Churchill War Rooms

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Churchill Museum and Cabinet War Rooms

Churchill Museum and Cabinet War Rooms
Základné údaje
AdresaKing Charles Street
LondýnVeľká Británia
Rok založenia1984
Návštevníci1 956 069
(údaj za celé Imperial War Museum;
apríl 2006 - marec 2007)
Vedenie inštitúcie
RiaditeľSir Robert Crawford CBE
Ďalšie odkazy
Webcwr.iwm.org.uk
CommonsChurchill Museum and Cabinet War Rooms

Churchill War Rooms je múzeum v Londýne. Pozostáva z Churchill Museum a Cabinet War Rooms. Nachádza sa v areáli na Horse Guards Road oproti St. James’s Parku v londýnskom obvode Westminster, ktorý sa nachádza na základoch budovy HM Treasury.

Miestnosti využiteľné pre zasadania vlády boli vybudované v roku 1938 a v čase druhej svetovej vojny ich často využíval Winston Churchill. Miestnosti boli konštruované ako bunker a strop tvorila železobetónová doska. Napriek tomu bola konštrukcia bunkra zraniteľná pri priamom údere a krátko po vojne boli miestnosti uzavreté. Pre verejnosť bolo múzeum sprístupnené roku 1984 a v súčasnosti je v správe Imperial War Museum.

Vstup do múzea pre verejnosť je úzky otvor na rohu na prízemí budovy. V čase vojny bol prístup do miestností z budovy nad nimi prostredníctvom podzemných tunelov.

Časť War Rooms prístupná verejnosti je v skutočnosti iba malou časťou rozsiahlych priestorov. Pôvodne zaujímali plochu 12 000 m² a boli zariadené pre 528 ľudí a vybavené jedálňou, nemocnicou, strelnicou a spálňami. Centrom bunkra je Cabinet Room, v ktorom zasadala v čase vojny Churchillova vláda. Vedľa sa nachádza Map Room, v ktorej boli plánované vojnové operácie. Je v stave pripomínajúcom vojnovú dobu, vrátane máp na stenách a s telefónmi na okrajoch veľkého stola. Churchill spal v spálni, ktorá susedí s touto miestnosťou a mal k dispozícii priame telefonické spojení s Bielym domom vo Washingtone.

Cabinet War Rooms prešli rekonštrukciou tak, aby boli sprístupnené ďalšie priestory. Roku 2003 boli otvorené izby používané Churchillom a jeho rodinou. Tieto izby sú označované ako Churchill Suite. Samostatné Churchillovo múzeum bolo otvorené roku 2005. Chronologicky zobrazuje Churchillov verejný a súkromný život.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice London Underground:

Najbližšie železničné stanice:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 51°30′09″S 0°07′43″Z / 51,5025°S 0,128611°Z / 51.5025; -0.128611