Anna Katarína Emmerichová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anna Katarína Emmerichová
mníška, mystička a stigmatička
Anna Katarína Emmerichová (Gabriel von Max, 1885)
Anna Katarína Emmerichová (Gabriel von Max, 1885)
Štát pôsobeniaNemecko Nemecko
Biografické údaje
Narodenie8. september 1774
Coesfeld, Nemecko
Úmrtie8. február 1824 (49 rokov)
Dülmen, Nemecko
Svätenia
CirkevRímskokatolícka cirkev
Rehoľník
RehoľaRád svätého Augustína
Večné sľuby1803
Svätec
Blahorečenie3. október 2004 (230 rokov)
Vatikán
Ján Pavol II.
Sviatok9. február (ľubovoľná spomienka)
Odkazy
Spolupracuj na Commons Anna Katarína Emmerichová

Anna Katarína Emmerichová (* 8. september 1774, Coesfeld, Nemecko – † 8. február 1824, Dülmen) bola nemecká augustiniánska mníška, katolícka mystička a stigmatička. Dňa 3. októbra 2004 ju pápež Ján Pavol II. blahorečil.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v chudobnej rodine, mala deväť súrodencov. Odmalička musela pomáhať pri prácach doma i na poli; tiež v útlom veku začala mať videnia. Chcela sa stať rehoľníčkou, klarisky v Münsteri jej však dali podmienku, že musí vedieť hrať na organe.

Napokon vstúpila do kláštora augustiniánok Agnetenberg v Dülmene. Rehoľné sľuby zložila v roku 1803. V rokoch 18021811 bola chorá. Kláštor v Agnetenbergu pod tlakom hnutia sekularizácie v roku 1811 zrušili. Katarína si našla prácu v domácnosti kňaza Abbé Lamberta, ktorý ušiel z Francúzska. Neskôr vážne ochorela a bola pripútaná na lôžko.

Stigmy a vízie[upraviť | upraviť zdroj]

Počas choroby sa u nej prejavili stigmy. Trpela tiež víziami, počas ktorých rozprávala udalosti zo Starého i Nového zákona. Jej videnia zapisoval od roku 1818 do roku 1824 spisovateľ a básnik Clemens Brentano. Z tohoto množstva zápisov a poznámok (40 zošitov) on sám povyberal videnia podľa určitej témy a vydal knihy pod názvom Život presvätej Panny Márie a knihu Trpké umučenie nášho Pána Ježiša Krista, z ktorej čerpal námety aj režisér Mel Gibson pre svoj film Umučenie Krista.

Zo zápisov povyberal český autor Jaroslav Durych témy o dôstojnosti kňazstva, Pánovej vinici, cirkevnom roku, o sv. omši, o nedostatkoch osôb, o pokání a o protivenstvách a skúškach, ktoré zhrnul do knihy pod názvom Sväté kňazstvo, ktorá vyšla v Olomouci v roku 1939.

Uctievanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Annu Emmerichovú za blahoslavenú 3. októbra 2004.[1] Jej sviatok je 9. februára.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Saints and Blesseds: ANN… – ANS… [online]. www.gcatholic.org, [cit. 2023-04-13]. Dostupné online.
  2. Anna Katarína Emmerichová : Životopisy svätých [online]. [Cit. 2023-04-13]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Höcht, Maria Johannes: Nositelia Kristových rán (Stigmatizovaní), Slovo, Košice, podtitul: Výber zo životopisov osobností Cirkvi, ktorým sa dostalo výsady nosiť na svojom tele rany Pána Ježiša - stigmy, preklad: Mikuláš Havrilla, ISBN 80-85291-31-2, 113 str.
  • Höcht, Maria Johannes: Träger der Wundmale Christi / Vierzig Stigmatisierte der neueren Zeit, Credo-Verlag, Wiesbaden 1952, 270 s.
  • Höcht, Maria Johannes: Träger der Wundmale Christi / Von Franz von Assisi bis zum Zeitalter Theresias der Großen, Credo-Verlag, Wiesbaden 1951, 190 s.
  • Höcht, Maria Johannes: Größe, Erhabenheit und Beurteilung der Stigmatisation, Verlagsanstalt Albert Angerer, Waldsassen, 1938, 123 s.
  • Das Leben und Leiden unseres Herrn Jesu Christi und seiner hl. Mutter : nach dem Gesichten der gottseligen Anna Katharina Emmerick. Aus den Tagebüchern von Clemens Brentano / Herausgeben von Dietrich Kurt Büche, München : Verlag Kösel-Pustet, 1937, xxii, 468 s. : il.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]