Banánovník: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Denniss (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 28: Riadok 28:
}}
}}


'''Banánovník''' (''Musa'') je rod [[bylina|bylín]] z čeľade [[banánovníkovité|banánovníkovitých]] (''Musaceae''). Zahŕňa ako zakrpatené druhy veľké len niekoľko desiatok centimetrov, tak aj zástupcov vyšších bylín (až 16 metrov). Plody banánovníka, '''[[banán]]y''' sú žiadanou komoditou, kvôli ktorej boli zástupcovia čeľade ''Musa'' skultúrnené a rôzne šľachtené. Okrem veľmi dobre známych mäkkých a sladkých odrôd banánov tu patria aj príbuzné [[škrob]]ovité banány na varenie ([[banán obyčajný|plantain]]).
'''Banánovník''' je rod [[bylina|bylín]] z čeľade . Zahŕňa ako zakrpatené druhy veľké len niekoľko desiatok centimetrov, tak aj zástupcov vyšších bylín (až 16 metrov). Plody banánovníka, '''[[banán]]y''' sú žiadanou komoditou, kvôli ktorej boli zástupcovia čeľade ''Musa'' skultúrnené a rôzne šľachtené. Okrem veľmi dobre známych mäkkých a sladkých odrôd banánov tu patria aj príbuzné [[škrob]]ovité banány na varenie .


== Dejiny ==
== Dejiny ==
Riadok 35: Riadok 35:


V roku [[1502]] [[Portugalsko|portugalskí]] kolonisti postavili prvé banánové sady v [[Karibik]]u a v [[Stredná Amerika|Strednej Amerike]].
V roku [[1502]] [[Portugalsko|portugalskí]] kolonisti postavili prvé banánové sady v [[Karibik]]u a v [[Stredná Amerika|Strednej Amerike]].

== Referencie ==
{{Referencie}}

== Iné projekty ==
{{Projekt|commons=Musa}}

== Externé odkazy ==
* [http://www.living.cz/art/pokoj/bananovnik.html Banánovník ako izbová rostlina]
* [http://www.biotrin.cz/czpages/btl.htm Choroba banánovníka]


[[Kategória:Banánovníkovité]]
[[Kategória:Banánovníkovité]]

Verzia z 17:09, 6. november 2014

Banánovník
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Musa
L.[1], 1753
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Banánovník je rod bylín z čeľade . Zahŕňa ako zakrpatené druhy veľké len niekoľko desiatok centimetrov, tak aj zástupcov vyšších bylín (až 16 metrov). Plody banánovníka, banány sú žiadanou komoditou, kvôli ktorej boli zástupcovia čeľade Musa skultúrnené a rôzne šľachtené. Okrem veľmi dobre známych mäkkých a sladkých odrôd banánov tu patria aj príbuzné škrobovité banány na varenie .

Dejiny

Plody banánovníka – banány

O banánoch sa po prvýkrát zmienili budhistické texty v roku 600 pred Kr. Údajne aj sám Alexander Veľký mal počas svojej výpravy do Indie v roku 327 pred Kr. možnosť pochutnať si na banánoch. Prvý skutočný banánový sad bol opísaný v Číne okolo roku 200. Okolo roku 650 islamskí dobyvatelia doviezli banány do Palestíny. Arabskí kupci potom rozšírili banány po väčšine územia Afriky.

V roku 1502 portugalskí kolonisti postavili prvé banánové sady v Karibiku a v Strednej Amerike.

  1. GRIN. Genus: Musa L. [online]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville: USDA, ARS, National Genetic Resources Program, 19. február 2009, [cit. 2011-02-06]. Dostupné online.