Borovica Banksova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Borovica Banksova
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pinus banksiana
Lamb., 1803
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Borovica Banksova (Pinus banksiana Lamb.), je severoamerický druh rodu Pinus (borovica) s dvoma ihlicami vo zväzku a s viacčlánkovanými letorastami (vytvára 2 lôžka za jedno vegetačné obdobie).

Synonymá[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Detail šišky a ihlíc

Menší strom, niekedy kerovitého vzrastu, dorastajúci do 20 (25)m, kmeň často krivolaký (podľa pôvodu), vetvy nepravidelné, riedko zachvojené, dve lôžka v jednom roku. Kôra - tenká, čierno-šedá šupinatá borka. pupene smolnaté, 1 cm dlhé, letorasty žltkasté, neskôr sa sfarbujú do hneda. Ihlice po dvoch vo zväzku, veľmi krátke (obvykle 2-3 cm). Šišky prisadnuté, po 2-3 v lôžku, hladké, žltohnedé, neskôr šedé. Niektoré šišky sú serotínne (otvárajú sa napr. pri požiari), tzn., že zostávajú zavreté na strome aj s klíčnymi semenami viac rokov.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Zaberá celú severnú Ameriku od západného k východnému pobrežiu a tvorí tu rozsiahle lesy. V Kanade patrí medzi najrozšírenejšiu borovicu a zasahuje až k severnému polárnemu kruhu.

U nás sa vyskytuje občas aj v lesných porastoch, kam bola vo väčšom meradle pokusne vysadzovaná (na prelome 19. a 20. storočí spolu s americkými druhmi borovicou vejmutovkou a borovicou tuhou) ako náhrada za našu borovicu sosnovú, u ktorej boli v tej dobe pozorované veľké straty na sadeniciach.

Ekológia[upraviť | upraviť zdroj]

Tento druh patrí medzi pionierske druhy, tzn., že obsadzuje holé plochy a bezlesia, v mladosti (cca do 25 rokov) rýchlo rastie, potom sa jej rast spomaľuje a čoskoro začína plodiť. Vyskytuje sa v monokultúrach na chudobných, piesčitých a skalnatých stanovištiach. Je najodolnejšia proti zime a najskromnejšia v požiadavkách na pôdu a klímu.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento druh sa hodí ako pionierska drevina všade tam, kde sú chudobné piesčité a skalnaté pôdy s nedostatkom vlahy. Používa sa na pestovanie v lignikultúrach (porasty určené pre produkciu biomasy s krátkym obmytím). Pre ich introdukciu je potrebné voliť správny pôvod (vhodnú provenienciu) - ako napokon pri použití väčšiny introdukovaných druhov. V poslednom období sa stále častejšie používa na záhradné a parkové výsadby, pretože svojim nepravidelným habitom vhodne kontrastuje pravidelným krivkám stavieb a výsadieb.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Borovice Banksova na českej Wikipédii.