Alois Král (speleológ)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alois Král
moravský speleológ
Alois Král
Narodenie30. júl 1877
Senetářov, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie27. február 1972 (94 rokov)
Tišnov, Česko-Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Alois Král
Hrob Aloisa Krála v Tišnove

Alois Král (* 30. júl 1877, Senetářov[1] – † 27. február 1972, Tišnov) bol moravský speleológ, objaviteľ Demänovskej jaskyne slobody na Slovensku.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Alois Král sa narodil v obci Senetářov v Moravskom krase. Po vyštudovaní učiteľského ústavu v Brne učil na moravsko-slovenskom pomedzí. Tu okrem iného pod vplyvom Leoša Janáčka zbieral folklórne piesne.

Krála zaujala práca Karla Absolona a od roku 1904 s ním skúmal jaskyne v Moravskom krase a na Balkáne. Oblasť Demänovskej doliny a Demänovskú ľadovú jaskyňu prvýkrát navštívil roku 1913, ale svoj najväčší objav urobil až v roku 1921: 3. augusta s miestnymi pomocníkmi Adamom Mišurom, Otom Hrabalom a Jarmilou Vránovou prenikol cez vyschnutý ponor Demänovky do novo objavených priestorov Demänovskej jaskyne slobody.

Po objave jaskyne sa Král presťahoval na Slovensko, kde sa plne venoval speleológii. Organizoval sprístupňovanie Demänovskej jaskyne slobody, ale aj prieskum jaskýň v Jánskej doline. Trvalo sa venoval propagácii jaskyniarstva a v rokoch 1923 - 1930 na území Česko-Slovenska prednášal a usporadúval premietania filmov z Demänovskej doliny. Alois Král spolupracoval tiež s Rudolfom Těsnohlídkom, ktorý vydal roku 1926 prvého jaskyniarskeho sprievodcu po Demänovej.

Po odchode do penzie v roku 1932 sa Král presťahoval do Tišnova, kde žil do svojej smrti v roku 1972 a kde je aj pochovaný.

Na počesť Aloisa Krála je pomenovaná Králova galéria, bohato zdobené poschodie v Demänovskej jaskyni slobody, a Králova jaskyne v kopci Květnice v Tišnove.

Alois Král je čestným občanom Tišnova.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti Jedovnice

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]