Zoznam lietadiel Vzdušných síl Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tu sa nachádza zoznam lietadiel Vzdušných síl Slovenskej republiky (stav z 29. marca 2014):

Zoznam lietadiel v službe[upraviť | upraviť zdroj]

Mikojan-Gurevič MiG-29[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-29AS 0619 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS je stroj v digitálnej kamufláži.
MiG-29AS 0921 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS je stroj v digitálnej kamufláži.
MiG-29AS 2123 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži.
MiG-29AS 3709 v službe Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2004 dostal stroj novú šedo-šedú kamufláž a v nasledujúcich rokoch bol modernizovaný na verziu AS.
MiG-29AS 3911 v službe Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2004 dostal stroj novú šedo-šedú kamufláž a v nasledujúcich rokoch bol modernizovaný na verziu AS.
MiG-29AS 6124 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži.
MiG-29AS 6425 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži.
MiG-29AS 6526 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži.
MiG-29AS 6627 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži.
MiG-29AS 6728 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. V roku 2005 sa stroj ako prvý MiG-29 Vzdušných síl OS SR podrobil modernizácii na verziu AS. Po modernizácii zostal v štandardnej zeleno-šedej kamufláži.
MiG-29UBS 1303 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994. V roku 2006 bol stroj modernizovaný na verziu UBS. Lietadlo má „tigriu“ kamufláž a je prezývané „údenáč.“
MiG-29UBS 5304 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. V roku 2005 sa stroj ako prvý MiG-29UB Vzdušných síl OS SR podrobil modernizácii na verziu UBS. Po modernizácii zostal v štandardnej zeleno-šedej kamufláži.

Aero L-39 Albatros[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-39CM 5252 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0102), lietadlo malo náter Bielych Albatrosov, po generálnej oprave opäť v službe v šedo-šedej kamufláži.
L-39CM 5253 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0442), lietadlo malo náter Bielych Albatrosov, po generálnej oprave opäť v službe v šedo-šedej kamufláži.
L-39CM 5254 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0112), lietadlo malo náter Bielych Albatrosov, 6. 10. 2011 mu vypršala technická životnosť, po generálnej oprave opäť v službe v šedo-šedej kamufláži.
L-39CM 5301 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0443), 1. 1. 2012 dostalo lietadlo výročné sfarbenie (pri príležitosti 90. výročia narodenia Otta Smika), po generálnej oprave opäť v službe v šedo-šedej kamufláži.
L-39ZAM 4701 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo malo náter Bielych Albatrosov. V roku 2012 prešlo 2.GO + modernizáciou a má predĺžený TŽ. V GO obdržalo novú šedo-šedú kamufláž.
L-39ZAM 4703 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo nesie kamufláž.
L-39ZAM 4707 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo nieslo kamufláž. V júli roku 2012 mu vypršala technická životnosť. Od 4. júla 2013 sa lietadlo nachádzalo v LOTN na 3. GO + PTŽ s termínom ukončenia 30. 5. 2014. Po GO je lietadlo v službe v novej šedo-šedej kamufláži.
L-39ZAM 4711 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo prešlo v roku 2012 2.GO + modernizáciou na verziu ZAM a má predĺžený TŽ. V GO obdržalo novú šedo-šedú kamufláž.

Antonov An-26[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-26 2506 v službe Z rozdelenia armády ČSFR. Rok výroby 1983.

Let L-410 Turbolet[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-410UVP-T 0930 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, momentálne v službe.
L-410FG 1521 v službe Z rozdelenia armády ČSFR. Po R1 zalietnutý v LOTN 29. 4. 2013, lietadlo je v šedo-šedej kamufláži
L-410UVP-E14 2311 v službe Z rozdelenia armády ČSFR. Po R2 je od roku 2013 v šedo-šedej kamufláži
L-410UVP-E14 2421 v službe Kúpené z Ruska v roku 2004
L-410UVP-E20 2718 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2009
L-410UVP-E20 2721 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2010
L-410UVP-E20 2818 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2013
L-410UVP-E20 2901 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2013

Mil Mi-17[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Mi-17M 0807 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 2011 mu vypršala technická životnosť, pri príležitosti 20. výročia vzniku LZ v Prešove dostal vrtuľník na digitálnu kamufláž výročné sfarbenie, stroj je opäť v službe
Mi-17M 0812 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž, v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe
Mi-17LPZS 0820 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba)
Mi-17M 0823 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž
Mi-17LPZS 0826 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba), v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe
Mi-17LPZS 0827 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba), v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe
Mi-17LPZS 0841 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba)
Mi-17M 0844 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž
Mi-17M 0845 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž
Mi-17M 0846 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž
Mi-17M 0847 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž

Zoznam vyradených lietadiel[upraviť | upraviť zdroj]

Mikojan-Gurevič MiG-29[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-29A 0820 odstavený Získané deblokáciou ruského dlhu, lietadlo je momentálne odstavené na Sliači ako záloha.
MiG-29A 5113 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je momentálne odstavené na Sliači ako záloha.
MiG-29A 5515 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 5817 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 7501 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo má slovenské farby, je to bývalý display stroj, počas nácviku manévru zvon bolo pri vyberaní manévru na tomto stroji prekročené preťaženie 10G, a tým pádom došlo k pokriveniu draku lietadla. Lietadlo je majetkom VHÚ Bratislava, momentálne umiestnené ako statický exponát na LZ Sliač.
MiG-29A 8003 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany
MiG-29A 8605 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je majetkom VHÚ Bratislava – zapožičané Múzeu letectva v Košiciach. Zo Sliača do Košíc bolo prepravené dňa 13. 5. 2013.
MiG-29A 9308 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, od konca júla až po koniec septembra 2011 bolo lietadlo umiestnené pred nákupným centrom Europa SC v Banskej Bystrici, kde ako atrakcia pútalo pozornosť na Medzinárodné letecké dni SIAF 2011. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29UB 4401 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 2001 dostalo lietadlo novú kamufláž, v súčasnosti sa nachádza na LZ Sliač ako záloha.
MiG-29A 2022 značne poškodený Získané deblokáciou ruského dlhu, 19. 6. 2002 začal počas vzletu na lietadle horieť motor, pilot incident prežil, stroj však bol značne poškodený a už lietať nebude.[1]
MiG-29A 6829 zničený Získané deblokáciou ruského dlhu, lietadlo malo tigriu kamufláž, 6. 11. 2002 o 20:45 hod. sa počas nočného cvičného letu zrazilo s druhým MiGom-29A (reg. č. 6930) medzi obcami Hnilčík a Spišské Tomášovce, zrážku neprežil mjr. Ing. Marián Katuška † (6829).
MiG-29A 6930 zničený Získané deblokáciou ruského dlhu, 6. 11. 2002 sa zrazilo s Migom-29A (reg. č. 6829), mjr. Ing. Martin Hronec (6930) sa zo stroja úspešne katapultoval a nebol vážne zranený.

Aero L-39 Albatros[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-39C 0111 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo má náter Bielych Albatrosov, doteraz však nedošlo k zmene reg. č. na plánované 5251 a tak je stroj odstavený.
L-39MS 0002 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, neskôr predaný, nové označenie N102XX.
L-39MS 0003 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, neskôr predaný, nové označenie N9016N.
L-39V 0730 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo má náter Bielych Albatrosov, momentálne je lietadlo odstavené a nachádza sa na LZ Sliač.
L-39V 0745 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo má náter Bielych Albatrosov, 17. 7. 1996 bolo lietadlo poškodené pri kolízii s L-39C (reg. č. 4357), neskôr bolo opravené, v súčasnosti je stroj odstavený a mal by sa nachádzať na LZ Sliač.
L-39CM 5302 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0101), lietadlo má náter Bielych Albatrosov, od mája 2011 nelieta a čaká na GO.
L-39ZAM 1701 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo má náter Bielych Albatrosov, v roku 2010 mu vypršala technická životnosť. Dńa 6.3.2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva na letisku Sliač, má ísť do LM v Košiciach.
L-39ZA 1725 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo nesie kamufláž, v súčasnosti je odstavené. Dńa 6.3.2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva ako statický exponát na letisku Sliač.
L-39ZAM 1730 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo nesie kamufláž, v roku 2011 mu vypršala technická životnosť a bolo nahradené jedným z odstavených L-39ZA, ktorý prešiel generálnou opravou a modernizáciou v LOTN. Dňa 6.3.2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva na letisku Sliač, má ísť do LM v Piešťanoch.
L-39C 4355 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo malo náter Bielych Albatrosov, 3. 6. 2000 havarovalo počas letovej ukážky na letisku Sliač, pri tejto nehode zahynul mjr. Ing. Ľuboš Novák †
L-39C 4357 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo malo náter Bielych Albatrosov, 17. 7. 1996 sa v turbulencii zrazilo s L-39V (reg. č. 0745), pplk. Ing. Marián Sakáč a kpt. Ing. Róbert Rozenberg sa úspešne katapultovali.
L-39ZA 3905 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo nieslo kamufláž, 14. 9. 2000 sa zrútilo pri obci Ožďany, pilot kpt. Ing. Pavol Serbín sa katapultoval.
L-39ZA 4705 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo malo náter Bielych Albatrosov, 29. 10. 2002 sa počas výcviku pilotov maďarskej národnosti zrútilo pri obci Kalša, inštruktor Jenö Vadas a žiak Gyűla Molnár sa katapultovali.

Antonov An-26[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-26 3208 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je momentálne odstavené

Let L-410 Turbolet[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-410FG 1203 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu (VHM) Piešťany
L-410MA 0404 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany
L-410MA 0405 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti lieta u Dubnica Air ako OM-SAB
L-410UVP-S 0730 vrátený Z rozdelenia armády ČSFR, vrátený do LET Kunovice, vymenený za nový stroj
L-410UVP-T 0927 vrátený Z rozdelenia armády ČSFR, vrátený do LET Kunovice, vymenený za nový stroj L-410UVP-E20 (reg. č. 2718)
L-410UVP-T 1133 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR

Antonov An-12[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-12BP 2209 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 1999 bol predaný do Moldavska, neskôr do Angoly

Antonov An-24[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-24V 2903 vymenený Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 2001 bolo lietadlo vymenené do ČR za An-24V (reg. č. 5803), neskôr bolo predané do Nikaragui, potom do Venezuely
An-24V 5605 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 19. 1. 2006 havarovalo 3 km od slovensko-maďarských hraníc, zahynulo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec MO SR †, nehodu prežil jeden vojak mjr. Martin Farkaš
An-24V 5803 odstavený Získaný výmenou za An-24V (reg. č. 2903) z ČR v roku 2001

Jakovlev Jak-40[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Jak-40 0823 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany

Tupolev Tu-154[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Tu-154B-2 0420 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 1995 bolo lietadlo predané do Ruska

Mikojan-Gurevič MiG-21[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-21MA 1112 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené na Sliači v deklarovanom priestore, v rozobratom stave bolo po desiatich rokoch prevezené do VHM Piešťany, v roku 2007 bolo predané spol. Aero Slovakia a následne zrenovované, v súčasnosti je vystavené na letisku v Nitre pri objekte Aero Slovakia
MiG-21MA 1113 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21MA 1114 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR
MiG-21MA 1201 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR
MiG-21MA 1203 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR
MiG-21MA 1206 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza na letisku v Očovej
MiG-21MA 1208 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza na leteckej základni v Malackách
MiG-21MA 1209 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes
MiG-21MA 1210 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v roku 2009 premiestnené do Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, kde je dodnes
MiG-21MA 2615 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MA 2705 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo pravdepodobne odpredané do zahraničia
MiG-21MA 2706 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR
MiG-21MA 2707 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes
MiG-21MF 4308 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MF 4309 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v Air Park – Zruč pri Plzni
MiG-21MF 4310 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MF 4311 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MF 4312 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MF 4313 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v leteckom múzeu Olomouc – Neředín
MiG-21MF 4401 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR
MiG-21MF 4402 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MF 7702 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MF 7703 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované
MiG-21MF 7704 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21MF 7706 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 1998 zošrotované
MiG-21MF 7707 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21MF 7708 darovaný Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 1994 bolo lietadlo darované RAF Benevolent Fund, potom predané do USA, kde je registrované ako N7708
MiG-21MF 7710 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované
MiG-21MF 7712 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované
MiG-21MF 7713 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR
MiG-21MF 7714 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2002, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes
MiG-21MF 7715 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, v roku 1998 zošrotované
MiG-21MF 7801 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1999, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v súčasnosti sa nachádza na leteckej základni Sliač, kde je umiestnené ako pomník (pri príležitosti konania Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012 sa lietadlo od 8. do 30. 8. 2012 nachádzalo pred nákupným centrom Europa SC v Banskej Bystrici, kde ako atrakcia pútalo pozornosť na letecké dni[2], takisto aj v roku 2013 poslúžilo toto lietadlo k tomu istému účelu v Banskej Bystrici pri príležitosti blížiacich sa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013[3])
MiG-21MF 7803 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR
MiG-21MF 8205 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2000, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes
MiG-21MF 8207 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované
MiG-21MF 8208 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované
MiG-21MF 8209 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo predané do Múzea letectva v Košiciach. Z Košíc bolo premiestnené do areálu Multifunkčnej zásobovacej základne západ v Nemšovej, kde je dodnes vystavené
MiG-21MF 9404 pravdepodobne zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení odkúpila lietadlo súkromná osoba do SDM v Prešove, v roku 2000 ho vymenila s istou firmou za VR-3 Rejs, lietadlo bolo pravdepodobne zošrotované
MIG-21MF 9406 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, v roku 1998 zošrotované
MiG-21MF 9501 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je v súčasnosti vystavené na leteckej základni Sliač
MiG-21MF 9502 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v roku 2009 premiestnené do VHM Piešťany, v roku 2011 bolo prevezené na letisko Slavnica neďaleko Dubnice nad Váhom, kde je dodnes
MiG-21MF 9710 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo pravdepodobne odpredané do zahraničia
MiG-21MF 9712 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2005 predané do VHM Piešťany
MiG-21MF 9713 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2003, v roku 2005 predané do VHM Piešťany, kde je dodnes
MiG-21MF 9714 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 1998 zošrotované
MiG-21MF 9813 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo určené k zošrotovaniu, avšak kvôli administratívnej chybe nebolo zlikvidované, ale preznačené na 9815, potom bolo administratívne zrušené, v roku 1998 vystavené na podstavci pred areálom leteckých opravovní v Banskej Bystrici, neskôr bolo prestriekané na 8915 a predané do Aero múzea v Martine-Tomčanoch, kde je dodnes
MiG-21MF 9814 pravdepodobne zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení odkúpila lietadlo súkromná osoba do SDM v Prešove, v roku 2000 ho vymenila s istou firmou za VR-3 Rejs, lietadlo bolo pravdepodobne zošrotované
MiG-21MF 9815 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo administratívnou chybou zošrotované namiesto lietadla MiG-21MF (reg. č. 9813)
MiG-21R 1502 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21R 1702 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, v súčasnosti sa pravdepodobne nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21R 1703 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené na Sliači, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je pravdepodobne dodnes
MiG-21R 1918 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti pravdepodobne nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21R 1920 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21R 1922 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21R 1923 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva Košiciach, momentálne je umiestnené v areáli AK Košice – zapožičané z Múzea letectva Košice na dobu neurčitú
MiG-21R 1924 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21UM 0268 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo dlhodobo odstavené, neskôr uložené na deklarovanom mieste letiska Sliač, dnes je umiestnené v Múzeu letectva v Košiciach
MiG-21UM 0368 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované
MiG-21UM 0475 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes
MiG-21UM 3041 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predaná do VHM Piešťany, kde je dodnes
MiG-21UM 3051 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v leteckom múzeu Olomouc – Neředín
MiG-21UM 3156 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predané do VHM Piešťany, kde je dodnes
MiG-21UM 3176 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo predané na Ukrajinu, kde bolo rozobraté na ND v Odessa Aircraft Repair Plant – existuje foto z roku 2010
MiG-21UM 3741 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21UM 5026 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21UM 5101 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené v Air Park – Zruč pri Plzni
MiG-21UM 5166 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany
MiG-21US 0441 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení sa lietadlo dostalo do Vojenského múzea v Trenčíne, neskôr bolo predané do VHM Piešťany, kde je dodnes
MiG-21US 0646 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany

Suchoj Su-22[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Su-22M4 2219 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Posledný let uskutočnilo v roku 1999, odkedy bolo odstavené až do roku 2003. V máji 2004 bolo prevezené do VHM Piešťany, kde je dodnes.
Su-22M4 2220 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Neskôr po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo prevezené do VHM Piešťany, kde je dodnes.
Su-22M4 2702 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Neskôr po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo prevezené do Múzea letectva v Košiciach, kde by sa malo nachádzať dodnes.
Su-22M4 3311 pravdepodobne odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Ďalší osud lietadla po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR je neznámy.
Su-22M4 3312 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené v roku 2002. V júli 2009 bol stroj prevezený na letisko Nitra-Janíkovce, kde dodnes slúži ako exponát.
Su-22M4 3316 odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo by malo byť dodnes vystavené ako exponát pri vstupnej bráne na leteckej základni v Malackách.
Su-22M4 3615 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3616 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3617 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3618 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3619 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3620 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4012 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo lietadlo odstavené. V súčasnosti by sa malo nachádzať v Múzeu letectva v Košiciach.
Su-22M4 4013 zničený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, 27. 4. 1994 počas nácviku letovej ukážky na leteckej základni v Malackách pilot prekročil letové limity stroja, lietadlo následne narazilo do hangára a explodovalo. Pilot mjr. Ing. Vladimír Šimko sa z lietadla úspešne katapultoval. Lietadlo bolo úplne zničené. Havária však spôsobila aj poškodenie lietadla Su-25K (reg. č. 1006) na zemi.
Su-22M4 4014 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4016 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4017 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4018 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22UM-3K 6802 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo by sa malo v súčasnosti nachádzať vo VHM Piešťany.
Su-22UM-3K 7207 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22UM-3K 7208 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://eshop.hobbyart.sk:4443/modeltalking/?p=1630
  2. http://bbonline.sk/foto-video-pred-europu-priviezli-stihacku-mig-21/
  3. http://www.aktuality.sk/clanok/234088/siaf-tento-rok-bude-navstevnikov-lakat-stihacka-mig-21/

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]