Zoznam lietadiel Vzdušných síl Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tu sa nachádza zoznam lietadiel Vzdušných síl Slovenskej republiky (stav z 2. septembra 2014):

Zoznam lietadiel v službe[upraviť | upraviť zdroj]

Mikojan-Gurevič MiG-29[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-29AS 0619 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS je stroj v digitálnej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 0921 odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS je stroj v digitálnej kamufláži. Na lietadle zhorela kabeláž a rozhodne sa o jeho ďalšej službe.
MiG-29AS 2123 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 3709 v službe Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2004 dostal stroj novú šedo-šedú kamufláž a v nasledujúcich rokoch bol modernizovaný na verziu AS. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 3911 v službe Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2004 dostal stroj novú šedo-šedú kamufláž a v nasledujúcich rokoch bol modernizovaný na verziu AS. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 6124 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 6425 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29AS 6526 odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne je stroj bez motorov odstavený v hangári na LZ Sliač.
MiG-29AS 6627 pravdepodobne odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996, po modernizácii na verziu AS zostal stroj v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Lietadlo by malo byť pravdepodobne odstavené na letisku Sliač.
MiG-29AS 6728 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. V roku 2005 sa stroj ako prvý MiG-29 Vzdušných síl OS SR podrobil modernizácii na verziu AS. Po modernizácii zostal v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29UBS 1303 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994. V roku 2006 bol stroj modernizovaný na verziu UBS. Lietadlo má „tigriu“ kamufláž a je prezývané „údenáč.“ Momentálne v službe u 1. letky Sliač.
MiG-29UBS 5304 v službe Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. V roku 2005 sa stroj ako prvý MiG-29UB Vzdušných síl OS SR podrobil modernizácii na verziu UBS. Po modernizácii zostal v štandardnej zeleno-šedej kamufláži. Momentálne v službe u 1. letky Sliač.

Aero L-39 Albatros[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-39CM 5252 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0102), 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice, dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov. V rokoch 1996–1997 absolvovalo GO v LOTN, pri ktorej mu bola vymenená trupová škrupina a predĺžená životnosť. Neskôr mu bol vymenený starší typ smerového kormidla za novší. Po generálnej oprave nosilo na chvostovej ploche modré číslo 6. Ďalšia generálna oprava v LOTN u tohto lietadla začala prebiehať v roku 2002. V rámci tejto GO bol stroj modernizovaný na štandard L-39CM a došlo k zmene reg. č. z pôvodného 0102 na súčasné 5252. Od roku 2006 lietalo u 2. letky Sliač. Od 15. apríla 2011 nelietalo a bolo preletené do LOTN na GO, kde dostalo novú šedú kamufláž. Fabrický zálet po GO bol vykonaný 11. augusta 2012 a 26. októbra 2012 stroj preletel na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39CM 5253 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0442), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice, dostal sfarbenie Bielych Albatrosov. V rokoch 1996–1997 absolvoval GO v LOTN. Aj u tohto stroja došlo neskôr k výmene smerového kormidla za novší typ. Lietadlo neskôr nosilo na chvostovej ploche modré číslo 2. Ďalšia generálna oprava u tohto stroja začala prebiehať v roku 2002, pri ktorej bol modernizovaný na štandard L-39CM a dostal novší, vyšší typ smerovky. Trupové číslo bolo zmenené z pôvodného 0442 na súčasné 5253. Od roku 2006 lietal u 2. letky Sliač. Nelietal od mája 2011 až do GO v LOTN, kde dostal novú šedú kamufláž. Fabrický zálet po GO sa uskutočnil 26. septembra 2012 a 11. októbra 2012 bol preletený späť na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39CM 5301 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0443), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice, dostal sfarbenie Bielych Albatrosov a v rokoch 1996–1997 prešiel GO v LOTN, kde mu bola predĺžená životnosť. Aj tento stroj dostal koncom 90. rokov novší typ smerového kormidla. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 7. Na ďalšej generálnej oprave v LOTN bol od roku 2002, kde bol modernizovaný na štandard L-39CM a došlo k zmene reg. č. z pôvodného 0443 na súčasné 5301. Lietadlo lietalo od augusta 2006 u 2. letky Sliač. Od 1. decembra 2010 nelietal a bol preletený do LOTN za účelom generálnej opravy. Po GO bol zalietaný dňa 28. augusta 2012. Stroj obdržal novú šedú kamufláž a na chvostovú plochu pribudol motív Otta Smika (pri príležitosti 90. výročia narodenia Otta Smika). Na Sliač stroj preletel dňa 31. augusta 2012. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4701 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 1. slp na Sliači, lietadlo lietadlo v štandardnej kamufláži verzie ZA. V druhej polovici 90. rokov dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov a bol mu odstránený kanón GŠ-23. Od apríla 2011 prešlo v LOTN generálnou opravou a modernizáciou a dostalo novú šedú kamufláž. Fabrický zálet po GO bol vykonaný dňa 6. marca 2013 a 8. apríla 2013 bol preletený na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4703 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 1. slp na Sliači, stroj spočiatku lietal v pôvodnej kamufláži. Koncom 90. rokov dostal sfarbenie Bielych Albatrosov, avšak dlhší čas nelietal. Lietadlo prišlo v roku 2010 z generálnej opravy v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou na verziu ZAM. Stroj dostal opäť kamufláž z dvoch odtieňov zelenej a šedo-modrú na spodné plochy. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4707 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, od 1. januára 1993 je dislokovaný na LZ Sliač, zo začiatku lietal v štandardnej kamufláži verzie ZA, neskôr dostal sfarbenie Bielych Albatrosov, ktorým býval zapožičiavaný spolu s ďalšími L-39ZA ako záloha. Lietadlo prešlo v roku 2006 generálnou opravou v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou na verziu ZAM. Dostalo nové sfarbenie identické s L-39ZAM (reg. č. 1730). V júli roku 2012 mu vypršala technická životnosť. Od 4. júla 2013 sa lietadlo nachádzalo v LOTN na 3. GO + PTŽ s termínom ukončenia 30. máj 2014. Po GO je lietadlo v službe v novej šedej kamufláži u 2. letky Sliač.
L-39ZAM 4711 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, od 1. januára 1993 je dislokovaný na LZ Sliač. Lietadlo dostalo v druhej polovici 90. rokov sfarbenie Bielych Albatrosov, pričom mu bol odstránený kanón. Keď 2. letka prešla na verzie CM a ZAM bol stroj odstavený z prevádzky a uložený na letisku Sliač. Lietadlo bolo v roku 2012 presunuté do LOTN za účelom generálnej opravy a modernizácie na verziu ZAM. V GO obdržalo novú šedú kamufláž a 6. marca 2013 bol vykonaný fabrický zálet po GO. Dňa 8. apríla 2013 stroj preletel na Sliač. Momentálne v službe u 2. letky Sliač.

Antonov An-26[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-26 2506 v službe Z rozdelenia armády ČSFR. Rok výroby 1983.

Let L-410 Turbolet[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-410UVP-T 0930 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, momentálne v službe.
L-410FG 1521 v službe Z rozdelenia armády ČSFR. Po R1 zalietnutý v LOTN 29. 4. 2013, lietadlo je v šedo-šedej kamufláži.
L-410UVP-E14 2311 v službe Z rozdelenia armády ČSFR. Po R2 je od roku 2013 v šedo-šedej kamufláži.
L-410UVP-E14 2421 v službe Kúpené z Ruska v roku 2004.
L-410UVP-E20 2718 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2009.
L-410UVP-E20 2721 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2010.
L-410UVP-E20 2818 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2013.
L-410UVP-E20 2901 v službe Získaný výmenou za starší L-410 z LETu Kunovice v roku 2013.

Mil Mi-17[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Mi-17M 0807 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 2011 mu vypršala technická životnosť, pri príležitosti 20. výročia vzniku LZ v Prešove dostal vrtuľník na digitálnu kamufláž výročné sfarbenie, stroj je opäť v službe.
Mi-17M 0812 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž, v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe.
Mi-17LPZS 0820 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba).
Mi-17M 0823 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17LPZS 0826 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba), v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe.
Mi-17LPZS 0827 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba), v roku 2012 mu vypršala technická životnosť, avšak momentálne je opäť v službe.
Mi-17LPZS 0841 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník je v úprave Search and Rescue (SAR) – LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba).
Mi-17M 0844 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17M 0845 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17M 0846 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž.
Mi-17M 0847 v službe Z rozdelenia armády ČSFR, vrtuľník má digitálnu kamufláž.

Zoznam vyradených lietadiel[upraviť | upraviť zdroj]

Mikojan-Gurevič MiG-29[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-29A 0820 odstavený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994. Stroj je momentálne odstavený na Sliači ako záloha.
MiG-29A 5113 odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Momentálne je odstavené na Sliači ako záloha.
MiG-29A 5515 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 5817 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 7501 odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Stroj má slovenské farby, je to bývalý display stroj, počas nácviku manévru zvon bolo pri vyberaní manévru na tomto stroji prekročené preťaženie 10G, a tým pádom došlo k pokriveniu draku lietadla. Lietadlo je majetkom VHÚ Bratislava, momentálne umiestnené ako statický exponát na letisku Sliač.
MiG-29A 8003 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29A 8605 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Stroj je majetkom VHÚ Bratislava – zapožičané Múzeu letectva v Košiciach. Zo Sliača do Košíc bolo prepravené dňa 13. mája 2013.
MiG-29A 9308 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Od konca júla až po koniec septembra 2011 bolo lietadlo umiestnené pred nákupným centrom Europa SC v Banskej Bystrici, kde ako atrakcia pútalo pozornosť na Medzinárodné letecké dni SIAF 2011. V súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany.
MiG-29UB 4401 odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 stroj dostal novú kamufláž, v súčasnosti sa nachádza na letisku Sliač ako záloha.
MiG-29A 2022 značne poškodený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci prvej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1993 a 1994. Dňa 19. júna 2002 začal počas vzletu na lietadle horieť motor, pilot incident prežil, stroj však bol značne poškodený a už lietať nebude.[1]
MiG-29A 6829 zničený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. Stroj mal tigriu kamufláž. Dňa 6. novembra 2002 o 20:45 hod. sa počas nočného cvičného letu zrazil s druhým MiGom-29A (reg. č. 6930) medzi obcami Hnilčík a Spišské Tomášovce, zrážku neprežil mjr. Ing. Marián Katuška † (6829).
MiG-29A 6930 zničený Lietadlo bolo dodané na Slovensko v rámci druhej dodávky z deblokácie ruského dlhu na prelome rokov 1995 a 1996. Dňa 6. novembra 2002 sa zrazilo s Migom-29A (reg. č. 6829), mjr. Ing. Martin Hronec (6930) sa zo stroja úspešne katapultoval a nebol vážne zranený.

Aero L-39 Albatros[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-39C 0111 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice. Vo farbách Bielych Albatrosov lietalo od roku 1992. V rokoch 1996–1997 prešlo generálnou opravou v LOTN. Takisto došlo neskôr aj k zmene staršieho smerového kormidla za novší typ. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 5. V roku 2002 stroj absolvoval ako prvý generálnu opravu v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou prístrojového vybavenia, výmenou krídla, zadnej časti trupu a chvostových plôch. Okrem iného dostal aj novší typ chvostovej plochy s vyšším krytom antény na vrchole. Po GO bol zalietaný dňa 26. augusta 2003. Až do apríla 2004 bol stroj dislokovaný v Košiciach. Dňa 15. apríla 2004 preletel na Sliač, kde odvtedy nelietal, pretože všetky ostatné lietadlá L-39CM boli modernizované so zmenami vo vybavení oproti tomuto lietadlu. Stroj momentálne nelieta a je odstavený. Nedošlo ani k zmene reg. č. 0111 na plánované 5251.
L-39CM 5254 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0112), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp v Košiciach, stroj dostal sfarbenie Bielych Albatrosov. V rokoch 1996–1997 absolvoval generálnu opravu v LOTN, ktorá bola spojená s výmenou trupových častí a predĺžením životnosti do roku 2002. Aj u tohto stroja došlo koncom 90. rokov k výmene smerového kormidla za novší typ. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 1. Na ďalšej generálnej oprave v LOTN bol od roku 2002, kde lietadlo prešlo modernizáciou na štandard L-39CM a došlo aj k zmene pôvodného reg. č. 0112 na súčasné 5254. U 2. letky Sliač lietal od augusta 2006. Posledný let uskutočnil dňa 6. októbra 2011. Lietadlu vypršala technická životnosť a odvtedy je odstavené na letisku Sliač.
L-39CM 5302 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, pôvodne L-39C (reg. č. 0101), 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice. Dostal sfarbenie skupiny Biele Albatrosy. V rokoch 1996–1997 prešiel generálnou opravou v LOTN, ktorá bola spojená s výmenou trupovej škrupiny a predĺžením životnosti. Koncom 90. rokov mu bolo vymenené staršie (vyššie) smerové kormidlo za novší typ. Na chvostovej ploche mu pribudlo modré číslo 4. Ďalšiu generálnu opravu v LOTN absolvoval v roku 2002, ktorá bola spojená s modernizáciou stroja na štandard L-39CM a bolo mu zmenené trupové číslo 0101 na súčasné 5302. Od roku 2006 lietal u 2. letky Sliač. Lietadlo od mája 2011 nelieta a čaká na generálnu opravu.
L-39MS 0002 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, neskôr predaný, nové označenie N102XX.
L-39MS 0003 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, neskôr predaný, nové označenie N9016N.
L-39V 0730 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice. Zo začiatku stroj lietal v pôvodnom sfarbení kombinácie bielej a žltej farby, neskôr lietadlo dostalo sfarbenie skupiny Biele Albatrosy. Stroj mal starší typ smerového kormidla, ktorý bol typický pre prvé série L-39. V roku 2001 preletel na Sliač, kde bol v roku 2006 vyradený. Posledný let uskutočnil dňa 31. augusta 2006. Momentálne je odstavený na letisku Sliač.
L-39V 0745 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice. Lietadlo zo začiatku lietalo v pôvodnom sfarbení kombinácie bielej a žltej farby, neskôr dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov. Stroj mal starší typ smerového kormidla, ktoré bolo po čase nahradené novším, nižším. Dňa 17. júla 1996 bolo lietadlo poškodené pri kolízii s L-39C (reg. č. 4357), pilotovi sa podarilo pristáť na letisku v Košiciach. Stroj bol opravený v LOTN. V Košiciach lietal do roku 2001, kedy preletel na Sliač. V roku 2006 bol vyradený a zostal uložený. Posledný let uskutočnil dňa 4. mája 2007. V súčasnosti je stroj odstavený a mal by sa nachádzať na letisku Sliač.
L-39ZAM 1701 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 2. zmlp Trenčín. V septembri 1994 bol presunutý k 33. sblk Kuchyňa. Na Sliači pôsobil od roku 1995. Lietadlo spočiatku lietalo v štandardnej kamufláži z dvoch odtieňov zelenej a šedo-modrými spodnými plochami, neskôr dostalo sfarbenie Bielych Albatrosov a bol mu odstránený kanón GŠ-23. Sfarbenie Bielych Albatrosov mu zostalo dodnes a bol modernizovaný na verziu L-39ZAM, a pribudlo mu púzdro s kanónom. Stroj lietal u 2. letky Sliač do roku 2010, kedy mu vypršala technická životnosť. Posledný let uskutočnil dňa 20. júna 2010. Dňa 6. marca 2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva na letisku Sliač, má ísť do LM v Košiciach.
L-39ZA 1725 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 3. sbolp Kuchyňa, v marci 1993 prešlo k 2. zmlp Trenčín a v roku 1994 opäť na základňu Kuchyňa. V roku 1995 stroj prešiel k 31. slk Sliač. Lietadlo lietalo v štandardnej kamufláži verzie ZA. V roku 2002 absolvoval generálnu opravu v LOTN, v ktorej okrem iného dostal novú kamufláž s mierne odlišnými odtieňmi a iným tvarom číslic trupového čísla. U 2. letky Sliač lietal do roku 2006. Posledný let uskutočnil dňa 17. mája 2007 a následne bol odstavený na letisku Sliač, nelietal od prechodu letky na verzie L-39CM a ZAM. Dňa 6. marca 2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva ako statický exponát na Sliači.
L-39ZAM 1730 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol stroj pridelený k 3. sbolp Kuchyňa, v marci 1993 prešiel k 2. zmlp Trenčín a v roku 1994 opäť na základňu Kuchyňa. Od roku 1995 lietal na Sliači. Nesie kamufláž štandardnú pre verziu ZA. V roku 2005 lietadlo absolvovalo generálnu opravu v LOTN, ktorá bola spojená s modernizáciou na verziu ZAM. Stroj dostal novú kamufláž z dvoch odtieňov zelenej a šedo-modrú na spodné plochy. Trupové číslo zostalo nezmenené, zmenená bola na ňom len farba z bielej na čiernu. U 2. letky Sliač lietal do roku 2011, kedy mu vypršala technická životnosť. Posledný let uskutočnil 1. júna 2011. Dňa 6. marca 2014 bolo lietadlo predané do stavu VHÚ Bratislava, zatiaľ ostáva na letisku Sliač, má ísť do LM v Piešťanoch.
L-39C 4355 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bol pridelený k 1. letke 5. šlp Košice. Farby Bielych Albatrosov stroj dostal v roku 1992. Tento stroj mal už novší typ smerového kormidla. Na chvostovej ploche mu v druhej polovici 90. rokov pribudlo modré číslo 3. Toto lietadlo sa odlišovalo od ostatných strojov Bielych Albatrosov prevedením trupového čísla, ktoré bolo delené, podobné prevedenie mal aj L-39C (reg. č. 4357) a aj stroje série 46 v zostave skupiny pred rozdelením Česko-Slovenska. Dňa 3. júna 2000 stroj havaroval počas vystúpenia skupiny na letisku Sliač, pri tejto nehode zahynul mjr. Ing. Ľuboš Novák †.
L-39C 4357 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 1. letke 5. šlp Košice. Stroj lietal vo farbách skupiny Biele Albatrosy od roku 1992. Prevedenie trupového čísla bolo rovnaké ako u lietadla L-39C (reg. č. 4355). Dňa 17. júla 1996 sa v turbulencii stroj zrazil s L-39V (reg. č. 0745) počas nácviku skupiny, pplk. Ing. Marián Sakáč a kpt. Ing. Róbert Rozenberg sa úspešne katapultovali.
L-39ZA 3905 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 1. januára 1993 bolo lietadlo pridelené k 3. sbolp Kuchyňa, neskôr prešlo na základňu Trenčín až nakoniec zostalo dislokované u 31. slk na Sliači. Stroj lietal v štandardnej kamufláži verzie ZA. Dňa 14. septembra 2000 sa zrútil kvôli poruche motora pri obci Ožďany, pilot npor. Ing. Pavol Serbín sa katapultoval.
L-39ZA 4705 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, od 1. januára 1993 lietal na Sliači, lietadlo dostalo v druhej polovici 90. rokov sfarbenie Bielych Albatrosov a bol mu odstránený kanón. Dňa 29. októbra 2002 sa počas výcviku maďarských pilotov stroj zrútil kvôli poruche motora pri obci Kalša, inštruktor Jenö Vadas a žiak Gyűla Molnár sa katapultovali.

Antonov An-26[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-26 3208 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je momentálne odstavené.

Let L-410 Turbolet[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
L-410FG 1203 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo Vojenskom historickom múzeu (VHM) Piešťany.
L-410MA 0404 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.
L-410MA 0405 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti lieta u Dubnica Air ako OM-SAB.
L-410UVP-S 0730 vrátený Z rozdelenia armády ČSFR, vrátený do LET Kunovice, vymenený za nový stroj.
L-410UVP-T 0927 vrátený Z rozdelenia armády ČSFR, vrátený do LET Kunovice, vymenený za nový stroj L-410UVP-E20 (reg. č. 2718).
L-410UVP-T 1133 odstavený Z rozdelenia armády ČSFR.

Antonov An-12[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-12BP 2209 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 1999 bol predaný do Moldavska, neskôr do Angoly.

Antonov An-24[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
An-24V 2903 vymenený Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 2001 bolo lietadlo vymenené do ČR za An-24V (reg. č. 5803), neskôr bolo predané do Nikaragui, potom do Venezuely.
An-24V 5605 zničený Z rozdelenia armády ČSFR, 19. 1. 2006 havarovalo 3 km od slovensko-maďarských hraníc, zahynulo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec MO SR †, nehodu prežil jeden vojak mjr. Martin Farkaš.
An-24V 5803 odstavený Získaný výmenou za An-24V (reg. č. 2903) z ČR v roku 2001.

Jakovlev Jak-40[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Jak-40 0823 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.

Tupolev Tu-154[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Tu-154B-2 0420 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 1995 bolo lietadlo predané do Ruska.

Mikojan-Gurevič MiG-21[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
MiG-21MA 1112 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené na Sliači v deklarovanom priestore, v rozobratom stave bolo po desiatich rokoch prevezené do VHM Piešťany, v roku 2007 bolo predané spol. Aero Slovakia a následne zrenovované, v súčasnosti je vystavené na letisku v Nitre pri objekte Aero Slovakia.
MiG-21MA 1113 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, v súčasnosti sa nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21MA 1114 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MA 1201 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MA 1203 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MA 1206 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza na letisku v Očovej.
MiG-21MA 1208 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza na leteckej základni v Malackách.
MiG-21MA 1209 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21MA 1210 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v roku 2009 premiestnené do Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, kde je dodnes.
MiG-21MA 2615 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MA 2705 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo pravdepodobne odpredané do zahraničia.
MiG-21MA 2706 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MA 2707 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21MF 4308 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4309 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v Air Park – Zruč pri Plzni.
MiG-21MF 4310 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4311 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4312 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 4313 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v leteckom múzeu Olomouc – Neředín.
MiG-21MF 4401 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MF 4402 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 7702 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 7703 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 7704 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21MF 7706 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 7707 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21MF 7708 darovaný Z rozdelenia armády ČSFR, v roku 1994 bolo lietadlo darované RAF Benevolent Fund, potom predané do USA, kde je registrované ako N7708.
MiG-21MF 7710 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 7712 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 7713 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MF 7714 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2002, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21MF 7715 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 7801 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1999, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v súčasnosti sa nachádza na leteckej základni Sliač, kde je umiestnené ako pomník (pri príležitosti konania Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012 sa lietadlo od 8. do 30. augusta 2012 nachádzalo pred nákupným centrom Europa SC v Banskej Bystrici, kde ako atrakcia pútalo pozornosť na letecké dni[2], takisto aj v roku 2013 poslúžilo toto lietadlo k tomu istému účelu v Banskej Bystrici pri príležitosti blížiacich sa Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013[3]).
MiG-21MF 7803 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR.
MiG-21MF 8205 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2000, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21MF 8207 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 8208 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo v roku 2010 zošrotované.
MiG-21MF 8209 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo predané do Múzea letectva v Košiciach. Z Košíc bolo premiestnené do areálu Multifunkčnej zásobovacej základne západ v Nemšovej, kde je dodnes vystavené.
MiG-21MF 9404 pravdepodobne zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení odkúpila lietadlo súkromná osoba do SDM v Prešove, v roku 2000 ho vymenila s istou firmou za VR-3 Rejs, lietadlo bolo pravdepodobne zošrotované.
MIG-21MF 9406 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 9501 vyradený Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo je v súčasnosti vystavené na leteckej základni Sliač.
MiG-21MF 9502 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1993, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, v roku 2009 premiestnené do VHM Piešťany, v roku 2011 bolo prevezené na letisko Slavnica neďaleko Dubnice nad Váhom, kde je dodnes.
MiG-21MF 9710 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo pravdepodobne odpredané do zahraničia.
MiG-21MF 9712 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2005 predané do VHM Piešťany.
MiG-21MF 9713 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 2003, v roku 2005 predané do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21MF 9714 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 1998 zošrotované.
MiG-21MF 9813 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo určené k zošrotovaniu, avšak kvôli administratívnej chybe nebolo zlikvidované, ale preznačené na 9815, potom bolo administratívne zrušené, v roku 1998 vystavené na podstavci pred areálom leteckých opravovní v Banskej Bystrici, neskôr bolo prestriekané na 8915 a predané do Aero múzea v Martine-Tomčanoch, kde je dodnes.
MiG-21MF 9814 pravdepodobne zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení odkúpila lietadlo súkromná osoba do SDM v Prešove, v roku 2000 ho vymenila s istou firmou za VR-3 Rejs, lietadlo bolo pravdepodobne zošrotované.
MiG-21MF 9815 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo administratívnou chybou zošrotované namiesto lietadla MiG-21MF (reg. č. 9813).
MiG-21R 1502 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1702 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, v súčasnosti sa pravdepodobne nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1703 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené na Sliači, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je pravdepodobne dodnes.
MiG-21R 1918 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti pravdepodobne nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1920 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21R 1922 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21R 1923 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva Košiciach, momentálne je umiestnené v areáli AK Košice – zapožičané z Múzea letectva Košice na dobu neurčitú.
MiG-21R 1924 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21UM 0268 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo bolo vyradené v roku 1994, potom bolo dlhodobo odstavené, neskôr uložené na deklarovanom mieste letiska Sliač, dnes je umiestnené v Múzeu letectva v Košiciach.
MiG-21UM 0368 zošrotovaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR, kde bolo zošrotované.
MiG-21UM 0475 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predané do Múzea letectva v Košiciach, kde je dodnes.
MiG-21UM 3041 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predaná do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21UM 3051 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené ako exponát v leteckom múzeu Olomouc – Neředín.
MiG-21UM 3156 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, neskôr predané do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21UM 3176 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo predané na Ukrajinu, kde bolo rozobraté na ND v Odessa Aircraft Repair Plant – existuje foto z roku 2010.
MiG-21UM 3741 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21UM 5026 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21UM 5101 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení bolo lietadlo odstavené, v roku 2009 predané do ČR. Dnes je umiestnené v Air Park – Zruč pri Plzni.
MiG-21UM 5166 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.
MiG-21US 0441 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, po vyradení sa lietadlo dostalo do Vojenského múzea v Trenčíne, neskôr bolo predané do VHM Piešťany, kde je dodnes.
MiG-21US 0646 predaný Z rozdelenia armády ČSFR, lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.

Suchoj Su-22[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia Registrácia Stav Pôvod a ďalšie poznámky
Su-22M4 2219 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Posledný let uskutočnilo v roku 1999, odkedy bolo odstavené až do roku 2003. V máji 2004 bolo prevezené do VHM Piešťany, kde je dodnes.
Su-22M4 2220 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Neskôr po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo prevezené do VHM Piešťany, kde je dodnes.
Su-22M4 2702 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Neskôr po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo prevezené do Múzea letectva v Košiciach, kde by sa malo nachádzať dodnes.
Su-22M4 3311 pravdepodobne odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Ďalší osud lietadla po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR je neznámy.
Su-22M4 3312 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo vyradené v roku 2002. V júli 2009 bol stroj prevezený na letisko Nitra-Janíkovce, kde dodnes slúži ako exponát.
Su-22M4 3316 odstavený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1987, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo by malo byť dodnes vystavené ako exponát pri vstupnej bráne na leteckej základni v Malackách.
Su-22M4 3615 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3616 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3617 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3618 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3619 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 3620 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4012 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Po vyradení z výzbroje Vzdušných síl OS SR bolo lietadlo odstavené. V súčasnosti by sa malo nachádzať v Múzeu letectva v Košiciach.
Su-22M4 4013 zničený Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku, 27. 4. 1994 počas nácviku letovej ukážky na leteckej základni v Malackách pilot prekročil letové limity stroja, lietadlo následne narazilo do hangára a explodovalo. Pilot mjr. Ing. Vladimír Šimko sa z lietadla úspešne katapultoval. Lietadlo bolo úplne zničené. Havária však spôsobila aj poškodenie lietadla Su-25K (reg. č. 1006) na zemi.
Su-22M4 4014 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4016 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4017 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22M4 4018 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1989, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 2001 bolo predané do Angoly.
Su-22UM-3K 6802 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1984, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo by sa malo v súčasnosti nachádzať vo VHM Piešťany.
Su-22UM-3K 7207 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. V roku 1999 bolo predané do Angoly.
Su-22UM-3K 7208 predaný Lietadlo bolo dodané do Česko-Slovenska v roku 1988, pri delení armády ČSFR pripadlo Slovensku. Lietadlo sa v súčasnosti nachádza vo VHM Piešťany.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://eshop.hobbyart.sk:4443/modeltalking/?p=1630
  2. http://bbonline.sk/foto-video-pred-europu-priviezli-stihacku-mig-21/
  3. http://www.aktuality.sk/clanok/234088/siaf-tento-rok-bude-navstevnikov-lakat-stihacka-mig-21/

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]