďalšie tisíce zaregistrovali jeho firmy. Medzi najznámejšie Edisonove [[vynález]]y patrí [[fonograf]] (predchodca [[gramofón]]u) a [[žiarovka]], ktorú zdokonalil. Edison je aj zakladateľom dodnes vydávaného prestížneho [[Science|časopisu Science.]]
[[Spojené štáty|americký]] [[vynálezca]], celosvetovo jeden z najproduktívnejších a najvýznamnejších. Pod jeho menom je vedených viac než 1 692 patentov, ďalšie tisíce zaregistrovali jeho firmy. Medzi najznámejšie Edisonove [[vynález]]y patrí [[fonograf]] (predchodca [[gramofón]]u) a [[žiarovka]], ktorú zdokonalil. Edison je aj zakladateľom dodnes vydávaného prestížneho [[Science|časopisu Science.]]

Verzia z 19:03, 26. november 2019

Thomas Alva Edison
„Genialita je tvorená z 99% drinou a len 1% je talent.“ – Thomas Alva Edison[1]
Genialita je tvorená z 99% drinou a len 1% je talent.“ – Thomas Alva Edison[1]
Narodenie11. február 1847
Milan, Ohio, USA
Úmrtie18. október 1931 (84 rokov)
West Orange, New Jersey, USA
Národnosťamerická
Alma materuniverzita Cooper Union v NY
Profesiavynálezca, podnikateľ
Rodičia• Samuel Ogden Edison, Jr.
(* 1804 – † 1896)
• Nancy Matthews Elliott
(* 1810 – † 1871)
Deti• Marion Estelle Edison
(* 1873 – † 1965)
• Thomas Alva Edison Jr.
(* 1876 – † 1935)
• William Leslie Edison
(* 1878 – † 1937)
• Madeleine Edison
(* 1888 – † 1979)
• Charles Edison
(* 1890 – † 1969)
• Theodore Miller Edison
(* 1898 – † 1992)
PodpisThomas Alva Edison, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Thomas Alva Edison
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Thomas Alva Edison
A Day with Thomas Edison (1922)

Thomas Alva Edison (* 11. február 1847 – † 18. október 1931) bol Spojené štáty

americký vynálezca, celosvetovo jeden z najproduktívnejších a najvýznamnejších. Pod jeho menom je vedených viac než 1 692 patentov, ďalšie tisíce zaregistrovali jeho firmy. Medzi najznámejšie Edisonove vynálezy patrí fonograf (predchodca gramofónu) a žiarovka, ktorú zdokonalil. Edison je aj zakladateľom dodnes vydávaného prestížneho časopisu Science.

Najslávnejšie Edisonove vynálezy vznikali v rokoch 1876 – 1883 v meste Menlo Park (teraz asi 100 000 obyvateľov) v štáte New Jersey (USA), ktoré bolo v roku 1954 premenované na Edison. Na mieste, kde sa nachádzalo Edisonove laboratórium, bol v roku 1937 postavený pamätník a otvorené múzeum Menlo Park Museum, venované tomuto úspešnému podnikateľovi a vynálezcovi.

V roku 1886 sa presťahoval do menšieho mesta West Orange (asi 45 000 obyvateľov). Tu vybudoval Glenmont – rozsiahly areál výskumných pracovísk, ktorého celková rozloha je 5,5 hektárov. Dnes je spravovaný ako národná pamiatka Edison National Historical Site[2].

Podľa historika Paula Israela bol Edison[3] voľnomyšlienkar, vynikal podnikavosťou, pracovitosťou a cieľavedomosťou. Bol dvakrát ženatý, z každého manželstva mal tri deti. Spoločne so svojou druhou manželkou je pochovaný v Glenmonte vo West Orange, v miestach, kde strávil podstatnú časť svojho života. 21. októbra 1931 v deň, keď mal pohreb, boli na počesť tohto geniálneho vynálezcu v USA zhasnuté všetky žiarovky.

Edisonove detstvo a začiatky

Edison mal ťažké detstvo. Od malička bol často chorý, do školy chodil iba krátko. Už ako chlapec sa veľmi zaujímal o prírodné vedy, keď mal 10 rokov, v pivnici domu, v ktorom s rodičmi býval, vybudoval malé chemické laboratórium. Chemikálie boli drahé, musel si na ne zarábať predajom zeleniny a roznášaním novín. Jeho život silno ovplyvnil fakt, že vo svojich dvanástich rokoch asobertacia a esetrovicia

čiastočne ohluchol (príčiny sú dodnes sporné, ako najpravdepodobnejší dôvod sa udávajú kiahne). Ako 17 ročný začal vydávať vlastné novinyThe Weekly Herald. Vystriedal rôzne zamestnania, s mnohými jeho prvými vynálezmi súvisela skutočnosť, že pracoval ako telegrafista.

Stláčací telegraf, duplexný telegraf a viackanálový automatický telegraf patrili medzi prvé vynálezy, ktoré Edison predal. Zarobené desiatky tisíc dolárov investoval do laboratória v Menlo Park. To bolo celosvetovo prvým zariadením, ktoré bolo vybudované za účelom vývoja a aplikácie nových vedeckých poznatkov a technológií.

Najdôležitejšie vynálezy a patenty

Valčekový fonograf

Spor o elektrický prúd

V začiatkoch zavádzania elektrickej energie do bežného života sa ostro diskutovalo o otázke vhodnosti použitia jednosmerného alebo striedavého elektrického prúdu. Edison bol stúpencom prvej možnosti, zástancom druhej boli Nikola Tesla a George Westinghouse. Aby Edison a jeho zamestnanci ukázali nebezpečnosť striedavého prúdu, vymysleli a verejne predviedli elektrické kreslo.

V roku 1896 firma Westinghouse Electric Corporation uviedla do prevádzky elektráreň na Niagarských vodopádoch s rozvodným systémom využívajúcim transformátory napätia. Edison túto bitku prehral.

Firmy a zamestnanci

Thomas Alva Edison išiel veľmi pragmaticky a cieľavedomo za výsledkom, ktorým bolo využitie jeho nápadov na výrobu predajných produktov. Preto v priebehu svojho života založil celý rad firiem. Zamestnával v nich veľa nadaných ľudí, ktorých starostlivo osobne vyberal. Najslávnejším zamestnancom v celej histórii Edisonových firiem je Nikola Tesla.

Najvýznamnejšou Edisonovou firmou je zrejme v roku 1878 založená Edison General Electric Company. V roku 1892 sa zmenila na spoločnosť General Electric, ktorá je dnes jednou z najväčších nadnárodných firiem celého sveta.

Z mnohých spoločností menujme filmové štúdio Black Maria v New Jersey (1893) alebo Edison Botanic Research Company, ktorá od roku 1927 hľadala náhradu prírodného kaučuku.

Jedna z firiem, Edison Illuminating Company, zamestnávala od roku 1891 neskoršieho automobilového magnáta Henryho Forda. Ten bol až do Edisonovej smrti jeho veľmi dobrým priateľom.

V továrni Edison Machine Company začal svoju prax absolvent ČVUT Emil Kolben, ktorý sa neskôr stal jedným z najvýznamnejších česko-slovenských podnikateľov. Na Kolbenovo pozvanie navštívil v roku 1911 viaceré české mestá (vtedy ešte súčasť Rakúsko-Uhorskej monarchie), niekoľko dní strávil v Mariánských Lázních. O celej návšteve priniesol hodnotný dokumentárny článok bádateľský vlastivedný krúžok Hamelika v článku „Tomáš Alva Edison u přátel v Čechách“.[5]

Referencie

  1. mesačník Harper's (september 1932)
  2. Edison National Historical Site nps.gov
  3. ISRAEL, Paul. Edison: A Life of Invention. [s.l.] : John Wiley & Sons, 2000. ISBN 0471362700.
  4. U.S. Patent 0,090,646
  5. Tomáš Alva Edison u přátel v Čechách [online]. Mariánské Lázně: hamelika.cz, [cit. 2015-10-18]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty