Nechbet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nechbet

Nechbet (staroeg. nḫbt) alebo Nechebit bola v staroegyptskej mytológii ochranná bohyňa Horného Egypta so supiou hlavou, pôvodne lokálne božstvo preddynastického kultu v meste Necheb. Jej meno značí (Bohyňa) z Nechebu. Nechbet si údajne adoptovala toto mesto, a preto bola zobrazovaná ako supica (sup biely). O týchto vtákoch sa Egypťania domnievali, že jestvujú iba ako samice (samce sa nijak viditeľne nelíšia od samíc), preto potreba adopcie. Kňažky bohyne sa nazývali staroeg. mu – matky a nosili šaty z pier supa.

Nechbet (nḫbt) v hieroglyfoch
M22D58W24
X1
G14

Po zjednotení sa z Nechbet stala ochrankyňa faraónov a Horného Egypta a tiež manželka Hapiho, boha Nílu. Nechbet mala v Nechebe najstaršiu veštiareň v Egypte, na mieste mestského pohrebiska.

Nechbet bola zobrazovaná ako biela supica (biela symbolizovala očistenie), vždy na čelnej časti dvojitej koruny Horného a Dolného Egypta. Rovnako často bývala supia bohyňa spodobňovaná ako sa vznáša s roztiahnutými krídlami nad obrazom panovníka so znakom šem, symbolom nekonečna, v pazúroch. V úlohe ochrankyne faraóna bola vnímaná aj ako matka božskej časti faraóna a v tomto aspekte bola titulovaná Matka matiek a Veľká biela krava z Nechebu (zobrazovaná s prsiami).

V niektorých častiach Knihy mŕtvych je Nechbet označovaná ako Otec otcov, Matka matiek, ktorá jestvovala od Počiatku a Stvoriteľka sveta.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nechbet