Zoznam kráľov Sparty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Diarchia v Sparte alebo inak vláda dvoch panovníkov sa tradovala počas celej histórie starovekých dejín Sparty. Králi boli volení z dvoch kráľovských rodín (Agiovcov a Eurypontovcov), ktoré si boli rovnoprávne. Za nástupcu bol volený vždy najbližší príbuzný. Členovia oboch rodín nemohli medzi sebou uzatvárať manželstvá.

Kontrolným orgánom oboch kráľov boli efori, ktorí dozerali hlavne na to, či dodržujú tzv. Lykurgove zákony. Právomoci kráľov v dejinách Sparty neboli vždy rovnaké a tiež aj spolupráca medzi nimi. Spočiatku medzi nimi vládla kolegiálnosť, ale postupom času sa v 5. storočí pred Kr. vytrácala a králi rozhodovali často samostatne. V štvrtom a hlavne v treťom storočí pred Kr. vzrástla moc eforov. Na konci tretieho storočia pred Kr. a hlavne po bitke pri Sellasii v roku 222 pred Kr. začal spartský kráľovský systém upadať. Od roku 221 do roku 219 pred Kr. bola Sparta republikou a približne v roku 215 pred Kr. kráľ Lykurgos zosadil svojho spolukráľa a vládol sám. Po vláde posledného kráľa Nabida v roku 192 pred Kr. Spartu anektoval achájský spolok.

Zoznamy kráľov Sparty sa tradujú od mnohých starovekých spisovateľov. Nie všetci sa v záznamoch zhodujú. Zmätok je hlavne v zozname starších kráľov rodu Eurypontovcov. Niektoré chyby nastali pravdepodobne po nesprávnom preklade Herodotovho diela.

Zoznam mýtických kráľov Sparty[upraviť | upraviť zdroj]

Panovník Obdobie vlády (letopočty sú fiktívne)
Lelex 15. storočie pred Kr.
Myles 15. storočie pred Kr.
Eurótas 15. storočie pred Kr.
Lakedaimón 14. storočie pred Kr.
Amyklas 14. storočie pred Kr.
Argalos 14. storočie pred Kr.
Kynortas 13. storočie pred Kr.
Periéres 13. storočie pred Kr.
Oibalos 13. storočie pred Kr.
Tyndareós (prvé funkčné obdobie vlády) 13. storočie pred Kr.
Hippokoón 13. storočie pred Kr.
Tyndareós (druhé funkčné obdobie vlády) 13. storočie pred Kr.
Menelaos 12. storočie pred Kr.
Orestes 12. storočie pred Kr.
Tisamenos 12. storočie pred Kr.

Dynastia Agiovcov[upraviť | upraviť zdroj]

Obdobie vlády Meno panovníka
cca 930 pred Kr. Eurysthenes
cca 930 – 900 pred Kr. Agis I.
cca 900 – 870 pred Kr. Echestratos
cca 870 – 840 pred Kr. Leóbótes
cca 840 – 820 pred Kr. Doryssos
cca 820 – 790 pred Kr. Agésilaos I.
cca 790 – 760 pred Kr. Archelaos
cca 760 – 740 pred Kr. Téleklos
cca 740 – 700 pred Kr. Alkamenes
cca 700 – 665 pred Kr. Polydóros
cca 665 – 640 pred Kr. Eurykrates
cca 640 – 615 pred Kr. Anaxandros
cca 615 – 590 pred Kr. Eurykratides
cca 590 – 560 pred Kr. León
cca 560 – 520 pred Kr. Anaxandridas II.
cca 520 – 490 pred Kr. Kleomenes I.
cca 490 – 480 pred Kr. Leónidas I.
480 – 458 pred Kr. Pleistarchos
458 – 446 pred Kr. Pleistoanax (prvé funkčné obdobie vlády)
446 – 428 pred Kr. Pausanias (prvé funkčné obdobie vlády)
428 – 409 pred Kr. Pleistoanax (druhé funkčné obdobie vlády)
409 – 394 pred Kr. Pausanias (druhé funkčné obdobie vlády)
394 – 380 pred Kr. Agésipolis I.
380 – 371 pred Kr. Kleombrotos I.
371 – 369 pred Kr. Agésipolis II.
369 – 309 pred Kr. Kleomenes II.
309 – 265 pred Kr Areus I.
265 – 262 pred Kr. Akrotatos
262 – 254 pred Kr. Areus II.
254 – 244 pred Kr. Leónidas II. (prvé funkčné obdobie vlády)
244 – 243 pred Kr. Kleombrotos II.
243 – 235 pred Kr. Leónidas II. (druhé funkčné obdobie vlády)
235 – 221 pred Kr. Kleomenes III.
219 – 215 pred Kr. Agésipolis III.

Dynastia Eurypontovcov[upraviť | upraviť zdroj]

Obdobie vlády Meno panovníka
cca 930 pred Kr. Prokles
cca 890 – 860 pred Kr. Eurypón
cca 860 – 830 pred Kr. Prytanis
cca 830 – 800 pred Kr. Polydektes
cca 800 – 780 pred Kr. Eunomos
cca 780 – 750 pred Kr. Charilaos
cca 750 – 720 pred Kr. Nikandros
cca 720 – 675 pred Kr. Theopompos
cca 675 – 665 pred Kr. Anaxandridas I.
cca 665 – 645 pred Kr. Archidamos I.
cca 645 – 625 pred Kr. Anaxilaos
cca 625 – 600 pred Kr. Leótychidas I.
cca 600 – 575 pred Kr. Hippokratidas
cca 575 – 550 pred Kr. Agasikles
cca 550 – 515 pred Kr. Aristón
cca 515 – 491 pred Kr. Démaratos
cca 491 – 469 pred Kr. Leótychidas II.
469 – 427 pred Kr. Archidamos II.
427 – 398 pred Kr. Agis II.
398 – 360 pred Kr. Agésilaos II.
360 – 338 pred Kr. Archidamos III.
338 – 331 pred Kr. Agis III.
331 – 305 pred Kr. Eudamidas I.
cca 305 – 275 pred Kr. Archidamos IV.
cca 275 – 245 pred Kr. Eudamidas II.
245 – 241 pred Kr. Agis IV.
241 – 228 pred Kr. Eudamidas III.
228 – 227 pred Kr. Archidamos V.
227 – 221 pred Kr. Eukleidas (brat Kleomena III.)
219–cca 210 pred Kr. Lykurgos
210 – 207 pred Kr. Machanidas (možno vládol, bol tyran)
cca 210 – 206 pred Kr. Pelops
206 – 192 pred Kr. Nabis (bol uzurpátor)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Κατάλογος βασιλέων της αρχαίας Σπάρτης na gréckej Wikipédii, Reyes de Esparta na španielskej Wikipédii a Liste der Könige von Sparta na nemeckej Wikipédii.