Dom svätej Marty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dom svätej Marty
Domus Sanctæ Marthæ
pohľad na Dom z Baziliky sv. Petra
pohľad na Dom z Baziliky sv. Petra
Základné údaje
SlohModerný
ArchitektGiuseppe Facchini – budova
Louis D. Astorino – kaplnka
Výstavba1996
Majiteľ
Súčasný majiteľKatolícka cirkev
Pomenovaná posv. Marta z Betánie
Poloha
AdresaNámestie sv. Marty 00120
Città del Vaticano
Vatikán
Pápež František vstupujúc do Domu

Dom svätej Marty (lat. Domus Sanctæ Marthæ, tal. Casa Santa Marta) je budova priľahlá k Bazilike svätého Petra vo Vatikáne, ktorá bola dokončená roku 1996 za pontifikátu sv. Jána Pavla II. Budova je pomenovaná po sv. Marte z Betánie, sestre sv. Lazára z Betánie, ktorého Ježiš Kristus zázračne vzkriesil, a sv. Márie z Betánie. Budova je určená ako hosťovský dom pre klerikov, ktorí majú povinnosti pri Svätej stolici, a ako dočasné ubytovanie pre Kardinálsky zbor počas trvania konkláve na zvolenie nového pápeža.

Po svojom zvolení za pápeža v roku 2013 sa Svätý Otec František rozhodol prebývať v podkrovnom apartmáne Domu svätej Marty namiesto využívania Pápežského apartmánu v Apoštolskom paláci.

Stavba a zariadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Svätý Ján Pavol II. sa zúčastnil dvoch konkláve a rozhodol sa urobiť tento proces viac komfortnejší a menej namáhavý pre starších kardinálov a tak zadal zákazku konštrukcie Domu svätej Marty. Špecifikoval, že tento dom bude slúžiť pre konkláve a v ostatných časoch bude dostupný pre „cirkevný personál slúžiaci na Štátnom sekretariáte a, ak to bude možné, aj pre tých čo slúžia na Dikastériách Rímskej kúrie, tak aj pre kardinálov a biskupov navštevujúcich Vatikán kvôli stretnutiu s pápežom alebo kvôli účasti na udalostiach a stretnutiach organizovaných Svätou stolicou.“ Budova bola zamýšľaná aj pre laikov.

Talianske environmentálne skupiny spolu s talianskymi politikmi protestovali proti konštrukcii Domu svätej Marty, pretože sa obávali blokovania výhľadu na Baziliku svätého Petra z niektorých apartmánov v susedstve. Vedúci Vatikánskeho oddelenia technických služieb povedal, že Dom bude nižší než množstvo okolitých budov a odmietol spochybnenia práva Vatikánu stavať vo vnútri svojich hraníc.

Päťpodlažná budova obsahuje 106 apartmánov, 22 jednoizieb a 1 byt. Dom spravuje Spoločnosť Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul. Vybavenie budovy zahŕňa zariadené spálne, tolatety a pracovne pre každého ubytovaného. Ponúkané sú aj stravovacie zariadenia.

Pápežská rezidencia[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 26. marca 2013 Vatikán oznámil, že sa pápež František nepresťahuje do Apoštolského paláca, ale zostane bývať v Dome svätej Marty. Na čas zostal v izbe, ktorá mu bola pridelená ako účastníkovi konkláve, neskôr sa presunul do Apartmánu 201 Domu svätej Marty. Svätý Otec v kaplnke Ducha Svätého slúži ranné sväté omše a konzumuje spoločné jedlá v Dome. Pápež František sa o svojom rozhodnutí vyjadril nasledovne: „Rezidencia v Apoštolskom paláci je... veľká a urobená s dobrým vkusom, ale nie požívačným... je veľký, ale vstup je úzky. Iba jeden človek tam môže vstúpiť naraz a ja nemôžem žiť sám. Ja musím žiť s ostatnými.

Pápež žije v izbe vybavenej so základnými nevyhnutnosťami, dreveným stojacim krucifixom, útlou soškou Panny Márie Lujánskej, patrońky Argentíny, Uruguaja a Paraguaja, a sochou svätého Jozefa, pod ktorú Svätý Otec ukladá svoje modlitbové úmysly. Pred pápežskou izbou stoja dvaja príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorí strážia okolie dňom aj nocou.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Domus Sanctae Marthae na anglickej Wikipédii.