Balli Marzecová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Balli Marzecová
kazašská novinárka a opozičná aktivistka

Balli Marzecová (poľ. Balli Marzec) je kazašská novinárka žijúca v Poľsku.

Základné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudovala Polytechnickú univerzitu v Moskve. Od roku 1997 žije v Poľsku, kde získala aj občianstvo. Vedie neziskové združenie Wspólnota Kazachska.[1] Zúčastnila sa televíznej show Europa da się lubić, v ktorej vystupujú známi cudzinci žijúci v Poľsku. V roku 2015 ohlásila kandidatúru na prezidenta Poľska, nezískala však potrebných 100 000 podpisov.[2] Je aktívnou kritičkou prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva. Poukazuje na porušovanie demokracie v Kazachstane a uvádza, že napriek bohatým zásobám ropy v krajine zomierajú ľudia od hladu. [3]

Zadržanie v Bratislave[upraviť | upraviť zdroj]

Prezidentský palác

21. novembra 2007 protestovala počas štátnej návštevy Nazarbajeva pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave. Polícia ju (napriek povoleniu jej protestu zo strany úradov) zadržala, pričom Marzecová kládla aktívny odpor.[4] Podľa polície vykopla dvere služobného vozidla a napadla člena hliadky a z tohto dôvodu boli použité donucovacie prostriedky. Marzecová tvrdí, že v aute dostala úder do brucha, polícia priznáva len úder do tváre. Po tom, ako začala na policajnej stanici krvácať (oblasť ženských orgánov), bola prevezená do Ružinovskej nemocnice, kde absolvovala vyšetrenie. Marta Šimečková, ktorá ju sprevádzala, tvrdí, že o výsledkoch bola informovaná len polícia, čo hovorkyňa nemocnice poprela. Podľa Šimečkovej chceli byť policajti prítomní aj pri vyšetrení, Marzecová si ale napokon presadila, aby tam neboli. Po návrate do Poľska bola 23. novembra operovaná vo varšavskej nemocnici.

Minister vnútra Robert Kaliňák uznal, že išlo o nedorozumenie, zastavil Marzecovej trestné stíhanie, avšak zastal sa policajtov, ktorí podľa neho nevedeli o tom, že mala na protestnú demonštráciu povolenie. Neskôr jej ponúkol pobyt v Tatrách, ktorý odmietla. 26. novembra usporiadala OKS pred Prezidentským palácom protestný míting proti zásahu, zúčastnilo sa ho len približne 20 ľudí.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. www.wspolnotakaz.pl. Dostupné online.
  2. rp.pl, [cit. 2016-05-24]. Dostupné online.
  3. ballimarzec.pl, [cit. 2016-05-24]. Dostupné online.
  4. Kazašskú novinárku zatkla slovenská polícia. SME, 21.11.2007. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]