Brachiosaury

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brachiosauridae

Brachiosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Brachiosauridae
Riggs, 1904
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Brachiosaury (neformálne brachiosauridy, lat. Brachiosauridae) boli veľké až obrovské sauropódne dinosaury, ktoré patrili k najväčším suchozemským živočíchom všetkých čias.

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Kostra Brachiosaura

Boli to ťažké a robustné štvornohé zvieratá, ktorých predné končatiny boli nezvyčajne dlhšie ako zadné, čo u nich výrazne zmenilo polohu pletencov. Ich hmotnosť kolísala od 20 do 90 ton a vo svojom prostredí boli zrejme najvyššími živočíchmi, schopnými dosiahnuť až do korún stromov. Brachiosaury neboli také dlhé ako príbuzné diplodoky (Diplodocidae), dosahovali maximálnej dĺžky asi 32 metrov, boli však podstatne vyššie a často i robustnejšie. Len ich krčné stavce mohli byť dlhé až 1,4 metra a napríklad lopatka brachiosaurov presahovala dĺžku 2 metre.

Veľkosť[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyšším dnes známym brachiosaurom je severoamerický druh Sauroposeidon proteles, ktorý mohol dosiahnuť do výšky až cez 18 metrov nad zemou a vážil cez 60 ton. Známym rodom je tiež o niečo menší Brachiosaurus s výškou okolo 12 metrov a hmotnosťou asi 40 ton. Niektoré brachiosaury však boli podstatne menšie, predpokladá sa tiež existencia „trpasličích“ ostrovných foriem. Otázkou je fyziológia týchto obrov, predovšetkým potom mechanizmus ich krvného tlaku a obehu pri danej telesnej výške.

Taxonómia[upraviť | upraviť zdroj]

čeľaď Brachiosauridae:

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Brachiosauridae na českej Wikipédii.