Charing Cross (železničná stanica)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
London Charing Cross
Stanica Charing Cross
Umiestnenie
Miesto Charing Cross
Miestna autorita City of Westminster
Prevádzka
Prevádzkovateľ Network Rail
Počet nástupíšť 6
Počet cestujúcich za rok 28,822 miliónov miliónov
National Rail
Kód Stanice CHX
Transport for London
Zóna 1
Dôležité dátumy Otvorenie 1864
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail
Pohľad na stanicu a most Hungerford Bridge.
Vlak spoločnosti Southeastern na stanici Charing Cross.

Železničná stanica London Charing Cross je jedným z najdôležitejších železničných terminálov v Londýne. Nachádza sa v štvrti Charing Cross v mestskom obvode City of Westminster.

Je jednou zo sedemnásich staníc v Spojenom kráľovstve, ktoré prevádzkuje spoločnosť Network Rail. Služby prepravy cestujúcich prevádzkujú spoločnosti Southeastern a Southern. Vlakmi je spojená s ďalšími dvoma významnými terminálmi, a to so stanicami Waterloo a London Bridge.

Stanica získala svoje meno podľa mestskej štvrte Charing Cross, v ktorej sa nachádza. Samotná štvrť je pomenovaná podľa pamätníka venovanému Eleonóre Kastílskej. Vstup do stanice sa nachádza na ulici Strand, pričom jej opačný koniec je orientovaný k Temži a k mostu Hungerford Bridge.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodná stanica bola postavená spoločnosťou South Eastern Railway na mieste niekdajšieho trhu Hungerford Market. Staničnú budovu slávnostsne otvorili 11. januára 1864. Budova bola postavená na relatívne stiesnenom mieste v centre Londýna podľa návrhov architekta Johna Hawkshawa. O rok neskôr, roku 1865, otvorili Charing Cross Hotel, navrhnutý Edwardom Middletonom Barrym a stanica nadobudla okrasné priečelie v štýle francúzskej renesancie. V tej istej dobe bola pred stanicou vztýčená replika pôvodného Eleonórinho kríža, ktorý bol zničený v roku 1647.

5. decembra 1905 sa pôvodná oceľová strecha zrútila. Akoby zázrakom si nešťastie vyžiadalo iba šesť ľudských životov. Z bezpečnostných dôvodov bolo pod strechov postavené drevené lešenie a zvyšok strechy bol po častiach rozobratý a neskôr úplne nahradený novou konštrukciou.

Počas druhej svetovej vojny bola stanica poškodená nemeckou bombou a následne zrekonštruovaná v strohom neo-georgiánskom štýle.

V roku 1990 boli nástupištia prekryté komplexom Embankment Place, v ktorom sa nachádzajú kancelárie a obchody. Okrem iného tu sídli aj audítorská firma PricewaterhouseCoopers. Budovu navrhla spoločnosť Terry Farrell and Partners.

Spoje[upraviť | upraviť zdroj]

Z Charing Cross mimo špičky premáva 35 vlakov za hodinu (tph).

Spoje prevádzkované spoločnosťou Southeastern:

Spoje prevádzkované spoločnosťou Southern:

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice londýnskeho metra:

Najbližšie železničné stanice:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Network Rail Informácie o stanici Charing Cross na stránkach jej prevádzakovateľa, spoločnosti Network Rail (po anglicky)

Súradnice: 51°30′29″S 0°07′30″Z / 51,508°S 0,125°Z / 51.508; -0.125