Nivy (časť Bratislavy)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Bratislava-Nivy)

Súradnice: 48°09′08″S 17°08′02″V / 48,152239°S 17,133967°V / 48.152239; 17.133967

Miletičova ulica - pohľad od kúpaliska Delfín
Miletičova ulica

Nivymiestna časť a katastrálne územie Bratislavy v mestskej časti Ružinov v okrese Bratislava II. Kedysi to bola samostatná obec, neskôr bola pričlenená k Bratislave.

Miestna časť Nivy je vymedzená Karadžičovou ulicou zo západu, Krížnou ulicou a Trnavskou cestou zo severu, na východnej strane je ohraničená Bajkalskou a Hraničnou ulicou a okrem výseku ulíc Mlynské nivy, Košická a Pribinova ulica zaberá na juhu aj bývalé priemyselné územia okolo bratislavských prístavov.

Na mieste bývalej železničnej stanice sa dnes nachádza výšková budova ústredia centrály VÚB banky a výšková budova City Business Center Bratislava, medzi Mlynskými nivami a Páričkovou ulicou je multifunkčné centrum Nivy s autobusovou stanicou. Medzi Svätoplukovou a Košickou ulicou je stredné odborné učilište.

Nivy v súčasnosti zažívajú prudký rozvoj ako sa bývalé priemyselné oblasti menia na kancelárske a obytné zástavby. Plánované alebo vo výstavbe sú veľké projekty ako Eurovea 2, Cvernovka,a aj menšie projekty koncentrované najmä v okolí ulice Mlynské nivy. V súvislosti s nimi sa uvažuje o výstavbe električkovej trate po Pribinovej, Košickej a Miletičovej ulici, či o výstavbe lanovej dráhy z autobusovej stanice na druhý breh Dunaja. Miestnej časti sa tiež dotýka výstavba rýchlostnej cesty R7, ktorá vyústi na Bajkalskú ulicu.

Na adrese Ružová dolina 29 sa nachádza základná škola.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]