Dolina Czarnego Dunajca

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dolina Czarnego Dunajca (slov. Dolina Čierneho Dunajca) je široká a dlhá dolina v Spišsko – gubalowskom podhorí a v Tatrách. Orograficky je pravým oddelením Doliny Dunajca.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina doliny sa nachádza v západnej časti Spišsko – gubalowského podhoria. Na západe ju uzatvára hlavný hrebeň Oravicko - vitovských vrchov, od východu hlavný hrebeň Spišsko – gubalowského podhoria a Nędzowski Dział. Na juhu, cez dve dlhé odnože, sa ťahá pod Hlavný hrebeň Západných Tatier na úseku od Volovca (poľ. Wołowca) po Malolučniak (poľ. Małołączniak).

Dolina má viacero oddelení. V dolnej časti sa z nej odpája Dolina Lepietnicy, Dolina Rogoźnika. Dolina Czarnego Potoku a Dolina Magurska sú menšie dolinky, ktoré vytvorili potoky. Za Bramou Witowskou sa Dolina Czarnego Dunajca rozvetvuje na: Dolinu Chochołowsku, Dolinu Lejowu, Dolinu Kościelisku a Staników Żleb. Dolinou preteká Čierny Dunajec.

Najvyšším bodom pravej časti doliny je Palenica Kościeliska (1 183 m n. m.) a v jej tatranských oddeleniach Klin vypínajúci sa nad Dolinou Starorobociańskou.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dolina Czarnego Dunajca na poľskej Wikipédii.