Železničný uzol Bratislava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Železničné stanice a zastávky v Bratislave

Železničný uzol Bratislava tvorí sieť železničných tratí využívaných vlakmi pre prepravu cestujúcich a/alebo len tovaru na území Bratislavy.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvou traťou bola konská železnica z prístavu v priestore súčasného nám. Ľ. Štúra cez Dostojevského rad, žst. Nivy, Karadžičovu ul., stanicu konskej železnice, žst. Filiálka, žel. zast. Slovany, žst. Predmestie a Rača do Svätého Jura. Sprevádzkovaná bola 27. septembra 1840. Neskôr bola postupne predlžovaná až po Trnavu a Sereď.

20. augusta 1848 prišiel prvý parný vlak z Viedne cez Gänserndorf, Marchegg, Devínsku Novú Ves, Lamač, Železnú studienku, Červený most a tunel pri Kramároch do Hlavnej stanice - výstavba trate: 1846 – 1848.

Ďalšou bola trať z Budapešti cez Vác, Štúrovo, Nové Zámky, Galantu, Senec, Vajnory, Vinohrady do Hlavnej stanice. Sprevádzkovaná bola 16. decembra 1850.

Najrozsiahlejšie siete vlečkových koľají boli vybudované zo žst. Nivy, ÚNS, Filiálka, Predmestie.

Animálna železničná doprava po koľajniciach, ako dosť zriedkavá použitím pohonu volmi bola v počiatočnom období železničnej vlečky zo žel. st. Predmestie do areálu spoločnosti Dynamit-Nobel (neskôr premenovanej na Chemické závody Juraja Dimitrova, nakoniec na Istrochem).

Zrušené trate, vlečky, stanice a zastávky[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1840 prešla železnica v meste vývojom, ktorý mal v neskorších obdobiach za následok aj rušenie tratí, vlečiek, staníc a zastávok:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]