Kostol Najsvätejšej Trojice (Bánovce nad Bebravou)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol Najsvätejšej Trojice
Farský
Patrocínium: Najsvätejšia Trojica
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Bánovce nad Bebravou
Mesto Bánovce nad Bebravou
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
 - provincia Západná
 - diecéza Nitrianska
 - dekanát Bánovce nad Bebravou
 - farnosť Bánovce nad Bebravou
Súradnice 48°43′09″S 18°15′28″V / 48,71918°S 18,25768°V / 48.71918; 18.25768
Ďalšie údaje  
 - počet lodí 1
 - počet veží 1
Štýl klasicizmus
Výstavba  
 - dokončenie 1803
Dátum  
 - posvätenia 1. október 1803
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 301-10708/0
 - dátum zápisu 14. 5. 1993
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Wikimedia Commons: Holy Trinity church in Bánovce nad Bebravou
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol Najsvätejšej Trojice na dnešnom námestí Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou vznikol v neskoršom období po postavení kostola sv. Mikuláša Biskupa, v súvislosti s postupným rozširovaním mesta smerom k rieke Bebrave. Asanovaný bol v roku 1799. Bol patronátnym kostolom Ilešháziovcov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol Najsvätejšej Trojice v minulosti utrpel viaceré škody spôsobené požiarmi, ale zakaždým bol obnovený. To by svedčilo o tom, že stál už v 17. storočí, možno aj skôr.[chýba zdroj] Orientácia pôvodného kostola je nejasná. Hlavné predné dvere totiž viedli spredu zo severnej strany, kým bočné dvere boli umiestnené na západnej strane. To by naznačovalo severojužnú orientáciu, v baroku celkom bežnú. Kostol bol pomerne úzky, postavený bol z kameňa a zaklenutý. Nad hlavným vchodom bol umiestnený murovaný chór s organom. Boli tu tiež kovové tympany (bubny), tri klarinety, tri waldhorny (trúbky) a troje husle. Po bokoch lode boli dva bočné murované chóry. Pod kostolom boli dve krypty a vo vnútri mal kostol tri oltáre. Najstarší bol oltár Blahoslavenej Panny Márie na evanjelickej strane kostola. Inventár bohoslužobného náčinia bol bohatý.

Nový kostol Najsvätejšej Trojice bol postavený v roku 1803 v klasicistickom slohu na mieste staršieho svätostánku, zasväteného tiež Najsvätejšej trojici. Bol vysvätený 1. októbra 1803 kanonikom Antonom Ďateľom a konsekrovaný 8. júla 1804 nitrianskym biskupom F X. Fuchsom.

Potvrdzuje to latinský nápis DEO VNITRINO HABITACVLVM ISTHOC EX STRVXIT VNITA PIETAS (slov. Jednotná zbožnosť postavila tento príbytok Trojjedinému Bohu) na priečelí, objavený pri rekonštrukcii v 70. rokoch 20. storočia, oznamujúci zasvätenie kostola a slúžiaci aj ako chronogram ), udávajúci začiatok stavby kostola. Pri poslednej oprave kostola v polovici 90. rokov 20. storočia bol nahradený ďalším latinským nápisom v podobe DEO VNITRINO HABITACVLVM ST. HOC EXSTRVXER VNT EX PIETATE (slov. Trojjedinému bohu tento svätý príbytok postavili zo zbožnosti). Nový kostol Najsvätejšej Trojice bol postavený predovšetký z príspevkov župných a cirkevných hodnostárov. V roku 1929 bol pre kostol získaný drevený Betlehem, dielo rezbára B. Reka z Kutnej Hory. Pred hlavným vstupom do kostola stojí kamenný kríž s ukrižovaným Kristom na štvorbokom podstavci umiestnenom na trojstupňovom podnoží.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2017-04-09]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]