Anuket

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Anukis)
Anuket

Anuket (staroeg. ˁnḳ.t) alebo Anukis (starogr. Ἀνουκις) bola pôvodne egyptská bohyňa Nílu na jeho hornom toku, v oblasti Elefantíny a priľahlej Núbie. Jej chrám sa nachádzal na ostrove Seheil. Jej meno znamená „Objímačka“, čo vystihuje rieku zdvíhajúcu sa počas záplav, ktorá „objíma“ polia. Tomu zodpovedali aj jej tituly: Živiteľka polí, Životodárna, Tá, ktorá sa vrhá vpred (ako vody potopy).

Anuket (ˁnḳ.t) v hieroglyfoch
a
n
q
t
A40

Bohovia spojený so zdrojom nílskych záplav a jeho vôd, boh Chnum a bohyňa Secet (starogr. Satis), boli považovaný za rodičov Anuket. Dva prítoky Nílu v južnom Egypte boli považované za Anuketine ruky. Rýchly tok Nílu v tejto časti zeme viedol k tomu, že Anuket bola pripisovaná vláda nad rýchlo sa pohybujúcimi vecami – šípmi a gazelami, ktoré sa hojne vyskytovali v okolí Nílu v týchto končinách. Z tohoto dôvodu bola často Anuket zobrazovaná ako gazela, ako žena s hlavou gazely alebo s pokrývkou hlavy z pier (ktoré sa podľa egyptológov ako symbol vzťahujú k Núbii).

Na začiatku každoročných záplav sa slávil sviatok bohyne, pri ktorom ľudia hádzali do Nílu mince, zlato , šperky a ďalšie cennosti, aby vyjadrili vďačnosť za jeho životodarné vody. Počas osláv prestal platiť náboženský zákaz jedenia rybieho mäsa, ktorý jestvoval v niektorých egyptských krajoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Anuket