Redaktor:Kronikár mesta Sečovce/Zápis za rok 2020

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fungovanie verejnej správy, súkromného sektora i jednotlivcov a domácností v roku 2020 hlboko poznačila celosvetová pandémia ochorenia COVID-19 (“coronavirus disease [of the year 2019]”), vyvolaného vírusom SARS-CoV-2 z rodu Betacoronavirus z čeľade Coronaviridae (koronavírusy), ktorý bol prvýkrát identifikovaný u ľudského pacienta v meste Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej 17. novembra 2019. 30. januára 2020 vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) globálny stav núdze. 6. marca 2020 bol potvrdený prvý prípad výskytu COVIDu-19 na Slovensku.

Verejný život[upraviť | upraviť zdroj]

Samospráva mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Činnosť mestského zastupiteľstva[upraviť | upraviť zdroj]

I. zasadnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Mestské zastupiteľstvo mesta Sečovce (MsZ) v roku 2020 prvýkrát zasadalo 6. februára 2020, a to takmer v plnom zložení (ospravedlnene sa ho nezúčastnil len poslanec Ing. Ján Dobranský). V úvode zasadnutia bol za nového poslanca vymenovaný Ing. Cyril Korpesio, ktorý vo voľbách do orgánov samosprávy mesta 10. novembra 2018 ako kandidát Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) získal 555 platných hlasov – len o jeden hlas menej než jeho stranícky kolega Bc. Miroslav Onderko, ktorý vďaka tomu skončil vo finálnej dvanástke zvolených kandidátov (pozri prílohu č. 1). Korpesio ako komunálny poslanec už pôsobil aj predtým. Tentoraz nahradil poslanca Mariána Rozmana, ktorého mandát zanikol 26. novembra 2019[1] z dôvodu právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin.[2]

V rámci odpovedí na interpelácie primátor mesta MVDr. Jozef Gamrát poprel tvrdenia medializované v Korzári Dolný Zemplín 26. januára 2020,[3] podľa ktorých sa na hranici katastrálnych území Sečoviec a Zbehňova – v blízkostí zberného dvora strediska technické služby Mestského úradu v Sečovciach (MsÚ) – nachádza „čierna skládka“[pozn 1]. Opakovane tvrdil, že na základe prešetrenia polície a inšpektorátu životného prostredia disponuje informáciou, že sa na území mesta nenachádza žiadna „čierna skládka“.

Poslanec Ing. Marcel Hurčík sa vo svojej interpelácii pozastavil nad procesom zabezpečenia opravy strechy bytového domu na Okružnej ulici 1694/2. Tú totiž zabezpečila sečovská spoločnosť JM Strechy s.r.o., ktorá s mestom 22. októbra 2019 uzavrela zmluvu na opravu strechy na bytovom dome na Okružnej ulici 1698/6 s hodnotou 12 741,60 eur, no ohľadne zmieňovaného bytového domu nebolo vykonané verejné obstarávanie ani podpísaná žiadna zmluva. Primátor poslancovi odpovedal, že „to bolo spravené na základe objednávky, pretože strecha [...] bola v katastrofálnom stave“. Túto objednávku mesto vystavilo 11. októbra 2019 bez uvedenia ceny,[7] pričom príslušnú faktúru na sumu 13 914,60 eur vystavenú spoločnosťou splatilo 25. novembra 2019.[8] Mesto tak za túto zákazku realizovanú bez verejného obstarávania zaplatilo viac, než pri skoršie zmienej obdobnej zákazke.

Poslanci na tomto zasadnutí okrem iného opätovne schválili pozastavené uznesenie č. 107/2019 z IX. zasadnutia MsZ konaného 11. decembra 2019 – Zásady hospodárenia s majetkom mesta Sečovce – v pôvodnom znení, ktoré bolo do bodu rôzne programu rokovania pridané na návrh Imricha Glezu, pričom hlasovania sa zdržal Peter Havrila a C. Korpesio, zatiaľ čo ostatní deviati prítomní poslanci hlasovali za. Primátor pozastavil výkon tohto uznesenia, čo odôvodnil údajným rozporom prijatých zásad hospodárenia so Štatútom mesta Sečovce a zákonom č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov odvolávajúc sa na stanovisko právneho zástupcu mesta JUDr. Vladimíra Vrábeľa, podľa ktorého „si [MsZ] uzurpovalo právomoc rozhodovať o otázkach týkajúcich sa bežných vecí potrebných pre operatívnu dennú činnosť primátora a činnosť orgánov a organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Sečovce v rámci výkonu verejnej správy, teda VZN [t. j. všeobecne záväzné nariadenie] sa zjavne netýka iba rozhodovania MsZ o najdôležitejších úkonoch nakladania s majetkom mesta.“[9]

II. zasadnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa pôvodného plánu sa mal zastupiteľský zbor opäť stretnúť 18. marca, 22. apríla, 13. mája, 17. júna, 9. septembra, 28. októbra a 16. decembra.[10] V dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 bol tento plán narušený. 13. marca oznámila vedúca organizačného a sociálneho odboru Mestského úradu v Sečovciach (MsÚ) Ing. Viera Wawreková, že sa rušia všetky zasadnutia MsZ a komisií pri MsZ a ich obnovenie bude prehodnotené na základe vývoja pandémie.[11]

Nasledujúce, II. zasadnutie MsZ sa konalo až 13. mája, kedy sa vo veľkej zasadacej miestnosti MsÚ stretli všetci poslanci okrem RNDr. Moniky Bérešovej. Rozsiahla diskusia prebiehala k návrhu rozpočtu na roky 2020 – 2022, ktorý poslanecký zbor presunul z predchádzajúceho zasadnutia. Vzhľadom na sťaženú finančno-pandemickú situáciu v ňom mesto muselo rátať so znížením príjmu z podielových daní o približne 270 tisíc eur. Poslanec RNDr. Ivan Talian, PhD. predložil pozmeňujúci návrh, ktorým vzhľadom na predpokladaný výpadok príjmov z podielových daní chcel mestu pripraviť rezervu na budúce realizovanie investičných akcií a splácanie úverov. Jeho návrh predstavoval úsporu o 429 tisíc v príjmovej a výdavkovej časti oproti návrhu mesta, ktorú mal dosiahnuť znížením mzdových nákladov a s tým súvisiacich odvodov o 10 %, čo by znamenalo prepúšťanie zamestnancov. Okolo jednotlivých položiek rozpočtu sa rozvinula číra diskusia, a preto sa poslanci a zodpovední zamestnanci mesta počas prestávky presunuli do malej zasadacej miestnosti, kde si vysvetlili sporné body. Následne poslanec Talian konštatoval, že boli zodpovedané všetky otázky poslancov. Poslanecký zbor v konečnom dôsledku schválil rozpočet mesta na rok 2020 vyrovnaný v sume 10 616 219 eur, na rok 2021 vyrovnaný v sume 9 463 435 eur a na rok 2022 vyrovnaný v sume 9 841 835 eur. Schválil tiež použitie rezervného fondu na splátky dlhodobých úverov vo výške 100 000 eur a na investičné akcie mesta podľa osobitného schválenia, ako aj použitie fondu opráv vo výške 10 000 eur na údržbu a opravy bytových domov na Okružnej ulici. Mestské zastupiteľstvo ďalej schválilo správu ústrednej inventarizačnej komisie a jednotlivých inventarizačných komisií o výsledku inventarizácie k 31. decembru 2019 a prerokovalo protest prokurátorky Okresnej prokuratúry Trebišov JUDr. Kataríny Krausovej č. Pd 23/20/8811-2 zo 16. januára 2020, v ktorom prokurátorka upozornila na neuvedenie VZN č. 6/2015 o verejnom poriadku a čistote v meste Sečovce do súladu so zákonom č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v platnom znení, keďže v zmysle čl. II bodu 16 zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov účinného od 20. mája 2018[12] vlastníkom, správcom a užívateľom nehnuteľností hraničiacich s cestou alebo miestnou komunikáciou v súvisle zastavanom území opadla povinnosť odstraňovať závady v schodnosti chodníkov priľahlých k ich nehnuteľnosti.

Kontroverzie vyplynuli pri rokovaní o správach hlavného kontrolóra JUDr. Radovana Wawreka. Poslanci vyjadrili nespokojnosť s ich úrovňou a napokon ich odmietli schváliť. K sporom medzi mestským zastupiteľstvom a hlavným kontrolórom dochádza dlhodobo – viacerí poslanci hlavného kontrolóra vinia z nedostatočného výkonu kontrolnej funkcie, zatiaľ čo hlavný kontrolór, podporovaný primátorom mesta, ich výčitky odmieta.

Na rokovanie zastupiteľstva bol predložený aj návrh zvýšiť základné imanie Bytového hospodárstva Sečovce s.r.o., spoločnosti zriadenej a plne vlastnenej mestom, ktorej výrazne narástol dlh voči mestu. Po rozvinutí diskusie o príčinách a možných riešeniach situácie, v ktorom sa bytové hospodárstvo ocitlo aj samotný primátor súhlasil s presunutím tohto bodu na neskoršie zasadnutie, až budú poslancom predložené všetky podklady potrebné k učineniu rozhodnutia. Zdalo sa, že viacerí poslanci ostali skeptickí voči spôsobu manažovania bytového hospodárstva, pochybujúc o tom, že bez výraznejších zmien spoločnosti zníženie nájomného za kotolne na symbolické jedno euro pomôže. Poslanecký zbor nesúhlasil tiež so zriadením vecného bremena v prospech STAVIMAT, s.r.o. a uzavretím nájomnej zmluvy s touto spoločnosťou ohľadne 21 bytov v novopostavenom bytovom dome na Blatnej ulici 424/1. Problematika prenájmu bytov je ďalším sporným bodom vo vzťahu vedenia mesta a zastupiteľského zboru, keďže primátor mesta v rozpore s platným VZN prideľuje byty samostatne, bez rozhodnutia na to príslušnej komisie.

III. zasadnutie[upraviť | upraviť zdroj]

III. zasadnutie MsZ 24. júna za prítomnosti 10 poslancov otvoril zástupca primátora mesta Peter Havrila, vzhľadom na neúčasť primátora zo zdravotných dôvodov. Poslanecký zbor na ňom prerokoval a s výhradami schválil záverečný účet mesta za rok 2019, pričom prebytok vo výške 86 766,88 eur navrhol použiť na tvorbu rezervného fondu a fondu prevádzky, údržby a opráv. Rovnako poslanci odsúhlasili zmenu Územného plánu mesta Sečovce s upozornením, aby sa územný plán tak často neotváral, ale aby mesto priebežne zbieralo podnety k jeho zmene a potom ich naraz implementovalo, keďže je zmena dokumentácie nákladná. Po prerokovaní upozornenia prokurátora Pd 18/20/8811-11 z 13. mája 2020 poslanci zrušili uznesenie MsZ č. 107/2019 z 11. decembra 2019 a ním prijaté Zásady hospodárenia a nakladania s majetkom mesta Sečovce. Na zasadnutí boli zároveň schválené podmienky voľby hlavného kontrolóra, ktorá sa mala uskutočniť bezprostredne po ukončení mimoriadnej situácie. Poslanci ďalej za cenu 10 eur ročne na dobu desiatich rokov prenajali futbalový štadión Slavoj Sečovce na Letnej ulici športomu združeniu STRG Sečovce, odsúhlasili zámer odkúpiť pozemky na individuálnu bytovú výstavbu severne od intravilánu mesta, medzi Albínovskou, Štúrovou a Kollárovou ulicou, opravu chodníkov na Jarnej ulici a Ulici SNP a opravu strechy na základnej škole na Novej ulici 1690/11.

IV. zasadnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Na IV. zasadnutí MsZ, konanom 9. septembra za prítomnosti 10 poslancov, došlo k schváleniu rozpočtového opatrenia v rámci ktorého boli navýšené bežné príjmy mesta o 108 424,70 eur, bežné výdavky mesta o 49 168,58 eur, bežné výdavky škôl o 134 030,43 eur, kapitálové výdavky mesta o 2 520,00 eur a príjmy z finančných operácií o 77 294,31 eur. Zaujímavá bola predovšetkým diskusia okolo ôsmeho bodu rokovania, ktorý sa týkal kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra. Primátor v nej reagoval na obvinenia z nedodržania VZN pri prideľovaní bytov tým, že komisie nemajú rozhodovacie právomoci a teda nemôžu rozhodovať o prideľovaní bytov, na čo však poslankyňa Bérešová reagovala slovami, že zároveň primátor nemôže prideľovať byty mimo poradovníka. Zo správy hlavného kontrolóra totiž vyplynulo, že 11 bytov pridelil primátor sám. Primátor trval na tom, že platné VZN je nezákonné (byty má podľa neho prideľovať MsZ) a predložil zámer do konca októbra vypracovať nové VZN, ktoré bude predložené na rokovanie zastupiteľstva. V súvislosti s pandémiou sa poslanci MsZ venovali žiadostiam nájomníkov mestských nebytových priestorov – podnikateľov, ktorých prevádzky museli byť dočasne zatvorené – o odpustenie časti nájomného, pričom sa uzhodli, že za obdobie apríla až júna roku 2020 túto čiastku znížia o 50 %. V závere rokovania schválili prijatie bezúročnej návratnej finančnej pomoci na základe uznesenia vlády SR č. 494/2020 z 12. augusta 2020 v celkovej sume 219 460 eur na výkon samosprávnych pôsobností z dôvodu kompenzácie výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020 v dôsledku pandémie, pričom rozhodnutie o použití takto získaných prostriedkov ponechali na budúce rokovanie komisií pri MsZ.

Činnosť mestského úradu[upraviť | upraviť zdroj]

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 MsÚ 12. marca zriadil krízový štáb, ktorý v roku 2020 zasadal 17., 23. a 30. marca, 6., 15. a 22. apríla a 27. mája, zaoberajúc sa otázkami zabezpečenia práce orgánov a organizácií mesta a prijímania opatrení na riešenie krízovej situácie na základe platných vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. V súvislosti s pandémiou neboli prijaté interné smernice ani iné normy, organizácia práce sa zakladala na príkazoch primátora.[13] MsÚ od vyhlásenia mimoriadnej situácie fungoval v obmedzenej prevádzke so stránkovými hodinami najskôr iba v stredu a od mája trikrát týždenne, pondelok, stredu a vo štvrtok. Štandardná pracovná doba bola obnovená až v auguste,[14] čo však trvalo len do opätovného sprísnenia pandemického režimu 26. októbra.[15]

Štátna správa[upraviť | upraviť zdroj]

V štátnej správe nedošlo oproti minulému roku k organizačným zmenám. Orgány štátnej správy rovnako ako orgány samosprávy mesta museli obmedziť svoju fyzickú činnosť z dôvodu pandémie. V oblasti vybavovania stránok to tak prinútilo pristúpiť k väčšej elektronizácii, k riešeniu podaní skrze email.

Politické strany a politické hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Vo sfére politických strán a politických hnutí nedošlo oproti minulému roku k zmenám. Stranícka činnosť bola pochopiteľne obmedzená z dôvodu pandémie.

Mimovládne organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Nezisková organizácia Carmel centrum n.o., zriadená Reformovaným cirkevným zborom v Sečovciach 16. septembra 2015 (IČO: 45747857) so sídlom na Námestí sv. Cyrila a Metoda 55/51, sa adaptovala na vzniknutú situáciu a časť svojich aktivít presunula do online priestoru. Namiesto detských táborov sa uskutočnil prázdninové detské kluby vo Svinici a Sečovciach, pričom osobný kontakt suplovali „video-besiedky“. Chýbajúce zdroje z táborov sa organizácia snažila nahradiť predajom rodinných nástenných kalendárov a dražbou darov od miestnych handmade výrobcov v rámci celosvetovej kampane #GivingTuesday[16] (doslova „Dávajúci/obdarovací utorok“). V rámci diakonického projektu Otvorená ruka Carmel centrum venoval v období adventu poukážky na nákup obuvi v celkovej hodnote vyše 300 eur pre deti z 10 rodín. Výrazný úspech mala celoslovenská vianočná výzva „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“, v rámci ktorej organizácia vyzbierala až 462 darčekových škatúľ (teda o 300 viac než bol pôvodný predpoklad), ktoré potom odovzdali dôchodcom v deviatich zariadeniach sociálnych služieb i osamelým seniorom. Kaviarni, ktorú centrum prevádzkuje od roku 2012, sa napriek obmedzenému režimu podarilo zvýšiť priemernú dennú tržbu o 62 % a hoci si oproti minulému roku musela vystačiť bez stáleho zamestnanca, uskutočnilo sa v nej aj viacero fyzických aktivít – bábkové divadlo v rámci Medzinárodného dňa detí, letné pikniky, letné kino a workshopy v letnom a jesennom období, nevynímajúc už tretí ročník vianočných handmade trhov „Handmade Vianoce“ (predaj výrobkov miestnych výrobcov a pestovateľov[17][18]).[19][20]

Významné návštevy, spoločenské udalosti a jubileá[upraviť | upraviť zdroj]

Špeciálnou prílohou novembrového čísla občasníka Sečovčan si mesto pripomenulo 775. výročie prvej písomnej zmienky mesta Sečovce, teda listiny kráľa Bela IV. potvrdzujúcou predaj majetkov dedín Albun (Albínov) a Tekna (Dvorianky). Oslava bola teda len symbolická, vzhľadom na to, že – ako uviedla zodpovedná redaktorka novín Mgr. Veronika Sitárová – „[s]účasná pandemická situácia nám nedovolila usporiadať tradičné oslavy výročia prvej písomnej zmienky“.[21]

V roku 2020 nastalo okrúhle výročie významného sečovského rodáka – sto rokov od narodenia doc. MUDr. RNDr. Michala Štefana Kandráča, CSc. (* 18. apríl 1920, Sečovce – † 14. máj 1992, Košice), lekára internistuendokrinológa, biochemika a univerzitného pedagóga, ktorý svojím významom ďaleko prerástol medze chotára mesta. Tento absolvent Lekárskej fakulty Slovenskej univerzity v Bratislave a Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe dlhodobo pôsobil na III. internej klinike Lekárskej fakulty Karlovej univerzity (1947 – 1963) a neskôr na II. internej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Venoval sa najmä steroidnej diagnostike, v rámci ktorej výrazne prispel najmä rozpracovaním diagnostiky frustných, resp. atypických foriem Chushingovej choroby, izoláciou steroidnej látky 20-alfa dihydrokortizolu a metódam stanovovania metabolitov katecholamínov, ktoré znamenali významný prínos v diagnostike nádorov feochromocytómov a paragangliómov. Je autorom monografie Steroidná diagnostika v klinickej a laboratórnej praxi (1955), ktorú malo svojho času záujem v anglickom preklade publikovať aj Oxfordské univerzitné vydavateľstvo, no administratívny zásah československých úradov to znemožnil. Kandráčovým svetovým prvenstvom bolo úspešné izolovanie steroidnej látky 20-alfa-dihydrokortizón –, ktorú nazval hepatosterón – z moču pacientov trpiacich na pečeňovú cirhózu typu Bongiovani-Eisenmenger.[22][23] Nanešťastie pandémia nedovoľovala významnejšie si pripomenúť toto výročie významnejšie, verejnou prednáškou o osobe a diele M. Š. Kandráča. Predpokladá sa, že v budúcnosti by mohla byť po Kandráčovi pomenovaná jedna z ulíc, ktoré mesto plánuje vybudovať.[24]

Členovia Miestneho odboru Matice slovenskej v Sečovciach si v tomto roku zároveň pripomenuli sto rokov od narodenia ThDr. Vojtecha Jenčíka (* 22. október 1920, Sečovce – † 22. marec 1976, Žalobín), rímskokatolíckeho kňaza, teológa a básnika. 2. júna 1952 ho zaistili príslušníci Štátnej bezpečnosti a v roku 1954 ho socialistická justícia odsúdila na trest odňatia slobody 16 rokov. Po prepustení na slobodu v máji 1960 pracoval ako robotník a až po liberalizácii režimu sa vrátil k svojmu duchovnému povolaniu, nastupujúc do funkcie správcu farnosti v Žalobíne (1968 – 1976). V roku 2006 mu bola odhalená pamätná tabuľa na žalobínskej fare a v roku 2010 získal pamätnú tabulu v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Sečovciach. Miestny odbor Matice slovenskej 25. novembra 2020 V. Jenčíkovi udelil pamätný list in memoriam „za dlhoročnú pastoračnú činnosť a pretrvavší odpor proti komunistickému režimu“.

Hospodársky život[upraviť | upraviť zdroj]

Pôdohospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

6. októbra 2020 zaznamenali poľovníci Poľovníckeho združenia Ternava výskyt afrického moru ošípaných v katastrálnom území mesta, keď v lokalite Dolné debričky v Albínove objavili zahynutého nakazeného diviaka lanštiaka.[25]

Výstavba a zmeny charakteru mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Na Partizánskej ulici 1708/93 postavila košická spoločnosť IPK AGRO, s.r.o., sídliaca na Južnej triede 1553/8 v mestskej časti Košice-Juh (IČO: 51177331), areál na výrobu a spracovanie certifikovaných osív, v ktorom pracuje šesť zamestnancov.[26]

Školstvo, kultúra a umenie[upraviť | upraviť zdroj]

10. marca Ústredný krízový štáb, koordinačný orgán vlády Slovenskej republiky, zakázal organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy na nasledujúcich 14 dní, pričom tento zákaz sa vzťahoval aj na náboženské obrady takejto povahy ako napr. svätých omší, svätých božských liturgií ap.[27]

V dôsledku stúpajúceho počtu nakazených ochorením COVID-19, 12. marca 2020 ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová nariadila prerušiť vyučovanie na základných školách, stredných školách, základných umeleckých školách, praktických školách, odborných učilištiach a na jazykových školách s účinnosťou od 16. marca do 29. marca. Podľa pôvodného predpokladu sa mali žiaci a študenti do škôl vrátiť 30. marca, keďže od 31. marca do 3. apríla sa mala uskutočniť externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky (tzv. „písomné maturity“), 1. a 2. apríla sa rátalo s uskutočnením testovania žiakov 9. ročníkov základných škôl a 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom (tzv. „monitor“) a od 30. marca do 30. apríla mali prebiehať prijímacie skúšky na stredné školy.[28] Napokon 24. marca novonastúpivší minister školstva Branislav Gröhling oznámil, že školy ostanú zatvorené až do odvolania a písomné maturity ani testovanie sa v tomto školskom roku neuskutočnia.[29]

Súhrnný prehľad škôl a školských zariadení v meste:

  • materské školy:
    • Materská škola, Jarná 20, Sečovce, Jarná 1601/20, Sečovce (IČO: 35544597),
      • elokované pracovisko ako súčasť Materskej školy, Jarná 20, Sečovce, Mostová 360/9, Sečovce-Kochanovce,
    • Materská škola, Nová 1690/11, Sečovce,
    • Materská škola, Obchodná 26/63, Sečovce (IČO: 35544571),
  • základné školy a základné umelecké školy:
    • Základná škola, Komenského 707/4, Sečovce, Komenského 707/4, Sečovce (IČO: 17071097),
    • Základná škola, Obchodná 5, Sečovce, Obchodná 3/5, Sečovce (IČO: 35541202),
    • Špeciálna základná škola, SNP 827/53, Sečovce, SNP 827/53, Sečovce (IČO: 31309828),[30]
    • Základná umelecká škola, Dargovských hrdinov 26, Sečovce, Dargovských hrdinov 129/26, Sečovce (IČO: 35544643),
    • Cirkevná spojená škola, Kollárova 17, Sečovce, Kollárova 448/17, Sečovce (IČO: 42107491):
      • Základná škola Svätej rodiny (pôvodne, od 1. septembra 2006 do 31. 8. 2009 samostatná právnická osoba – nezisková organizácia, IČO: 35562382),
      • Základná umelecká škola svätej Cecílie (pôvodne, od 1. septembra 2006 do 31. 8. 2009 samostatná právnická osoba – nezisková organizácia, IČO: 35576855),
  • stredné školy:
    • Spojená škola, Kollárova 17, Sečovce, Kollárova 448/17, Sečovce (IČO: 35568356):
      • Gymnázium,
      • Stredná odborná škola.
    • elokované pracoviská:
      • Elokované pracovisko ako súčasť Spojenej školy – Strednej odbornej školy, Dargovských hrdinov 118/48, Sečovce,[31][32]
      • Elokované pracovisko ako súčasť Spojenej školy – Strednej odbornej školy, Dargovských hrdinov 71/9, Sečovce,
  • Centrum voľného času, Nám.sv.Cyrila a Metoda 46, Sečovce, Námestie sv. Cyrila a Metoda 143/46, Sečovce (IČO: 35544678),
  • Súkromné centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, Široká 5, Sečovce, Široká 769/5, Sečovce (IČO: 50520784),

Školy a školské zariadenia[upraviť | upraviť zdroj]

Centrum voľného času na Námestí sv. Cyrila a Metoda 143/46 začalo školský rok 2019/2020 so 404 účastníkmi záujmového vzdelávania, z toho 392 vo veku do 15 rokov a 12 vo veku od 15 do 30 rokov, ktorí pracovali v 27 záujmových útvaroch. Oproti prechádzajúcemu školskému roku sa zvýšil počet jazykových záujmových útvarov z jedného na tri (s celkom 43 účastníkmi), útvarov vedy a techniky z dvoch na štyri (54 účastníkov), útvarov telovýchovy a športu z troch až na sedem (131 účastníkov) a útvarov informatiky z troch na štyri (65 účastníkov), zatiaľ čo všetkých päť spoločenskovedných útvarov zaniklo. V roku 2020 prevádzku centra zebezpečovalo päť pedagogických a traja nepedagogickí zamestnanci. Na záujmovej, príležitostnej a spontánnej činnosti centra sa tiež podpísalo obmedzenie činnosti od 16. marca v súvislosti s pandémiou, pre ktorú sa napokon neuskutočnilo ani zasadnutie pedagogickej rady naplánované na 22. júna. Zamestnanci sa napokon stretli až 1. júla na mimoriadnej pracovnej porade s cieľom naplánovať letnú prázdninovú činnosť, v rámci ktorej sa uskutočnilo sedem prímestských letných táborov s celkom 101 účastníkmi (vo veku do 15 rokov). Rozvoj činnosti centra limituje slabé materiálové vybavenie, ktoré je zastarané, nepostačujúce a ďaleko zaostáva za materiálnym vybavením škôl, z ktorých deti do centra prichádzajú.[33]

V oblasti školstva od 5. februára 2010 pôsobí aj nezisková organizácia Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva v Sečovciach, n. o. so sídlom na Obchodnej 25/57 (IČO: 45732302), ktorá poskytovala poradenskú, konzultačnú a osvetovú činnosť Súkromnému centru špeciálno-pedagogického poradenstva a SÚkromnému centru pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, ktorý je zakladateľom. Na mzdové a prevádzkové náklady získala od mesta Sečovce 102 943,00 eur a od Košického samosprávneho kraja 250,00 eur.[34]

Kultúrne podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

Pre vzniknutú pandemickú situáciu sa v priebehu roka 2020 nemohli organizovať hromadné verejné podujatia. Kultúrny život sa tak obmedzil na menšie akcie uskutočňované na pôde škôl, školských zariadení a v kruhu mimovládnych organizácií pôsobiacich v meste.


Šport a telesná kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

V posledných rokoch je pre športovú situáciu v meste príznačné, že tzv. historicky tradičné športy upadajú priam až do zabudnutia.

Futbalový klub Slavoj Sečovce,[35] vo svojej súčasnej iterácii oficiálne fungujúci skrze občianske združenie MIESTNY FUTBALOVÝ KLUB SLAVOJ SEČOVCE zaregistrovaným 10. júla 1997 so sídlom na Letnej 1083/11 (IČO: 30688914)[36], oslavoval storočnicu sečovského futbalu v roku 2014 už viac-menej len obligatórne, pričom do roku 2020 zerodovali aj zvyšky jeho činnosti. Najskôr prišiel o družstvo dospelých hráčov, ktorí v sezóne 2016/2017 hrali až v VII. lige SEVER, pričom sezónu 2017/2018 v VI. lige SEVER už nedokončili. Družstvu U19 odohralo svoju poslednú sezónu – 2018/2019 – v IV. lige, v ktorej sa s dvoma výhrami, jednou remízou, 11 prehrami a výsledným skóre 18:42 umiestnilo až na 7. z 10 miest (resp. ak nerátame odstúpené kluby, na predposlednom mieste). Do ročníka 2019/2020 nastúpilo len družstvo U15 (starší žiaci), ktoré však v III. lige odstúpilo zo všetkých zápasov.[37] Nenaplnilo sa tak prianie predsedu Oblastného futbalového zväzu v Trebišove Petra Košča, ktorý v rozhovore pre Športnet v auguste 2018 sečovským futbalistom želal „minimálne IV. najvyššiu súťaž“, konštatujúc zároveň, že „by sa tu uživila vzhľadom na polohu a vybavenie na futbalovom ihrisku aj III. liga.“[38] Napokon aj na futbalové súťaže doľahla pandémia – 24. marca Športovo-technická komisia Oblastného futbalového zväzu Trebišov (ObFZ) odložila všetky plánované stretnutia v jarnej časti súťažného ročníka 2019/2020 až do odvolania[39] a 8. mája Výkonný výbor ObFZ zrušil všetky stretnutia jarnej časti súťažného ročníka 2019/2020.[40] Nebolo by však správne klásť COVID-19 ako za jednu z príčin faktického zániku sečovského futbalu. Ten totiž do kómy upadol ešte skôr, než sa objavila pandémia.

Na druhú stranu nemožno tvrdiť, že by sa v Sečovciach nešportovalo. Verejnosť síce stráca záujem o „tradičné“ kolektívne športy, no na druhú stranu sa v neste úspešne uchytili nové športy, zväčša individuálneho charakteru. Na prímestských cestách možno stretnúť mnoho cyklistov a bežcov, ktorí si takto – najmä v teplý letný podvečer – zlepšujú fyzickú kondíciu i psychickú pohodu. Za zamyslenie preto stojí, či by sa mestskí funkcionári namiesto nostalgie za futbalom a hádzanou nemali väčšiu pozornosť venovať zlepšeniu cyklisticko-bežeckej infraštruktúry. Napokon so zámerom prepojenia Sečoviec, AlbínovaBačkova cyklotrasou operovalo občianske združenie Sečovce Inak ešte pred voľbami do orgánov samosprávy mesta 15. novembra 2014. Zároveň treba dodať, že k rozvoju „nových športov“ v organizovanej podobe dochádza z iniciatívy športových nadšencov aj za spolupráce mesta a škôl.

Takýmto príkladom je Spartan Race Training Group Sečovce (doslova „Tréningová skupina Spartan race Sečovce“), oficiálne registrovaná od 8. júla 2016 ako občianske združenie SRTG Sečovce so sídlom na Ulici SNP 864/127 (IČO: 50417274[41]), vďaka ktorej v meste pevne zakorenil tento moderný šport, „sparťanské preteky“ spočívajúce v kombinácii behu so zdolávaním rôznorodých prekážok. Sečovskí Sparťania pokračovali v pravidelných tréningoch pre deti i dospelých vo svojom tréningovom centre v školskom areáli na Komenského ulici 707/4, ktoré v októbri skrášlil graffiti nápis Eriky Kočanskej.[42][43] V septembri združenie odhalilo plány na vybudovanie ešte väčšieho tréningového centra, ktoré má zámer realizovať v najbližších rokoch.[44] Členovia tréningovej skupiny sa zúčastňovali sparťanských pretekov, napr. náročného preteku Spartan Ultra Liberec 29. augusta 2020.

V roku 2020 rozvíjal svoju činnosť aj Tenisový klub „Senior“ Sečovce, ktorého športovisko sa nachádza v areáli bývalého kúpaliska na Hviezdoslavovej ulici. 16. júla klub usporiadal tenisový turnaj pre deti a mládež „Senior Juniorka 2020“, na ktorom v dvoch kategóriách zápolilo osem hráčov do 15 rokov a osem hráčov od 15 do 25 rokov. V prvej kategórii si víťazstvo vybojoval Pavol Kelbel, ktorý sa vo finále stretol s Lucasom Oláhom (6:2) a v druhej kategórii zvíťazil Martin Cili nad Tomášom Konečným na dva sety 6:3, 6:0.[45] 12. septembra tenisový klub zorganizoval ďalší turnaj pre deti a mládež, „Senior Juniorka II. 2020“, ktorého sa zúčastnilo sedem hráčov v kategórii do 15 rokov a 10 hráčov v kategórii od 15 do 25 rokov. Opätovným víťazom spomedzi mladších tenistov sa stal P. Kelbel, ktorý vo finálne porazil Ninu Išky-Janikovú 6:2, zatiaľ čo v kategórii starších pretekárov si víťazstvo vybojoval T. Konečný, ktorý – narozdiel od predchádzajúceho turnaja – porazil M. Ciliho 6:4.[46]

25. júla mesto Sečovce spolu so Základnou školou, Obchodná 5, Sečovce na návrh riaditeľa školy Mgr. Daniela Szilágyiho zorganizovalo turnaj v plážovom volejbale o „Sečovský pohár“, v ktorom si sily zmerali štyri družstvá v zložení dvaja muži a dvaja ženy – s konečným umiestnením tímov: 1. „Zabyjacy a žabi“, 2. „Amater Family“, 3. „Rakovec“ a 4. „Teachers – ZŠ Obchodná“.[47]

Zdravotníctvo[upraviť | upraviť zdroj]

V období od 1. marca do 31. decembra 2020 bolo na území okresu Trebišov laboratórne, metódou polymerázovej reťazovej reakcie s reverznou transkriptázou (reverse transcription polymerase chain reaction, RT-PCR) potvrdených 2 859 prípadov výskytu ochorenia COVID-19. Prvé dva prípady boli zaznamenané v marci, u 43- a 48-ročného muža,[48] pričom v nasledujúcom mesiaci stúpol počet potvrdených infekcií na osem.[49]

Sociálna starostlivosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 oslávilo štvrté výročie svojej činnosti Materské centrum Sovička, člen Únie materských centier, ktorý od 13. mája 2016 funguje ako občianske združenie so sídlom na Obchodnej ulici 164/58 (IČO: 50319132). Pre pandémiu muselo centrum 10. marca uzavrieť svoje brány, no prostredníctvom svojej stránky na Facebooku udržiavalo čulý kontakt s rodičmi, zdieľajúc námety na domáce tvorenie, zverejňujúc fotografie výsledkov takejto tvorivej činnosti, ako aj zriadením knižnej búdky na sídlisku a distribuovaním balíčkov s materiálom na aktivity prostredníctvom predajne PAPIER-TABAK na Obchodnej ulici 25/61. Za obdivuhodnú možno pokladať výzvu k rodičom, aby sa podieľali na šití rúšok a ich darovaní nemocniciam.[50] V rámci „Míle pre mamu“, symbolickej celoslovenskej akcie na oslavu dňa matiek uskutočnenej 4. – 10. mája, priaznivci materského centra prechodili, prebicyklovali, prekorčuľovali či „prekočíkovali“ celkom 527,90 km.[51] V priebehu leta pracovníci centra rozvinuli aktivity, organizujúc akciu „Prečítané leto“, ekodivadielko a montessori aktivity v exteriérovej záhrade za klubom dôchodcov na Ulici SNP.[52]

Pandemická situácia predstavovala veľkú výzvu pre DOM SENIOROV SEČOVCE, n.o., zriadený mestom Sečovce 16. júna 2014 (na základe uznesenia MsZ č. 51/2014 z 10. júna 2014) v budove na Ulici dargovských hrdinov 1734/60 (IČO: 45743347) so začiatkom prevádzky 1. januára 2015, ktorý do roku 2020 vstúpil so 111 klientami a ukončil ho s 92 seniormi, pričom v priebehu roku zmluvu ukončilo 12 klientov, 52 zomrelo a do zariadenia nastúpilo 49 dôchodcov. Na prevádzke sa podieľalo celkom 69 zamestnancov, z toho 26 opatrovateliek a tri zdravotné sestry. Ako vo výročnej správe konštatoval riaditeľ neziskovej organizácie Ing. Ján Dobránsky, najväčšou výzvou pre personál bolo nájdenie miery medzi dodržiavaním epidemiologických opatrení a zmiernením úzkosti seniorov zo samoty, keďže pre pandémiu muselo zariadenie obmedziť návštevy klientov aj ich najbližšími príbuznými, ako aj zúžiť ponuku služieb (kaderníctvo, pedikúra, bohoslužby ap.) a namiesto skupinových aktivít sociálnej rehabilitácie realizovať aktivity individuálne. Seniorov ešte pred začiatkom mimoriadnej situácie potešilo vystúpenie folklórneho súboru FK Vydumanec a vianočné obdobie im spríjemnili balíčky darované v rámci akcie „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ (pozri Carmel centrum n.o.).[53]

Bezpečnosť a kriminalita[upraviť | upraviť zdroj]

24. júla došlo na ceste I. triedy 19 v katastrálnom území Sečoviec k smrteľnej dopravnej nehode. 45-ročný motocyklista z Košíc sa pri predbiehaní kolóny pred ním vozidiel za odbočkou k obci Trnávka zrazil s traktorom s vlečkou, ktorého vodič odbočoval vľavo na poľnú cestu. Motocyklista podľahol zraneniam po prevoze do nemocnice, spolujazdkyňa utrpela ťažké zranenia.[54] 11. septembra 2020 došlo k dopravnej nehode na križovatke ciest III. triedy 36503652, pri ktorej sa zrazil nákladný automobil značky Iveco Daily s osobným automobilom značky Škoda Fabia, ktorého vodič utrpel zranenia s dobou liečenia nad sedem dní. Celková škoda na automobiloch dosiahla výšku približne 7 500 eur.[55]

V priebehu roka 2020 zaznamenali príslušníci Obvodného oddelenia Policajného zboru v Sečovciach viacero trestných činov. 9. augusta krátko po polnoci došlo k neobvyklému prečinu výtržníctva a ohrozenia pod vplyvom návykovej látky (alkoholu). Dopustil sa ho 23-ročný vodič automobilu značky Volkswagen Passat, ktorý v reakcii na pokus iného šoféra predbehnúť jeho automobil vystrčil z okna ruku, v ktorej držal vzduchovú pištoľ a trikrát vystrelil do vzduchu a následne aj smerom na vozidlo jazdiace za ním.[56][57] 30. júla sa skupina maloletých chlapcov z rómskej osady Habeš vlámala oknom do priestorov elokovaného pracoviska Špeciálnej základnej školy, SNP 827/53, Sečovce na Novej ulici 1690/11, porozbíjala viacero dverí a okien a odcudzila rôzne písacie potreby a pomôcky, čím spôsobili škodu za vyše tisíc eur.[58] 15. septembra páchatelia fyzicky napadli obyvateľa rodinného domu na Štúrovej ulici a odcudzili mu mobilný telefón a notebook, čím sa dopustili trestného činu porušovania domovej slobody v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví a krádeže. 24. septembra došlo pred nákupným strediskom Fresh k výtržnostiam medzi dvoma mladistvými ženami a 25. septembra neznámy páchateľ odcudzil platobné karty a finančnú hotovosť v približnej výške 970 eur z osobného automobilu odparkovaného v areáli spoločnosti POĽNOSTAVBY, a.s. na Ulici dargovských hrdinov 118/48.[55] Obzvlášť poburujúci bol prípad z Habeša, ktorý začala kriminálna polícia Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove vyšetrovať v decembri 2020. Dvaja maloletí páchatelia boli v ňom obvinení z trestného činu týrania zvierat, keďže štvali dvoch psov proti tretiemu psovi a celý incident si natáčali na video, ktoré potom šírili na Internete.[59][60]

Na začiatku roka 2020 bolo v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov Sečovce na Bitúnkovej ulici umiestnených 19 cudzincov, pričom v priebehu roka bolo do útvaru umiestnených 306 osôb, 173 ich bolo prepustených a 47 vyhostených (jeden skrze readmisiu, piati na základe Dublinského nariadenia[61], ôsmi pristúpili na asistovaný dobrovoľný návrat prostredníctvom Medzinárodnej organizácie pre migráciu a 33 boli vyhostení iným spôsobom), v dôsledku čoho činil stav v útvare umiestnených cudzincov na konci roka 2020 105 osôb. Z hľadiska počtu úkonov vykonali príslušníci útvaru 349 umiestnení a 152 prepustení.[62] Z hľadiska štátnej príslušnosti pochádzalo najviac prepustených cudzincov z vojnou zmietanej Sýrie (60) a Afganistanu (24).[63]

Čiastkové doplnky z dejín mesta[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 zomrela Eva Hegedüšová (* 4. január 1949 – † 7. júl 2020), hudobná pedagogička, jedna z prvých učiteliek Základnej umeleckej školy, Dargovských hrdinov 26, Sečovce, ktorá tu v roku 1995 založila komorné teleso CREDO.[64]

Na základe uznesenia MsZ č. 6/1991 z 30. septembra 1991 bolo Námestie Červenej armády premenované na Zemplínske námestie, Zápotockého ulica na Ulicu Milana Rastislava Štefánika, Švermová ulica na Obchodnú ulicu. Uznesením MsZ č. 10/1992 z 29. apríla 1992 bolo premenované Zemplínske námestie na Námestie sv. Cyrila a Metoda.

Koncové poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pojem nezákonná skládka, nelegálna skládka alebo čierna skládka[4] nie je zákonne vymedzený. V medzirezortnom pripomienkovom konaní k návrhu zákona o odpadoch vzniesol Magistrát hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy návrh, aby bol tento pojem zadefinovaný v závislosti od objemu a rozsahu odpadu, ktorý sa na danom mieste nachádza. Za nezákonnú skládku navrhoval pokladať „miesto, na ktorom je odpad umiestnený na nehnuteľnosti v rozpore so zákonom [o odpadoch], v objeme najmenej 1 m3 bez ohľadu na jeho zloženie. Odpad uložený v rozpore so zákonom na nehnuteľnosti v množstve menšom ako 1 m3, ktorý nepoškodzuje zložky životného prostredia, sa považuje za inak nezákonne uložený odpad (znečistenie životného prostredia alebo znečistenie verejného priestranstva).“[5] Táto pripomienka do návrhu zákona nebola zapracovaná a preto zákon o odpadoch vymedzuje iba pojem nezákonné umiestnenie odpadu[6], ktorý definuje ako „umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti, ktoré je v rozpore s týmto zákonom“. V praxi to znamená, že nezákonné umiestnenie odpadu predstavuje aj uloženie napr. jednej dosky, kresla, igelitového vreca a pod., ako aj rozptýlený odpad, teda väčšie množstvo drobného odpadu (cigaretové ohorky, hygienické vreckovky, obaly od žuvačiek, cestovné lístky a pod.) spravidla zanechávaného chodcami pri frekventovaných verejných priestranstvách a pod.

Bibliografické záznamy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zápisnica z I. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Sečovciach, konaného dňa 6. februára 2020 o 15.00 hod. v zasadačke Mestského úradu, Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach, 2020 (vyd. 2020-02-20), str. 5, bod 4, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1285746, dost. 2021-12-04, „[D]ňa 26.11.2019 došlo k zániku a následnému uprázdneniu poslaneckého mandátu poslanca MsZ Mariána Rozmana.“ 
  2. Zápisnica z IX. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Sečovciach, konaného dňa 11. decembra 2019 o 14.00 hod. v zasadačke Mestského úradu, Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach, 2019 (vyd. 2019-12-30), str. 3, bod 3, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1261748, dost. 2021-12-04, „[Poslanec Ing. Marcel Hurčík] má informáciu, že pán poslanec bol právoplatne odsúdený Okresným súdom Michalovce za úmyselný trestný čin, za čo mu bol uložený peňažný trest a zákaz činnosti.“ 
  3. Haburová, Magda (2020), „Tisícky ton odpadu. V okrese Trebišov odhalili ďalšie nelegálne skládky“, Korzár Dolný Zemplín (Bratislava: Petit Press, a.s.), 2020-01-26, https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/22309645/tisicky-ton-odpadu-v-okrese-trebisov-odhalili-dalsie-nelegalne-skladky.html, dost. 2021-12-04 
  4. Okrem toho, že sa pojem čierna skládka uplatnil v hovorovej reči, nachádza sa v osobitnej časti dôvodovej správy k návrhu zákona o odpadoch. Pozri: B. Osobitná časť, Bratislava: Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky, [2015] (vyd. [s. d.]), str. 10, 14, 15, 71, https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=409681, dost. 2021-08-21 
  5. Vznesené pripomienky v rámci medzirezortného pripomienkového konania : Návrh zákona o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov, [Bratislava]: [Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky], 2014 (vyd. 2014-05-09), str. 253, https://www.naturpack.sk/images/content/vznesene_pripomienky_Z_odpady.pdf, dost. 2021-08-21 
  6. § 15 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
  7. Objednávka č. 20190287. [1]
  8. Dodávateľská faktúra č. 1020190041. [2]
  9. Súbor uznesení z IX. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Sečovciach konaného dňa 11.12.2019, Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach, 2019 (vyd. 2019-12-30), str. [19], uznesenie č. 107/2019, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1255614, dost. 2021-12-04 
  10. Zápisnica z I. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Sečovciach, konaného dňa 6. februára 2020 o 15.00 hod. v zasadačke Mestského úradu, Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach, 2020 (vyd. 2020-02-20), str. 6, bod 6, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1285746, dost. 2021-12-04, „Mestské zastupiteľstvo v Sečovciach [...] schvaľuje: Plán práce MsZ v Sečovciach s navrhovanými termínmi zasadnutí MsZ v Sečovciach na rok 2020, na 6.2., 18.3., 22.4. ,13.5. ,17.6., 9.9., 28.10, 16.12.“ 
  11. Wawreková, Viera (2020) (email), Predmet: FW: Usmernenie - mesto (vyd. 2020-03-13 08:28), „Vážené poslankyne, vážení poslanci a členovia komisií. V súvislosti s Koronavírusom mesto Sečovce prijalo opatrenia uvedené v prílohe. V tejto súvislosti Vám oznamujeme že sa rušia všetky plánované zasadnutia komisií a Mestského zastupiteľstva. V prípade pozitívneho vývoja pandémie sa opatrenia budú prehodnocovať. Ďakujeme za pochopenie.“ 
  12. https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/zakon&MasterID=6606
  13. Kantor, Ivan (2021) (email), RE: Podklady pre kroniku (vyd. 2021-08-09 13:10) 
  14. S[itárová], V[eronika] (2020), „Mesto Sečovce počas koronakrízy“, Sečovčan (Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach) 24 (2): 4-5, 2020-08, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1382154, dost. 2021-12-05 
  15. Oznámenie, Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach, 2020 (vyd. 2020-10-26), https://www.secovce.sk/?program=51&module_action__0__id_ci=297205, dost. 2021-12-05 
  16. Carmel centrum n.o. (2020) (album na Facebooku), Dražba #GivingTuesday, Sečovce: Carmel centrum n. o. (vyd. 2020-11-18 08:54 SEČ), https://www.facebook.com/media/set/?vanity=CarmelNo&set=a.3555081904578285, dost. 2021-12-05 
  17. Carmel centrum n.o. (2020) (status na Facebooku), V rámci platných hygienických nariadení sme aj tohto roku zorganizovali HANDMADE VIANOCE..., Sečovce: Carmel centrum n. o. (vyd. 2020-12-12 19:01 SEČ), https://www.facebook.com/CarmelNo/posts/3623890294364112, dost. 2021-12-05 
  18. Carmel centrum n.o. (2020) (status na Facebooku), Sme radi, že aj tento rok môžeme v našej kaviarni privítať lokálnych tvorcov na Handmade vianočných trhoch, Sečovce: Carmel centrum n. o. (vyd. 2020-12-06 19:35 SEČ), https://www.facebook.com/CarmelNo/posts/3607702589316216, dost. 2021-12-05 
  19. Výročná správa 2020, Sečovce: Carmel centrum n. o., 2021 (vyd. 2021-03-16), https://www.registeruz.sk/cruz-public/domain/financialreport/attachment/8123492, dost. 2021-12-05 
  20. Centrum, Sečovce: Carmel centrum n. o., 2020 (vyd. [s. d.]), https://carmel.sk/#centrum/centrum-calendar, dost. 2021-12-05 
  21. https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1443031
  22. „Kandráč, Michal“, Biografický lexikón Slovenska, IV. Ch-Kl, Martin: Slovenská národná knižnica, 2010, str. 394-395, ISBN 978-80-89301-57-7 
  23. Trejbal, Dušan (1992), „Príhovor k úmrtiu docenta Kandráča“, Biochemia Clinica Bohemoslovaca 21 (1): 77-79 
  24. Dávid, Štefan (2020) (PDF), Návrh názvov novovzniknutých ulíc v meste Sečovce : Referát spracovaný pre potreby Komisie sociálnej a verejného poriadku pri Mestskom zastupiteľstve v Sečovciach, 1.0, Sečovce: Kronikár mesta Sečovce (vyd. 2020-04-03), str. 13 
  25. Africký mor ošípaných, Bratislava: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, c2021 (vyd. [s. d.]), https://www.mpsr.sk/africky-mor-osipanych-aktualny-vyvoj-situacie/424---14648/, dost. 2021-12-05 
  26. https://www.ipkagro.sk/vyroba-osiv/
  27. https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4082:informacia-k-zakazu-organizova-anusporaduva-hromadne-podujatia-portovej-kulturnej-spoloenskej-i-inej-povahy&catid=250:koronavirus-2019-ncov&Itemid=153
  28. https://www.minedu.sk/usmernenie-ministerky-skolstva-vedy-vyskumu-a-sportu-sr-vo-veci-prerusenia-vyucovania-v-skolach-a-skolskych-zariadeniach-z-12-marca-2020/
  29. https://www.minedu.sk/opatrenia-msvvas-sr-z-24-marca-2020/
  30. https://web.archive.org/web/20210506232718/https://szssecovce.edupage.org/
  31. https://gdusecovce.edupage.org/a/stredna-odborna-skola-techniky-a-sluzieb?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQyJnN1YnBhZ2U9Mw%3D%3D
  32. https://roznava.dnes24.sk/elokovane-pracovisko-v-secovciach-meni-priestory-uspora-ma-byt-870-000-eur-314180
  33. Holcer, Ľubica (2020), Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach v Centre voľného času, Nám. sv. Cyrila a Metoda 143/46, 078 01 Sečovce za školský rok 2019/2020, Sečovce: Centrum voľného času, Nám. sv. Cyrila a Metoda 143/46, Sečovce (vyd. 2020-09-25), https://cvcsecovce.edupage.org/text/?text=text/text4&subpage=1, dost. 2021-12-05 
  34. Výročná správa neziskovej organizácie za rok 2020, Sečovce: Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva v Sečovciach, n. o., 2021 (vyd. 2021-06-30), https://www.registeruz.sk/cruz-public/domain/financialreport/attachment/8685539, dost. 2021-12-05 
  35. http://www.obfztv.sk/kontakt/futbalove-kluby/
  36. https://ives.minv.sk/rmno/detail?id=SOIuuoECiColyG4jWQFwyJd1hOHjCmd5XsiDO9Y2Yhjn2xWDeUVG0hvMS82m6xF4
  37. https://sportnet.sme.sk/futbalnet/k/fk-slavoj-secovce/
  38. https://sportnet.sme.sk/spravy/peter-kosco-secovce-si-zasluzia-minimalne-stvrtu-futbalovu-ligu/
  39. http://www.obfztv.sk/wp-content/uploads/2020/03/%C3%9Aradn%C3%A1-spr%C3%A1va-ObFZ-Trebi%C5%A1ov-%C4%8D.21-zo-d%C5%88a-24.03.2020.pdf
  40. http://www.obfztv.sk/wp-content/uploads/2020/05/%C3%9Aradn%C3%A1-spr%C3%A1va-ObFZ-Trebi%C5%A1ov-%C4%8D.22-zo-d%C5%88a-14.05.2020.pdf
  41. https://ives.minv.sk/rmno/detail?id=DVWEDlR0nj7hpWdBCiYf%2b5VmcqNq7swOD%2fYLJSM0L0Rll4K17WZ9dSL%2f9S5R7g8L
  42. https://www.facebook.com/STGSecovce/posts/3268982959890251
  43. https://www.facebook.com/STGSecovce/posts/3269145106540703
  44. https://www.facebook.com/STGSecovce/posts/3190967391025142
  45. MO (2020), „Tenisový turnaj Senior Juniorka 2020“, Sečovčan (Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach) 24 (2): 6, 2020-08, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1382154, dost. 2021-12-05 
  46. MO (2020), „V Sečovciach sa opäť "bojovalo" na kurtoch“, Sečovčan (Sečovce: Mesto Sečovce) 24 (3): 8, 2020-11, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1443032, dost. 2021-12-05 
  47. MO (2020), „Cez leto sa v Sečovciach hral turnaj v plážovom volejbale“, Sečovčan (Sečovce: Mestský úrad v Sečovciach) 24 (2): 7, 2020-08, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1382154, dost. 2021-12-05 
  48. https://www.ruvztv.sk/wp-content/pdf_downloads/chripka/epid_sit_3_2020.pdf
  49. https://www.ruvztv.sk/wp-content/pdf_downloads/chripka/epid_sit_4_2020.pdf
  50. https://www.facebook.com/materskecentra.sk/posts/10159646146658916
  51. https://www.materskecentra.sk/2020/05/10/mila-pre-mamu-2020-vysledky/
  52. MC Sovička (2020), „...so Sovičkou po celý rok...“, Sečovčan (Sečovce: Mesto Sečovce) 24 (3): 9-10, 2020-11, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1443032, dost. 2021-12-05 
  53. Výročná správa o činnosti a hospodárení neziskovej organizácie za rok 2020, Sečovce: DOM SENIOROV SEČOVCE, n.o., 2021 (vyd. 2021-07-15), https://www.registeruz.sk/cruz-public/domain/financialreport/attachment/8685615, dost. 2021-12-05 
  54. https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/22453969/pri-secovciach-nasadili-vrtulnik-prevazal-zraneneho-motorkara.html
  55. a b Gruľa, Ján (2020), „Polícia informuje“, Sečovčan (Sečovce: Mesto Sečovce) 24 (3): 12, 2020-11, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1443032, dost. 2021-12-05 
  56. https://www.tasr.sk/tasr-clanok/TASR:20200810TBB00136
  57. https://www.noviny.sk/krimi/547849-sokujuci-incident-v-secovciach-mlady-vodic-sa-nechcel-dat-predbehnut-reagoval-vystrelmi-zo-zbrane
  58. VS (2020), „Skupina výtržníkov zničila priestory ŠZŠ na ul. Nová“, Sečovčan (Sečovce: Mesto Sečovce) 24 (2): 5, 2020-08, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1382154, dost. 2021-12-05 
  59. https://www.facebook.com/KRPZKE/photos/a.1827953417304486/3227942583972222/
  60. https://www.webnoviny.sk/pripadom-tyraneho-psa-zo-secoviec-sa-zaobera-vysetrovatel-k-skutku-sa-priznali-malolete-deti/
  61. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 604/2013 z 26. júna 2013, ktorým sa stanovujú kritériá a mechanizmy na určenie členského štátu zodpovedného za posúdenie žiadosti o medzinárodnú ochranu podanej štátnym príslušníkom tretej krajiny alebo osobou bez štátnej príslušnosti v jednom z členských štátov (prepracované znenie) (Ú. v. ES L 180 29.6.2013, s. 31)
  62. Započítané sú prepustenia z dôvodov podľa § 90 ods. 2 písm. b) zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a prepustenia z dôvodu premiestnenia do iného útvaru policajného zaistenia pre cudzincov.
  63. Štatistický prehľad legálnej a nelegálnej migrácie v Slovenskej republike : 2020, Bratislava: Prezídium Policajného zboru, Úrad hraničnej a cudzineckej polície, 2021 (vyd. 2021-04-26), str. 89, 91, https://www.minv.sk/swift_data/source/policia/hranicna_a_cudzinecka_policia/rocenky/rok_2020/2020-rocenka-UHCP-SK_revid.pdf, dost. 2021-12-05 
  64. ZUŠ Sečovce (2020), „Navždy nás opustili“, Sečovčan (Sečovce: Mesto Sečovce) 24 (3): 11, 2020-11, ISSN 1338-9122, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1443032, dost. 2021-12-05 

Zoznam použitých skratiek a značiek[upraviť | upraviť zdroj]

  • Redakčná poznámka: Mená osôb sú pri prvom použití v texte uvádzané v ich plnej podobe vrátane titulov. Pri každom ďalšom použití sa uvádza buď len priezvisko alebo (ak je to potrebné na odlíšenie od inej osoby či zo štylistického hľadiska) so skrátením prvého mena na iniciálu.
  • a pod. – a podobne/a podobný
  • atď. – a tak ďalej
  • COVID-19 – coronavirus disease [of the year] 2019 (doslova „ochorenie spôsobené koronavírusom [vyskytnuvším sa v roku] 2019“)
  • MsZ – Mestské zastupiteľstvo mesta Sečovce
  • RT-PCR – polymerázová reťazová reakcia s reverznou transkriptázou (reverse transcription polymerase chain reaction)
  • SNP – Slovenské národné povstanie/[Ulica] Slovenského národného povstania
  • SRTG – Spartan Race Training Group (doslova „tréningová skupina Spartan race“)
  • t. j. – to jest
  • VZN – všeobecne záväzné nariadenie

Prílohy[upraviť | upraviť zdroj]

Príloha č. 1[upraviť | upraviť zdroj]

Výsledky volieb do Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce 10. novembra 2018
P. č.[1] Meno a priezvisko K. č.[2] Vek[3] Povolanie[4] Politická strana/hnutie[5] Počet platných hlasov[6]
1. Mgr. Michal Hohoš 20. 40 ICT administrátor NEKA 848
2. Peter Havrila 19. 55 majster prevádzky vodovodov a kanalizácií NEKA 759
3. RNDr. Ivan Talian, PhD. 43. 34 vedecký pracovník LF UPJŠ NEKA 717
4. Imrich Gleza 17. 43 SZČO NEKA 716
5. Marian Rozman 40. 62 živnostník NEKA 666
6. RNDr. Monika Bérešová 4. 58 riaditeľka Zariadenia sociálnych služieb NEKA 621
7. Ing. Jaroslav Konečný 29. 54 živnostník JEDNOTA-ĽSS 621
8. Mgr. Martina Dulaiová 12. 40 učiteľka MŠ NEKA 619
9. Mgr. Monika Popaďáková 39. 56 zdravotná sestra NEKA 609
10. Ing. Ján Dobránsky 10. 51 riaditeľ KDH 604
11. Ing. Marcel Hurčík 21. 51 štátny zamestnanec NEKA 571
12. Bc. Miroslav Onderko 37. 34 vychovávateľ KDH 556
13. Ing. Cyril Korpesio 30. 54 riaditeľ charity KDH 555
14. Viera Paulovčáková 38. 49 učiteľka MŠ NEKA 547
15. Mgr. Martin Magyar, MBA 34. 43 učiteľ KDH 541
  1. Výsledné poradové číslo
  2. Kandidátske číslo. Podľa: Korn, Ferdinand (2018), Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do Mestského zastupiteľstva v Sečovciach : Volebný obvod číslo 1, Sečovce: Miestna volebná komisia v Sečovciach (vyd. 2018-09-26), str. [1]-2, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1023457, dost. 2021-12-04 
  3. Vek v čase podania žiadosti o kandidatúru. Pozri: Korn, Ferdinand (2018), Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do Mestského zastupiteľstva v Sečovciach : Volebný obvod číslo 1, Sečovce: Miestna volebná komisia v Sečovciach (vyd. 2018-09-26), str. [1]-2, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1023457, dost. 2021-12-04 
  4. Povolanie uvedené v zozname zaregistrovaných kandidátov. Pozri: Korn, Ferdinand (2018), Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do Mestského zastupiteľstva v Sečovciach : Volebný obvod číslo 1, Sečovce: Miestna volebná komisia v Sečovciach (vyd. 2018-09-26), str. [1]-2, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1023457, dost. 2021-12-04 
  5. Korn, Ferdinand (2018), Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do Mestského zastupiteľstva v Sečovciach : Volebný obvod číslo 1, Sečovce: Miestna volebná komisia v Sečovciach (vyd. 2018-09-26), str. [1]-2, https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1023457, dost. 2021-12-04 
  6. [Čeľovská, Michaela] (2018), Výsledky hlasovania vo voľbách do orgánov Samosprávy obcí konané dňa 10. novembra 2018, [Sečovce]: [Mestský úrad v Sečovciach] (vyd. 2018-11-14), https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1045084, dost. 2021-12-04 

Registre[upraviť | upraviť zdroj]

Miestny register[upraviť | upraviť zdroj]

Miestny register obsahuje zoznam všetkých miest (fyzických lokalít) sa spomínajú v texte zápisu do kroniky spolu s odkazom na kapitolu, v ktorej sa spomínajú. V prípade mesta Sečovce a mestskej časti Albínov sú miesta rozdelené na individuálne ulice a iné verejné priestranstvá, lokality (tzv. chotárne názvy) a adresy (súpisné a orientačné číslo), pri ktorých sa nachádza stručný popis stavby, ktorá sa na príslušnej adrese nachádza. Pri miestach mimo územia Slovenskej republiky sa uvádza aj skrátený názov príslušného štátu.

  • Afganistan – 7
  • Albínov – 1.5, 5
    • Dolné debričky (Nižné debričky), lokalita (pole) – 2.1
  • Bačkov (okres Trebišov) – 5
  • Bratislava – 1.5
  • cesta
  • Dvorianky – 1.5
  • Košice – 1.5, 7
  • Liberec, Česko – 5
  • Sečovce
    • 1713, supermarket Fresh – 7
    • Albínov – pozri Albínov
    • Albínovská ulica – 1.1.1
    • Bitúnková ulica
      • 968/14, útvar policajného zaistenia pre cudzincov – 7
    • Blatná ulica
      • 424/1 (424/1A, 424/1B), bytový dom (bytové bloky „A“ a „B“) – 1.1.1
    • Dargovských hrdinov – pozri Ulica dargovských hrdinov
    • Habeš, rómska osada – pozri Nová ulica
    • Hviezdoslavova ulica
      • tenisový areál – 5
    • Jarná ulica – 1.1.1
      • 1601/20, materská škola – 4.1
    • Kollárová ulica – 1.1.1
      • 448/17, areál so strednou, základnou a základnou umeleckou školou – 4.1
    • Komenského ulica
      • 707/4, základná škola – 4.1, 5
    • Letná ulica
      • 1083/11, futbalový štadión – 1.1.1, 5
    • Mostová ulica
      • 360/9, materská škola – 4.1
    • Námestie sv. Cyrila a Metoda
      • 55/51, evanjelický kostol (kaviareň Carmel) – 1.4
      • Kostol Nanebovzatia Panny Márie – 1.5
      • 143/46, centrum voľného času – 4.1, 4.1
    • Nová ulica – 7
      • 1690/11, materská a základná škola – 1.1.1, 7
    • Obchodná ulica
      • 3/5, základná škola – 4.1, 5
      • 25/61, bytový dom s predajňami na prízemí – 6
      • 26/63, materská škola – 4.1
      • 164/58, komerčná budova – 6
    • Okružná ulica – 1.1.1
    • Partizánska ulica
      • 17087/93, areál na výrobu a spracovanie certifikovaných osív – 3.1
    • SNP, Slovenského národného povstania – pozri Ulica Slovenského národného povstania
    • Široká ulica
    • Ulica dargovských hrdinov
      • 71/9 – 4.1
      • 118/48 – 4.1, 7
      • 129/26, základná umelecká škola – 4.1,  – 8
      • 1734/60, dom seniorov – 6
    • Ulica Slovenského národného povstania – 1.1.1
      • 834/67, klub dôchodcov – 6
      • 827/53, špeciálna základná škola – 4.1, 7
      • 899/120, zberný dvor v meste Sečovce, areál Strediska technických služieb – 1.1.1
  • Sýria – 7
  • Trnávka (okres Trebišov) – 7
  • Trebišov – 5
  • Trebišov, okres – 6
  • Wu-chan, provincia Chu-pej, Čína
  • Zbehňov – 1.1.1
  • Žalobín – 1.5

Menný register[upraviť | upraviť zdroj]

Menný register obsahuje kompletný zoznam fyzických osôb, ktoré sa spomínajú v texte zápisu do kroniky, spolu so stručnou informáciou o ich povolaní, prípadnej verejnej funkcii a odkazom na kapitolu, v ktorej sa spomínajú. Právnické osoby a obchodné mená fyzických osôb podnikateľov sú v texte vyznačené kurzívou.

  • Bérešová, Monika, RNDr. (* 1960), poslankyňa Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce (od 12. 12. 2014), bývalá primátorka mesta Sečovce (1. 1. 2003 – 31. 12. 2010), riaditeľka Strediska krízovej intervencie v Košiciach patriace pod rozpočtovú organizáciu REGINA - Domov sociálnych služieb (IČO: 35557168), pôvodným povolaním učiteľka – 1.1.1, 12.1
  • Cili, Martin, člen Tenisového klubu „Senior“ Sečovce – 5
  • Dobránsky, Ján, Ing., poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, riaditeľ DOMU SENIOROV SEČOVCE, n.o. (IČO: 45743347) – 1.1.1, 6, 12.1
  • Gamrát, Jozef, MVDr. (* 1960), primátor mesta Sečovce (1. 1. 2011 – 25. 3. 2021), pôvodným povolaním veterinárny lekár – 1.1.1
  • Gleza, Imrich, poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, podnikateľ ako konateľ a jediný spoločník spoločnosti CP Finance s. r. o. (IČO: 52594726) a v rámci živnosti Imrich Gleza (IČO: 34274774) – 1.1.1, 12.1
  • Gröhling, Branislav, Mgr. (* 1974), minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (od 1. 4. 2020) – 4.1
  • Havrila Peter, poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, zamestnanec Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. (IČO: 36570460), majster prevádzky vodovodov a kanalizácií – 1.1.1, 12.1
  • Hegedüšová, Eva, 1949 – 2020, hudobná pedagogička – 9
  • Hohoš, Michal, poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce – 12.1
  • Hurčík, Marcel, Ing., poslanec – 12.1
  • Iška-Janiková, Nina, členka Tenisového klubu „Senior“ Sečovce – 5
  • Jenčík, Vojtech, ThDr., 1920 – 1976, rímskokatolícky kňaz, teológ, básnik, disident počas komunistického režimu – 1.5
  • Kandráč, Michal Štefan, doc. MUDr. RNDr., CSC. (* 1920 – † 1992), lekár internista a endokrinológ, biochemik, univerzitný pedagóg – 1.5
  • Kelbel, Pavol, člen Tenisového klubu „Senior“ Sečovce – 5
  • Kočanská, Erika – 5
  • Konečný, Jaroslav, Ing., poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, bývalý podnikateľ v rámci živnosti Ing. Jaroslav Konečný (17. 2. 1998 – 17. 12. 2019) a bývalý riaditeľ Základnej školy, Obchodná 5, Sečovce (IČO: 35541202), vo voľbách do orgánov samosprávy obcí v roku 2014 kandidát na primátora mesta Sečovce v rámci volebného zoskupenia združeného okolo občianskeho združenia Sečovce Inak (IČO: 42243564) – 1.1.1, 12.1
  • Konečný, Tomáš, člen Tenisového klubu „Senior“ Sečovce – 5
  • Koščo, Peter, Ing., predseda Oblastného futbalového zväzu Trebišov (IČO: 30685443) – 5
  • Korpesio, Cyril, Ing., poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice (IČO: 35514027) – 1.1.1, 12.1
  • Lubyová, Martina, JUDr. Mgr., PhD. (* 1967), ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR (13. 9. 2017 – 21. 3. 2020) – 4.1
  • Magyar, Martin, Mgr., MBA, zamestnanec a učiteľ Základnej školy, Obchodná 5, Sečovce (IČO: 35541202), maliar výtvarník – 12.1
  • Oláh, Lucas, člen Tenisového klubu „Senior“ Sečovce – 5
  • Onderko, Miroslav, Bc., poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, vychovávateľ – 1.1.1, 12.1
  • Paulovčáková, Viera – 12.1
  • Popaďáková, Monika, Mgr., poslankyňa Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, zdravotná sestra – 12.1
  • Rozman, Marián, poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce (do 26. 11. 2019), podnikateľ v rámci živnosti Marián Rozman ROZMAN (IČO: 14334488) v oblasti maloobchodu s ovocím, zeleninou a kvetmi – 1.1.1, 12.1
  • Sitárová, Veronika, Mgr., zamestnankyňa Mesta Sečovce (IČO: 00331899), kde pôsobí v Stredisku kultúrny dom a mestská knižnica Mestského úradu v Sečovciach, zodpovedná redaktorka mestských novín Sečovčan – 1.5
  • Szilágyi, Daniel, Mgr., zamestnanec Mesta Sečovce (IČO: 00331899), riaditeľ Základnej školy, Obchodná 5, Sečovce (IČO: 35541202) – 5
  • Talian, Ivan, RNDr., PhD., poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Sečovce, výskumný pracovník Ústavu lekárskej a klinickej biofyziky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach so zameraním na hmotnostnú spektrometriu a separačné metódy využívané pri proteomických analýzach – 1.1.1, 12.1
  • Vrábeľ, Vladimír, JUDr., advokát, ktorý mestu Sečovce poskytuje právne služby na základe zmluvy o poskytovaní právnych služieb č. 4 AK/2012 z 22. 11. 2012, účinnej od 1. 1. 2013 – 1.1.1
  • Wawrek, Radovan, JUDr., hlavný kontrolór mesta Sečovce (od 15. 5. 2014) – 1.1.1
  • Wawreková, Viera, Ing., vedúca odboru organizačného a sociálneho Mestského úradu v Sečovciach – 1.1.1