Cyril Norman Hinshelwood

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cyril Norman Hinshelwood
anglický fyzikálny chemik
Cyril Norman Hinshelwood
Narodenie19. jún 1897
Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie9. október 1967 (70 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Alma materUniversity of Oxford
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Cyril Norman Hinshelwood
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Sir Cyril Norman Hinshelwood (* 19. jún 1897, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 9. október 1967, Londýn) bol anglický fyzikálny chemik, nositeľ Nobelovej ceny za chémiu.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Londýne, jeho rodičia boli Norman Macmillan Hinshelwood, autorizovaný účtovník, a Ethel Frances, rodená Smith. Prvé vzdelanie dostal v Kanade, odkiaľ sa vrátil po smrti svojho otca do malého bytu v Chelsea, kde prežil zvyšok svojho života. Študoval potom na Westminster City School a Balliol College, Oxfordská univerzita.

Počas prvej svetovej vojny bol chemikom v továrni na výbušniny. Od roku 1921 do roku 1937 bol domácim učiteľom na Trinity College a profesorom chémie v Oxforde od roku 1937. Bol členom niekoľkých Advisory Councils pri britskej vláde vo vedeckých otázkach. V roku 1929 bol zvolený za člena Kráľovskej spoločnosti náuk, ktorej prezidentom bol od roku 1955 do roku 1960. V roku 1948 bol povýšený na rytiera a v roku 1960 bol vyznamenaný Radom za zásluhy.

Svoje prvé štúdie molekulárnej kinetiky publikoval v práci Thermodynamics for Students of Chemistry (Termodynamika pre študentov chémie) a Kinetics of Chemical Change (Kinetika chemických zmien) v roku 1926. S Haroldom Warrisom Thompsonom študoval explozívne reakcie medzi vodíkom a kyslíkom a opísal fenomén reťazovej reakcie. Jeho nasledujúce práce na syntetických zmenách v bakteriálnej bunke mala ohromný význam pre neskoršie výskumné práce o antibiotikách a terapeutických látkach a jeho kniha The Chemical Kinetics of the Bacteriall Cell (Chemická kinetika bakteriálnej bunky) bola uverejnená v roku 1946, nasledovaná prácou Growth, Function a Regulation in Bacterial Cell (Rast, funkcia a regulácia v bunkách baktérií) z roku 1966. V roku 1951 publikoval The Structure of Physical Chemistry (Štruktúra fyzikálnej chémie). Táto práca bola znovu vytlačená v Oxford Classic Texts v sekcii Physical Sciences v roku 2005.

V roku 1956 dostal Nobelovu cenu za chémiu spoločne s Nikolajom Semjonovom (ZSSR) za svoje výskumy mechanizmu chemických reakcií.

Bol prezidentom Chemical Society, Royal Society, Classical Association a Faraday Society, získal mnoho ocenení a čestných titulov.

Nikdy sa neoženil. Hovoril plynule siedmimi klasickými a modernými jazykmi a jeho hlavné záľuby boli maľovanie, zbieranie čínskeho porcelánu a zahraničná literatúra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cyril Norman Hinshelwood na českej Wikipédii.