Museum of Anthropology (Vancouver)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Museum of Anthropology
Základné údaje
Adresa6393 NW Marine Drive
VancouverKanada Kanada
Rok založenia1947
TypAntropologické múzeum
Návštevníci89 612[1]
Vedenie inštitúcie
RiaditeľDr. Anthony Shelton
Ďalšie odkazy
Webwww.moa.ubc.ca
CommonsMuseum of Anthropology

Museum of Anthropology je antropologické múzeum nachádzajúce sa v kampuse University of British Columbia (UBC) v kanadskom meste Vancouver. Známe je svojimi zbierkami umeleckých diel indiánskych kmeňov obývajúcich severozápadné pobrežie Severnej Ameriky.[2] Okrem toho, že je vyhľadávaným turistickým cieľom, prebieha v ňom aj výučba študentov miestnej univerzity a vlastný výskum.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Adresa múzea je 6393 Northwest Marine Drive, v priestoroch kampusu University of British Columbia. Múzeum aj univerzita ležia na University Endowment Lands, pozemkoch vlastnených univerzitou a oficiálne nie sú súčasťou mesta Vancouver.

Dejiny múzea[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum bolo založené v roku 1947, keď bol väčší počet univerzitných etnografických zbierok vystavený pre verejnosť v suteréne hlavnej univerzitnej knižnice.

V roku 1971 získalo múzeum dotáciu od kanadskej vlády a UBC začala s výstavbou novej budovy. Budovu múzea navrhol renomovaný kanadský architekt Arthur Erickson, dokončená bola v roku 1976.

Walter Koerner, český emigrant pôvodom z Moravy spolu s manželkou venoval v roku 1975 múzeu svoju rozsiahlu zbierku indiánskeho umenia zo severozápadného pobrežia Severnej Ameriky, ktorá sa následne stala súčasťou exponátov vystavovaných v novej budove.

Budova múzea[upraviť | upraviť zdroj]

Architekt Arthur Erickson sa pri návrhu budovy múzea inšpiroval stavbami, ktoré stavali indiánske kmene žijúce na severe severozápadného pobrežia. Rovnako ako väčšina Ericksonových diel, je aj budova múzea z betónu.

O múzeu[upraviť | upraviť zdroj]

„The Raven and the First Men“ (Havran a prví ľudia), drevená skulptúra od Billa Reida
Totemy a tradičné príbytky indiánskeho kmeňa Haida
Zbierky moderného indiánskeho umenia
Výstava európskeho umenia - misa z roku 1699 zo slovenskej obce Dechtice (Koernerova galéria)

V múzeu je umiestnený veľký počet indiánskych sôch a skulptúr, totemov a kultúrnych artefaktov. Najznámejším exponátom je drevená skulptúra vyrezaná z cypru nutkanského „The Raven and the First Men“ (Havran a prví ľudia) od Billa Reida, ktorá je vyobrazená na kanadskej dvadsať dolárovej bankovke.[3] Medzi ďalšie známe práce Billa Reida v múzeu patria skulptúry Bear (medveď) a Wasco (morský vlk), časť z jeho zlatníckych umeleckých diel a prototyp jeho haidského kanoe, ktoré vytvoril pre Expo v roku 1986.

Tradičné príbytky indiánskeho kmeňa Haida umiestnené pred múzeom boli postavené pod vedením Billa Reida, ktorý spolu s Douglasom Cranmerom vyrezal značnú časť totemov, ktoré sú okolo nich vztýčené. Časť ich totemov bola v roku 2000 z dôvodu zhoršenia ich stavu premiestnená do vnútorných priestorov múzea a nahradená novým totemom "Respect to Bill Reid Pole" haidského umelca Jima Harta.

Múzeum vlastní niekoľko veľkých artefaktov kmeňa Musqueam z konca 19. a začiatku 20. storočia spolu s dielami ďalších musqueamských umelcov.

V hlavnej výstavnej hale je umiestnený veľký počet fragmentov starých indiánskych totemov kmeňa Haida a z ostatných indiánskych osád na pobreží Britskej Kolumbie. Múzeum vlastní veľkú zbierku umeleckých predmetov z oblasti Australázie.

Okrem etnografických kolekcií je vo vlastníctve múzea archeologická kolekcia vyše 535 000 artefaktov, o ktoré sa stará archeologické laboratórium miestnej univerzity.

Textil[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum vlastní zbierku 6 000 odevov a textílií, z ktorých polovica je z Ázie. Najvzácnejšou je zbierka čínskych (kantonských) operných odevov, ktorá je považovaná za najlepšiu na svete. V držbe múzea sú aj šaty z oblasti severozápadného pobrežia Severnej Ameriky, Oceánie, Afriky a Južnej Ameriky.

Historické fotografie[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum má vo svojich archívoch približne 90 000 fotografií, ktoré pokrývajú rôzne kultúrne, etnografické a historické udalosti. Najstaršie fotografie pochádzajú z roku 1890 a sú dôležitým zdrojom pre bádateľov, spisovateľov a miestne indiánske komunity.

Afrika[upraviť | upraviť zdroj]

V africkej zbierke je približne 2 800 predmetov. Pôvodné zbierky boli múzeu venované misionármi, cestovateľmi a bývalými koloniálnymi dôstojníkmi. Patria sem masky, drevorezby, rôzne sošky, zlaté závažia, zbrane a predmety používané počas pohrebných rituálov v Starom Egypte.

Ázia[upraviť | upraviť zdroj]

Približne 40 percent predmetov v múzeu pochádza z Ázie. Medzi čínske zbierky patrí takmer 1 500 kusov čínskej keramiky, kaligrafie a malieb (vrátane štyroch nedávno identifikovaných majstrovských kusov z kolekcie čínsko-amerického historika Ping-ti Hoa). Medzi premety z Ázie patrí veľká zbierka japonských reprodukcií, budhistického a indického umenia, textílií a odevov a reprodukcií indického kalendára, 2 300 kusov čínskych mincí a amuletov, vzácne tibetské róby a masky z Japonska, Srí Lanky a z Kórei.

Keramika[upraviť | upraviť zdroj]

V budove múzea sú od roku 1990 priestory Koerner Ceramics Gallery, v ktorých je vystavená európska (vyše 600 kusov) a v menšej miere aj ázijská keramika zo zbierky Waltera Koernera.

Projekt renovácie múzea[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 spustilo múzeum niekoľkomiliónový projekt na výstavbu Audain Gallery, nového výskumného pracoviska, kancelárií, laboratórií, nahrávacieho štúdia a výstavnej haly. Medzi ďalšie plánové vylepšenia patrilo premiestnenie a rozšírenie miestneho obchodu so suvenírmi, celoročne otvorenej kaviarne, nádvoria a miesta vhodného na prenájom. Táto renovácia bola dokončená v januári 2010.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Museum of Anthropology Annual Report 2009 [online]. Museum of Anthropology, [cit. 2010-05-10]. Dostupné online. Archivované 2022-05-17 z originálu. (po anglicky)
  2. The Canadian Encyclopedia [online]. [Cit. 2010-05-10]. Dostupné online. Archivované 2009-08-30 z originálu. (po anglicky)
  3. Bank of Canada, [cit. 2010-05-10]. Dostupné online. Archivované 2009-09-04 z originálu. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]