Alicia Silverstonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alicia Silverstonová
Celé menoAlicia Silverstone
Narodenie 4. október 1976 (47 rokov)
San Francisco, Kalifornia, USA
Povolanieamerická herečka, producentka, autorka a aktivistka
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť
ManželChristopher Jarecki (2005 - 2018)
Deti1

Alicia Silverstonová[pozn 1] (angl. Alicia Silverstone; * 4. október 1976, San Francisco, Kalifornia, Spojené štáty) je americká herečka, producentka, spisovateľka a aktivistka. Objavila sa v troch videoklipoch skupiny Aerosmith. V roku 1995 si zahrala vo filme Bezmocná a vo filme Batman a Robin z roku 1997. Naďalej pôsobí aj v televízií aj v divadle. V roku 2004 bola nominovaná na Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli. Podporuje činnosť PETA a je vegánkou.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Alicia Silverstonová sa narodila 4. októbra 1976 v meste San Francisco v Kalifornii. Vyrastala v meste Hillsborough v Kalifornii. Jej otec sa narodil v židovskej rodine a jej matka po svadbe prešla na židovskú vieru. Silverstonová začala s modelingom, keď mala šesť rokov a následne bola obsadená v televíznych reklamách. Navštevovala Crocker Middle School a potom San Mateo High School.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Silverstonová získala hneď niekoľko ocenení za svoje filmové predstavenia. Získala niekoľko ocenení MTV Movie Awards a Young Artist Award, plus ocenenie od Blockbuster Entertainment Award, Kids 'Choice Awards.

1990 – 1999[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá herecká úloha bola vo filme The Wonder Years, kde stvárnila Freddie Savage, v epizóde s názvom „Road test“. Silverstonová hrala hlavnú úlohu vo filme The Crush z roku 1993.

Potom, čo ju videl Marty Callner vo filme The Crush rozhodol sa ju obsadiť do videoklipu pre skupinu Aerosmith, s názvom „Cryin“. Objavila sa aj v ďalších dvoch videoklipoch, „Amazing“ a „Crazy“. Po tom, čo videla Silverstonovú režisérka Amy Heckerling rozhodla, že ju obsadí do hlavnej úlohy vo filme Cluelles po boku Stacey Dash a Brittany Murphy.

V roku 1997 si zahrala vo filme Batman a Robin. Po boku hviezd ako Sissy Spacek a Brendan Fraser sa objavila vo filme Blast from the Past z roku 1999.

2000 – 2009[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 sa Silverstonová objavila vo filmovej adaptácii Love's Labour's Lost ktorú napísal Williama Shakespeare. V roku 2002, debutovala po boku Kathleen Turnerovej a Jason Biggsa vo filme The Graduate. V 2003 televízia NBC uviedla krátkotrvajúci televízny seriál Miss Match, ktorý bol zrušený po 11 epizódach. Silvestronová za svoj herecký výkon v seriály získala nomináciu na Zlatý glóbus.

V roku 2005, si zahrala s Queen Latifah vo filme Beauty Shop ako jedna z kaderníčok v salóne krásy. V rovnakom roku hrala vtieravú reportérku v Scooby Doo 2.

V roku 2006 hrala po boku Alex PettyferEwan McGregor a Mickey Rourke vo filme Stormbreaker.

V roku 2009 hrala v hudobnom videu pre Roba Thomasa „Her Diamonds“.

2010 – 2019[upraviť | upraviť zdroj]

Silverstonová hrala v romantickej komédií The Art of Getting By, ktorá mala premiéru na filmovom festivale Sundance 2011. Tiež sa objavila v štyroch epizódach TV seriálu Suburgatory.

V roku 2011 stvárnila jednu z vedľajších postáv vo filme Butter. V roku 2012 znovu spolupracovala s Amy Heckerling vo filme Vamps kde hrala jednu z dvoch upírok, ktoré čelia problému, ktorý by mohol ohroziť ich nesmrteľnosť.

Silverstonová sa neskôr vrátila na Broadway. V roku 2012 sa pridala k produkcii účinkujúcich vo filme Angels v Stardust.

Silverstonová sa objavila tiež vo filmoch: Who Gets the Dog?, Catfight, King Cobra, a Tribes Of Palos Verdes. V roku 2011 si zahrala aj vo filmovej adaptácii Marie Phillipsovej, Gods Behaving Badly ktorá je ešte stále (august 2016) nevydaná.

V roku 2018 sa objavila v 11 epizódach seriálu American Woman, ako jedna z hlavných postáv spolu s herečkami Menou Suvari a Jennifer Bartels.

V roku 2019 prijala jednu z vedľajších úloh v thrilleri The Lodge, kde si zahrala po boku herečky Riley Keough.

2020 – súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu The Baby-Sitters Club. V rovnakom roku si zahrala aj vo filmoch Bad Therapy, Sister of the Groom a v muzikáli Valley Girl.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2005 sa vydala za hudobníka Christophera Jareckiho. V roku 2011 sa im narodil syn. S Jareckim žila v ekologickom dome v Los Angeles so solárnymi panelmi a záhradou. V roku 2018 Silverstonová požiadala o rozvod a v novembri 2018 bol pár rozvedený.

Silverstonová je známa tým, že je silnou aktivistkou za práva zvierat a životné prostredie. Od roku 1998 je vegánkou. V Los Angeles Silverstonová zriadila útočisko pre zachránených domácich miláčikov. V roku 2012, napísala list Vladimirovi Putinovi so žiadosťou, aby boli vegánske jedlá sprístupnené všetkým ruským väzňom.

Podporovala Baracka Obamu v jeho prezidentskej kandidatúre.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. S. 129. uvádza „Od mužských priezvisk anglického a francúzskeho pôvodu zakončených na -e, ktoré sa nevyslovuje, toto tzv. nemé e sa pri tvorení ženských priezvisk vynecháva aj v písme, napr. Stone [stoun] – Stonová [stounová], Wilde [vajld] – Wildová[vajldová].“

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alicia Silverstone na anglickej Wikipédii.