AN/TWQ-1 Avenger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Avenger AN/TWQ-1

Systém Avenger
Typ: Protilietadlový systém krátkeho dosahu
Miesto pôvodu: USA USA
História služby
V službe: 1989 - súčasnosť
História výroby
Výrobca: Boeing
Základné údaje

AN/TWQ-1 Avenger je americký samohybný protilietadlový raketový systém krátkeho dosahu určený na ochranu pozemných jednotiek. Systém je schopný pôsobiť proti bezpilotným lietadlám, nízko letiacim lietadlám s pevnými krídlami a vrtuľníkom.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Avenger vznikol začiatkom osemdesiatych rokov 20. storočia v Boeingu ako súkromná iniciatíva tejto spoločnosti. Prvý kontrakt na výrobu 325 kusov bol zadaný v roku 1987. Celkovo bolo amerických ozbrojeným silám a zahraničným zákazníkom dodaných viac ako 1 100 Avengerov. Dňa 6. apríla 2023 dodala americká armáda Ukrajine 12 systémov protivzdušnej obrany Avenger AN/TWQ-1.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Gyroskopicky stabilizovaná veža Avenger s raketami Stinger je namontovaná na vozidle HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Môže však fungovať aj v samostatnej konfigurácii alebo namontovaná na rôznych vojenských vozidlách (pásových aj kolesových). Základná konfigurácia pozostáva zo streleckej veže, ktorá má na každej strane namontovaný jeden raketový modul.

Každý raketový modul obsahuje štyri strely FIM-92 Stinger. Rakety dokážu ničiť vzdušné ciele na vzdialenosť 4,8 km a do výšky 3,8 km. Avenger dokáže odpaľovať rakety aj počas jazdy, maximálne do rýchlosti 35 km/h. Strela Stinger pracuje na princípe „vystreľ a zabudni“ a na navádzanie na vzdušný cieľ používa infračervenú/ultrafialovú navádzaciu sústavu. Má maximálnu rýchlosť 2,2 Machu a je vybavená vysoko explozívnou trieštivotrhavou bojovou časťou s hmotnosťou 1 kg. Avenger je tiež vyzbrojený automatickým guľometom M3P kalibru 12.7 mm na pokrytie mŕtvej zóny rakety alebo pre prípad útoku na pozemné ciele.

Avenger obsluhuje dvojčlenná posádka - vodič a strelec. Vodič sedí vľavo, kde má k dispozícii všetky ovládacie prvky vozidla. Dokáže komunikovať so strelcom sediacim vo veži.

HMMWV poháňa kvapalinou chladený osemvalcový (V-8) dieselový motor. Vozidlo má stály pohon všetkých štyroch kolies. Na vozovke dosahuje maximálnu rýchlosť 90 km/h a v teréne 40 km/h. Vozidlo sa dokáže bez špeciálnej prípravy brodiť vo vode s hĺbkou 0,9 m. Keď je HMMWV vybavený súpravou na brodenie, funguje aj vo vode hlbokej 1,8 m.

Zbraňová stanica Avenger je vybavená optickým a infračerveným zameriavacím systémom. Nechýba ani identifikačný systém "vlastný-cudzí". Vozidlo Avenger môže byť prepojené so systémom velenia, riadenia, komunikácie a spravodajstva protivzdušnej obrany (FAAD C3I), ktorý umožňuje odovzdať strelcovi Avengeru informácie o vzdušných cieľoch. Po výbere cieľa možno vežu automaticky natočiť priamo na tento cieľ.[1]

Avenger vznikol v niekoľkých ďalších variantoch vrátane verzie s raketami Starstreak. Tento variant vytvoril Boeing v spolupráci s firmou Shorts Brothers PLC (dnes je súčasťou spoločnosti Thales). V takto upravenom Avengeri bol jeden modul s raketami Stinger nahradený modulom so štvoricou laserom navádzaných rakiet Starstreak. Tento vývojový program niesol označenie Area Air Defense System Line-of-Sight Rear (FAADS-LOS-R). Skúšobná inštalácia bola vykonaná v polovici roku 1990 a od polovice roku 1991 nasledovali strelecké skúšky, ktoré sa konali v Spojenom kráľovstve. Laserom navádzané rakety Starstreak mali doplniť strely Stinger, ktorých infračervené navádzanie bolo málo účinné voči vrtuľníkom v nízkych výškach.

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Avenger AN/TWQ-1 [online]. armyrecognition.com, [cit. 2024-02-11]. Dostupné online.
  2. Avenger Low Level Air Defence System, USA [online]. army-technology.com, 2001-06-12, [cit. 2024-02-11]. Dostupné online.