Blízke zahraničie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rusko a štáty „blízkeho zahraničia“

Blízke zahraničie (rus. ближнее зарубежье – bližneje zarubežie) je politologický termín prevzatý z ruštiny. Súhrnne označuje všetky štáty (z pohľadu Ruska), ktoré boli spolu s Ruskom súčasťou Sovietskeho zväzu.

Termín treba chápať predovšetkým v historicko-kultúrnom a politickom význame slova, než v geografickom. Do „blízkeho zahraničia“ totiž patria aj štáty, ktoré geograficky s Ruskom vôbec nesusedia (napr. Moldavsko či Tadžikistan), a naopak termín nezahŕňa niektoré štáty, s ktorými má Ruská federácia spoločnú hranicu (napr. Fínsko či Čína). Označenie „blízke zahraničie“ má silný politický náboj - pripomína bývalú príslušnosť zahraničných území k jednému štátnemu útvaru, ktorého vedúcou zložkou bolo Rusko. V Ruskej federácii je tento termín bežne používaný v hovorovom aj v úradnom styku a často slúži len ako súhrnné označenie krajín, ktoré s Ruskom tvorili spoločný štátny útvar. V zahraničí je však tento termín často interpretovaný ako prejav ruských mocenských ambícií, ktorý jednostranne označuje územia patriace pod „ruskú sféru vplyvu“[1] [2].

Štátmi blízkeho zahraničia sú:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SAFIRE, William. ON LANGUAGE; The Near Abroad [online]. New York: New York Times, 22.05.1994, [cit. 2011-08-11]. [[1] Dostupné online.] (v angličtine)
  2. TEURTRIE, David. Géopolitique de la Russie et de son étranger proche (CEI) [online]. 2008, [cit. 2011-08-11]. [[2] Dostupné online.] (vo francúzštine)[nefunkčný odkaz]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ближнее зарубежье na ruskej Wikipédii.