Imperial War Museum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Imperial War Museum

Imperial War Museum
Základné údaje
AdresaLambeth Road
LondýnVeľká Británia
Rok založenia1917
TypMúzeum vojenskej histórie
Návštevníci1 956 069 (apríl 2006 - marec 2007)
Vedenie inštitúcie
KurátorSir Robert Crawford CBE
Ďalšie odkazy
Webwww.iwm.org.uk
CommonsImperial War Museum

Imperial War Museum je múzeum v londýnskom obvode Lambeth zamerané na vojenskú históriu. Jeho zbierky obsahujú vojenské vozidlá, zbrane, knižnicu, fotografický archív a umelecké diela vzťahujúce sa k vojnovým konfliktom 20. storočia, špeciálne tých, v ktorých sa zúčastnilo Spojené kráľovstvo.

Budova na Lambeth Road je centrálou niekoľkých pobočiek. Múzeum je čiastočne podporované vládou, ale je závislé aj od súkromných príspevkov.

Zbierky múzea[upraviť | upraviť zdroj]

Stíhačka Supermarine Spitfire
Tank M3 Lee

Obsahom zbierok múzea nie sú výhradne iba britské exponáty, ale aj predmety z Francúzska, USA, Nemecka, Talianska a Ruska. Jeho rozsiahle zbierky obsahujú viac ako 15 000 obrazov, kresieb a sôch a viac ako 30 000 plagátov. Podľa informácií múzea sú v jeho zbierkach „predmety od lietadiel, obrnených bojových vozidiel a plavidiel až po uniformy, nášivky označujúce príslušnosť k druhu zbrane, osobný výstroj, medaily, dokumenty, knižnica s viac ako 155 000 zväzkami; 40 miliónov metrov filmu a viac ako 6 500 hodín videa; viac ako 6 miliónov fotografií a negatívov“. Pred vchodom do múzea sú umiestnené dve delá z krížnikov Royal Navy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Imperial War Museum pôvodne sídlilo v Crystal Palace na Sydenham Hill. Bolo založené roku 1917 ako pripomienka padlých v prvej svetovej vojne (ktorá ešte v čase založenia múzea prebiehala). Potom, čo 30. novembra 1936 bola budova múzea zničená požiarom, bolo nájdené nové miesto. Budova, v ktorej v súčasnosti sídli centrála múzea bola pôvodne psychiatrickou nemocnicou – Bethlem Royal Hospital. Od roku 1939 múzeum zhromažďovalo aj predmety vzťahujúce sa k druhej svetovej vojne, a od roku 1953 boli do zbierok zaraďované exponáty zo všetkých vojnových konfliktov, v ktorých bolo angažované Spojené kráľovstvo.

Pobočky[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum má niekoľko pobočiek:

  • Churchillovo múzeum a Cabinet War Rooms – bunker, v ktorom jednala britská vláda v čase druhej svetovej vojny
  • HMS Belfast – bojový krížnik zakotvený na Temži neďaleko od Tower Bridge
  • Imperial War Museum Duxford – letecké múzeum
  • Imperial War Museum North – nová pobočka založená roku 2002 pre lepší prístup k exponátom pre obyvateľov severnej časti krajiny

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice Londýnskeho metra:

Najbližšie železničné stanice:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 51°29′45″S 0°06′30″Z / 51,495833°S 0,108333°Z / 51.495833; -0.108333